Dodaj do ulubionych

The Beatles w innych wykonaniach

09.08.04, 12:14
Od dawna zwracam uwagę na inne wykonania Beatlesów i udało mi się zgromadzić
od przypadku do przypadku kilka płyt:
(The Beatles) – A Tribute To –
(The Beatles) – The Songs Of – Here, There & Elswhere
(The Beatles) – George Martin – In My Life
(The Beatles) – Beatles Go Baroque
(The Beatles) - The Beatles In Blues – The Fabulous Rudi Rotta Band
(The Beatles) – The Blues White Album
Ann Dyer – Revolver, A New Spin
Gipsy Rumba (na 3 cd kilkanaście różnych, prześmiesznych wersji a la Gipsy
Kings)
Count Basie – Basie’s Beatle Bag
The Persuasions – Sing The Beatles

ciekawe czy znacie / macie inne płyty - wiem, że mogą być dziesiątki... Ja
dotąd znałem tylko poszczególne utwory rozsławione wykonaniami Arethy
Franklin, Jamesa Browna czy Joe Cockera.
No i jeszcze słodziutka (przesłodzona?) płyta Wadima Brodskiego...
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_mickiewicza Re: The Beatles w innych wykonaniach 09.08.04, 13:41
      marti pellow jest znany ze swego uwielbienia dla beatlesow - nagral jeszcze z
      wet wet wet "with a little help from my friends" i chyba jeszcze cos... "let it
      be"? nie pamietam. wykonania przyzwoite, przyjemnie sie slucha, ale nic poza
      tym, oczywiscie - to te utwory, ktore coveruje sie raczej dlatego, ze sie je
      uwielbia- nie tylko sluchac, ale i grac i spiewac. sama, gdybym mogla
      nagralabym pare;) no, moze nie beatlesow akurat.. :)))
      • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 09.08.04, 16:38
        Beatlesi spiewani a capella:

King`s Singers - The Beatels Connection
        • grimsrund Re: The Beatles w innych wykonaniach 09.08.04, 18:50
          Z racji zainteresowań polecam płytę filmową - soundtrack do niemożebnego
          wyciskacza łez p.t. I AM SAM. Całość owego wydawnictwa to covery Beatlesów w
          gwiazdorskich (i wspaniałych) wykonaniach:

1 Two of Us - Aimee Mann, Michael Penn
          2 Blackbird - Sarah McLachlan
          3 Across the Universe - Rufus Wainwright
          4 I'm Looking Through You - Wallflowers
          5 You've Got to Hide Your Love Away - Eddie Vedder
          6 Strawberry Fields Forever - Ben Harper
          7 Mother Nature's Son - Sheryl Crow
          8 Golden Slumbers - Ben Folds
          9 I'm Only Sleeping - The Vines
          10 Don't Let Me Down - Stereophonics
          11 Lucy in the Sky With Diamonds - Black Crowes
          12 Julia - Chocolate Genius
          13 We Can Work It Out - Heather Nova
          14 Help! - Howie Day
          15 Nowhere Man - Paul Westerberg
          16 Revolution - Grandaddy
          17 Let It Be - Nick Cave

Co ciekawe, twórcy filmu chcieli podobno wykorzystać oryginalne wersje
          piosenek, lecz z racji hardości właścicieli praw autorskich zdecydowali się, na
          nasze, rzecz jasna, szczęście, na zdecydowany krok...
          • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 09.08.04, 18:58
            No, nie powiedziałbym, że Rufus jakiśtam wspaniale zaśpiewał Across The
            Universe. Ale, generalnie, płyta na poziomie.
            PS. A film fajny czy marny?
            • foxy21 Re: The Beatles w innych wykonaniach 09.08.04, 20:16
              "Come Together" w wykonaniu Dianne Reeves.
              • foxy21 Re: Dianne dla Cze 09.08.04, 20:19
                Cze ta dama jest niesamowita, na Blue Note mozna odsluchaac kilka utworow,
                min."In Your Eyes", polecam!
                www.bluenote.com/detail.asp?SelectionID=9443
                • cze67 Re: Dianne dla Cze 09.08.04, 21:05
                  Faktycznie, cudowny głos, świetne aranże. Dzienx foxy.
                  • grimsrund Re: Dianne dla Cze 09.08.04, 22:21
                    Ludziom to niczym nie dogodzi :))

Faktycznie, akurat Rufus Jakiśtam nie wypadł olśniewająco, zresztą Amerykanie
                    chyba się już nim znudzili - jego ostatnia płyta miała kiepskie recenzje.
                    Jeszcze jedna wpadka i pan Spielberg, dla którego wytwórni artysta nagrywa,
                    podziękuje mu za trud włożony. Wainwright wyczuł zresztą chyba pismo nosem, bo
                    próbuje załatwić sobie drugą fuchę: aktorstwo. W najnowszym filmie Martina
                    Scorsese (THE AVIATOR), dostał rolę restauracyjnego śpiewaka. Pojawił się też w
                    HEIGHTS u boku Glenn Close.

Wracając jednak do tematu - znów na filmowo, a właściwie telewizyjnie. Serial
                    CROSSING JORDAN, którego akcja toczy się w środowisku patologów sądowych (cyli
                    koronerów, znaczy się). A na płycie m.in. bardzo ciekawa wersja

I WANNA BE YOUR MAN w wykonaniu Sam Phillips.

Do płyty tej (wielkiej, moim skromnym zdaniem) powrócimy, kiedy będzie mowa o
                    Waitsie, Hendrixie, Donovanie (nie Jasonie), Kocie Stevensie oraz, przede
                    wszystkim, Bobie Dylanie :))
                    • jotesz Re: Dianne dla Cze 10.08.04, 08:08
                      dzięki za ciekawe podpowiedzi!
                      a propos wspomnianego na końcu Donovana (nie Jasona), to przypomniało mi się
                      jak to przed laty, w czasach świetności tegoż Jasona D. ktoś z naszych fahofcuf
                      postanowił zaprosić go do Sopotu jako gwiazdę i przyjechał oczywiście ten
                      drugi, czyli Donovan Leich, który w latach 60/70 nie używał jeszcze Leicha...
                      A jeśli o płyty beatlesowskie-niebeatlesowskie chodzi, to kupiłem też niedawno
                      w MM Beatlesów reggae z prześmieszną okładką, na której czterech rastafarian
                      przechodzi na pasach przez ulicę i oczywiście jeden z nich jest na bosaka!
              • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 10.08.04, 11:53
                No i jeszcze oczywiscie plyta "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" z filmu o tym
                samym tytule. Utwory wykonuja m.in. Bee Gees i Peter Frampton.
                • bleri Re: The Beatles w innych wykonaniach 10.08.04, 18:28
                  A z mniej spektakularnych nazwisk to na ostatnim Woodstock Hey zagral 'I'm only
                  sleeping' i calkiem ladnie to zabrzmialo. Szczegolnie gardlowe '...I don't
                  care' by Nos of ska. ;>

p.s Witam po przerwie.
                  • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 10.08.04, 18:50
                    A ja myślałem, że tylko Banach lubił Beatlesów w tej grupie...

PS. Witam Cię po przerwie.
                    • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 11.08.04, 14:41
                      Byla jeszcze taka nowofalowa plyta, ktorej bezskutecznie szukam od lat, pt. Sgt. Pepper
                      Knew My Father, na ktorej utwory Fab Four wykonywali m.in. Sonic Youth (co ciekawe -
                      Within You, Without You - to akurat mam), Billy Brag, chyba The Fall (ale tu nie
                      przysiegne) i tacy tam...
                      • jotesz Re: The Beatles w innych wykonaniach 12.08.04, 08:00
                        przydałyby się jeszcze chorały gregoriańskie...
                        • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 14.08.04, 21:21
                          Rita Lee - Bossa'n Beatles - bardzo przyjemne potraktowanie twórczości zespołu
                          (jak sama nazwa wskazuje - w stylu bossanovy) przez panią o bardzo przyjemnym
                          głosie.

Sarah Vaughan - Songs of The Beatles - znakomite wersje (m.in. raczej nie
                          wykonywanego przez wokalistki jazzowe You Never Give Me Your Money czy I Want
                          You) utworów Beatlesów, po części podane jazzowo, po części brzmiące jak utwory
                          nagrywane dla Mottown z lat 70-tych...
                          • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 12:05
                            A oto lista najpopularniejszych beatlesowskich kowerow:
                            www.nydailynews.com/entertainment/ent_radio/story/243277p-208543c.html
                            Z tej akurat dziesiatki najbardziej cenie sobie Lucy Eltona, Got To Get EW&F i Here Comes
                            The Sun Havensa.
                  • bleri Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 13:36
                    Cze - mam "I'm only sleeping" by Hey z Woodstock w mp3. Chciałbyś?
                    • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 13:48
                      no, ba!
                      • bleri Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 15:17
                        Wysłałam na maila gazetowego. Pierwsza mp3 jest z Woodstock i można ją
                        rozpowszechniać ;-)
                        Druga jest top secret i nie wolno jej w świat posyłać, uprzejmie proszę. W
                        przeciwnym wypadku zostanę skrócona o głowę. :-)
                        • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 15:21
                          Dziekuje bleri, jestes kochana. Przeslucham sobie w domowym zaciszu.
                          • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 21:14
                            Przesłuchałem. Miałem dreszcze gdy Kasia tym swoim zachrypniętym głosem zaczęła
                            śpiewać "Łen aj łek ap erli in de morning"... Fajny grandżowy kawałek z tego
                            wyszedł.
                            • ilhan Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.10.04, 21:45
                              Dałoby radę przepchnąć to na ekhm, jakiegoś innego maila?
                              • bleri Re: The Beatles w innych wykonaniach 23.10.04, 11:36
                                Cze - cały koncert z Woodstock to naprawdę jeden wielki, sentymentalny
                                dreszcz ;-))

Ilhan - Cze już Ci wysłał? Bo jakby co to zaraz ładuję załącznik...:-)
                                • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 23.10.04, 16:40
                                  Bleri, wysyłaj ilusiowi. To w końcu Twoja własność...
                            • ilhan Re: The Beatles w innych wykonaniach 23.10.04, 19:42
                              cze67 napisał:

> Miałem dreszcze gdy Kasia tym swoim zachrypniętym głosem
                              > zaczęła śpiewać "Łen aj łek ap erli in de morning"...

Dziwne... Bo ja też tak trochę...
                              • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 24.10.04, 13:48
                                W sobote slyszalem nad wyraz dobry kower utworu Lennona "Beautiful Boy" spiewany
                                przez jakas kobiete. Jeszcze bardziej zdziwilem sie, gdy okazalo sie, iz jest nia Celine
                                Dion, ktorej popatycznych piesni nie trawie. A tu - spokojna, urocza wersja. Zaskok.
                                • lostdog Re: The Beatles w innych wykonaniach 07.11.04, 22:11
                                  Dogrzebałem się ostatnio do koncertowej wersji "Yesterday" w wykonaniu
                                  niemieckiego zespołu punkowego The Bates. Utwór wykonany jest tylko na bas i
                                  wokal i, co dziwne w przypadku punków, zachowuje wierność oryginałowi ;).
                                  • czyzunia Re: The Beatles w innych wykonaniach 17.11.04, 22:59
                                    a joe cocker " z małą pomocą..."
                                    • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 20.11.04, 22:45
                                      czyzunia napisał:

> a joe cocker " z małą pomocą..."

O tak! Szczególnie wersja z Woodstock...

A onet podał właśnie:

Zespół Styx nagrał cover "I Am The Walrus" z repertuaru The Beatles. Do
                                      piosenki powstał już także teledysk, w którym gościnnie pojawił się aktor Billy
                                      Bob Thornton...
                                      • czyzunia Re: The Beatles w innych wykonaniach 20.11.04, 23:48
                                        tak śmisznie te chlopaki z gitarkami spiewali falsecikami.
                                        • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 21.11.04, 18:34
                                          czyzunia napisał:

> tak śmisznie te chlopaki z gitarkami spiewali falsecikami.

Taaaa... Kumpel przed laty puścił mi tę wersję z magnetofonu. Nie mogłem
                                          uwierzyć, że to nie są babeczki.
                                      • lechter Re: The Beatles w innych wykonaniach 21.11.04, 17:31
                                        Witam wszystkich!

Szukając jakiś czas temu z małą pomocą Kazia natrafiłem na ciekawą wiązankę w
                                        wykonaniu Franka Zappy: "Norwegian Wood - Lucy In The Sky With Diamonds -
                                        Strawberry Fields Forever" z przerobionymi tekstami traktujacymi o erotycznej
                                        przygodzie młodzieńca w teksańskim motelu ("Isn't It well - Texas Motel...").
                                        Niestety nie udało mi się nigdzie namierzyć, czy jest to na jakiejś płycie.

Dawno temu miałem w ręku dwutomowy komplet nut The Beatles z dodanymi
                                        artykulami, zdjęciami a także wykazem wszystkich znanych wykonań innych
                                        artystów. Było to wydanie co najmniej sprzed 20 lat, ale pewnie są nowsze
                                        odpowiedniki (tylko wyobrażam sobie cenę... brrr)

Joe Cocker niedługo po "With A Little..." nagrał jeszcze "She Came In Through
                                        The Bathroom Window" a potem jeszcze parę innych.

Z rockowej łączki też nie brak przykładów: Deep Purple "Help" - wersja w wolnym
                                        tempie, Aerosmith "Come Together"(była w wspominanym tu filmie z Bee Gees)
                                        i "I'm Down"(niezły czad) i tak można by długo...

pzdr
                                        Lechter
                                        • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 21.11.04, 18:32
                                          lechter napisał:

> Witam wszystkich!

I ja również witam.

> Szukając jakiś czas temu z małą pomocą Kazia natrafiłem na ciekawą wiązankę w
                                          > wykonaniu Franka Zappy: "Norwegian Wood - Lucy In The Sky With Diamonds -
                                          > Strawberry Fields Forever" z przerobionymi tekstami traktujacymi o erotycznej
                                          > przygodzie młodzieńca w teksańskim motelu ("Isn't It well - Texas Motel...").
                                          > Niestety nie udało mi się nigdzie namierzyć, czy jest to na jakiejś płycie.

Ja też nie wiem. Ale mam ten kower na mp3. Rewelacja. Mogę podesłać, jeżeli
                                          masz ochotę.
                                          • lechter Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.11.04, 22:41
                                            Dzięki, ale już to mam. Myślę, że to musiało powstać jeszcze w latach 60-tych,
                                            kiedy te piosenki byly jeszcze "na świeżo" i wszyscy mogli się dobrze bawić
                                            zmianami w tekstach.

A na marginesie kowerów: czy pamiętacie, jak Marek Niedźwiedzki "wskrzesił"
                                            Beatlesów gdzieś w 1982 roku? Przyznam, że dałem się nabrać na ten "tani trick"
                                            i tylko miałem chłopcom za złe trwonienie dobrego imienia. Chociaż "If You Want
                                            My Love" przy np. "Free As A Bird" wcale nie wypada tak źle...

pzdr
                                            Lechter
                                            • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 22.11.04, 23:16
                                              lechter napisał:

> A na marginesie kowerów: czy pamiętacie, jak Marek Niedźwiedzki "wskrzesił"
                                              > Beatlesów gdzieś w 1982 roku? Przyznam, że dałem się nabrać na ten "tani
                                              trick" i tylko miałem chłopcom za złe trwonienie dobrego imienia. Chociaż "If
                                              You Want My Love" przy np. "Free As A Bird" wcale nie wypada tak źle...

Ja się mało wtedy nie popłakałem. Ze szczęścia, że Beatlesi znów istnieją. Nie
                                              wybaczę Niedźwiedzkiemu tego zagrania. A piosenka ładna. Ale Free... mi się o
                                              wiele bardziej jednak podoba.
                                              • lostdog Re: The Beatles w innych wykonaniach 23.11.04, 13:32
                                                Co do Zappy, bardzo przypadła mi do gustu jego wersja "I Am the Walrus".
    • pixie Re: The Beatles w innych wykonaniach 28.11.04, 19:18
      Całkiem przyjemną wersję „Paperback Writera” w stylu reggae zespół 10cc wykonał
      na koncercie, a faworyzowany przez progowców utwór „Eleanor Rigby” skowerowała
      również grupa Thunderpussy i męczyła się z nim prawie przez dwanaście minut.
      Oddam nawet w niedobre ręce ;)
      • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 18.12.04, 09:09
        Właśnie w radio live365 leci świetna wersja Day Tripper wykonywana przez Ottisa
        Reddinga. Oczywiście soulowa. Rewelacja!
        • cze67 Re: The Beatles w innych wykonaniach 16.04.05, 19:54
          Beastie Boys rewelacyjnie sprofa... tzn. skowerowali I'm Down. Szkoda, że,
          zdaje się, ta wersja nie jest oficjalnie wydana.
          • cze67 Kowery - tym razem elektroniczne 19.04.05, 12:16
            Wychodzi nowa płyta z kowerami(onet):

The Beatles elektronicznie

Kilkanaście klasycznych kompozycji grupy The Beatles zostało zaaranżowanych w
            wersji elektronicznej. Zostaną one oczywiście wydane na płycie, która otrzymała
            tytuł "Beatles ReGrooved".

Materiał ukaże się 7 czerwca nakładem wytwórni Koch. Na płycie znalazło się 14
            kompozycji legendarnego kwartetu z Liverpoolu, które opracowały takie gwiazdy
            muzyki elektronicznej, jak: John Selway, Skylab 2000, EROS oraz Jay Atwood.

Oto pełna lista utworów:

1. Two Of Us - Skylab2000
            2. Blackbird - Eros
            3. Eleanor Rigby - Mystiquintet
            4. Tomorrow Never Knows - Jay Atwood & Susan Maccorkle
            5. Something - John Selway
            6. Lucy In The Sky With Diamonds - Joey Jaime
            7. Hey Jude - Chokocheeky
            8. While My Guitar Gently Weeps - The Natural
            9. Strawberry Fields - Signs
            10. Let It Be - EROS
            11. Because - Mystiquintet