Dodaj do ulubionych

Ceny wyżywienia we Włoszech ?

IP: *.visp.energis.pl 16.04.04, 21:28
Planujemy z rodziną wakacje we Włoszech w wynajętych apartamentach w
Kalabrii. Niestety oferta jest bez wyżywienia. Czy ktoś może podać mi
przykładowe ceny we Włoszech, abym mógł skalkulować koszty ?
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dan Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: *.26-151.libero.it 17.04.04, 19:58
      Ceny zywnosci we Wloszech sa niestety wyzsze niz u nas. W zasadzie mozna
      przeliczac je po "kursie" 1 Euro = 1 zloty. Tani jest makaron, wina, piwa i
      niektore mocniejsze alkohole. Chleb jest bardzo drogi, a najdrozsze wyroby
      miesne i wedliny. Wybor serow ogromny - ceny rozne. Wedlug moich doswiadczen
      dwie osoby zywia sie na jako takim poziomie za kwote 400-500 Euro miesiecznie.
      W tym nie ma wizyt w restauracjach, w ktorych ceny sa duzo wyzsze niz w
      sklepach (chociaz dobra pizze mozna zjesc juz od 3,5 Euro). Jesli chcesz
      otrzymac ceny przykladowych produktow, przeslij ich liste na moj adres:
      morlang@polbox.com
      • zuzinkas Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? 17.04.04, 20:20
        >Wedlug moich doswiadczen dwie osoby zywia sie na jako takim poziomie za kwote
        400-500 Euro miesiecznie.

Nie zgadzam sie z tym. Ja razem z moim chlopakiem, wydaje na dwie osoby gòra
        350 euro miesiecznie i sa w tym ròwniez wino i piwo, wszelkie produkty
        kosmetyczne, do czyszczenia domu, itp.Mieszkam w Mediolanie i zakupy robie w
        Esselundze i tylko bardzo sporadycznie (3-4 razy w roku) kupuje niektòre
        produkty w Lidl'u (ogòrki i papryka konserwowa, chusteczki, soki). Zaznaczam ze
        jemy bardzo ròznorodnie i nie oszczedzamy na jedzeniu.
        • linn_linn Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? 18.04.04, 09:25
          W Kalabrii powinno byc jeszcze taniej. No chyba, ze akurat sezon i w
          miejscowosci superturystycznej.
    • Gość: Piotr Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: 217.97.206.* 19.04.04, 14:01
      Dziękuję wszystkim za informacje. Bardzo mi to pomogło w kalkulacji.
      Z tego, co piszecie myślę, że na samo wyżywienie 500 Euro na 2 tygodnie dla 4
      osób (dwie osoby dorosłe + dwoje dzieci) powinno wystarczyć. Na rozrywki i
      atrakcje przewiduję osobną pulę, (ale to już będzie tylko dodatkiem).
      Jeszcze raz - wielkie dzięki.
      • Gość: xyz/ Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: *.icpnet.pl 19.04.04, 22:14
        chłopie ty chcesz wydac 25 baniek na samo żarcie? ty chyba oszalałeś przecież
        wiadomo że wszyscy biorą część żarcia z Polski no chyba że śpisz na forsie ? !!!
    • orchidea27 Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? 20.04.04, 08:26
      Też radziłabym wziąć ze sobą troszkę produktów z Polski. Niestety pieczywa nie
      da się zabrać na 2 tygodnie :) A ono jest chyba relatywnie najdroższe. Chyba,
      że ktoś lubi czerstwe.
      • Gość: Daria Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: 213.216.95.* 06.07.04, 19:48
        Hm...Jadę na wczasy z wyżywieniem za 1320 złotych (w to również są wliczone
        napoje do posiłków z winem włącznie). Zapłaciłabym jeszcze mniej, gdyby nie
        dopłata do singla, więc nie wiem, czy rzeczywiście żywność we Włoszech jest tak
        droga...
        • vojager29 Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? 06.07.04, 21:14
          chyba na poziomie niemieckim, wędliny i mięso są relatywnie drogie ale wiadomo,
          włosi mało tego jadają np. słynna szynka z Parmy kosztuje chyba około 30 euro
          kilo
          tam się jada masę sałaty z panino, popijając to zwykłym stołowym winem, takim w
          3 litrowych butelkach za 4-5 euro
          dla odmiany jedzą spaghetti z pomodoro (to chyba najtańsze), ravioli lub coś
          taniego z morza (pamiętaj, o frutti di mare więcej nasi rodacy piszą niż jedzą,
          bo wydaje im się to taaaakie egzotyczne i światowe, chciałbym zobaczyć jak to
          rodacy jadają małe ośmiorniczki z oczkami bo jeszcze nie widziałem)
          raz na tydzień w domu lepiej sytuowanym (na ich stosunki) jedzą bisteca z pane
          i sałatą, owoce
          jak będziesz się tego trzymał to przeżyjecie taniutko i nie musisz wozić ze
          sobą puszek
          w tamtych temperaturach na mięso nie ma się ochoty, lepiej wydać na lody

tak, tak, tak jadają normalni siciliano a wiadomo bogaci nie są i tam
          mieszkający nasi rodacy (większość)
    • Gość: Asik Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: *.coig.katowice.pl 07.07.04, 12:19
      O kilku już lat jeździmy do Włoch. Zawsze są to apartamenty bez wyżywienia. Z
      Polski zabieram zagotowane w słoikach mięsko - tak przygotowane aby je tylko
      ogrzać (robię to tylko ze względu na męża, który musi mieć na obiad mięsko) do
      tego makaron, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Jak zabierzesz trochę szynki
      zafoliowanej czy innej wędliny też to z pewnością obniży koszty. Zabieram
      jeszcze MASMIX - nie przepadamy za włoskim masłem. Z własnego doświadczenia
      wiem, że w takie upały najbardziej "idą" świeże warzywa i owoce, które kupujemy
      na targu.
      Pizzę można zamówić na wynos i też automatycznie jest tańsza niż przy stoliku.
      Moim skromnym zdaniem wyżywienie nie stanowi żadnego problemu i 500 euro to
      stanowczo za dużo - chyba, że chcesz się żywić w restauracjach.

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
      • vojager29 Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? 07.07.04, 13:53
        Gość portalu: Asik napisał(a):

> O kilku już lat jeździmy do Włoch. Zawsze są to apartamenty bez wyżywienia. Z
        > Polski zabieram zagotowane w słoikach mięsko - tak przygotowane aby je tylko
        > ogrzać (robię to tylko ze względu na męża, który musi mieć na obiad mięsko)

wybacz ale chcialbym byc troche wscibski, stac cie na podroz i apartamenty a
        zabierasz ze soba sloiki z mieskiem !?
        mieso i tam mozna kupic i wcale nie jest znow az takie drogie, dobrego sznycla
        czy befa mozna kupic u rzeznika za kilka euro
        w niezlej restauracji w Warszawie, trzeba zaplacic okolo 20 euro na osobe bez
        picia, za tyle zjesz tez i we Wloszech z piciem (trzy dania i wcale nie
        turystyczne)
        wiem, ze kazdy zywi sie jak mu pasuje i mnie nic do tego, nie chce nikogo
        urazic
        • linn_linn Re: apartamenty 25.07.04, 14:00
          Apartamenty to mieszkania, ktore wynajmuje sie na tydzien, dwa... W
          przeliczeniu na osobe / szczegolnie jesli osob jest 5-6 / sa bardzo tanie. Nie
          sa to apartamenty luksusowe, a z tym to slowo Ci sie kojarzy.
      • Gość: D. Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: 81.219.242.* 25.07.04, 13:10
        Czy możesz podać przepis na mięsko w słoiku ? Mój mąż też lubi mieć na obiad
        mięsko.
        • aseretka Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? 25.07.04, 13:38
          Nie wiem, jak to robi Asik, ale ja kroję miesko w paseczki ( takie trochę
          grubsze ) i podsmażam na tłuszczu. Przekładam do słoika i zalewam gorącym
          smalcem. Zakręcam słoik i stawiam do góry dnem. Poźniej po otwarciu na wczasach
          wrzucam mięsko do garnka i podgrzewam z sosem Knorra. Bardzo dobre.
          • Gość: D. Re: Ceny wyżywienia we Włoszech ? IP: 81.219.242.* 25.07.04, 14:08
            Dzięki, też tak zrobię. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka