Dodaj do ulubionych

Zwiedzanie Rzymu na piechotę

30.11.13, 13:15
Wybieram się na 4,5 dnia do Rzymu. Noclegi mamy w okolicach Piazza Navona. Czy zwiedzając Rzym (tj. żelazne punkty programu zwiedzania jak Koloseum, Forum, Watykan, Fontanna Dei Trevi itp) można całkowicie obejść się bez komunikacji miejskiej? Będę wdzięczna za rady doświadczonych.
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Zwiedzanie Rzymu na piechotę 30.11.13, 14:32
      Można. Nogi mi co prawda w tyłek weszły, ale gdy pierwszy raz byliśmy w Rzymie udało nam się obejrzeć wszystkie sztandarowe miejsca (bez wchodzenia do muzeów) w ciągu jednego dnia, bez korzystania z komunikacji miejskiej. Zresztą popatrz na plan rzymskich zabytków:
      www.google.pl/imgres?imgurl=http://static.lovetotravel.pl//galery/th/th1_9824_rzym_mapa.jpg&imgrefurl=http://rzym.lovetotravel.pl/&h=848&w=950&sz=280&tbnid=3l_LS9bSRUGHhM:&tbnh=90&tbnw=101&zoom=1&usg=__OeMzzzF_yWEPosuA07CRPMITviM=&docid=Nw8GyI7Fi_81_M&sa=X&ei=OuiZUqP-L4G1tAb89oDYCA&ved=0CDsQ9QEwAw
    • Gość: to ja Re: Zwiedzanie Rzymu na piechotę IP: *.leon.com.pl 30.11.13, 16:38
      Bez problemu - byliśmy tydzień, mieszkanie 300 m od Watykanu, w zasadzie wszędzie na piechotę, w odleglejsze zakątki raz metrem i raz autobusem.
    • Gość: dujovic.anna Re: Zwiedzanie Rzymu na piechotę IP: 94.42.205.* 30.11.13, 20:12
      Dzięki. Patrząc na mapę też wydaje mi się, że damy radę. A Rzym jest tak malowniczy, że spacery po nim to sama przyjemność. Pod warunkiem, że nie będzie lało. Jedziemy w styczniu.
    • priopriory Re: Zwiedzanie Rzymu na piechotę 03.12.13, 14:20
      W dużej mierze zależy od twojej formy, ile czasu jesteś w ruchu w stanie spędzić na świeżym powietrzu. W niespełna tydzień pchając wózek z trzylatkiem, spacerem zwiedziłam znaczną część miasta bez muzeów. Mieszkałam przy Watykanie, wiec praktyczne codzienną wędrówkę po Rzymie zaczynałam i kończyłam na placu św Piotra. Metrem w ostateczność możesz w sytuacjach, kiedy nogi odmówią ci posłuszeństwa się posiłkować. Generalnie w zwiedzaniu ważne jest aby dawało ono przyjemność i satysfakcję a nie samo wycieczenie, więc jak będziesz na miejscu rozważysz, nie bez znaczenia jest też pora roku, w upałach spacery meczą bardziej, a czasami miejscowa aura i klimat działa inaczej, dodaje poweru:) Mam kolegę, który będąc w Rzymie kilka dni, do Watykanu nie próbował dotrzeć, uważał że leży daleko za centrum.
      • Gość: dujovic.anna Re: Zwiedzanie Rzymu na piechotę IP: 94.42.205.* 07.12.13, 07:36
        Z formą chyba nieźle. W zeszłym roku w Barcelonie przez 2 dni zrobiliśmy z dziećmi ok 20 km na piechotę przez 2 dni (w lipcu!), ale posiłkowaliśmy się jednak metrem. Nie wiem czy to wrażenie, ale wydaje mi się, że zabytkowe centrum Rzymu nie jest aż tak rozległe, więc szkoda by było przegapić coś ładnego przemieszczając się pod ziemią:)
        • lion.ess Re: Zwiedzanie Rzymu na piechotę 07.12.13, 18:38
          Można! My w sumie korzystaliśmy z komunikacji jedynie na trasie La Storta-Formello (gdzie mieliśmy hotel)-Valle Aurelia (ale to jest ok. 20 km). Poza tym wszędzie na piechotkę... Fakt, że nóg wieczorem nie czuliśmy ;) Ale warto było... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka