Dodaj do ulubionych

ParasolMagazyn

15.10.05, 10:44
www.parasolmagazyn.pl

zapowiada się dość ciekawie, przy tym bardzo estetycznie, jakkolwiek i bez
przeoczeń się nie obyło - a we wstępniaku debiutanckiego numeru wypadałoby np.
literówek nie popełniać ;)

jaką przyszłość im zapowiadacie?
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 11:31
      Nie jestem pewien czy nazwanie Black Sabbath "koszmarem" to mądre posunięcie.
      Widać, że ktoś w to władował masę forsy, jest parę znanych nazwisk.

Przyszłość? Będzie kasa - będzie Parasol :)
      • d84 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 12:15
        1. Nie da się tego przeglądać w 800x600
        2. Nazwanie Black Sabbath koszmarem w artykule o wspaniałych Editors to mega
        lol sezonu. Właściwie takie coś powinno skreślać magazyn na wstępie, ale w PL
        nie ma zbyt wiele innych opcji.

Niech próbują, chociaż ja (naiwnie?) liczę, że doczekam się wreszcie jakiegoś
        magazynu na papierze :>
        • d84 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 12:17
          3. nie wiem czemu to się pojawiło pod postem Ilhana, albo ja nie wiem co robię
          albo z gazetą coś nie tak :)
    • mameluch Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 11:45
      na razie zdążyłem zauważyć jedynie że nie jest dopasowany do mozilli:/ ale to
      chyba problem wszystkich większych flashów, po prostu nie za bardzo można
      przewijać stronę.
    • roar Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 12:00
      pytajnick napisał:

> jaką przyszłość im zapowiadacie?

Żałosne to jest. Nawet nie ma co mówić o kwestiach merytorycznych. Z takim wykonaniem długo nie pociągną.
      • pszemcio1 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 12:11
        roar napisał:
        > Żałosne to jest. Nawet nie ma co mówić o kwestiach merytorycznych. Z takim
        wyko
        > naniem długo nie pociągną.
        >

? a to czemu? (tak pytam - nie złośliwie)
        • roar Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 13:12
          pszemcio1 napisał:

> ? a to czemu? (tak pytam - nie złośliwie)

A to nie jest oczywiste...?

...no, okay, then. Ja się też starałem się odpowiedzieć nie-złośliwie, ale w pewnym momencie nie wytrzymałem... :)

Primo - Do większości informacji w sieci ludzie docierają przez wyszukiwarki. Szukasz czegoś o Sigur Rós, powiedzmy? - Google, klikasz w któryś z linków, masz. Parasola nikt przez wyszukiwarkę nie znajdzie, bo jest zrobiona w technologii rodem z lat 80 - z tekstem jako grafiką, wszystko wewnątrz programu. Żadna wyszukiwarka tego nie przeczyta ani nie zindeksuje. I ludzie będą trafiać na inne strony.
          Secundo - Da się to czytać praktycznie tylko w jeden sposób - naraz, od deski do deski. Jeśli chcesz tylko poczytać konkretny artykuł, musisz za każdym razem czekać na załadowanie całego engine'u, po czym przedzierać się przez (totalnie upierdliwą) nawigację, żeby do niego dotrzeć. Nie ma lepszego sposobu na zniechęcenie ludzi do ponownych (co dopiero - regularnych) odwiedzin.
          Tertio - Strona jest od strony technicznej zwyczajnie niedorobiona. Już pomijam kwestie z punktu drugiego - cały czas mi się, k... mać, doładowuje jakieś g... do tego ich "radyjka" i całkowicie zżera mi łącze. Za cholerę nie mogę tego wyłączyć. W dodatku przez to, że zżera mi łącze, podstrony nie ładują się natychmiast, tylko muszę za każdym czekać, aż skończy się poprzedni transfer - gdyby ktoś próbował specjalnie uprzykrzyć czytelnikom życie, toby niczego lepszego nie wymyślił chyba. W sumie przepraszam za słowa, ale dokładnie tak sobie pomyślałem po paru minutach oglądania w.w. witryny. Po czym wywaliłem ją w cholerę i więcej tam nie wrócę.

W sumie Mechanikk chyba trafił w dziesiątkę. Całość wygląda jak materiał reklamowy robiony z myślą o tym, żeby spodobał się zamawiającemu, a nie o tym, żeby ktoś potem to czytał.
          • pszemcio1 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 13:17
            moim zdaniem graficznie ładne ale faktycznie cholernie niepraktyczne
    • mechanikk Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 12:14
      To wyglada trochę jak taka lepsza ulotka reklamowa Isound Labels.
      Wywiad z Cieślakiem ciekawy.
    • nemrrod Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 12:19
      Podoba mi się. Fajny design, fajnie poczytać po polsku o Lidellu, Roisin Murphy,
      Broadcast czy Isolee. Życzę im wszystkiego dobrego.
      I w końcu mogłem pooglądać teledyski. Wydawało mi się, że "Glosoli" to zły
      utwór, ale w połączeniu z teledyskiem tworzy ładną całość. No i Roisin... Chyba
      się zakochałem :)
      • jack9 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 15:01
        Znowu okazuje się że jestem dziwakiem bo mi się bardzo podoba
        może to dlatego że jestem pod ogromnym wrażeniem strony graficznej
        Nie widzaieł jeszcze tak estetycznie wykonanej gazety
        Literówek nie zauważam - no ale to pewnie dlatego że sam ich sporo robię
        Ładuje mi się wszystko błyskawicznie - no ale pewnie to wina mojego szybkiego
        łącza.
        Dobór tematów -pewnie jestem w stanie wyobrazić sobie lepszy - ale wyobraźnia a
        rzeczywistość to dwa różne światy
        Jeżli ktoś jest wzburzony nazywaniem Black Sabbath "koszmarnymi" to co się
        dzieje po czytaniu porcysa - popełniamy samobójstwo?
        lecimy mordować Dejnarowicza i Zagrobę ? Znaj proporcjum
        Więcej już nie piszę - wracam zachwycać się parasolem
        • d84 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 17:43
          <poczuł się wywołany do tablicy ;)>Zaraz, zaraz, to nie tak do końca. Nawet MZ
          i Borys D aż tak kuriozalnych sądów nigdy nie wygłaszali, z resztą ich metalową
          fobię można traktować z przymrużeniem oka - zdarzały im się pozytywne opinie o
          BS, Metallice, chyba Slayerze czy Kornie + ostatnia dykusja na forum o
          Mastodonie.

A tutaj mamy "profesjonalnego" dziennikarza, z "profesjonalnego" internetowego
          zine'a (nazwiska Księżyk i Rzewuski[?] jakiś poziom gwarantować powinny)
          serwującego tak bzdurny tekst, że ręce opadają. I to jeszcze w artykule o
          śmiesznym/słabiutkim imho Editors. Czerwona kartka z mety, nie mamy o czym
          dyskutować z panem, który popełnił ten artykuł. Skrajny nieprofesjonalizm +
          głupie, dziecinne szufladkowanie i niechęć gatunkowa - jedni z definicji tłuką
          w hiphop, drudzy w metal.

Disclaimer: Autor nie jest zagorzałym zwolennikiem metalu (wręcz daleko mu do
          tego)i w miarę regularnym czytelnikiem porcys.com ;)
          • jack9 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 18:15
            d84 napisał:

> <poczuł się wywołany do tablicy ;)>Zaraz, zaraz, to nie tak do końca. N
            > awet MZ
            > i Borys D aż tak kuriozalnych sądów nigdy nie wygłaszali, z resztą ich
            metalową
            >
            > fobię można traktować z przymrużeniem oka - zdarzały im się pozytywne opinie
            o
            > BS, Metallice, chyba Slayerze czy Kornie + ostatnia dykusja na forum o
            > Mastodonie.

A mi się wydaje że porcysowe chłopaki wygłaszali o wiele ostrzejsze sądy
            chyba o System Of A Down ale też o Oasis

> A tutaj mamy "profesjonalnego" dziennikarza, z "profesjonalnego"
            internetowego
            > zine'a (nazwiska Księżyk i Rzewuski[?] jakiś poziom gwarantować powinny)
            > serwującego tak bzdurny tekst, że ręce opadają. I to jeszcze w artykule o
            > śmiesznym/słabiutkim imho Editors. Czerwona kartka z mety, nie mamy o czym
            > dyskutować z panem, który popełnił ten artykuł. Skrajny nieprofesjonalizm +
            > głupie, dziecinne szufladkowanie i niechęć gatunkowa - jedni z definicji
            tłuką
            > w hiphop, drudzy w metal.

Powiedziałbym że jeden Gil wiosny nie czyni tzn. jeden Gil nie skreśla całego
            Parasola
            sam na pewno bym się nie odważył na napisanie "Koszmarni Black Sabbath" ale też
            nie powiedziałbym że Editors są słabiutcy
            - cóż - jak widać sa odważni ludzie na tym świecie

> Disclaimer: Autor nie jest zagorzałym zwolennikiem metalu (wręcz daleko mu do
            > tego)i w miarę regularnym czytelnikiem porcys.com ;)

To w sumie nie ma znaczenie jaką muzykę lubimy - ja po prostu się cieszę że
            jest pismo w którym pisze i Rzewuski i Księżyk ( i Gil nawet) i jest dość
            obszerne i po polsku i ...a własciwie przede wszystkim takie świetne graficzne -
            -ciagle jestem pod wrażeniem wyglądu strony i to może troche mi przysłania
            samą treść;)
            • ilhan Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 18:27
              Trzeba rozróżnić, jak zaznaczył D, internetowy magazyn tworzony na własną rękę z takim "profesjonalnym" przedsięwzięciem. Ktoś to napisał, a potem wziął za to pieniądze i to już jest wstyd i draka, bo opinia skrajnie niedojrzała jest.

A Editors, pomijając moją osobistą opinię, nie wnoszą do muzyki nawet 1/1000 tego co Black Sabbath (których też słucham raz na rok).
            • d84 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 19:23
              > Powiedziałbym że jeden Gil wiosny nie czyni tzn. jeden Gil nie skreśla całego
              > Parasola
              > sam na pewno bym się nie odważył na napisanie "Koszmarni Black Sabbath" ale
              też
              >
              > nie powiedziałbym że Editors są słabiutcy
              > - cóż - jak widać sa odważni ludzie na tym świecie

To fakt - nie mam zamiaru skreślać całego przedsięwzięcia tylko dlatego, że
              komuś zdarzyło się palnąć głupotę :)
              Co do Editors - jest to młody zespół, o którym pisze się też negatywnie, lecz
              także jest to band o nieporównywalnie mniejszym "znaczeniu historycznym" niż
              Black Sabbath. Nie mam nic przeciwko krytyce (także klasyków) ale
              konstruktywnej - nie w taki nędzny i bezsensowny sposób jak p. Gila. Wygląda
              jakby napisał to nastolatek który właśnie usłyszał Joy Divison i Sonic Youth i
              stwierdził "teraz to jestem niezal, śmierć TerazRockowym dziadkom". Takie
              zagrywki profesjonalistom po prostu nie przystoją :)

> To w sumie nie ma znaczenie jaką muzykę lubimy - ja po prostu się cieszę że
              > jest pismo w którym pisze i Rzewuski i Księżyk ( i Gil nawet) i jest dość
              > obszerne i po polsku i ...a własciwie przede wszystkim takie świetne
              graficzne
              > -
              > -ciagle jestem pod wrażeniem wyglądu strony i to może troche mi przysłania
              > samą treść;)

Samo pismo mimo wszystko zrobiło na mnie pozytywne wrażenie, oprawa graficzna
              też mi się podoba. Minusem jest to, że nie mogę wziąć tego sobie do
              pociągu... ;)
        • ethan26 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 23:53
          tylko że krytykując bs, borys nie wychwali podrzędnej kapelki typu editors.
    • jarecki32 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 15:14
      wlasnie przejzalem i bardzo mi sie spodobalo. Graficznie bardzo profesjonalna
      robota, tekstow przeczytalem pare i byly OK. Zadnych problemow z ladowaniem
      stron, szybka reakcja. Nie wiem tylko jak zrobic shortcut (prawy mouse click
      nie pracuje) Ale generalnie fajne jest (i reklam malo)
      • pytajnick Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 17:01
        Mi też się generalnie podoba. Mimo problemów z Mozillą (trzeba odkopać IE
        niestety), mimo drobnych błędów w wyświetlaniu menu, mimo literówek już we
        wstępie świadczących o pośpiechu i braku korekty, mimo obecności niekoniecznie
        najwyższych lotów tekstów (rec. sigur rós, kontrowersja na pokaz Gila), mimo
        niezbyt przemyślanego spisu treści z boku, raczej utrudniającego odnajdywanie
        dalszych stron... Dalej mi się podoba.

Podoba mi się pierwsze (znane mi) estetyczne i z umiarem wykorzystanie
        "multimedialności internetu". Ten fragment filmu na stronie o "6 Feet", te
        "puste" galerie na które żadne drukowane pismo by sobie nie mogło pozwolić (
        masowe ze względu na przesadną "alternatywność" takich rzeczy i utratę
        powierzcgni reklamowych, pisma niszowe - ponieważ nie stać ich najczęściej na
        drukowanie tylu "pustych" stron w kolorze, albo drukowanie w kolorze w ogóle;
        wyobrażam sobie taki numer w Glissando na przykład - własnie gdyby ich było
        stać). Podobają mi się drobiazgi, jak przewijające się procenty przy recenzjach,
        jak udawanie klejenia nawet na środku zdjęć galerii, jak to radyjko (które
        przecież można wyłączyć).

Ale przede wszystkim podoba mi się to, że abstrahując już od zawartości
        merytorycznej, żadnego tradycyjnego (lol, internet i tradycyjność) serwisu
        muzycznego nie czyta się - ba, nie ogląda się! - z taką przyjemnością.

Jeśli widzę zagrożenia - to a) że plays.pl zbyt długo finansowania serwisu (bo
        to raczej oni, kiedyś w końcu od Kaktusa) nie wytrzyma, i b) że życie w sieci
        toczy się jednak szybciej niż w prasie drukowanej. Tu trzeba przyciągać
        czytelnika codziennie, a do tego jeszcze dać mu forum i newsy. A nie
        uaktualnienie raz na miesiąc, gdy ludzie już dawno będą po siedmiu recenzjach
        opisywanych w nowym numerze płyt.

A ciekaw jestem przede wszystkim tego, czy gdzieś tam po cichu planują/marzą o
        przejściu kiedyś na druk.
    • tomash8 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 22:22
      Nawigacja fatalna - jak ktoś ma słabszego kompa w dodatku z inną przeglądarką
      niż jedynie słuszna, to krzyżyk na drogę. Treści w sumie niewiele, za dużo za
      duzych obrazków. Ogólnie uważam że pomysł "internetowej gazety" jest sam w sobie
      poroniony, razi to sztucznścią. Dla mnie najlepszym, nazwijmy to "webzinem" jest
      www.hopatika.webd.pl/
      • grimsrund Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 22:58
        Nie wiem co tam właściwie piszą, bo widzę jakieś 1/2 tekstu :((
        • ethan26 Re: ParasolMagazyn 15.10.05, 23:55
          ja tak samo. może to chodzi o to że posiadam profesjonalną przeglądarkę która
          zwie się firefox i dzięki niej nie mam wirusów?
          • d84 Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 00:07
            Ech mit firefoxa... Ale to nie temat na to forum ;)
            • nemrrod Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 11:30
              E tam, gadacie. U mnie pod Firefoxem wszystko działa :)
              • grimsrund Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 11:36
                Ja tam o żadnym Firefoxie nie gadam, bo mam IE i też nic nie widzę :((
                • nemrrod Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 12:14
                  grimsrund napisał:

> Ja tam o żadnym Firefoxie nie gadam, bo mam IE i też nic nie widzę :((

Zainstaluj Firefoxa ;))
                  • pytajnick Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 12:47
                    nemrrod napisał:

> grimsrund napisał:
                    >
                    > > Ja tam o żadnym Firefoxie nie gadam, bo mam IE i też nic nie widzę :((
                    >
                    > Zainstaluj Firefoxa ;))

Albo włącz monitor ;-))

P, NMSP
                • d84 Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 13:07
                  Moze to kwestia rozdzielczości - jeśli operujesz na 800x600 to zmień na czas
                  czytania na 1024xcośtam. Ja też tak miałem - przy standardowym ustawieniu widać
                  pół ekranu (na IE ofkors :)
    • dziewczyna_mickiewicza Re: ParasolMagazyn 16.10.05, 11:35
      no wiec tak... zajrzalam sobie i obejrzalam. wszystko chodzi mi bardzo szybko
      (az dziw bierze, bo problemow z komputerem mam od cholery). czy to ma wychodzic
      na papierze? bo ja sie w koncu zgubilam, czy to tylko taki pomysl, zeby bylo
      inaczej, czy bedzie wersja drukowana... no w kazdym razie, wole mimo wszystko
      czytac magazyny niz e-ziny i jesli patrzec na to, jak na wydawany normalnie
      magazyn, to od strony estetycznej prezentuje sie to calkiem ladnie.
      przeczytalam wybiorczo pare artykulow (nie trafilma na tych
      nieszczesnych "koszmarnych bs") i wrazenie calkiem pozytywne, jak na razie.
      zobaczymy, jak bedzie dalej:)
    • kubasa Re: ParasolMagazyn 17.10.05, 01:10
      Abstrahuje od niezachwycajacego merytorycznego poziomu ani nie do przelkniecia
      szaty graficznej. To co napisali we wstepniaku mnie dosc ostro wkurzylo.

Pisza, ze nie beda naklaniali do kradziezy plyt. Owszem - i jak to wyglada? Po
      prostu promuja plyty z wytwornii, ktora ich sponsoruje. No sorry, ale tak to
      kazdy moze taka wygodna pozycje zajmowac. Jakby nie zauwazyli jak ogromny wplyw
      na to, ze w ogole te plyty do Polski ktos chce sprowadzac, mial rozwoj
      internetu i serwisow internetowych w Polsce. Rownie niesmaczne jest to wzajemne
      lizanie tylkow (swietni dziennikarze - bla bla). Po wyczynach Rzewuskiego we
      Wproscie czy po wyczynach Gila w ogole, mogliby troche sie uspokoic.
      • nemrrod Re: ParasolMagazyn 17.10.05, 18:56
        Parasola nie sponsoruje żadna wytwórnia, tylko firma dystrybująca płyty :) Cóż,
        żyjemy w marketingowych czasach i taki mariaż muzycznego "dziennikarstwa" i
        biznesu będzie chyba coraz częstszym zjawiskiem... Tak było już przecież z
        "Kaktusem", zresztą ci sami ludzie za tym stoją. Generalnie takie
        przedsięwzięcia nie mają charakteru opiniotwórczego, a raczej informacyjny.
        Przecież każdy bardziej rozgarnięty i zorientowany nie da się nabrać na te
        zachwyty i pochlebne recenzje. Nikt z nas po przeczytaniu artykułu np. o Franzu
        Ferdinadzie (przypuśćmy że nigdy o takiej kapeli nie słyszeliśmy), posłuchaniu
        kawałka w parasolowym radiu i obejrzeniu ich zdjęć, nie kupi od razu ich płyty,
        i to akurat w plays.pl ;)
        Choć z drugiej strony - właściwie co jest złego w tym, że ktoś przeczyta o Sigur
        Ros czy Isolee w "Parasolu" i kupi ich płytę w plays.pl? Przecież tak kręci się
        muzyczny biznes :)
        • kubasa Re: ParasolMagazyn 17.10.05, 20:55
          nemrrod napisał:

> Parasola nie sponsoruje żadna wytwórnia, tylko firma dystrybująca płyty :)
          Cóż,
          > żyjemy w marketingowych czasach i taki mariaż muzycznego "dziennikarstwa" i
          > biznesu będzie chyba coraz częstszym zjawiskiem... Tak było już przecież z
          > "Kaktusem", zresztą ci sami ludzie za tym stoją. Generalnie takie
          > przedsięwzięcia nie mają charakteru opiniotwórczego, a raczej informacyjny.
          > Przecież każdy bardziej rozgarnięty i zorientowany nie da się nabrać na te
          > zachwyty i pochlebne recenzje. Nikt z nas po przeczytaniu artykułu np. o
          Franzu
          > Ferdinadzie (przypuśćmy że nigdy o takiej kapeli nie słyszeliśmy), posłuchaniu
          > kawałka w parasolowym radiu i obejrzeniu ich zdjęć, nie kupi od razu ich
          płyty,
          > i to akurat w plays.pl ;)
          > Choć z drugiej strony - właściwie co jest złego w tym, że ktoś przeczyta o
          Sigu
          > r
          > Ros czy Isolee w "Parasolu" i kupi ich płytę w plays.pl? Przecież tak kręci
          się
          > muzyczny biznes :)

Zgoda, acz to co Ty piszesz ma sie po prostu nijak do ich zapowiedzi ze
          wstepniaka i powaznie nadwatla nadwatlano juz do tych panow zaufanie.

pozdr.
          • pytajnick Jest nowy numer, bardzo ładna okładka ;) [n/t] 23.11.05, 21:08
            • jack9 Re: Jest nowy numer, bardzo ładna okładka ;) [n/t 23.11.05, 22:53
              I znów mi się bardzo podoba
              • cze67 Re: Jest nowy numer, bardzo ładna okładka ;) [n/t 23.11.05, 23:10
                Nie wczytywałem się w teksty, ale "wzrokowo" jest to pismo zachwycające. Aż
                szkoda, że nie wychodzi w realu (nie lubię czytać w komputerze długich
                tekstów)...
                • grimsrund Re: Jest nowy numer, bardzo ładna okładka ;) [n/t 24.11.05, 03:15
                  Też się nie wczytywałem, bo nadal ich nie widze ;((

Niemniej i tak zauważyłem, że tekst o TCIOF więcej miejsca zajmuje niż artykuł
                  o Ikue Mori... Cóż.

Tak czy owak pismo baaardzo ładnie wygląda, faktycznie. I piszą z sensem, jeśli
                  mogę wnioskować na podstawie urywków akapitów, które mogłem dostrzec.

• cze67 Nr 3 06.02.06, 11:48
                    Już jest, jakby ktoś chciał sobie obejrzeć:
                    www.parasolmagazyn.pl/
                    • jack9 Re: Nr 3 06.02.06, 13:25
                      Nr3 jest już od jakiegoś czasu - zauważam pewnien spadek formy
                      Ale to moż ebardzo subiektywne odczucie, sprawa doboru temetów.
                      • cze67 Nr 4 10.03.06, 14:42
                        Się ukazał.
    • hennessy.williams Re: ParasolMagazyn 31.05.06, 16:04
      Wszystko wskazuje na to, że zakończył żywot. Cisza od 2 m-cy... Ktoś coś wie?
      • libertine Re: ParasolMagazyn 31.05.06, 19:02
        to chyba jednak już koniec. :/
        szkoda mimo wszystko.
      • cze67 Re: ParasolMagazyn 01.06.06, 09:38
        hennessy.williams napisał:

> Wszystko wskazuje na to, że zakończył żywot. Cisza od 2 m-cy... Ktoś coś wie?

Też się nad tym zastanawiałem, otwierając ostatnio ich stronę. Szkoda.
        • grimsrund Re: ParasolMagazyn 01.06.06, 13:08
          Może istnieliby dalej, gdyby zechciało im się zrobić stronę, na której widać
          więcej niż 1/3 tekstu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka