Dodaj do ulubionych

Toskania - okolice Ceciny

12.07.15, 17:46
Jakie urokliwe miejscowości w odległości 100 km od Ceciny moglibyście polecić? Te tzw. sztandarowe, jak Siena, Florencja, San Gimignano, Voltera są mi już znane. Na południe od Ceciny zwiedziłam też: Populonię, rejon Zatoki Bariatti, Piombino, Folllonicę, Punta Ala, Campiglia Marittima, Suvereto, Massa Marittima.
Upatrzyłam już sobie maleńkie miasteczko Casale Marittimo, warowne do Monteriggioni oraz Colle di Val d`Elsa. Ale cio jeszcze...? Może macie jakieś pomysły.
Obserwuj wątek
    • neurkrzysztof Re: Toskania - okolice Ceciny 15.07.15, 21:12
      Gorąco Ci polecam malutkie miasteczka, wyjątkowo sympatyczne i klimatyczne jak np.: Bibbona Bolgheri, Castaneto Carducci, Sassetta,wyjątkową enotekę w San Guido.
      Pozdrtawiam.
      • aseretka Re: Toskania - okolice Ceciny 15.07.15, 21:36
        Serdeczne dzięki. :) Co prawda w Bibbona i w Castaneto Carducci już byłam, ale pozostałe miasteczka wezmę pod uwagę.
    • nie.my Re: Toskania - okolice Ceciny 16.07.15, 21:18
      aseretka napisała:

> Jakie urokliwe miejscowości w odległości 100 km od Ceciny moglibyście polecić?
      > Te tzw. sztandarowe, jak Siena, Florencja, San Gimignano, Voltera są mi już zna
      > ne. Na południe od Ceciny zwiedziłam też: Populonię, rejon Zatoki Bariatti, Pi
      > ombino, Folllonicę, Punta Ala, Campiglia Marittima, Suvereto, Massa Marittima.
      > Upatrzyłam już sobie maleńkie miasteczko Casale Marittimo, warowne do Monterigg
      > ioni oraz Colle di Val d`Elsa. Ale cio jeszcze...? Może macie jakieś pomysły.
      W zeszłym roku mieszkałem dwa tygodnie w Casale Marittimo i szczerze polecam. Warto wpaść tam gdy organizują jakiś festyn, jest podwójnie miło. Polecam restaurację Le Volte z pięknym toskańskim widokiem za oknem (trzeba rezerwować stolik).
      Pięć kilometrów dalej masz Montescudaio z fajnym napisem na starej wieży kościelnej.
      Jeżeli lubisz rzeźbę to polecam Pontederę z parkiem ławek zaprojektowanych przez projektantów z różnych krajów. Wiele rzeźb stoi na deptaku i innych ogólnodostępnych miejscach. Jest tam także muzeum Piaggio ale w nim nie byłem.

Z plaż polecam Spiaggie Bianca z ładnym piaskiem i super błękitną wodą, trochę dalej w stronę Livorno jest plaża amatorów kite surfingu.
      W drugą stronę świetne wrażenie robi plaża Baratti. Wygląda jak posypana brokatem.

Nie polecam natomiast Piombino, brzydkie portowe miasto.

Pozdrawiam i zazdraszczam

NieMy
      • aseretka Re: Toskania - okolice Ceciny 16.07.15, 22:15
        > W zeszłym roku mieszkałem dwa tygodnie w Casale Marittimo
        To miasteczko jest w moich planach, o czym pisałam. :)

> Pięć kilometrów dalej masz Montescudaio z fajnym napisem na starej wieży kościelnej.
        Dzięki. :) Wezmę pod uwagę.

> Jeżeli lubisz rzeźbę to polecam Pontederę z parkiem ławek zaprojektowanych przez
        > projektantów z różnych krajów. Wiele rzeźb stoi na deptaku i innych ogólnodostępnych
        > miejscach. Jest tam także muzeum Piaggio ale w nim nie byłem.
        Ten park z rzeźbami brzmi bardzo ciekawie. Może być ciekawym miejscem na spacer z wnuczkami.

> Z plaż polecam Spiaggie Bianca z ładnym piaskiem i super błękitną wodą, trochę dalej w
        > stronę Livorno jest plaża amatorów kite surfingu.
        Ta Spiaggia Bianca brzmi ciekawie. Czy jest to ta plaż położona pomiędzy pomiędzy Solvay i Vada? Miałam zamiar wybrać się nad morze w okolicach Vady. Kite serfingu niestety nie uprawiam, już nie te lata... :)

> W drugą stronę świetne wrażenie robi plaża Baratti. Wygląda jak posypana brokatem.
        Na plaży w Zatoce Baratti byłam. Też mi się podobała. Chociaż niektórzy uważają, że jest brzydka.

> Nie polecam natomiast Piombino, brzydkie portowe miasto.
        Tu się nie zgodzę. W Piombino byłam trzykrotnie. Wbrew pozorom jest to naprawdę klimatyczne miasteczko, a wchodząca w morze Piazza Bovio stanowi świetny punkt widokowy. Centro storico jest też naprawdę klimatycznym miejscem, w którym zakochałam się podczas pierwszego pobytu. To miasto ma swój specyficzny klimat. Średniowieczna forteca oraz fortyfikacja Piombino zaprojektowane zostały przez Leonarda da Vinci, a dzieło tego genialnego twórcy podziwiać można po dzień dzisiejszy. Ciekawym obiektem w mieście jest też pochodzące z XVI w. Palazzo Comunale oraz znajdująca się na Piazza Desidori Casa delle Bifore. Warto również zwiedzić wybudowaną w 1377 r. Katedrę San Antimo.

Dzięki za sugestie. A zazdraszczać nie ma czego. :) Pewnie w ten rejon Włoch kiedyś znowu trafisz, jak ja po raz czwarty szukając miejsc, których jeszcze nie widziałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka