Dodaj do ulubionych

1 dniowe campingi

07.07.14, 20:57
Hej,

Planuję wyjazd ze znajomymi we 4 osoby busem do Toskanii. Od 15.08 do 24.08. Nie chcemy się wykosztować, dlatego rozważałem opcje nocowania pod namiotem na polach namiotowych. Niestety, wszystkie kempingi mają minimalny czas pobytu 7 dni, ewentualnie 3. I tutaj pytanie, czy są pola namiotowe, gdzie można sobie rozbić namiot na 1 noc i na drugi dzień jechać dalej w drogę? Jeżeli tak, to jak takich kempingów szukać?
Po drodze do Toskanii właśnie, chcielibyśmy się przenocować przy jeziorze Garda, tj. noc z 15 na 16 sierpień. Jak znaleźć odpowiednie pole namiotowe, które nas przygarnie na 1 noc?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: 1 dniowe campingi 07.07.14, 21:28
      We Włoszech raczej nie znajdziecie czegoś takiego, jak pole namiotowe. Jeżeli jedziecie z własnym namiotem, to na campingach można je rozbijać nawet na jedną noc. Problemem może być dostępność wolnych miejsc w sierpniu.
      Listę campingów we Włoszech, gdzie można wykupić parcelę pod namiot znajdziesz wpisując w google: campeggio italia
      Nad Gardą możecie spróbować np. tu:
      site.campingallago.com/?page_id=362
      • loozi Re: 1 dniowe campingi 07.07.14, 21:37
        Super dzięki,

Pisząc pole namiotowe właśnie te kempingi miałem na myśli. W wiekszości nie ma jednak możliwości rezerwacji na 1 dzień. Czy zatem jechanie nad to jezioro i szukanie wolnego miejsca na 1 noc w sierpniu ma sens? Czy raczej nic sie nie znajdzie?
        • loozi Re: 1 dniowe campingi 07.07.14, 21:40
          I nawet na stronie, do której link podałaś, jest zastrzeżenie w punkcie nr 2:

2. Bookings will only be accepted for a duration of at least one week in the high season, while for 3 nights in the middle and low season.

Więc już sam nie wiem, da sie na 1 noc czy nie?
          • aseretka Re: 1 dniowe campingi 07.07.14, 22:28
            Fakt, nie czytałam tego zastrzeżenia dotyczącego rezerwacji. Nigdy też nie jechałam na camping ze swoim namiotem. Zwykle jeżdżę przed lub po sezonie (maj bądź wrzesień) i nie raz widziałam ludzi, którzy wykupowali parcele na jedną lub dwie noce i jechali dalej. Najrozsądniejszym wyjściem wydaje mi się wysłanie na dany camping e-maila, z pytaniem o możliwość rezerwacji parceli na jedną noc.
          • singsing74 Re: 1 dniowe campingi 08.07.14, 00:39
            Ja jeździłem ze swoim namiotem, ale nigdy nie zostawałem tylko na jedną noc, więc nie spotkałem się z odmową. Oczywiście nie neguję waszych planów, ale chcąc coś zwiedzić, warto zostać w jednym miejscu właśnie ze 3 dni (chyba, że chcecie dojechać gdzieś dalej). Jeśli jednak zależy wam na jednodniowym pobycie w sezonie, to szukajcie kempingów, które mają w ofercie miejsca pod namiot nie parcelowane tzw. Pitch Pineta (Piazzola Pineta) - to na przykładzie ogromnego Pra delle Torri. Oznacza to, że jest jakiś plac i jeśli się wciśniecie, to możecie nocować. Myślę, że na małych kempingach również nie będzie problemu, jeśli tylko będzie miejsce.
          • dokto rezerwacja 08.07.14, 18:41
            Pies leży pogrzebany w słowie rezerwacja. Jak chcesz na jeden dzień to Ci nie zarezerwują tylko na dłużej. Dlaczego tak postępują? Mogę tylko gdybać - może dlatego że t zazwyczaj kosztuje dodatkowe pieniądze (przeglądam też francuskie kempingi i jest to często ok. 20E, przy jednym dniu byłoby to nieprzyzwoicie dużo).
            Ale nie ma się co obawiać jak tylko będzie miejsce to Cię przyjmą ( o ile rzecz jasna camping nie jest w sezonie wyłącznie turnusowy, co też się zdarza).
            Na wschodnim wubrzeżu Gardy nie brak małych, przydomowych, kempingów, które w jakiś tam sposób przypominają trochę nasze pola namiotowe, tzn. oferują tylko podstawowe wygody typu wc i prysznic.
    • ma.ci.ej Re: 1 dniowe campingi 08.07.14, 15:07
      Generalnie nie ma wielkich problemów z miejscami na campingu. Po 17 sierpnia zatrzymasz się (z namiotem, z przyczepą juz niekoniecznie) raczej bez problemu i bez rezerwacji. W okresie 15-17 mogą być problemy z miejscami.

Tu masz linki do dwóch campingów leżący "na uboczu":
      www.campingvecchioponte.it/ - około 50 km na północ od Florencji
      www.lesoline.it/ - na południe od Sieny
      Myślę, że masz prawie pewność znaleźć tam miejsce w okresie 15-17 sierpnia. Ale na 1-2 noce nikt nie przyjmie od Ciebie rezerwacji.

Ten pierwszy (Veccio) jest z południa Polski osiągalny w 1 dzień jazdy. Jezioro Garda radziłbym odłożyć na powrót. To bardzo zatłoczony rejon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka