ewa553 20.04.09, 13:27 Czy byl ktos w tamtej okolicy? Mysle o urlopie tam, ale nie na plazy, tylko wedrowki, zwiedzanie. Czy ktos ma stamtad takie doswiadczenia i moze troche opowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radioaktywny Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 14:38 Ho, ho! temat morze, tym bardziej że poza wędrówką, zwiedzaniem nic więcej nie napisałaś. Apulia to przepiękny, do końca nie odkryty region Włoch. Miejsc do zwiedzania jest tam całe mnóstwo, na pewno urlopu nie starczy by obejrzeć wszystko. Z ważniejszych miejsc wartych odwiedzenia wymienię choćby Lecce, Materę, Alberobello, Castel del Monte, cały, przepiękny widokowo półwysep Gargano i równie ładny, a może i piękniejszy półwysep salentyński od strony wschodniej, Tarent, Gallipoli i mnóstwo, mnóstwo innych miejsc. Praktycznie każde miasteczko ma pełną uroku starówkę, ze wzgórz rozpościerają się zapierające dech widoki, a drogi wśród gajów oliwnych, echhhh dużo by opowiadać. Może sprecyzujesz swoje oczekiwania? Póki co proponuję zdjęcia z tego regionu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 18:55 dziekuje za ciekawe zdjecia. Ladnie fotografujesz. Ja myslalam ew. o zwiedzaniu plus troche sportu, czyli wedrowki ca.25 km z plecakiem. Ale nie urywam sie za wedrowkami na tak plaskim terenie. Myslalam ze ktos moze byl tam na wedrowkach i opowie troszke. Wracajac do Twoich zdjec: o jakiej porze roku robiles je, ze tak tam pusto? Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 19:53 Być może odezwą się piechurzy. Ja poruszam się samochodem, choć cała reszta to maksymalna prostota, czyli kempingi, namiot, itp. Zdjęcia robione są przeważnie w lipcu, zwykle w tym miesiącu tam jestem. Poza sierpniem nie ma ma tam praktycznie turystów, stąd plaże zapełniają się tylko w soboty-niedziele, gdy miejscowi mają wolne. Gdybyś miała pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gwand Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 21:14 Radioaktywny -Twoje zdjęcia są super. Zainspirowały mnie do odwiedzenia apulii na poczatku wrzesnia. Punkt wyjsciowy Carovigno niedaleko Brindisi -mysle że dam radę przez 10 dni choc trochę liznac "najbliższą" okolice czyli od Matery do Otranto i Galipoli.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 23:00 Dzięki za miłe słowa, na pewno uda Ci się zobaczyć co chcesz i zaplanujesz. W Carovigno nie byłem, ale swojego czasu mieli tam świetny webcam w czasie rzeczywistym na centralny plan miasteczka. Niestety, ostatnio coś im się zepsuł. W każdym razie z tego miejsca wszędzie blisko. Aha! weź pod uwagę wizytę w Lecce, tam są świetne pozostałości rzymskiego amfiteatru i stare miasto będące barokową perłą Włoch. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgotosca Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 23:09 Nie pojechałam aż na sam koniec Puglii, mieszkałam w Peschici, ale to co zobaczyłam budzi apetyt na jeszcze. Nieśmiało tylko zauważę, że arcyciekawa Matera to Basilicata. Na Gargano zwróciłabym szczególną uwagę na Monte San Angelo, fajna jest też wyprawa na Wyspy Tremiti, a nieopodal Alberobello są ładne jaskinie do zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Puglia-Lecce 20.04.09, 23:18 Ach, jakoś tak przyzwyczaiłem się do myśli że Matera to Apulia, ale oczywiście masz rację. Bazylikata jest jeszcze mniej znana, pewnie dlatego ta pomyłka:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
funghettino Re: Puglia-Lecce 21.04.09, 09:47 tutaj groty nieopodal alberobello, w tamtych okolicach, kolo fasano jest tez park safari. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gwand Re: Puglia-Lecce 21.04.09, 09:29 Zgadzam sie ze Matera to Basilicata-zawsze na forum powtarzala to linn.linn. ale jak bedac w apulii nie zahaczyc o taka "perelke" Carovigno to faktycznie wybor strategiczy ze wzgledu na polozenie- mozna stad penetrowac polnoc i poludnie. Cudowne Gargano odwiedzilem 3 lata temu- fantastyczne miejsce na wypoczynek i troche zwiedzania, poza tym jest sie caly czas pomiedzy wlochami, mozna obserwowac ich zachawania ,zwyczaje -to tez jest fajne. Pozdrawiam wszystkich milosnikow Wloch Odpowiedz Link Zgłoś