Dodaj do ulubionych

Apulia - mini relacja

03.02.12, 22:55
Piszę zwykle nas forum greckim, ale trochę też po Włoszech jeździmy, więc tym razem tu.
Byliśmy 2 tygodnie temu na 3-dniowym wypadzie do Apulii. Polecam wizzairowe połączenie Praga-Bari.
Czasu dużo nie mieliśmy, ale zwiedziliśmy krainę domków trulli w okolicy Alberobello i inne urocze miasteczka, trochę przypominające greckie :-)
Spaliśmy w rewelacyjnie odremontowanej kolonii domków trulli - www.trulliilcastagno.com/
Cała relacja i zdjęcia - krainaksiazek.pl/wyprawy/22_01_12.php
Miłego czytania.
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: MN Re: Apulia - mini relacja IP: 195.83.178.* 03.02.12, 23:09
      Fajne zdjęcia!:)
    • radioaktywny Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 12:17
      Bałwanek powala :)
    • anthonyb Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 12:46
      "Ale, żeby nie było nam za dobrze, to okazało się, że jest strajk pracowników stacji benzynowych, przez co nie dało się zatankować auta i oddać zatankowanego do wypożyczalni. Wypożyczalnia skasowała nas dodatkowo 20 euro za to, że sama sobie dotankuje. Nic to, nierobom znowu się coś nie podoba. Trzeba finansować te ich kryzysy."

Podzielam pasje podrozowania i zwiedzania swiata, ale takie komenty sa naprawde dobijajace. To, ze ludzie strajkuja, to fakt , ze utrudnia to zycie nawet i mieszkancom danego kraju. Trzeba stac w kilometrowych kolejkach na stacjach czy szukac paliwa po calej okolicy i rozumiem ,ze Was to moglo zdenerwowac i narazic na dodatkowe koszty. Ale jest chyba jakas przyczyna, ze ludzie strajkuja i jakis tego cel. Moze niezrozumialy dla obcokrajowca -turysty ??? takie frazesy o nierobach to naprawde porazka.
      • krainaksiazek.pl Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 18:23
        anthonyb napisała:

> Podzielam pasje podrozowania i zwiedzania swiata, ale takie komenty sa naprawde
        > dobijajace. To, ze ludzie strajkuja, to fakt , ze utrudnia to zycie nawet i mi
        > eszkancom danego kraju. Trzeba stac w kilometrowych kolejkach na stacjach czy s
        > zukac paliwa po calej okolicy i rozumiem ,ze Was to moglo zdenerwowac i narazic
        > na dodatkowe koszty. Ale jest chyba jakas przyczyna, ze ludzie strajkuja i ja
        > kis tego cel. Moze niezrozumialy dla obcokrajowca -turysty ??? takie frazesy o
        > nierobach to naprawde porazka.
        >
        Trochę zboczymy z tematu wyjazdowego, ale skoro poruszasz oftopa.
        Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Może znasz jakiś powód ich strajku, ale podejrzewam, że jak zwykle w strajkach chodzi o kasę. Jak mi chodzi o kasę to np. pracuję dłużej, zastanawiam się nad dotarciem do kolejnej grupy odbiorców (hehe, zapraszam - mamy dziesiątki przewodników po Włoszech i map), ale nie strajkuję. Bo w handlu strajk jest paranoją i ma skutek wprost przeciwny. Jeśli oni chcą więcej kasy, to np. mogą wydłużyć czas pracy stacji benzynowych. Praktycznie za każdym razem we Włoszech jak po południu wracamy na lotnisko to jest stres czy trafi się czynna stacja benzynowa. Często to dopiero 5 czy 10 stacja jest otwarta chociaż jest dopiero (już??) godzina 17. Więc nie jestem w stanie zrozumieć sensu strajku, który utrudnia życie innym. Strajkować jest najprościej, dlatego uważam, że tacy strajkujący to nieroby. Nie tylko we Włoszech. Wszędzie.
        T.
        • Gość: strike Re: Apulia - mini relacja IP: *.32-79-r.retail.telecomitalia.it 04.02.12, 19:39
          Nastepnym razem wybierz sie do kraju, gdzie strajki sa nielegalne. Proste? Proste.
          • krainaksiazek.pl Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 21:04
            Gość portalu: strike z *.32-79-r.retail.telecomitalia.it napisał(a):

> Nastepnym razem wybierz sie do kraju, gdzie strajki sa nielegalne. Proste? Pros
            > te.

A czemu? Traktuję to jako irytującą niedogodność i w relacji (i w poście wyżej) przekazałem swoje zdanie na ten temat. Jak ktoś lubi strajkować to jego sprawa. Ja wolę pracować, a potem sobie z przyjemnością wydawać pieniądze :)
            Myślę, że ten OT podwątek możemy zakończyć.
            Tomek
            • Gość: strike Re: Apulia - mini relacja IP: *.55-82-r.retail.telecomitalia.it 05.02.12, 11:59
              Problem w tym, ze przewoznicy placa wiecej za paliwo, autostrady, ebezpieczenia itp. niz dostaja za przewoz ladunku: o wydawaniu zarobionych pieniedzy nie ma wiec mowy. Do kazdego przejazdu musieliby dokladac. Warto najpierw zapoznac sie z probleme, a potem wstawiac uwagi na ten temat.
        • kapitan_kloss Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 22:44
          krainaksiazek.pl napisał:
          >Praktycznie za każdym razem we Włoszech jak po południu wracamy na lotnisko to jest stres
          > czy trafi się czynna stacja benzynowa. Często to dopiero 5 czy 10 stacja jest
          > otwarta chociaż jest dopiero (już??) godzina 17.

Przepraszam że się wtrącę, ale mam wrażenie iż mylisz strajk z popołudniową sjestą, która na południu Włoch zamyka wszystko, nie tylko stacje benzynowe.
          Ja będąc na południu po prostu pamiętam o tym zwyczaju. Poza tym jest tam dość gęsta sieć stacji samoobsługowych i w czasie sjesty (być może i strajku) można sobie samemu zatankować auto.
          • krainaksiazek.pl Re: Apulia - mini relacja 05.02.12, 11:03
            kapitan_kloss napisał:

> krainaksiazek.pl napisał:
            > >Praktycznie za każdym razem we Włoszech jak po południu wracamy na lotn
            > isko to jest stres
            > > czy trafi się czynna stacja benzynowa. Często to dopiero 5 czy 10 stacja
            > jest
            > > otwarta chociaż jest dopiero (już??) godzina 17.

>
            > Przepraszam że się wtrącę, ale mam wrażenie iż mylisz strajk z popołudniową sje
            > stą, która na południu Włoch zamyka wszystko, nie tylko stacje benzynowe.
            > Ja będąc na południu po prostu pamiętam o tym zwyczaju. Poza tym jest tam dość
            > gęsta sieć stacji samoobsługowych i w czasie sjesty (być może i strajku) można
            > sobie samemu zatankować auto.

Rozróżniam :)
            Samoobsługowe też były nieczynne. O strajku powiedział nam policjant, a potem potwierdziła pani w wypożyczalni.
            T.
        • anthonyb Re: Apulia - mini relacja 05.02.12, 00:14
          To nie byl strajk benzyniarzy. To byl strajk przewoznikow. Czy wiecie ile kosztuje benzyna po ostatnich manowrach rzadu? ponad 1,80€. Sa tez i inne przyczyny ktore spowodowaly decyzje zablokowania transportu na autostradach. w tym okresie , w ktorym byles prawie nic nie dowozono. Np. caly rynek warzywno - ogrodniczy stanal. Miales szczescie, ze nie znalazles sie na zablokowanej autostradzie i nie musiales szukac objazdow. Powiem ci tez , ze 20 € - to pobrano od Ciebie znikoma oplate, bo zazwyczaj kaucja za niezatankowanie wypozyczonego samochodu jest wieksza.
          • krainaksiazek.pl Re: Apulia - mini relacja 05.02.12, 10:59
            anthonyb napisała:

> To nie byl strajk benzyniarzy. To byl strajk przewoznikow. Czy wiecie ile koszt
            > uje benzyna po ostatnich manowrach rzadu? ponad 1,80€. Sa tez i inne przy
            > czyny ktore spowodowaly decyzje zablokowania transportu na autostradach. w tym
            > okresie , w ktorym byles prawie nic nie dowozono. Np. caly rynek warzywno - ogr
            > odniczy stanal. Miales szczescie, ze nie znalazles sie na zablokowanej autostra

No to nie wiem dlaczego przy okazji strajkowali od stacji benzynowych. To tylko potwierdza moją teorię, że każdy pretekst do niepracowania jest dobry.
            A akurat ci przewoźnicy to "kulturalnie" strajkowali, bo nas wszędzie przepuszczali.
            Benzyny po 1.8e nie widziałem, po 1.7e była najdroższa, na samoobsługowych po 1.65e. Nawet wypożyczalnia nas za benzynę skasowała po 1.72e.
            Większy też wpływ na cenę benzyny ma kichnięcie jakiegoś gościa w Iranie niż najgłupszy nawet rząd.

> dzie i nie musiales szukac objazdow. Powiem ci tez , ze 20 € - to pobrano
            > od Ciebie znikoma oplate, bo zazwyczaj kaucja za niezatankowanie wypozyczonego
            > samochodu jest wieksza.
            Ja taką kwotę miałem w kontrakcie, zwykle jest 15-20e.
            T.
            --
            Nasze podróże
    • geomax Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 20:00
      Możesz podać coś nt cen noclegów - nie widzę ich na stronie...
      Adam
      • krainaksiazek.pl Re: Apulia - mini relacja 04.02.12, 20:57
        geomax napisał:

> Możesz podać coś nt cen noclegów - nie widzę ich na stronie...
        > Adam

Za 3 noce w Trulli il Castagno zapłaciliśmy 250 euro.
        T.
    • jeepwdyzlu krainaksiążek więcej tu nie pisz 07.02.12, 14:15
      Twoje komentarze są poniżej krytyki - zamiast przyjąć do wiadomości, że posunąłeś się za daleko - brniesz coraz głębiej.
      Miło, że lubisz zarabiać pieniądze a potem je wydawać, ale - zwrócę Ci uwagę, ze Twój nick jest skandaliczny i niezgodny z regulaminem forum.
      T nie miejsce na kryptorelamę.
      Zarabiaj pieniądze uczciwie a na forach REKLAMUJ się. Płacąc za banery.
      Dopiero na końcu krytykuj innych.
      Nie odpisuj.
      ciao
      jeep
      • tomekza Re: krainaksiążek więcej tu nie pisz 07.02.12, 15:19
        jeepwdyzlu napisał:

> e Twój nick jest skandaliczny i niezgodny z regulaminem forum.
        > T nie miejsce na kryptorelamę.
        > Zarabiaj pieniądze uczciwie a na forach REKLAMUJ się. Płacąc za banery.
        > Dopiero na końcu krytykuj innych.

Nie używałem nicka dla reklamy. Ale używałem firmowego, którego właśnie do kupowania reklam na forach używam. Nie chciało mi się mieć dwóch. Ale skoro Ci nie pasuje (i skoro twierdzisz, że to niezgodne z regulaminem), to założyłem sobie "niefirmowy".
        Teraz mogę krytykować?

> Twoje komentarze są poniżej krytyki - zamiast przyjąć do wiadomości, że posuną
        > łeś się za daleko - brniesz coraz głębiej.

Które komentarze? Możesz napisać, gdzie posunąłem się za daleko?

Myślałem, że sobie na forum Włochy o Apulii pogadamy, a widzę, że najważniejsze z całego mojego tekstu jest to, że biedni przewoźnicy na benzynę nie mają... Ojej...

> ciao
        > jeep
        T.
        --
        Nasze podróże
        • Gość: vvv Re: krainaksiążek więcej tu nie pisz IP: *.ists.pl 07.02.12, 19:31
          tomekza napisał:

> Nie używałem nicka dla reklamy. Ale używałem firmowego, którego właśnie do kupo
          > wania reklam na forach używam. Nie chciało mi się mieć dwóch.

Nie chciało się z lenistwa ? ;)
          • tomekza Re: krainaksiążek więcej tu nie pisz 07.02.12, 20:56
            Gość portalu: vvv napisał(a):

> tomekza napisał:
            >
            >
            > > Nie używałem nicka dla reklamy. Ale używałem firmowego, którego właśnie d
            > o kupo
            > > wania reklam na forach używam. Nie chciało mi się mieć dwóch.
            >
            > Nie chciało się z lenistwa ? ;)
            Zgadłeś ;)
            T.
            --
            Nasze podróże

• anthonyb Re: krainaksiążek więcej tu nie pisz 08.02.12, 14:40
          na stacjach nie bylo paliwa . Skonczylo sie i pozamykali stacje a nowego nie dowozili.
          Nie tylko paliwa . Rowniez wszystkie inne artykuly. Rowniez spozywcze.

Nie twierdze, ze niemozliwosc zatankowania nie byla dla Ciebie utrudnieniem w podrozy i narazila na koszty, ale nie oznacza, ze poslugujesz sie jakimis obrazliwymi okresleniami. jesli chcesz moge Ci napisac co ogolnie Wlosi mysla o Polakach i Polkach? Na pewno nie to, ze wydaja u nich zarobione w Polsce pieniadze.

Mi przytrafila sie kiedys taka sytuacja w usa. Nie moglismy zatankowac, bo na stacjach benzyna byla wykupiona z powodu zblizajacego sie tornado. I tak musielismy oddac samochod z wypozyczalni. Jakos nie przyszlo mi do glowy nazywac nikogo nierobem chociaz poczatkowo nie wiedzialam o co chodzi.
          • tomekza Re: krainaksiążek więcej tu nie pisz 08.02.12, 15:16
            anthonyb napisała:

> na stacjach nie bylo paliwa . Skonczylo sie i pozamykali stacje a nowego nie do
            > wozili.
            > Nie tylko paliwa . Rowniez wszystkie inne artykuly. Rowniez spozywcze.

To trochę wyjaśnia, ale rano mijaliśmy otwarte stacje, przy niektórych faktycznie były kolejki. Policjant mówił jednak o strajku pracowników stacji benzynowych, ale może jego angielski był jak mój włoski i nie zrozumiałem wszystkiego.

> Nie twierdze, ze niemozliwosc zatankowania nie byla dla Ciebie utrudnieniem w p
            > odrozy i narazila na koszty, ale nie oznacza, ze poslugujesz sie jakimis obrazl
            > iwymi okresleniami. jesli chcesz moge Ci napisac co ogolnie Wlosi mysla o Polak
            > ach i Polkach? Na pewno nie to, ze wydaja u nich zarobione w Polsce pieniadze.
            Ale ja nie odnoszę tego do Włochów, tylko do strajkujących. Nacja strajkujących jest dla mnie drugorzędna. Strajkujących kolejarzy w Polsce nazwałbym tak samo, podobnie jak francuskich kontrolerów lotów. Irytuje mnie sam fakt, że strajk może być sposobem na rozwiązanie problemu. Zwłaszcza drogiej benzyny.
            99,5% (jak nie więcej) Włochów jakich spotkałem to byli normalni, fajni ludzie.
            Ale ok, usuwam to zdanie z relacji. Mam nadzieję, że EOT.
            T.
            --
            Nasze podróże
            • anthonyb ok :-) 08.02.12, 16:57
              co do strajkow ogolnie ... zawsze sa 2 strony medalu ...
              jechalam polskim pociagiem z warszawy nad morze w 2010 roku .... 8-9 godzin ... o warunkach nie wspominajac. Mialam tylko szczescie, ze z dzieckiem moglam wsiasc do wyznaczonego przedzialu ....masakra... nie dziwie sie, ze ludzie jesli moga z nich nie korzystaja
    • jeepwdyzlu doceniam Twoje starania krainaksiążek 13.02.12, 15:43
      baner zauważyłem, chociaż dedykacja zaiste niepotrzebna...
      Brawo - zachowałeś się jak mężczyzna.
      Pozdrawiam najserdeczniej
      jeep
      • tomekza Re: doceniam Twoje starania krainaksiążek 14.02.12, 16:30
        jeepwdyzlu napisał:

> baner zauważyłem, chociaż dedykacja zaiste niepotrzebna...
        > Brawo - zachowałeś się jak mężczyzna.
        > Pozdrawiam najserdeczniej
        > jeep

Cała przyjemność po mojej stronie :)
        T.
        --
        Nasze podróże
    • Gość: Pelcia Re: Apulia - mini relacja IP: 62.225.160.* 30.01.14, 14:25
      Być w Apulli i zjeśc pizzę w IKEA- no do łez mnie to rozbawiło :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka