Dodaj do ulubionych

Campingi we Włoszech

IP: *.bsk.vectranet.pl 30.03.05, 12:32
Korzystając z waszego doświadczenia chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej
na temat warunków panujących na włoskich campingach:
1.czy jest bezpiecznie?
2. co zrobić z bagażami, jeśli wszystkie chcemy iść sobie do miasta-mamy je
zostawić w namiocie i nam ich nie ukradną czy są może jakieś przechowalnie na
campingu?
3. we Włoszech podobno są skorpiony (przynajmniej tak było w "Pod Słońcem
Toskanii")-czy one są niebezpieczne i czy nie włażą do namiotu? :)
4. rozglądając sie w ofertach eurocamp i selectcamp zauważyłam, ze wynajmuje
się już stojące namioty, ale tak chyba ne jest na wszystkich campingach...?
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Campingi we Włoszech IP: *.chello.pl 30.03.05, 13:00
      Gość portalu: inesska napisał(a):

> Korzystając z waszego doświadczenia chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej
      > na temat warunków panujących na włoskich campingach:
      > 1.czy jest bezpiecznie?

jest bezpiecznie. Nigdu nie spotkałem się z jakąkolwiek sytuacją podpadającą po
      d paragraf- żadnych gwałtów, morderstw, napadów, pobić czy kradzieży nie
      uświadczysz.

> 2. co zrobić z bagażami, jeśli wszystkie chcemy iść sobie do miasta-mamy je
      > zostawić w namiocie i nam ich nie ukradną czy są może jakieś przechowalnie na
      > campingu?

Zostawiacie wszystko na miejscu, w namiocie lub samochodzie. Pełna kultura,
      ludzie zostawiają rowery oparte o drzewa i nawet jak wrócą za 2 dni mogą mieć
      pewność że będą na miejscu.

> 3. we Włoszech podobno są skorpiony (przynajmniej tak było w "Pod Słońcem
      > Toskanii")-czy one są niebezpieczne i czy nie włażą do namiotu? :)

nigdzie nie spotkałem, choć też o tym słyszałem. Pełno za to jaszczurek,
      bezpieczne, sympatyczne i nie wchodzą do namiotu.

> 4. rozglądając sie w ofertach eurocamp i selectcamp zauważyłam, ze wynajmuje
      > się już stojące namioty, ale tak chyba ne jest na wszystkich campingach...?

Oczywiście że nie. Te wszystkie gotowe namioty stanowią znikomą mniejszość na
      campingach. Radzę brać swój i wszystko załatwiać samemu, a nie przez biuro. Tzn
      jechać po prostu w ciemno i rozbijać się tam gdzie się spodoba, a sieć
      campingowa we Włoszech jest bardzo rozwinięta. Polecam www.camping.it/

• Gość: inesska pytań ciąg dalszy... IP: *.bsk.vectranet.pl 30.03.05, 13:37
        Masz doświadczenia z jakimiś konkretnymi campingami? Mógłbyś któryś polecić?
        • Gość: m. Re: pytań ciąg dalszy... IP: *.chello.pl 30.03.05, 14:08
          Oj to zależy gdzie jedziesz... Tak z pamięci to byłem na campingach koło
          Wenecji, w Mediolanie, Genui, Pizie, Florencji, Sienie, Rzymie, Taranto, Bari,
          Lecce, plus kilka typowo nadmorskich. Nie wiem czy chcesz zwiedzać, czy tylko
          nad morze, a może trochę tego i tego, no i jakie mniej więcej rejony...
          • Gość: inesska Re: pytań ciąg dalszy... IP: *.bsk.vectranet.pl 30.03.05, 14:20
            Jeszcze nie jesteśmy do końca pewne. Na pewno Rzym, Florencja i chcemy się
            zatrzymać na dłużej gdzieś w Kalabrii.
            • Gość: M. Re: pytań ciąg dalszy... IP: *.chello.pl 30.03.05, 14:43
              W rzymie nocowaliśmy na Flaminio (
              www.villageflaminio.it/home_eng.asp ), na północy miasta (ogólnie w
              rzymie wszystkie campingi są na obrzeżach), dojazd do centrum koło 30 minut
              (albo autobusem- przystanek przy samym wyjściu z campingu albo kolejką- ze 300
              metrów do stacji). Nie warto raczej bawić się w jazdę własnym samochodem już na
              miejscu- wiadomo- korki, problemy z parkingiem. Bilet dzienny na komunikację-
              3,1 E. Warunki dobre, taki standart dla campingu miejskiego, cena oczywiście
              wyższa, ale tak jest wszędzie jeśli chodzi o 'miasta do zwiedzania'.
              We Florencji oczywiście na Michelangelo (
              www.ecvacanze.it/ing/michelangelo_home.asp ), tam to jest akurat chyba
              zawsze dużo ludzi, camping położony na zboczu więc duża część miejsc po prostu
              pochyła, trzeba uważać żeby w nocy nie wyturlać się z namiotu:). No ale miasto
              fantastyczne, no i przepiękny widok z samego campingu (który leży tuż obok
              Piazzale Michelangelo) na całą Florencję, szczególnie wieczorem- cudo. Dojazd
              do centrum b.dobry- przystanek autobusowy również pod samym campingiem.
              Co do Kalabrii musisz spytać kogoś innego.
              • Gość: inesska Re: pytań ciąg dalszy... IP: *.bsk.vectranet.pl 30.03.05, 16:56
                Dziękuję Ci bardzo :)
                • aani Re: pytań ciąg dalszy... 30.03.05, 17:34
                  Skorpiony niestety sa - spotkalam je tylko w Toscanii, nie wiem, czy gdzie
                  indziej tez. I niestety sa niebezpieczne. Ale siedza najchetnej w starych,
                  kilkusetlenich domach o grubych, kamiennych murach, w najchlodniejszych i w
                  miare mozliwosci wilgotnych miejscach, mysle, ze na spalonej sloncem trawie na
                  campingu mozna sie ich nie obawiac.
                  Powyzej podpowiedziano Ci juz camping w Rzymie - ja moge jeszcze polecic
                  camping Fabulous na 18 kilometrze Via Cristoforo Colombo w kierunku na Ostie.
                  www.hotelsearch.it/alberghi/20104337-ithome.asp Przystanek autobusowy
                  jest tuz obok wjazdu na camping, autobusy jezdza na pewno do centrum.

Na campingach mozna tez wynajac domki, ale w sezonie lepiej wczesniej je
                  zarezerwowac. Jesli wybierasz sie samochodem i z wlasnym namiotem, nie bedziesz
                  miec problemow ze znalezieniem noclegu - po drodze bedziesz mogla wybierac
                  miejsca, ktore Ci sie podobaja.
                  • Gość: Asia Re: pytań ciąg dalszy... IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 09.04.05, 14:08
                  • Gość: Asia Re: Camping w okolicach Rimini? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 09.04.05, 14:11
                    Witam ja tez prosze o kilka informocji o kampingach we Wloszech.Mam zamiar
                    wybrac sie na poczatku wrzesnia na kilka dni w okolice Rimini,badz innych
                    miejscowosci w tym regionie i jeden nocleg w Rzymie,imteresuja mnie raczej
                    Mobile home
                    • Gość: mada Re: Camping w okolicach Rimini? IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 14:23
                      polecam Vacansoleil, biuro sprawdzone przezemnie w ubiegłym roku ,we wrześniu
                      ceny b niskie !
                      • madai Re: Camping w okolicach Rimini? 10.04.05, 22:32
                        kempingi sa bardzo bezpiecznie. kradzieze sie nie zdarzaja, pobicia i inne
                        takie tez nie. Rzeczy spokojnie mozna trzymac w namiocie i nic im nie bedzie.
                        mozna rozbijac swoje namioty, ale mozna tez skorzystac z juz stojacych.
                        ja osobiscie polecam wybrac sie z www.wakacje.net.pl oferty sa tanie i bardzo
                        dobre. W sierpniu cena na wrzesien to 599 zl za dwa tygodnie. ja jade :)
              • kelo Re: pytań ciąg dalszy... 11.04.05, 06:41
                A po co autobusem jak z Piazzale Michelangelo jest 15 min do centrum. Najgorszy
                powrót powrót bo trza się po schodach wspinać. Ale dla tych widoków warto.
                Polecam wybór kempingów bliskich centrom zwiedzanych miast, skąd można per
                pedes , ponieważ odpadają koszty dojazdów, ew. parkingów i naturalnie paliwa.
                Dochodzi reżim rozkładu jazdy. Nawet 8 km marsz do cempingu o 2-3 w nocy może
                byc przyjemny. Będąc we Florencji zgubcie się w uliczkach okalających "rynek" a
                znajdziecie pochowane supermarkety gdzie kupicie wszystko kilkakrotnie taniej.
                Wodę 1.5 l juz za 65-80 C a nie za 2,5 €.
                W Wenecji polecam kemping Rialto w Mestre. Mały i najtańszy. Spod kempingu
                autobus do dworca kolejowego w Wenecji. Obsługa w postaci starszego pana,
                niezwykle przyjaznego wielojęzycznego. Za kempingiem w osiedlu dwa supermarkety.
    • aseretka Re: Campingi we Włoszech 11.04.05, 08:09
      1. W zasadzie jest bezpiecznie, ale zawsze może sie zdarzyć jakiś amator cudzej
      własności,tego nie mozna wykluczyć, bo jak mówią okazja stwarza złodzieja.
      Dlatego rzeczy cenniejsze ( pieniadze, kamerę, aparat ) zawsze przechowujemy w
      zamkniętym bagazniku.
      2. Resztę bagaży spokojnie zostawiamy w namiocie.
      3. Skorpiona nie widziałam, ale to nie znaczy, ze ich nie ma.
      4. Zarówno Eurocamp, jak i Selectcamp wynajmują TYLKO swoje firmowe namioty. Na
      wszystkich campingach bez wyjątku. I to nie tylko we Włoszech ale i w całej
      Europie. Nie ma u nich mozliwości zarezerwowania miejsca pod własny namiot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka