chlodny_ 15.02.19, 21:53 witam, czy moze ktos mi polecic jakies fora internetowe we wloskich internetach - prawne lub motoryzacyjne - musze wyjasnic jedna kwestie i wychodzi na to ze moge to zrobic jedynie z lokalsami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aztek2017 Re: wloskie forum 19.02.19, 17:09 www.laleggepertutti.it www.studiocataldi.it Daj znać jeśli chcesz innych informacji.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chlodny_ Re: wloskie forum 26.02.19, 22:36 dziękuje za informacje - 1 link to płatne porady prawnicze ale na drugim można znaleźć dużo ciekawych art. - m.in. ten translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&rurl=translate.google.pl&sl=it&sp=nmt4&tl=pl&u=https://www.studiocataldi.it/guide_legali/pillole/come-si-impugna-una-contravvenzione.asp&xid=17259,15700021,15700186,15700191,15700248,15700253&usg=ALkJrhg78LqUg7QvPzUvwsqENZuLBCdizQ jeżeli ktoś dostanie mandat we Włoszech to możne się przydać - mój przypadek jest o tyle nie typowy, ze dostałem mandat za zajęcie buspassu tylko, ze nie jechałem buspasem ;-) natomiast wjechałem na z prawego pasa do skrętu w prawo już na skrzyżowaniu na pas do jazdy na wprost, który przed skrzyżowaniem był buspasem i skręciłem z niego w lewo..... blokując przez kilka sekund autobus komunikacji miejskiej.... za skrzyżowaniem nie ma już buspassu, a skrzyżowanie odwołuje znak znajdujący się przed..... więc mam wątpilowości Na razie sprawa jest na etapie wypożyczalni, czekam na mandat i zastanawiam sie jakie mam szanse na odwołanie.... jak wiele art. podaje są 2 możliwe drogi - sędzia pokoju (płatna) i prefekt (bezpłatna) jednak prefekt w przypadku odrzucenia sprawy może wyznaczyć 2x wyższa karę niż na mandacie - kwota nie jest na tyle duża żeby bawić się w prawników, tłumaczy itd. pozostaje jedynie kwestia jak uiścić mandat - zapewne za kilka mc przyjdzie z prefektury na mój adres.... na oryginale mandaty wystawionego na wypożyczalnie nie ma słowa o koncie bankowym na które należy zapłacić...i kwestia taka czy mandat jest ważny jeżeli nie będzie zdjęcia albo będzie gdy będę stał autem na środku skrzyżowania? wszak skrzyżowanie to nie buspass.... ale tu pewnie nikt mi nie odpowie .... dlatego szukałem jakiegoś włoskiego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
aztek2017 Re: wloskie forum 03.03.19, 19:44 We Włoszech jesli otrzymasz mandat i płacisz w ciągu 5 dni to jest redukcja o 30% i często jest to lepsze niż odwoływanie się bo traci się nerwy, czas a rezultat jest niepewny.Mogę tylko sobie wyobrazić że, jesli samochód był wypożyczony to mandat otrzyma wypożyczalnia która potem będzie chciała otrzymać zwrot od ciebie.Autobusy miejskie mają prawie zawsze dash cam. Prowadzic z Polski akcję o unieważnienie mandatu wydaje mi sie raczej skomplikowane. Zadecydujesz Ty.Pozostaję do dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś