IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:09
Cześć powiedzcie mi wszystko co wiecie o Turynie jak to jest tam z praca (
wynagrodzenie) mieszkaniami , włoszkami jak nastawion e do emigrantów czy
jest tam jakiś uniwersytet jakie zawody sa tam poszukiwane jak to jest z
poczatkiem życia emigranta który tam przyjeżdża i chce zamieszkac na stałe
pozdrawiam TOMEK
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Turyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:35
      możecie tez coś napisać o klimacie, budownictwie , drogach knajpach i o
      spedzaniu wolnego czasu ( jakies cikawe miejsca)
      • Gość: prawie włoszka Re: Turyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 07:50
        czesc Tomku!
        a kiedy wykezdzasz do Turynu?
        • Gość: basia Re: Turyn IP: 217.201.30.* 01.01.05, 14:58
          Turyn jest na polnocy, zatem nie ma tutaj tak bardzo goracego lata jak na
          przyklad w okolicach Neapolu. Zima jest tez raczej lagodna w porownaniu z
          polska zima, jedyna roznica to taka, ze tutaj jest czesto mgla i wilgoc, ktora
          sprawia, ze wydaje sie, iz jest bardzo zimno.
          Mnie osobiscie podoba sie Turyn, poniewaz ma architekture zblizona do krajow
          takiech jak Austria, Francja itp. odmienna od krajow jak Hiszpania czy pol.
          Wlochy.
          Znajduje sie tutaj Uniwersytet a takze Politechnika.Mowi sie, ze Turyn jest
          prowincja w stosunku do mentalnosci mediolanskiej na przyklad. Wszystko jest
          kwestia opinii, subiektywnej oceny.
          jestem Polka ale niestety nie znam tutaj zadnej innej Polki, choc wiem, ze jest
          sporo Polakow takze tutaj.

• Gość: klug Re: Turyn IP: *.its.it 03.01.05, 10:35
            Hej! Wydaje mi sie, ze we Wloszech Turyn nie jest uznawany za piekne miasto.
            Ale nie jest tu zle. Blisko gor, do morza tez niedaleko, a i miasto po
            oswojeniu sie z nim jest calkiem sympatyczne.
            Jesli chodzi o mozliwosci pracy tutaj, to trudno mi powiedziec. Zalezy co sie
            potrafi, czy zna sie jezyk, itp. Po znajomych widze, ze prace mozna znalezc. Sa
            tez szkoly, gdzie za darmo monza sie uczyc wloskiego, wiec jest ok. Oprocz tego
            w Universita Popolare organizuja tanie kursy jezykowe i kulturalne.
            Polakow tu jest sporo: studenci, pielegniarki i ci skupieni wokol Fiata (w
            koncu trudno Turyn oddzielic od Fiata). Jest kosciol na Via Barilli, gdzie
            praktycznie wszyscy spotykaja sie na nabozenstwach i gdzie mozna potem
            spokojnie pogadac z rodakami przy kawie i ciastku.
            Na Vittorio Emmanuelle jest pare pubow, w ktorych spotykaja sie zagraniczniacy,
            glownie anglojezyczni, ale sa tez inni.
            Znalezienie mieszkania moze nastreczac troche trudnosci, ale to chyba jak
            wszedzie.
            Pozdrawiam!
            T
    • Gość: pressi Re: Turyn IP: *.groni1.gr.home.nl 04.02.05, 23:26
      w turynie bylam 2 miesiace i jest to super miasto,pracowalam obok kolo gassino
      i bardzo mi sie podobalo.. jest to miasto tansze niz mediolan i mniej jest osob
      anglojezycznych ale za to jesy pieknie ! a jesli lubisz imprezy to
      polecam "centralino" w niedziele i barumbe,milego pobytu
      • Gość: lucy Re: Turyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 17:49
        Znam bardzo dobrze włoski....anpiszcie jak mam szukać tam pracy....Interesuje
        mnei Turyn, byłam tam dwa razy...bawiłam sie w Gamas de Mar
        • Gość: pressi Re: Turyn IP: *.groni1.gr.home.nl 05.02.05, 19:46
          zalezy co chcesz robic, sa biura z praca, ale jak chcesz pracowac np.w barze to
          najlepiej pochodzic troche od jednego do drugiego ,a jak nie to poszukaj strony
          w necie to napewno tam cos znajdziesz, powodzenia
          • Gość: olo Re: Turyn IP: 5.5.* / 80.58.40.* 12.02.05, 19:47
            hiiiiiiiiiiii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka