Dodaj do ulubionych

Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem?

01.02.15, 18:51
Mam pytanie do osób, które dobrze znają Włochy. Czy na podróż z 4-mies. niemowlakiem lepsza będzie Sardynia czy Sycylia? Chcemy jechać na tydzień w kwietniu, trochę pozwiedzać, pospacerować, mniej interesują nas plaże. Wynajmiemy samochód.
Będę wdzięczna za Wasze rady.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 01.02.15, 20:27
      Wg. mnie Sycylia.
      • Gość: cagliari Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.15, 16:42
        Tylko Sardynia. Niemowlak bedzie zachwycony.
    • Gość: Luigi Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.15, 20:19
      Dziecko jest za małe na taką podróż, samolot, potem objazdówka samochodem, czteromiesięczne dziecko nie jest waszą zabawką
      • straggly Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 02.02.15, 21:37
        Byliśmy w Apuglii z niespełna 6 miesięczniakiem w maju, było super, tyle że mniej zwiedzalismy, więcej bylismy na miejscu. polecam wózek na zmiane z nosidłem, drzemki na plazy w cieniu, basenik i powinno byc fajnie. Gdzie to chyba nie ma takiego znaczenia, ważne jak sie rozplanuje podróz i spędzanie czasu na miejscu. Teraz wybieramy się w maju na Sardynię na camping, 2 rodziny, 2 latek + 10-miesieczniak +mały "bimbo" w brzuchu:) Jestem pewna że będzie swietnie. Wiadomo że nikt nie planuje z takimi maluchami lotów z dzikimi przesiadkami, ani zwiedzania z całymi godzinami spędzonymi w aucie...nie przesadzajcie że ruszyć się z domu nie można gdy ma się dziecko...
        • Gość: Luigi Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.15, 21:44
          To się cieszcie, ale równie dobrze taka podróż może być dla wszystkich koszmarem
    • marghe_72 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 06.02.15, 16:38
      Jeśli interesuje Was zwiedzanie to ja bym jednak sugerowała Sycylię.
      Sardynia to przede wszystkim natura, widoki, plaże, morze (nie tylko, rzecz jasna, ale jednak..)

Jedź i baw się dobrze. Niemowlę nie jest żadną przeszkodą :)
      • aka10 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 08.02.15, 17:15
        marghe_72 napisała:

> Jeśli interesuje Was zwiedzanie to ja bym jednak sugerowała Sycylię.
        > Sardynia to przede wszystkim natura, widoki, plaże, morze (nie tylko, rzecz jas
        > na, ale jednak..)
        >
        > Jedź i baw się dobrze. Niemowlę nie jest żadną przeszkodą :)

I duzo wieksze odleglosci, jesli sie chce zwiedzac.
        • Gość: lonia Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.play-internet.pl 14.02.15, 01:11
          Tez zawsze podróżowałam z dziećmi od maleństwa wiec nie mam nic przeciw .Jednak powinniście wiedzieć że na wyspach szybciej robi się wilgotno i dzieci tak małe muszą być zaopatrzone po 16,17 w czapki i to nawet cieplejsze żebyście ich nie narazili na zapalenia uszu i gardła.Bedac na Sycylii mój synek miał 9 miesięcy i mimo że miał czapki toni tak dostał zapalenie gardła i uszu gorączka trzy dniowa trudna do zbicia mimo że lekarz przyszedł od razu bo byliśmy w rodzinie włoskiej. Było to pod koniec lutego a temperatura sięgała 27 stopni.Wiec warto się zastanowić xxx jak wam się to przytrafi to sobie poradzicie. ?Życzę powodzenia
          • Gość: Luigi Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.15, 23:09
            Z niemowlakami zawsze jest problem.
            Niestety duże jest prawdopodobieństwo, że mogą być problemy ze zdrowiem u niemowlaka, a w rezultacie zamiast odpoczynku będzie wielki stres dla rodziców.

Dla mnie jest absurdalną sprawą to, żeby anonimowi ludzie na forum wydawali opinię co do podróży malutkiego dziecka, którego na oczy nie widzieli.
            Na takie pytanie powinien co najwyżej odpowiedzieć pediatra, który bardzo dobrze zna dziecko.

Nie wiem po co takie wątki.
            Część z nich to zapewne jest głupia zabawa dzieci neostrady.
            Część może jest po to, żeby jakiś nieodpowiedzialny rodzic mógł użyć argumentu wobec teściowej czy teścia: mamo ty jesteś przeciwna naszej wyprawie, a w internetach napisali, że musimy jechać, że nie mamy innego wyjścia i że na pewno nic się nie stanie, a dzieciaczek na pewno nie będzie chory, tak w internetach nam napisali !
            • marghe_72 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 16.02.15, 21:46
              Gość portalu: Luigi napisał(a):

> Z niemowlakami zawsze jest problem.

Gdyż ponieważ??

> Niestety duże jest prawdopodobieństwo, że mogą być problemy ze zdrowiem u niemo
              > wlaka, a w rezultacie zamiast odpoczynku będzie wielki stres dla rodziców.

Prawdopodobieństwo jest dokładnie takie samo jeśli ww wymienione niemowle zostanie w domu..

Poza tym wszędzie są lekarze

>
              > Dla mnie jest absurdalną sprawą to, żeby anonimowi ludzie na forum wydawali opi
              > nię co do podróży malutkiego dziecka, którego na oczy nie widzieli.
              > Na takie pytanie powinien co najwyżej odpowiedzieć pediatra, który bardzo dobr
              > ze zna dziecko.

Zakładam, ze rodzice są rozsądni i zanim wyjada to porozmawiają z lekarzem prowadzącym.
              >
              > Nie wiem po co takie wątki.
              > Część z nich to zapewne jest głupia zabawa dzieci neostrady.
              > Część może jest po to, żeby jakiś nieodpowiedzialny rodzic mógł użyć argumentu
              > wobec teściowej czy teścia: mamo ty jesteś przeciwna naszej wyprawie, a w inter
              > netach napisali, że musimy jechać, że nie mamy innego wyjścia i że na pewno nic
              > się nie stanie, a dzieciaczek na pewno nie będzie chory, tak w internetach nam
              > napisali !

A to to już trudno nawet skomentować.
              • Gość: Luigi Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.15, 00:40
                marghe_72 napisała:
                "Zakładam, ze rodzice są rozsądni i zanim wyjada to porozmawiają z lekarzem prowadzącym"

O święta naiwności !
                Rozsądni rodzice nie zakładają durnych wątków na forum dyskusyjnym !
                Znam lekarkę, specjalność pediatria. Opowiada, że rozmowa z niektórymi mamami niemowlaków spowoduje u niej zawał serca.
                Młode i bezczelne, mamy na prośby, żeby stosowały się do jej zaleceń,
                odpowiadają, że w internecie co innego piszą
                młode mamy i że te młode mamy twierdzą, że opinie pediatrów trzeba ignorować !!!
                Są przekonane, że bez studiów medycznych, po 5 minutach opinii innych młodych mam z internetu, wiedzą więcej niż pediatra z dwudziestoletnim stażem !!!
                Takie są realia
                • marghe_72 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 17.02.15, 11:13
                  Gość portalu: Luigi napisał(a):

> O święta naiwności !
                  > Rozsądni rodzice nie zakładają durnych wątków na forum dyskusyjnym !

Nie umiesz pisać bez obrażania? (Pytanie retoryczne)

> Znam lekarkę, specjalność pediatria. Opowiada, że rozmowa z niektórymi mamami
                  > niemowlaków spowoduje u niej zawał serca.
                  > Młode i bezczelne, mamy na prośby, żeby stosowały się do jej zaleceń,
                  > odpowiadają, że w internecie co innego piszą
                  > młode mamy i że te młode mamy twierdzą, że opinie pediatrów trzeba ignorować !
                  > !!
                  > Są przekonane, że bez studiów medycznych, po 5 minutach opinii innych młodych m
                  > am z internetu, wiedzą więcej niż pediatra z dwudziestoletnim stażem !!!
                  > Takie są realia

oj niedobre mamusie.. niedoobre.
                  Trafi się jedna nierozsądna i od razu łatka przypięta wszystkim naokoło.

ps. gdzie tatusiowie? Tylko mamuśki takie durnowate?
                  • Gość: yy Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.unknown.vectranet.pl 17.02.15, 19:08
                    marghe_72, nie mozesz zrozumiec, że ten kto zadał pytanie zrobil to z nudów?
                    A teraz nie wraca do tematu bo ferie zimowe w gimnazjum się skończyły.
                    • marghe_72 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 25.02.15, 17:47
                      Gość portalu: yy napisał(a):

> marghe_72, nie mozesz zrozumiec, że ten kto zadał pytanie zrobil to z nudów?
                      > A teraz nie wraca do tematu bo ferie zimowe w gimnazjum się skończyły.

A Ty zdajesz się nie widzieć, że ja dyskutuję z Luigim, nie z autorką..
                  • Gość: Luigi Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.15, 23:27
                    Proponuję jednak zejść na ziemię.
                    Nie widzę powodu do oburzenia.
                    Raz, że dzieci neostrady zakładają głupie wątki z nudów.
                    Dwa, że nawet jeśli ten wątek założyła prawdziwa mama, to jest to osóbka mało rozgarnięta.
                    Niektóre mamy niemowlaków uważają, że studia medyczne to bzdura i że po krótkiej lekturze wynurzeń internetowych równie bystrych innych mam, już wiedzą wszystko i są mądrzejsze od lekarzy-fachowców !
                    Nie dotyczy to tylko medycyny, w internecie jest mnóstwo cudownych recept politycznych, gospodarczych, społecznych, itp.
                    Są pisane przez bezczelnych, wyszczekanych, nawiedzonych ignorantów,
                    męskich i żeńskich
          • aka10 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 14.02.15, 23:20
            Gość portalu: lonia napisał(a):
            .Jednak
            > powinniście wiedzieć że na wyspach szybciej robi się wilgotno i dzieci tak mał
            > e muszą być zaopatrzone po 16,17 w czapki i to nawet cieplejsze żebyście ich ni
            > e narazili na zapalenia uszu i gardła.

Poczytaj sobie:
            Zapalenie ucha środkowego: przyczyny

Przyczyna tak częstych infekcji ucha u dzieci jest bardzo prosta – to przede wszystkim anatomia. U małych dzieci trąbka słuchowa jest krótka, szeroka i przebiega poziomo, łącząc jamę bębenkową z gardłem, a jej ujście w gardle jest stale otwarte. Stanowi więc idealną drogę, którą bakterie i wirusy z nosogardzieli mogą wnikać w głąb ucha. Dlatego w ok. 90 proc. przypadków ostre zapalenie ucha środkowego jest następstwem infekcji górnych dróg oddechowych.
            Bardzo rzadko się zdarza, że chorobotwórcze drobnoustroje trafiają do ucha przez krwiobieg (z innego ogniska zapalnego w organizmie). Jeszcze rzadziej wnikają bezpośrednio z zewnątrz ucha, dlatego noszenie (lub nie) czapki w tym przypadku nie ma większego wpływu na rozwój oraz nawroty choroby. Natomiast czynnikiem, który na pewno sprzyja zachorowaniu, jest niedoskonałość układu immunologicznego u małych dzieci – po ukończeniu 7. roku życia infekcje ucha zdarzają się znacznie rzadziej.

www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/zdrowie-dziecka/zapalenie-ucha-srodkowego-u-dzieci-przyczyny-objawy-leczenie_35859.html
            • Gość: xy Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? IP: *.unknown.vectranet.pl 15.02.15, 12:37
              aka10, czy nie widzisz jak wszyscy się śmieją że wątek zakłada ktoś komu się nudzi, a Ty się wywnętrzasz! Czemu skasowano post o podrózy z rocznym kotem? Było super.
          • marghe_72 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 16.02.15, 21:42
            Gość portalu: lonia napisał(a):

> Tez zawsze podróżowałam z dziećmi od maleństwa wiec nie mam nic przeciw .Jednak
            > powinniście wiedzieć że na wyspach szybciej robi się wilgotno i dzieci tak mał
            > e muszą być zaopatrzone po 16,17 w czapki i to nawet cieplejsze żebyście ich ni
            > e narazili na zapalenia uszu i gardła.

że co??
            Jakaś ikonka z wybałuszonymi oczkami by się przydała.
      • Gość: Luigi --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.15, 23:37
        hiszpanski6 08.01.15, 18:01
        Hej, planujemy wyjechać na tydzień w kwietniu na Teneryfę lub Fuerteaventurę. Które miejsce będzie odpowiedniejsze na wypad z 6-mies. dzieckiem (w kwietniu)? Planujemy wypożyczyć samochód. Chcielibyśmy odpocząć, coś pozwiedzać, pospacerować z małym. Mniej interesuje nas plażowanie.
        Będę wdzieczna za Wasze rady.
        forum.gazeta.pl/forum/w,39880,156159565,,Teneryfa_czy_Fuerteaventura_z_niemowlakiem_.html?v=2
        hiszpanski6 01.02.15, 18:51 Skasujcie Odpowiedz
        Mam pytanie do osób, które dobrze znają Włochy. Czy na podróż z 4-mies. niemowlakiem lepsza będzie Sardynia czy Sycylia? Chcemy jechać na tydzień w kwietniu, trochę pozwiedzać, pospacerować, mniej interesują nas plaże. Wynajmiemy samochód.
        Będę wdzięczna za Wasze rady.
        forum.gazeta.pl/forum/w,206,156463651,156463651,Sardynia_czy_Sycylia_z_niemowlakiem_.html

Jajca sobie robi dziecko neostrady, a ludzie się przejmują i doradzają,
        takiego dowcipnisia dorwać...

• Gość: gatto Podroze z kotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.15, 18:19
      Przedziwna osoba jest ta administatorka forum. Jej mocna strona jest brak wyobrazni i poczucia humoru. Lubi tylko swoje nijakie watki. Sono davvero spiacente.
    • nat-ka50 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 24.02.15, 22:33
      Co tam Sycylia czy Sardynia, najlepiej wywalcie w Kosmos, najważniejsze się realizować, NIE REZYGNOWAĆ Z SIEBIE, tylko czy tego potrzebuje dziecko? Nie powie, nie umie wyrażać swoich potrzeb. Egoiści, możecie to zrozumieć?

Babcia
      • marghe_72 Re: Sardynia czy Sycylia z niemowlakiem? 25.02.15, 17:49
        nat-ka50 napisała:

> Co tam Sycylia czy Sardynia, najlepiej wywalcie w Kosmos, najważniejsze się rea
        > lizować, NIE REZYGNOWAĆ Z SIEBIE, tylko czy tego potrzebuje dziecko? Nie powie,
        > nie umie wyrażać swoich potrzeb. Egoiści, możecie to zrozumieć?
        >
        > Babcia

Oj babciu, babciu.
        Skoro wiesz czego potrzebuje dziecko (ciekawe skąd skoro ono "nie umie wyrażać swoich potrzeb ;) ) to może oświecisz nas, egoistów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka