Dodaj do ulubionych

Madera - wielkie rozczarowanie

• Gość: bmaj Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.17, 23:05
      Dzień dobry, jestem pod wrażeniem wypowiedzi powyższej. Odwiedziłam Maderę i jestem nią zauroczona. Wspaniale piękne widoki. Robiące niesamowite wrażenie. A troszkę juz zwiedziłam i widziałam w swoim zyciu. Wspaniale piękne widoki. W każde części inne. Od bardzo urozmaiconych roślinności krajobrazów. Niezapomnianych. Po calkowicie "księżycowe widoki"na drugim końcu. Pogoda w maju niestety może byc zmienna jest to wyspa. Ja trafiłam na piękna pogodę. Bez żadnej chmurki. Funchal jest pięknym i urokliwym miastem. Czystym i zadbanym . Stare miasto to tez piękna i warta zwiedzenia część . A dodam, ze z zawodu jestem architektem. Czystość wszędzie, bezpieczeństwo i bardzo mili ludzie, moim zdaniem to wartość dodana tej pięknej wyspy. Ludzie są uprzejmi i moim zdaniem. I bardzo dumni z tego gdzie mieszkają. A moim zdaniem sa szczęściarzami ze mieszkają w tak pięknym miejscu. Dodam jeszcze ze ja po prostu jestem mila z natury i może dlatego ludzie odwdzięczają mi się również takim zachowaniem :) . Z pewnością wrócę tam niedługo bo warto czerpać z takich miejsc. W Portugalii kontynentalnej również byłam i uważam ze madera jest tą bardziej uporządkowaną częścią. Pozdrowienia dla tych nawet takie piękne miejsca nie robi wrażenia :) trudno dogodzić ;)
    • haneczka40tka Re: Madera - wielkie rozczarowanie 12.01.18, 10:42
      Własnie wróciłam po raz kolejny z Madery, tym razem było sylwestrowo i wystrzałowo. I mogę z czystym sumieniem napisać,że to jeden z najpiękniejszych krajów Europy. Malkontentom mówię NIE!!!
    • gregy_ro Re: Madera - wielkie rozczarowanie 29.01.18, 17:05
      Byliśmy na Maderze w czerwcu. Ten miesiąc polecam do odwiedzenia tej wyspy. Deszczu nie było w ogóle. Chmury są często, ale nie zawsze. Zawsze można wyjechać autem na trochę wyższe tereny i już mamy piękne błękitne niebo, a mleczny kożych pod stopami. Na nas robiło to ogromne wrażenie. Zresztą piszemy o wszystkim na blogu. O Maderze tutaj tuitam.org.pl/?cat=733
    • Gość: Redblocker Widziały gały, co brały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.18, 23:15
      Madera jest specyficzną wyspą, wszystko jest dostępne w internecie i w przewodnikach
      Na pewno nie jest to piaszczysta wyspa plażowa i wyspa z tropikalnymi upałami
      Jak toś tak myślał, pretensje może mieć tylko do siebie
    • Gość: piechór Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.komputersat.pl 07.02.18, 19:33
      No cóż, to nie są plaże Egiptu i drinki przy basenie. My byliśmy na Maderze już dwukrotnie i w przyszłym miesiącu jedziemy tam znów. Uwielbiam to miejsce, przyrodę, kafejki, przemiłych ludzi.
      • Gość: levadysta Madeira - my love:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.18, 14:55

My lecimy we wtorek po raz piąty. Poważnie rozważamy zamieszkanie w Funchal na stałe.
        Fantastyczna wyspa ze wspaniałym klimatem. Uwielbiam bacalhau e pasteis de nata. Permanentnie wiosenny klimat już wspomniałem:)
    • Gość: seba Re: Madera - wielkie rozczarowanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.18, 12:07
      Twoja opinia to jakaś straszna pomyłka!! Może warto najpierw zwrócić uwagę na to, które miesiące są najodpowiedniejsze na przylot na Maderę? Zakładam, że nie byłeś tam latem, ale w swojej opinii nie raczyłeś wspomnieć, kiedy tam byłeś. Krzaki zasłaniające widoki!! HAHA, 2/3 wyspy to rezerwat przyrody, ale spoko, dla Janusza z Polski powinni wyciąć krzaki, żeby mógł sobie popatrzeć na widoczki :D A te twoje niby 5 stopni to śmiech na sali, skoro najniższa jak dotąd zanotowana to ponad 7.5 stopnia...
      Na Maderze byłem dwa razy, moi znajomi też byli niedawno, i o dziwo nie mieliśmy problemów z pogodą. Widoki nieziemskie, szlaków turystycznych od groma, ludzie bardzo uprzejmi i pomocni, a infrastruktura drogowa wprost rewelacyjna. Wyspa jest godna polecenia, ale może nie przypaść do gustu plażowiczom, gdyż niewiele jest tutaj miejsc do "plażingu" (3 piaszczyste plaże na całej wyspie).

• jah6430 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 09.08.18, 20:24
      Odczucia z mojego pobytu na Maderze na przełomie 06/07 2017 są odwrotnością powyższego wpisu. Byłem w wielu miejscach i wyspa robi wrażenie , trochę przypomina oddalony Reunion. Nie jest to miejsce dla pań w szpilkach czy dyskotekowców. Kto kocha góry,wędrówki, własną niezależność nie będzie żałował. W trakcie mojego pobytu deszcz padał raz przez 20 min. na wschodzie , w którym z radością się ... wykąpaliśmy. Dla pewności pogody na Maderę jedziemy od czerwca do końca września. Pobyt w moim terminie był najtańszym dostępnym przy wylocie z Niemiec. A trasa z Pico do Arieiro na Pico Ruivo bajka z krainy dinozaurów - trudna, przeszliśmy w dwie strony z wprawionym 11 latkiem . Lewady również warte przejścia -a krzaki haha dodają uroku. A autorka wyżej nie była jeszcze na Półwyspie Św. Wawrzyńca -tam z racji położenia prawie nigdy nie pada- brać krem z filtrem! I było jeszcze tego duuużo. Czytajcie różne opinie nie sugerujcie się jedną! Wypożyczyć auto i samemu jeżdzić ! Czasu na wszystko nie starczyło. A rum biały miejscowy mniam mniam.
    • aliceeee44 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 16.08.18, 09:30
      Ja Maderę polecam z całego serca! Trzeba było sie dokładnie przygotować i poczytać więcej. Ja się niczym nie rozczarowałam, wszędzie czysto, przepiękne widoki, różnorodny krajobraz :) annamarzec.wixsite.com/razdwatrzy/blog/madeira-tajemniczy-ogr%C3%B3d-cz-2
      • kapsel311 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.12.18, 05:47
        , dokładnie popieram i mogę czytać tych bzdur niezadowolonych osób, nie wyedukowanych podróżników 😀 którzy myślą że zapłacili za przelot nocleg wszyscy będą koło nich skakać łącznie z pogodą.
        Nie umie się podróżować to się nie podróżuje i się siedzi z dupą w domu. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zakochanych w tej pięknej Malowniczej wyspie
        I💓❤️💜💙💚💛🧡💝MADERIA
        PS. Proponuję powtórzyć wyjazd na Maderę w okresie karnawału Świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra
    • slawek283 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.08.18, 11:25
      Strelicje na klifach –Madera –Itaka
      Ocena 6/10, ale warto zwiedzić za te pieniądze. Dużo ładnych widoków na góry, przełęcze, doliny, płaskowyże. Ale od początku. Itaka nie wie do samego końca w jakim hotelu będziemy zakwaterowani, mało tego dzień przed po naszym telefonie do Itaki kłamią świadomie lub nie co do lokalizacji hotelu-na lotnisku na Maderze okazuje się ,że to jednak inny hotel-dla mnie to kpina z klienta.
      Przeważnie zakwaterują was w Dom Pedro Garajau(jest to największy hotel) lub rzadziej w Santa Cruz lub innych mniejszych hotelach na wschodzie wyspy. Odradzam wam brać obiadokalacje(dopłata 500zł) do 7/8 dni, za te pieniądze wzdłuż ulic hotelów macie pełno restauracji i w cenie 19 euro zjedzie pyszną rybkę Espada w sosie marakujowym(13 euro) , skałoczepy Lapaz podawane na rozgrzanej patelni jako przystawkę(3,5 euro) , do tego sałatkę ,poncha z sokiem , regionalne piwo Coral, oliwki gratis jako przekąska- i to wszystko w cenie 19 euro. Codziennie inny obiad w restauracji wyjdzie za 7 dni 570zł za osobę, dlatego nie polecam obiadokolacji w hotelach 3 gwiadkowych jak Dom Pedro Garajau.
      W hotelu na obiadokolacje dostaniecie niesmaczne, codziennie to samo jedzenie. Weźcie tylko śniadania(chyba nawet nie ma możliwości rezygnacji ze śniadań).
      Dom Pedro Garajau-hotel stary, pokoje mogą być do przespania się, często spotkacie 7cm karaluchy w łazience, w pokojach duszno-klimatyzacja nie działa, brak lodówki(kupicie piwo w sklepie to zaraz będziecie mieli ciepłe , a owoce zepsują się), brak sztućców w pokojach.
      Ocean w sierpniu ciepły ok 23 stopnie, plaża kamienista(ciężko leżeć na tych kamieniach i zejść do oceanu bez klapek),zjazd na plażę kolejką -3 euro w dwie strony. Widoki super!
      W cenie wycieczki wliczone tylko są dwie wycieczki( na zachód wyspy i do stolicy Funchal),koniecznie, aby cos zwiedzić trzeba wykupić wycieczkę do centrum wyspy, na wschód wyspy. Trochę ok 2km lewad macie na wycieczce na wschód wyspy(dla większości to wystarczy) , wycieczka na Porto Santo nie polecam 130 euro –po to aby zobaczyć plażę piaszczystą, pozostałe wycieczki z przewodnikiem anglojęzycznym-mało ciekawe.
      Zjazd saneczkami wiklinowymi kosztuje 15 euro i trwa ok 10 minut- szczerze nie warto! Zero adrenaliny! Przewodniczka np. p. Olga będzie was zachęcać , bo odpalają jej z tego działkę saneczkarze.
      Zwiedzanie basenów lawowych- co z tego skoro nie ma czasu aby w nich popływać!
      Płaskowyż-nawet się na nim nie zatrzymaliśmy tylko przejechaliśmy autokarem przez niego.
      Warto zwiedzić wyspę dla widoków, klimatu, pięknego oceanu widzianego z wyspy, jedzenia.Nie spodziewajcie się jakiś wielkich atrakcji zbudowanych przez człowieka.
      Polecam kupić:filet z ryby Espady w sosie marakujowym, Lapas, wino Madera, poncha, tuńczyk i inne smaczne ryby które jedliśmy codziennie w restauracjach, miód Madera, ciasto Bolo de mel.
      Uwaga na owoce na rynku w Funchal-ceny 17,99 euro za kg-masakra, za kilka sztuk zapłacicie 70 euro.
      Przepołowione marakuje i inne owoce ,którymi was częstują na rynku w Funchal są słodzone cukrem-smakują zupełnie inaczej bez cukru.
      Uwaga na markety typu Biedronka-tam się nazywają Pingo Doce-kasjerki często nabijają dodatkowo jakiś produkt turystom na paragon-trzeba konieczne sprawdzać paragon przy kasie. W barach z piwem np. przy pomniku Cristo Rei cena piwa Coral dla Maderyjczyka wynosi 2 euro ,dla turystów 4,5 euro. Ogólnie Maderyjczycy nie są zbyt życzliwie nastawieni do turystów-dziwne bo gdyby nie oni to nadal by kozy paśli.
      Najlepsze w wykonaniu Itaki to wykwaterowanie do godz 12 ostatniego dnia ,a odlot o godz 1 w nocy. Po oceanie, czy wykupionej wycieczce nie ma gdzie się wykąpać(rezydentka ,którą widzieliśmy tylko pierwszego dnia twierdziła ,że w ogólnodostępnych prysznicach basenowych).Rezydentka miała 2 razy dyżur po godzinie przez cały pobyt w czasie kiedy były wycieczki po wyspie-kpina.
      Ogólnie polecam, pomimo powyższych uwag.
      • kapsel311 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.12.18, 05:53
        Na przyszłość polecam więcej czytać przed podróżą hahaha madera piękne miejsce do którego warto wracać pozdrawiam gorąco serdecznie ludzi zakochanych maderze
    • evel-inea Re: Madera - wielkie rozczarowanie 15.09.18, 11:58
      Jeżeli ktoś lubi spacerować oraz chodzić po górach to Madera jest naprawdę piękna. Proszę tylko zobaczyć sobie zdjęcia w przewodniku www.potegapasji.pl/madera-praktyczny-przewodnik-tydzien-na-maderze/ - jak można się nie zakochać w tej wyspie!
      • faraon.drugi Madeira my love:) 15.09.18, 17:40
        Informatywny przewodnik. Proszę jednak poprawić w "Dniu szóstym" Lewada na vereda (chodnik). Na półwyspie Ponta de Sao Lourenco nie ma lewady. I nic na tym surowym miejscu nie spływa z wyjątkiem potu turystów wchodzących i schodzących ze wzniesień.
    • kapsel311 Re: Madera - wielkie rozczarowanie 27.12.18, 05:38
      Szok i niedowierzanie.
      Miałaś poprostu pecha z pogodą i tyle.
      , to piękne i malownicze miejsce Jeżeli ktoś jedzie na wyspy nie czytając o wyspie nic nie wiedząc przed przyjazdem rusza w góry gdzie wiadomo że wieje Bo na każdej wyspie wieje a zwłaszcza w górach ma prawo być zimno im wyżej tym zimniej to jest sam sobie winien spieprzonego urlopu.
      To co napisałaś to stek bzdur to naprawdę piękne i malownicze miejsce do którego warto wracać.. 😀
      , jest 27 grudzień 2018 roku gdy piszę ten post jestem z moją rodziną atmosfera i klimat jest niesamowity tylko 100 okres Świąt Bożego Narodzenia Cała wyspa podświetlona leżąc raptem pół godziny nad brzegiem oceanu odpaliłem się niemiłosiernie pogoda super.
      Proponuję ci na przyszłość przed podróżą poczytać troszkę w Internecie na temat kierunku który się wybierasz A myślę że unikniesz takich błędów.
      Odwiedziłem już wiele miejsca Nie lubię wracać 2 razy w to samo miejsce madera jest właśnie taką wyspą Do której można wracać ciągle.
      To tak jakby, jechać nad morze i narzekać że woda była słona tak jakby jechać nad morze i narzekać przeszkadzała mi szum fal to tak jakby lecieć na wyspę narzekać że wieje jednym słowem jak "tancerka nie potrafi tańczyć to zawsze powie że to majtki ma zaciasne"
      Moja propozycja naprawdę wyedukować się, powtórzyć wizytę na maderze albo w ogóle nie brać się za podróże
      Pozdrawiam
    • olalobuz Re: Madera - wielkie rozczarowanie 13.01.19, 23:03
      Ja właśnie spędzam z rodziną moje 30-ste urodziny na Maderze,jest pięknie,widoki zapierają dech w piersiach,wystarczy wynająć samochód i jechać...cała wyspa jest niewielka, jesteśmy tu tydzień i wiemy że to za malo żeby się nią nacieszyć,jest styczeń a tu mamy temperaturę idealną do podróżowania 17-20 stopni i jak narazie 0 deszczu,jesteśmy zachwyceni i wiem że tu wrócimy...kiedyś...😊jeśli ktoś oczekuje tropikow na Maderze i jedynym pomysłem na urlop jest plaża i wycieczki autokarem może się rozczarować bo nie ma tu upałów A pogoda bywa kapryśna ale nie znam piękniejszego miejsca,ja miałam szczęście,pogoda jest piękna i widoki niesamowite, w Funhal kwitną kwiaty,trochę inaczej jest na północy,a sam fakt że jest to wyspa wulkaniczna robi ogromne wrażenie,radzę zacząć zwiedzanie wyspy od odwiedzenia jaskini wulkanicznej tam poznacie cała historię jej powstania,pozdrawiam i polecam jest wspaniale!!!
    • emilifiore Re: Madera - wielkie rozczarowanie 02.03.19, 15:18
      Może brehia78 miała wielkiego pecha w tym maju 2011 roku. Miałam wielką przyjemność spędzić tam również tydzień w październiku 2014 roku i wspominam ten czas z tak ogromną przyjemnością iż mimo tego , że nie jeżdżę dwa razy w to samo miejsce Maderę zamierzam odwiedzić jeszcze raz i przynajmniej na 2 tygodnie lub dłużej. Jedynie muszę przyznać , że znalazłam miejsca nieco zanieczyszczone. Zwiedziłam całą Maderę południ, wschód, północ i zachód - niestety w szybkim tempie. a że mieszkam w Polsce w górach nawet na wąskich krętych drogach radziłam sobie. A w drodze na najwyższy szczyt Pico Ruivo miałam przyjemność widzieć widoki jakich chyba nigdzie indziej nie byłabym w stanie zobaczyć ( a już na pewno w Europie). Klify i baseny w nich na północy Madery to widok który trudno zapomnieć. Nie spotkałam się również z brakiem życzliwości - wręcz przeciwnie. Na tydzień pobytu - jeden ranek z deszczem i sztormem - ok. 5 godzin ( od 5 - 10 rano) i jeden wieczór z drobnym kapuśniaczkiem ok. 1,5 godziny. Roślinność piękna. szkoda, że nie mogę tu umieścić zdjęć.
    • agiiq Re: Madera - wielkie rozczarowanie 12.05.19, 15:47
      Niestety nie zgadzam się z powyższym postem, ponieważ mam cłkowicie inne doświadczenia związane z tą wyspą. Byłam na Maderze w listopadzie na 10 dni i jestem tą wyspą zachwycona. W 10 dni zwiedziliśmy całą wyspę, każda część jest zupełnie inna i jednocześnie bardzo interesująca. Trafiliśmy dwa razy na deszcz i to w górach, mgła, również Nam towarzyszyła (zależy w jakich miejscach). Byłam w mieście Funchal, gdzie można naprawdę wiele zrobić, zwiedzić fantastyczne miejsca, zjeść świeże owoce morza (niestety ceny w Funchal różnią się bardzo od cen w mniejszych miastach, bądź nawet na obrzeżach Funchal). Jeśli chodzi o "tubylców" to faktycznie nie są przyjażni haha Nas akurat to śmieszyło, kiedy nie chcieliśmy czegoś kupić na straganie to na Nas fukali i machali ręką żebyśmy sobie poszli, ale to wszystko zależy od nastawienia. To był Nas jeden z lepszych wyjazdów, ale również organizację mieliśmy dobra (na własną rękę).
      Lewady, to jeden z piękniejszych widoków, spacery między tą bujną roślinnością sa tak niesamowite, że czasami czujesz się jak w jakieś baśni :) wyspa godna polecenia na 100%.
      Jedynie jak nastawiacie się na imprezy to nie polecam, ponieważ ogólny wiek turystów to około 80 lat :D prawie nie ma tam młodych.
      Ale udało Nam się pójść na jedną imprezę w Funchal do Kasyna i na głównej sali była taka kicha, że po jednym drinku chcieliśmy już wyjść, ale znależliśmy (przez przypadek) małą salę obok i okazało się, że tak była muzyka pierwszej klasy :D zabawa do białego rana.
      Jedynie powrót do domu okazał się katorgą ponieważ Nasz hotel znajdował się 15 minut na nogach od centrum (idąc w górę) a po drodze ani jednej taksówki, ani sklepu otwartego ;)
      Podczas lądowania również towarzyszy Ci dreszczyk emocji ponieważ to jedno z najniebezpieczniejszych lotnisk na świecie.
      Najbardziej żałuję, że nie udało Nam się zwiedzić Porto Santo (mniejszą wyspę obok Madery), ale niestety nie pozwoliła Nam na to pogoda.
      Polecam tą Wyspę z czystym sumieniem:)
    • portodorota Re: Madera - wielkie rozczarowanie 30.01.20, 13:07
      Witam,

Na Maderze mieszkałam pół roku za czasów studenckich, pamiętam piękne krajobrazy, słońce, cudne spacery (na przykład przylądek św. Wincentego i dzikie, zapomniane levadas) oraz kwiaty.

Gdybym miała wybierać, Madera czy Azory, bez wątpienia wybrałabym Azory, jednak Madera w mojej głowie i tak jest wyspą szczęśliwą, pełną słońca.

Obecnie mieszkam w Porto, mieście które dużo traci na uroku podczas deszczu - zajmuję się noclegami i widzę, że grupy, które trafiają na piękne słońce, miasto uwielbiają, a grupy które trafiają na dni deszczowe potrafią podchodzić do niego sceptycznie.

Pozdrawiam,
      Dorota Woicka
      ------------------
      www.theportoguide.com
      www.facebook.com/PrzewodnikpoPorto/
      www.facebook.com/NoclegiwPorto/dorota_poland@hotmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka