Dodaj do ulubionych

Transport na Murano i Burano

10.07.15, 08:24
witam,
Wlasnie zaliczyliśmy Wenecje a wyspy zostawiliśmy na inny dzien. Moje pytanie -jak sie tam dostać. Do Wenecji płynęliśmy z Punta Sabioni i czy teraz mamy płynąc tak samo-z Punta do Wenecji a potem wyspy (która pierwsza?). No i najważniejsze -jaki bilet? Gdy płynęliśmy do Wenecji to na parkingu w Punta kupiliśmy bilet za 9€ w obie str, w Wenecji poruszaliy sie pieszo. Wiem ze sa bilety na wszystkie tramwaje wodne i chyba nimi musze sie dostać na wyspy (myślałam o 12h). Teraz moje główne pytanie czy płynąc z Punta mam kupić osobny bilet do Wenecji (9e w obie str) i oprócz tego osobny na wszystkie tramwaje (18e) czy ten za 18e tez obejmuje trasę Punta-Wenecja. Jezeli macie inne sposoby jak tam dotrzeć to bardzo prosze o rade. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: KoRniK Re: Transport na Murano i Burano IP: *.radomsko.vectranet.pl 10.07.15, 11:53
      Można płynąć z Punta Sabioni również na Murano i Burano. Bilet bodajże 12-godzinny w zeszłym roku kosztował 20euro/os i można go wykorzystać na wszystkie połączenia po wyspach. Nie pamiętam ile kosztuje bilet na pojedynczy przejazd. Musisz przekalkulować co się lepiej opłaca. My zaliczyliśmy Wenecję,Murano i Burano w jeden dzień ale czasu za dużo nie mieliśmy na zwiedzanie i ten bilet opłacał nam się najbardziej. Licz się z dosyć długą podróżą tymi tramwajami- mają kilka przystanków po drodze i trochę czasu schodzi zanim dopłynie się w konkretne miejsce
      • vaio24 Re: Transport na Murano i Burano 10.07.15, 13:13
        A bilet kupiłeś w punta sabioni? I na tym samym bilecie doplynales i do Wenecji i do pozostałych wysp? Kojarzysz czy była to sieć ACTV?
        • Gość: KoRniK Re: Transport na Murano i Burano IP: *.radomsko.vectranet.pl 11.07.15, 10:54
          Tak bilet kupiliśmy w Punta Sabioni i obejmował on przejazdy po wszystkich wyspach w dowolnym czasie i dowolnej kolejności(niestety nie pamiętam jaki to był przewoźnik). Za parking w Punta Sabioni płaciliśmy 5 euro za cały dzień.
    • aseretka Re: Transport na Murano i Burano 10.07.15, 19:30
      Wykupiony w Punta Sabbioni całodzienny bilet na vaporetto pozwala na korzystanie ze
      wszystkich linii. obejmujących Lagunę Wenecką. Bilet pozwala na wysiadanie i wsiadanie w dowolnym miejscu. Kolejność zwiedzania wysp oraz Wenecji dowolna. Można najpierw do Wenecji, a stamtąd na poszczególne wyspy, lub najpierw na Burano, Murano, San San Michele, a następnie do Wenecji, gdzie można przepłynąć wzdłuż Grande Canale lub inną dowolną trasą.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,142594822,142912258,0,2.html?v=2
      Nie wiem, gdzie wypoczywacie, ale aby popłynąć na wyspy można też wypłynąć vaporetto z portu w Treporti. Nie trzeba wtedy jechać do Punta Sabbioni, a sampochód zostawić na bezpłatnym parkingu przy markecie i przejść kawałek do portu.
      • vaio24 Re: Transport na Murano i Burano 11.07.15, 07:48
        Witam,
        Dziekuje za informacje. To jednak spróbujemy do Treporti bo mamy troszkę blizej, no i moze uda sie bezpłatnie zaparkować :) dziekuje za pomoc!
        • vaio24 Re: Transport na Murano i Burano 13.07.15, 09:02
          Napisze moja opinie, moze sie komus przyda w przyszłości.
          Polecam rozbicie wycieczki na dwa dni czyli 1dzien Wenecja, 2dzien wyspy. Ostatecznie dwukrotnie parkiwalismy w Punta Sabbioni. W Treporti byliśmy ale nie znaleźliśmy nic do parkowania za darmo w rozsądnej odległości a parking płatny był droższy niż w Punta. Warto wiedzieć, ze w Punta początkowe parkingi kosztują 7€, gdy pojedzie sie dalej (blizej przystani 5€). Jezeli chodzi o bilet-początkowe parkingi oferuja od razu sprzedaż biletów ale na przewoźnika Marco Polo (z Punta do Wenecji i w druga str)-koszt za os.9€-ta opcje wybraliśmy gdy udaliśmy sie do samej Wenecji. Ten bilet nie upoważnia z korzystania z tramwaji wodnych w Wenecji! Gdy wybraliśmy sie drugi raz (na wyspy) kupiliśmy bilet przy samej przystani (przewoźnik ACTV) 20€ za osobę za cały dzien-obejmuje wszystkie tramwaje wodne w Wenecji oraz te miedzy wyspami. Wniosek-jezeli wybieracie sie na wycieczke łączona (Wenecja plus wyspy) warto kupić bilet za 20€ i pływamy gdzie chcemy (wtedy nie dac sie nabrać na parkingu na bilet, ten za 9€), jezeli jednak ma byc to wycieczka w dwa osobne dni to bym proponowała ta opcje która my wybraliśmy czyli jak Wenecja to bilet za 9€ (szybko-ok.30min, wysiadamy przy samym placu św.Marka) a po Wenecji poruszamy sie na piechotę. A w dzien w którym zwiedzamy wyspy bilet za 20€ (gdybyśmy wybrali ta opcje i chcieli dostać sie do Wenecji to trasa ok. 1,5h bo najpierw zahaczamy o wszystkie wyspy i wysiadamy z przeciwnej str w stosunku do placu św.marka). My w ten drugi wyjazd czyli na wyspy zahaczyliśmy jeszcze o Wenecje i przepłynęliśmy cała długość Canal Grande i podziwialiśmy Wenecje od str wody.
          Warto sciągnąć sobie ze str ACTV rozkład jazdy tramwaji wodnych.
          Pozdrawiam
          • a107t4 Re: Transport na Murano i Burano 16.07.15, 22:29
            Chcę zauważyć, że bilet tzw. dzienny za 24 Euro to jest bilet 24h. Polecam ruszyć np. o 14-tej pierwszego dnia i zacząć np.o 9-tej drugiego dnia do godz. 14-tej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka