Dodaj do ulubionych

Wenecja w grudniu....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 08:22
Witajcie
W połowie grudnia wybieramy się do Wenecji.Mam pytanie,jaka pogoda
panuje i czy w ogóle jest po co o tej porze roku tam jechać?
Bardzo proszę o jak najwięcej informacji.
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ
Obserwuj wątek
    • Gość: nina Re: Wenecja w grudniu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 13:18
      ...czyżby nikt nie odwiedzał tego miasta w grudniu??!!
      Z niecierpliwością czekam na informacje...
      • Gość: blondynka.online Re: Wenecja w grudniu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:21
        > ...czyżby nikt nie odwiedzał tego miasta w grudniu??!!
        Owszem. Czynił to wielokrotnie Josif Brodski i pięknie opisał w "Znaku wodnym".
        Myślę, że ta lektura zawiera wyczerpującą odpowiedź z na Twoje pytania.
        Byłam w listopadzie: jednego dnia słońce, drugiego ulewa. Ani chwili nie żałuję.
        • Gość: blondynka.online Re: Wenecja w grudniu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 12:07
          niecodziennikliteracki.blox.pl/2008/10/Lustrzane-piekno.html
          jeśli masz wątpliwości, zajrzyj najpierw tu.
      • Gość: gosc ja sie wybieram na przelomie luty/marzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 14:32
        jakies wrazenia po powrocie???
        • andy67a Re: ja sie wybieram na przelomie luty/marzec 26.01.09, 16:42
          Ja byłem w grudnie,było lepiej niż latem-nie było tłumów,wszędzie spokojnie
          można było zajrzeć ,wstąpić,żadnych kolejek i deptania po piętach.Pogoda też
          dopisała.Gorąco polecam poza sezonem...
    • Gość: al9 byłem dwukrotnie w styczniu IP: *.teleton.pl 29.10.08, 12:53
      warto
      bywają dni chłodne, ale jesli świeci słońce - niektóre kawiarnie
      uruchamiaja ogródki...
      Udanego wyjazdu!
      pozdr
      al
      • Gość: ANDRZEJ Re: byłem dwukrotnie w styczniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 10:30
        WITAM
        Ja równiez wybieram się w grudniu-jeden dzień,przejazdem.
        Na co "niepowinno" zabraknąć czasu?
        POZDRAWIAM
    • Gość: gryfa Re: Wenecja w grudniu.... IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 10.11.08, 20:12
      Jak najbardziej warto, nawet lepiej niż w sezonie. Ja byłam w tym
      roku 4 dni w lutym, krótko po karnawale, pogoda ładna - 10 stopni i
      słońce, mniej ludzi, rano plac Św. Marka niemal pusty, dużo tańsze
      hotele i brak smrodku z kanałów...
      • Gość: al9 na co nie powinno zabraknąć czasu? IP: *.teleton.pl 12.11.08, 09:06
        -przejazd vaporetto przez Canal Grande
        -wdrapanie sie na campanillę na Placu Św. Marka (widoki)
        -butelkę wina wypite na schodach Punta della Salute - z widokiem na
        Pałac Dożów..
        -Muzeum Peggy Guggenheim
        -jak starczy czasu - to Lido...
        Pozdrawiam
        al
        • Gość: ANDRZEJ Re: na co nie powinno zabraknąć czasu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 09:11
          Dzięki bardzo,ale z punktem nr3 może być delikatny problem(dla
          kierowcy),gdyż wieczorem wyruszamy w dalszą drogę. :}
          • Gość: al9 kierowca a tez może IP: *.teleton.pl 12.11.08, 12:50
            dwie lampki wina mozesz wypić
            we Włoszech dopuszcza się wyzszy poziom alkoholu we krwi..
            Pozdr
            al
            • Gość: ANDRZEJ Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 13:22
              ...dwie tak,ale mowa była o butelce...:}
              pozdrawiam
              P.S.
              Znasz może jakąś sympatyczną knajpkę na obiad w niezbyt
              wygórowanych cenach?(coś "weneckiego")
              dzięki
              • al9 Re: kierowca a tez może 12.11.08, 13:38
                butelkę we dwójkę :-))
                knajp są tysiące...
                na Riva degli Schavioni - kilkaset metrów od Pałacu Dożów - z
                widokiem na zatokę - znajdziesz knajpę w której lubił jadać
                Hemingway... Jadłem tam pyszną langustę za kilkanascie euro..
                Pozdr
                al
                • Gość: ANDRZEJ Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 10:04
                  Dzięki.Wiem już(prawie) wszystko...Gdzie zostawiałeś samochód?,jest
                  szansa znależć jakieś miejsce na(przy) ulicy?Pozdrawiam
                  • Gość: al9 Re: kierowca a tez może IP: *.teleton.pl 17.11.08, 09:17
                    samochód zostawiasz na parkingu. Najlepiej Tronchetto (stamtąd
                    ruszają wodne tramwaje)
                    Koszt ok 20 euro za dobę, toalety, kawka, bilety...
                    Sa tez tańsze na Piazzale Roma...
                    O zostawieniu na ulicy zapomnij
                    Pozdr
                    al
                  • Gość: TomekN Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 03:34
                    Parking w całkiem przyzwoitej cenie znajdziesz też w okolicach
                    lotniska Marco Polo. Poszukaj w Googlach, dosyć łatwo znaleźć.
                    • teklat Re: kierowca a tez może 02.12.08, 12:24
                      No i zwróć uwagę na aktualne wiadomości na temat acqua alta. Zastanawiam się,
                      czy brodzenie po pas w wodzie po Piazza di San Marco może być zaliczone jako
                      atrakcja turystyczna nawet przez najżarliwszych miłośników Wenecji...
                      • karolinacym Re: kierowca a tez może 09.12.08, 13:46
                        ale jak zaleje to hotele -75% ;)
                        • Gość: arni Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 20:26
                          ....czy ulice nadal pod wodą?Wyjeżdżam w niedzielę...
                          • tu-quoque Re: kierowca a tez może 09.12.08, 20:41
                            Tutaj prognoza wlasnie 'wylewow' w Wenecji,jak widac dzisiaj 'tylko
                            50 cm a przewiduja na jutro kolo 1.20 cm-wiec ciezko raczej,kupowac
                            dlugie kalosze i psychicznie nastawic sie na brodzenie w wodzie

www.comune.venezia.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/2104
                            • Gość: arni Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:11
                              Dzięki za info.Czy jest w ogóle sens zbaczać z trasy i zajeżdżać??
                              Mieliśmy "poszwędac" się jeden dzień,przespać i dalej w trasę.Jakbyś
                              mógł(mogła) doradzić....,a może masz "na oku" jakiś niedrogi
                              nocleg....
                              Z góry dzięki bardzo
                              • Gość: brus Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 18:23
                                Hotel Aurora w Mestre, stamtąd autobus miejski 20 min. do sterej
                                Wenecji, parking przy hotelu.
                                • Gość: arni Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 19:17
                                  Dzięki bardzo....,mam nadzieję,że woda ustąpi.
                                  • tu-quoque Re: kierowca a tez może 14.12.08, 21:50
                                    Nie chce Cie martwic,ale woda raczej nie ustapi-juz od wieczora
                                    kolejne opady i znowu ponad metr wody;masz pecha-od ponad 30 lat nie
                                    padalo tak w pierwszej polowie grudnia-snieg sypie niesamowicie w
                                    Alpach,Wenecje i Rzym zalalo.A w hotelach w Wenecji wlasnie robia
                                    znizki 20-30% i gratis daja wszystkim kalosze-tak przynajmniej
                                    podaja w dziennikach
                                    • Gość: arni Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 09:22
                                      ....grunt to dobre planowanie...ale przynajmniej zobaczymy "inną"
                                      Wenecję.Mieliśmy nocować gdzieś wcześniej,ale skoro takie obniżki,to
                                      się chyba zdecydujemy na Wenecję...polecisz coś ciekawego(nie
                                      drogiego )dla 4-osobowej rodziny...lepiej Mestre czy Wenecja?
                                      Pozdrawiam
                                      • teklat Re: kierowca a tez może 16.12.08, 14:38
                                        Spróbuj poszukać hotelu Venezia Verde w Mestre. Byłam tam w zeszłym roku w
                                        październiku i było niedrogo.
                                        Właścicielka miła i dojazd wieczorem za darmo z Piazzale Roma do Ca'Noghera
                                        autobusikiem z kasyna.
                                        • al9 żeby było jasne 16.12.08, 16:53
                                          Mestre to INNE miasto..
                                          Na lądzie
                                          Cholernie daleko od Wenecji

Moja rada - szukaj w samej Wenecji - dobry moment na negocjacje
                                          cen :-)
                                          Pozdrawiam
                                          al
                                    • Gość: arni Re: kierowca a tez może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 09:00
                                      Witam,jak się ma pani"alta"-nie ustępuje??!!Wyjeżdżam dziś w
                                      nocy,słyszałemże przestało padać...
                                      Czekam na newsy i pozdrawiam
    • Gość: ss Jest sens jechac teraz do Wloch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 13:20
      Doradzcie czy jest sens pchac sie teraz na kilka dni do Wloch-
      Wenecji przy takim EURO???
      • andy67a Re: Jest sens jechac teraz do Wloch? 12.02.09, 13:54
        TAK,TAK....nie wszystko się da przekalkulować na euro!!!
        Na Włochy zawsze jest dobry czas i pora!!!
        • Gość: al9 Re: Jest sens jechac teraz do Wloch? IP: *.teleton.pl 12.02.09, 14:12
          a myslisz że euro potanieje?
          jedź i nie przeliczaj!!!
          pozdr
          al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka