Dodaj do ulubionych

Zalana Wenecja

13.02.14, 21:31
Witam, mam pytanie z końcem miesiąca wyjeżdżam do Wenecji czy ktoś wie czy Wenecja jest wtedy zalana?
Czy zalanie Wenecji wiąże się z jakimiś ograniczeniami w zwiedzaniu?
A może jest jakaś kamera on-line gdzie można zobaczyć aktualnie jak to wygląda.
Obserwuj wątek
    • iszkariota Re: Zalana Wenecja 13.02.14, 23:15
      www.comune.venezia.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/893
      Na obejrzenie aqua alta trzeba zasłużyć. Nie każdemu to dane :)
      • drk0202 Re: Zalana Wenecja 13.02.14, 23:35
        Wenecja, a głównie Plac Świętego Marka jest zalewany kilka razy w roku i z tego co wiem to matka natura nie ma z góry wyznaczonych dat, a jeśli ma to w żadnym biuletynie tego nie ogłasza, wiec nie wiadomo czy zaleje kiedy Ty tam pojedziesz, z rachunku prawdopodobieństwa to masz kilka procent szans.
        Ale, gdybyś miała takiego pecha, lub szczęście to dla turystów układane są takie drewniane podesty, które wyglądają jak rusztowanie i po tym się chodzi, ale nie musi :-)
        • andy67a Re: Zalana Wenecja 14.02.14, 08:51
          www.lookr.com/pl/lookout/1241725572-Sesti%C3%A8re-di-Dorsoduro
          Tutaj masz kamerki z kilku miejsc w Wenecji. Ja też się wybieram pod koniec miesiąca,marne szanse mamy na"acqua alta".
          Pozdrawiam
    • jeepwdyzlu Włosi mieli zbudować gigantyczną zaporę 14.02.14, 09:12
      za miliardy euro
      Jaki jest stan tej instalacji i kiedy zacznie zabezpieczać miasto?
      jeep
      • sempre_dritto Re: Włosi mieli zbudować gigantyczną zaporę 14.02.14, 09:32
        podobno ta inwestycja ma być ukończona w 2015, tak się chwali ABB

abbpolska.blogspot.com/2013/08/czy-abb-uratuje-wenecje-przed-zagada.html
      • andy67a Re: Włosi mieli zbudować gigantyczną zaporę 14.02.14, 09:32
        " W cieniu skandalu

Budowa tego systemu była przez pewien czas zagrożona, po tym, jak aresztowano siedem osób podejrzanych o ustawianie przetargów w tej sprawie. Ostatecznie skandal nie doprowadził do przerwania projektu, a jedynie spowolnił jego prace. ""

.... pewnie się jeszcze trochę zejdzie,ale skoro zaczęli,to chyba i skończą.
      • radioaktywny Re: Włosi mieli zbudować gigantyczną zaporę 14.02.14, 10:20
        Obawiam sie, że tama, mimo że ruchoma może ostatecznie zamulić Wenecję. W Londynie jest inna sytuacja, bo tam Iza jednak płynie.
    • ella1.408 Re: Zalana Wenecja 14.02.14, 11:50
      Bardzo wszystkim dziękuję :)
      Cieszy mnie że nie muszę brać kaloszy;)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka