Dodaj do ulubionych

prezent dla hosta

15.06.13, 17:36
Cześć! Niebawem wybieram się do włoch, będę korzystać z couchsurfingu, chcę wziąć jakiś prezent dla ludzi, którzy będą mnie gościć - macie jakieś pomysły? Myślicie, że wódka, np polska żubrówka spotka się z pozytywnym odbiorem?
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Re: prezent dla hosta IP: *.ists.pl 15.06.13, 17:59
      Czy wiesz cokolwiek o swoich gospodarzach?
      Ja bym z żadnym naszym jedzeniem i piciem nie startował. Może jakiś drobiazg rzeczowy typu korkowe podkładki pod kubki z widoczkami z miejsca gdzie mieszkasz albo z polskimi zabytkami. Ewentualnie jakby się zanosiło, że zaproszą cię do stołu to postawisz na nim butelkę miejscowego wina, jeżeli zauważysz że gospodarze używają.
      • Gość: charlotta Re: prezent dla hosta IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 13:02
        A ja uważam, ze można zapytać mailem, czy chcieliby może z coś typowego Polski spróbować
        • aka10 Re: prezent dla hosta 16.06.13, 13:49
          Zakladajac, ze wiedza, co by z Polski chcieli...
    • aseretka Re: prezent dla hosta 16.06.13, 18:56
      To bardzo miłe, że chcesz wręczyć gospodarzom jakiś prezent z Polski. Ale jak tak myślę, to niewiele rzeczy przychodzi mi do głowy... Żubrówkę (tą tradycyjną z trawką w środku butelki) można kupić niemal w każdym włoskim markecie. Słodycze Wedla... Dawniej tak (pamiętam jeszcze ich prawdziwe smaki), teraz to gliniaste wyroby firmy Cadbury, a odkąd nowym właścicielem został japoński koncern wielobranżowy LOTTE Group, to już zupełne dno :( Może sękacz - tradycyjne ciasto tatarskie, popularne na terenach dawnych Kresów Wschodnich, w dzisiejszej Polsce regionalna specjalność Podlasia. Może oscypki, charakterystyczne dla polskiego Podhala (ale tylko te w miarę oryginalne, a nie produkowane na potrzeby marketów). Może coś z ludowych wyrobów, jakie jeszcze można kupić w Cepelii. Sama nie wiem... Ale niewątpliwie miłym prezentem będzie jakiś ładny album, z dużą ilością zdjęć, który będzie promował polskie zabytki.
      • shilaa Re: prezent dla hosta 16.06.13, 20:48
        > To bardzo miłe, że chcesz wręczyć gospodarzom jakiś prezent z Polski. Ale jak t
        > ak myślę, to niewiele rzeczy przychodzi mi do głowy... Żubrówkę (tą tradycyjną
        > z trawką w środku butelki) można kupić niemal w każdym włoskim markecie. Słodyc
        > ze Wedla... Dawniej tak (pamiętam jeszcze ich prawdziwe smaki), teraz to glinia
        > ste wyroby firmy Cadbury, a odkąd nowym właścicielem został japoński koncern wi
        > elobranżowy LOTTE Group, to już zupełne dno :( Może sękacz - tradycyjne ciast
        > o tatarskie, popularne na terenach dawnych Kresów Wschodnich, w dzisiejszej Pol
        > sce regionalna specjalność Podlasia. Może oscypki, charakterystyczne dla polski
        > ego Podhala (ale tylko te w miarę oryginalne, a nie produkowane na potrzeby mar
        > ketów). Może coś z ludowych wyrobów, jakie jeszcze można kupić w Cepelii. Sama
        > nie wiem... Ale niewątpliwie miłym prezentem będzie jakiś ładny album, z dużą i
        > lością zdjęć, który będzie promował polskie zabytki.

Zgadzam sie prawie ze wszystkim ;-) Poza Zubrowka - to nieprawda, ze mozna ja kupic w niemal kazdym markecie, u mnie jest tylko Wyborowa, a Zubrowka Wlochom smakuje najbardziej i czesto przywozilam ja z Polski. Oscypki wbrew pozorom smakowaly moim znajomym nawet te pakowane hermetycznie z marketow (oczywiscie nie ma porownania z oryginalnymi).

Z moich doswiadczen - najbardziej podobaly sie Wlochom albumy ze zdjeciami pieknych miejsc w Polsce (starszemu pokoleniu) i roznego rodzaju gazdzety typu smyczki albo magnesy na lodowke z nazwa miasta (mozna je kupic w punktach informacji turystycznej albo w Empikach). Pamietaj, ze Wlosi sa baaaaardzo trudni w dawaniu i przyjmowaniu prezentow - czuja się bardzo zobowiazani, dlatego lepiej jesli zawieziesz cos niewielkiego i symbolicznego, wiekszym prezentem beda zaklopotani.
        • aseretka Re: prezent dla hosta 16.06.13, 21:29
          Shilaa, mogę się oczywiście mylić... bo żubrówkę widziałam w różnych krajach Europy, więc może i również skojarzyłam z Włochami :)
        • Gość: plancton Re: prezent dla hosta IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 14:10
          Dzięki wielkie za odpowiedzi, przyznam że mam po nich lekki chaos w głowie, ale coś wymyślę! Myślę, że kupię jakąś niewielką żubrówkę a do tego coś regionalnego z rzeczy "trwałych". Jadę do ludzi koło 30, więc to raczej młode pokolenie
      • Gość: vvv sękacz IP: *.ists.pl 16.06.13, 23:25
        aseretka napisała:

> Może sękacz - tradycyjne ciast
        > o tatarskie, popularne na terenach dawnych Kresów Wschodnich,

Zapewne miałaś na myśli wikiTatarów z dzikich pól między Renem i Łabą ;)
    • singsing74 Re: prezent dla hosta 30.06.13, 15:52
      Może trochę dowcipnie ale nie całkiem. Do tego co zabierzesz weź jeszcze kilka krążków dobrej kiełbasy, świeży polski chleb z prywatnej piekarni, zgrzewkę piwa i zróbcie ognisko jeżeli to możliwe. Moje typy z tego sezonu to kiełbasa śląska firmy Sokołów, Tyskie Klasyczne w butelce, do tego musztarda Staropolska firmy Roleski, a chlebek z chrupiącą skórką zapewni murowany efekt ;) Pamiętaj, żeby kiełbaski piec na patykach, a nie żadnych metalowych różdżkach czy innych wynalazkach. Udanych wakacji !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka