Dodaj do ulubionych

Apulia - czego nie można ominąć?!

30.06.09, 08:07
W sierpniu wybieram się mężem do Apulii a konkretnie do miejscowości Martina
Franca.Będziemy tam 2 tygodnie.Co trzeba koniecznie zobaczyć i gdzie są
najpiękniejsze plaże??!!
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 09:06
      O Apulii mozna godzinami. Poszukaj w archiwum: szczegolnie postow radioaktywnego.
      • linn_linn Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 09:11
        Koniecznie musisz zobaczyc trulli:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,93562862,97255188.html
        Bedziesz akurat w tamtym regionie. Na zdjeciach jest deszcz, ale to bylo w lutym.
    • Gość: alojjola Re: Apulia - czego nie można ominąć?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 09:47
      witam, właśnie wczoraj wróciłam z 2 tygodniwych wakacji w Apulii, przejechaliśmy
      cały półwysep, Martina Franca to duże, piękne, eleganckie miasto. Plaże w
      okolicy t od Bari do okolic Tore Cane kamienie i woda raczej chłodna, w okolicy
      Tore Cane plaża piaszczysta i woda cieplutka. Najładniejsze plaże to
      zdecydowanie morze Jońskie, boskie piaszczyste plaże od Porto Cesareio,
      najpiękniejsza moim zdaniem plaża w Apulii, do samego dołu półwyspu, po drugiej
      stronie Od Adriatyku widoki cudne ale skały i woda zimna. My byliśmy 1 tydzień w
      okolicach Bari a drugi na samym południu, południe wakacyjnie lepsze ale w
      okolicach Bari więcej większych miasteczek pozdrawiam Jola
    • funghettino Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 09:52
      alberobello, ostuni, lecce, otranto, gallipoli, bari, podskoczcie do matery
      (chociaz to nie puglia, ale warto), castel del monte, trani, sama martina
      franca, i duzo duzo [url= www.viaggiareinpuglia.it/]wiecej[/url]
      :D
      ja sie upieram, ze najpiekniejsze plaze to na samym dole, nad morzem jonskim, w
      okolicach santa maria di leuca, ale to troche daleko od miejsca w ktorym
      bedziecie :)
      • mp1986 Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 11:58
        Wielkie dzięki za informacje!!A czy ktoś był na wyspach Tremiti?Pozdrawiam.
        • radioaktywny Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 13:02
          Witam
          Jak wspominała linn_linn pisałem wiele postów na temat Apulii, z pomocą
          przegladarki na forum są do znalezienia, pomiędzy wartościowymi tekstami innych
          forumowiczów.
          Jeśli chcesz wyczuć klimat tego regionu polecam obejrzenie fotografii, które
          zrobiłem w czasie kilkukrotnych pobytów:
          apulia
          • mp1986 Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 20:34
            Dzięki radioaktywny, twoje zdjęcia są nie tylko inspirujące ale również piękne
            artystycznie!!
        • malgotosca Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 20:59
          Nie będę się wielce rozpisywać, bo wymieniono tu wiele więcej miejsc
          niż widziałam. Chciałam tylko napisać, że Tremiti odebrałam jako
          czarowne, spokojne i warte wycieczki. Chyba nikt wspomniał tu o
          Monte Sant'Angelo. Wywarło na mnie niezapomniane wrażenie.
          • paolo.s Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 19.07.09, 02:07
            Z tym, że Monte Sant`Angelo to już daleko na północ, kawał drogi od plaż nad M.
            Jońskim. Ale zgadzam się - wywiera piorunujące wrażenie i urzeka. Szczególnie o
            7 rano, gdy miasto budzi się do życia. Byłem tam 2 tygodnie temu i już bym wrócił...
          • Gość: BeK Re: Apulia - czego nie można ominąć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 11:48
            mam pytanie o wyspy Tremiti. Jaki jest koszt dla osoby dorosłej i dziecka
            dopłynięcia na wyspy z Rodi Garganico? Jak czytałam na forum organizator dopływa
            do jednej z wysp, a żeby dostać sie na drugą musze wynająć słódkę. Czy mając ok
            5 godzin wolnego zdążę obejrzeć obie wyspy S. Nicole i S Domino? ile czasu trwa
            przeprawa z jednej wyspy na drugą? może ktoś poda mi ceny z zeszłego roku?
            • linn_linn Re: Tremiti 12.03.10, 12:36
              Tu sa aktualne pèolaczenia i ceny:
              www.navlib.it/documenti/locandine/TREMITI_2010.pdf
              Ceny moga ulec zmianie w zwiazku z podwyzka cen paliw.
              Z Rodi Graganico 12,5 euro, od 1.7 16.
    • linn_linn Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 15:58
      W Fasano jest Park Safari, a w Castellana Grotte piekne groty.
      • linn_linn Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 30.06.09, 16:00
        A jesli Castellana, to jest tam jeszcze w okolicy Park Dinozaurow.
        • Gość: mp1986 Re: Apulia - czego nie można ominąć?! IP: 194.187.54.* 24.08.09, 08:34
          Wczoraj wróciłam z Apulii i myślę, że na pewno jeszcze tam powrócę!!!Dziękuję za
          wszystkie sugestie co do zwiedzania, były trafne.Miasteczka Apulii są tak cudne,
          że zdjęcia nawet tego nie oddadzą.Mnie najbardziej podobało się Ostuni no i
          Matera, która już jest w Basilikacie.Z resztą nie wiadomo które wybrać, bo
          powtarzam wszystkie urokliwe.Alberobello robi też wrażenie z domkami trulli,
          które są tylko w tym miejscu Włoch.Jedzenie doskonałe.Antipasti już tak dobre,
          że o daniu następnym nie ma mowy.Mało turystów z obcymi rejestracjami/byliśmy
          jedynym samochodem w mieście z obcą rejestracją/na ogół są tam głównie
          Włosi.Bardzo mili i pomocni.Poza tym oczywiście straszny upał, więc zwiedzać
          można było od rana do mniej więcej 13 a potem nad morze czy to Tyrreńskie czy
          Adriatyk.Apulia-cudowne miejsce na ziemi, które polecam każdemu.Pozdrawiam
          • linn_linn Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 24.08.09, 08:37
            Pozazdroscic.
            Wczoraj ogladalam film i przypomniala mi sie Castallaneta Marina / prowinja
            Taranto /: miejsce urodzin Roberto Valentino / jest tam muzeum i pomnik /.
          • radioaktywny Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 24.08.09, 09:19
            W tym roku, może z powodu kryzysu, turystów zagranicznych w Apulii było jak na
            lekarstwo. Nawet Niemców, których w poprzednich latach spotykało się częściej
            teraz kompletnie zniknęli. W sumie nie odczułem braku innych narodowości, a
            nawet braku zasięgu w telefonie :)))
            Też sobie wpadłem na dzień do...
            Matery

Pozdrawiam:)))
            • Gość: mp1986 Re: Apulia - czego nie można ominąć?! IP: 194.187.54.* 24.08.09, 11:52
              Ach Matera, muszę jeszcze raz obejrzeć "Pasję" Mela Gibsona, żeby jeszcze raz
              wrócić do tego magicznego miasta!!!Podobno Pasolini nagrywał tu "Ewangelię w/g
              św.Mateusza".Nie dziwię się bo nawet nie potrzeba dekoracji, wszystko jest gotowe!!
              • radioaktywny Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 24.08.09, 17:46
                Nie wiem jak teraz, bo w tym roku pozwiedzałem sobie ogólnie miasteczko, ale
                kilkanaście lat temu, gdy chodziłem po wykutych w okolicznych skałach
                jaskiniach, w wielu z nich było jeszcze sporo sprzętów domowych. Widać było że
                ludzie niedawno je opuścili. To były całe labirynty jaskiń-mieszkań.
                To było niezapomniane wrażenie.
                • linn_linn Re: Apulia - czego nie można ominąć?! 24.08.09, 18:23
                  Stosunkowo niedawno: w latach piecdziesiatych.
                  • Gość: mp1986 Re: Apulia - czego nie można ominąć?! IP: 194.187.54.* 24.08.09, 22:29
                    mp1986Niektóre z tych mieszkań -jaskiń zamurowano aby zapobiec powrotom ich
                    mieszkańców.Spotkałam pewnego leciwego Francuza, który mieszka w Materze i który
                    pooprowadzał mnie po Materze i który opowiadał, że wielu ludzi wracało bo nie
                    wyobrażali sobie życia gdzie indziej i rozwalali te mury, jak widać na próżno bo
                    i tak poradzono sobie z tym "problemem" skutecznie.Muszę teraz
                    przeczytać"Chrystus zatrzymał się w Eboli"!!!
    • linn_linn Re: Apulia trulli 27.08.10, 10:22
      To sa wakacje moich marzen:
      www.rossa-di-sera.com/2010/08/il-nostro-trullo-e-dintorni.html
      • radioaktywny Re: Apulia trulli 27.08.10, 10:54
        A ja jestem na świeżo po takich
        wakacjach
        :)
        • Gość: graga123 Re: Apulia trulli IP: *.telpol.net.pl 27.08.10, 14:33
          a my juz sie nie mozemy doczekac wylezdzamy za tydzien ,piękny album
          pozdrawiamy
          • aka10 Re: Apulia trulli 27.08.10, 16:57
            W tym roku spedzilam 3 tygodnie w Apulii, mieszkajac w masserii z XV
            wieku.Bardzo przyjemny urlop.Trullo nastepnym razem ;-)
    • linn_linn Re: Apulia i Bazylikata 30.08.10, 09:26
      Dla tych, ktorzy planuja przyszloroczny urlop:
      www.fiordifrolla.it/puglia-e-basilicata-il-mio-viaggio.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka