Dodaj do ulubionych

Depeche Mode, nowy singiel

21.07.05, 21:03
... nazywa się "Precious". Słyszał już ktoś?

Ja muszę przyznać, że jestem bardzo mile zaskoczony. Po nudach z Excitera
teraz wraca stary klimat, powiedzmy z MFTM. Choć właściwie tylko klimat - sam
utwór spokojny, zczilautowany, przytłumiony, zbyt wiele się w nim nie dzieje.
Samo brzmienie - wiadomo, leciutko uwspółcześnione klasyczne DM - nikt się
chyba Autechre nie spodziewał ;) No i najwazniejsze - hooki, bo z tym było
cienko już nawet na Ultrze, o Exciterze nie mówiąc. Aż zaczynam na płytę
czekać
Obserwuj wątek
    • nemrrod Re: Depeche Mode, nowy singiel 21.07.05, 21:23
      Ściągnąłem dzisiaj z ciekawości i... skasowałem po jednym przesłuchaniu ;) Dla
      mnie to już chyba koniec tego zespołu. "Ultra" mi się podobało, swego czasu
      nawet bardzo, ale "Exciter" to już było desperackie szukanie swojego miejsca na
      świecie :)

> leciutko uwspółcześnione klasyczne DM

To chyba dowód na to, że zespół błądzi. Najpierw chcą być nowocześni,
      eksperymentują, zatrudniają Marka Bella itd. Teraz wracają do przeszłości...
      • d84 Re: Depeche Mode, nowy singiel 21.07.05, 22:07
        > Ściągnąłem dzisiaj z ciekawości i... skasowałem po jednym przesłuchaniu ;)

A to mógł być błąd, mnie się też nie podobało za 1. razem ;)

> To chyba dowód na to, że zespół błądzi. Najpierw chcą być nowocześni,
        > eksperymentują, zatrudniają Marka Bella itd. Teraz wracają do przeszłości...

Eksperyment nieudany to i wracają na stare tory :) Choć też nie do końca, bo i
        utwór spokojniejszy niż te z czasów ich świetności. Nic wielkiego, ale ja tam
        się cieszę ze zwyżki formy :D
    • ilhan Re: Depeche Mode, nowy singiel 21.07.05, 23:29
      Raz przesłuchałem wcześniej w ciągu dnia, ale jeszcze nie mam sprecyzowanego zdania. Pomyślałem, że takie przytłumione, niewyraźne "Enjoy The Silence". Ale pierwsze wrażenie bywa mylne.
      • ilhan Re: Depeche Mode, nowy singiel 22.07.05, 10:54
        No ok, przesłuchałem jeszcze kilka razy, upierałbym się przy moim skojarzeniu z "Enjoy...", bardzo przyjemny choć niczym nie zaskakujący utwór, natomiast przy tym to chyba najmniej przebojowy singiel w historii Depeche Mode.
        • d84 Re: Depeche Mode, nowy singiel 22.07.05, 11:57
          > chyba najmniej przebojowy singiel w historii Depeche Mode

E, gdzie tam. A single z Broken Frame, "Home", "Condemnation", "Dream
          On", "Goodnight Lovers"... :)
          • ilhan Re: Depeche Mode, nowy singiel 22.07.05, 12:04
            Co do singli z "A Broken Frame", ja bym się nie zgodził, wszystkie jak na ówczesne standardy list przebojów dawały radę i docierały nierzadko wyżej niż późniejsze, ambitniejsze utwory (ej no aż nabrałem ochoty żeby zarzucić takie "Meaning Of Love", zaraz poszukam kasety). "Condemnation" jest oczywiście wyjątkowym singlem i w ogóle utworem DM, więc rozpatrywałbym go w innych kategoriach. "Dream On" lubiłem mimo wszystko za fajną partię akustyka, wydaje mi się, że bardziej charakterystyczną niż cokolwiek w "Precious". "Goodnight Lovers", hehe, no ok ok, poddaję się.
            • d84 Re: Depeche Mode, nowy singiel 22.07.05, 12:46
              > Co do singli z "A Broken Frame", ja bym się nie zgodził, wszystkie jak na
              >ówczesne standardy list przebojów dawały radę i docierały nierzadko wyżej niż
              >późniejsze, ambitniejsze utwory (ej no aż nabrałem ochoty żeby zarzucić
              >takie "Meaning Of Love", zaraz poszukam kasety).

Ten okres w twórczości zespołu zawsze wydawał mi się taki niezdecydowany, bez
              wyrobionego stylu. Choć z drugiej strony Meaning of Love to rzeczywiście niezły
              utwór, powiedzmy że częściowo się mogę wycofać ;)

>"Condemnation" jest oczywiście wyjątkowym singlem i w ogóle utworem DM, więc
              >rozpatrywałbym go w innych kategoriach

Co nie zmienia fakt, że imho to utwór dość przeciętny :)

>"Dream On" lubiłem mimo wszystko za fajną partię akustyka, wydaje mi się, że
              >bardziej charakterystyczną niż cokolwiek w "Precious".

No tutaj już muszę zaprotestować - strasznie nijakie i bez wyrazu, ten akustyk -
              choć niezły - pasuje tam jak pięść do nosa, refren nie istnieje. To nie jest
              mój kawałek DM :)

>"Goodnight Lovers", hehe, no ok ok, poddaję się.

No tu nie mogło być inaczej :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka