Dodaj do ulubionych

autostrady we wloszech

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 23:02
mam pytanie jak w praktyce wyglada przejazd,czy sa bramki?i ja z oznaczeniami
czy da sie bezproblemu przejechac..?i ile ew kosztuje przejazd ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rynio Re: autostrady we wloszech IP: *.chello.pl 03.06.05, 00:46
      Są bramki.Przy wjeździe bierzesz kwitek ,przy zjeździe płacisz.10 euro za
      ok.150km.Oznaczenia na autostradach bardzo dobre.Gorzej gdy zjedziesz z
      autostrad do miast.
    • sinceramente Re: autostrady we wloszech 03.06.05, 07:17
      www.autostrade.it/
      Na tej stronie podając punkt popczątkowy i końcowy Twojej podróży, obliczysz
      sobie dokłaną cenę za przejazd. Dodatkowo będziesz miał propozycję trasy
      przejazdu z numerami autostrad, nazwami zjazdów, lokalizacją bramek, na których
      będziesz musiał płacić itd.
      Polecam, szczególnie, że strona jest także po angielsku.

A oznakowanie na autostradach jest rzeczywiście właściwie bezbłędne, a poza
      nimi bywa różnie - często jest wszystko oznakowane, a niekiedy można się mocno
      zestresować (nagminnie oznakowane są dopiero zjazdy na rondzie, a przed samym
      rondem nie ma żadnej informacji).
      I nie jest tak źle, ok.5 euro za 100km
      • Gość: michal Re: autostrady we wloszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 07:47
        dzieki wam za info..
    • Gość: jacektoyota Re: autostrady we wloszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 15:50
      Jezeli planujesz dluzsza podroz kup sobie viacard nie bedziesz musial stac w
      kolejkach przed bramkami, albo bedziesz stal krocej :)
      • Gość: gościak Re: autostrady we wloszech IP: *.olsztyn.mm.pl 05.06.05, 14:02
        jest OK, ja byłem w sierpniu więc korki były po 10 km, najwieksze przed wiazdem
        do Wenecji, ale 30 minut i troszke podjaranego sprzęgła hehe, dało radę, drogi
        są b.dobrze oznaczone, lepiej niz u nas np. :) bierzesz bilet, szlaban sam się
        podnosi jak nie ma biletu wcisnij guzieczek, zazwyczj czerwony, jak chcesz
        zapłacić przy zjeździe kieruj się do kas z napisem biglieteria, tam siedzą
        ludzie i dajesz bilecić, płacisz kasę (podają ile na wyświetlaczu) szlaban w
        góre i dalej WIO !
        • Gość: turysta Re: autostrady we wloszech IP: *.Interpl / 217.17.41.* 05.06.05, 22:45
          ciebie nikt nie pytal dziadu, idz sie wypaluj
      • Gość: Kasia Re: autostrady we wloszech IP: *.udn.pl 06.06.05, 07:56
        Co to jest ta forma płatności viacard?Domyslam się,że płaci się jakąś określoną
        kwotę i korzysta z niej poruszając się po autostradzie.Gdzie się to kupuje, ile
        kosztuje i czy są oznaczone bramki, w których płaci się w ten sposób.Byłam w
        ubiegłym roku we Włoszech i na zjazdach czasami były spore kolejki do
        płacenia.Pozdrawiam i bardzo dziękuję za ewentualne informacje.
        • Gość: mar Re: autostrady we wloszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 10:19
          Posiadaczy kary VIAcard obsługuje się przy osobnych stanowiskach, co w okresach
          wzmożonego ruchu pozwala na ominięcie korków, jakie tworzą się przy punktach
          pobierania opłat. Karty mają nominały 25, 50 i 75 euro, można je kupić na
          stacjach benzynowych, w biurach turystycznych a w Pplsce w biurach PŻM.
          • sinceramente Re: autostrady we wloszech 06.06.05, 10:25
            Tylko, że w PZMocie sprzedają te karty po kursie 4,5zł/euro.
    • Gość: zebur Re: autostrady we wloszech IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.05, 20:28
      podpisuję sie pod wszystkimi uwagami (jeżdżę na urlop od siedmiu lat do Włoch)
      uważaj na ciężarówki! często zmieniają pas bez kierunkowskazów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka