Dodaj do ulubionych

Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej

17.05.06, 12:25
Do jakiegokolwiek sklepu muzycznego zajdę, to nowe płyty wymienionych w
tytule wątku zespołów znajdują się na szczycie list sprzedaży (także, np. w
merlinie). O ile popularność wśród szerokich mas Red Hotów i Pearl Jam
potrafię zrozumieć, to już Tool jest dla mnie wielkim zaskoczeniem: nie jest
to bowiem muzyka łatwa, niezbyt przebojowa (nie znam najnowszej płyty,
opieram się na poprzednich, ale chyba aż tak bardzo się nie zmieniło).
Generalnie, mniejszym zaskoczeniem byłaby dla mnie znakomita sprzedaż
najnowszej płyty Marillion...

Jakieś próby wyjaśnienia tego zjawiska?
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 12:26
      Dowód nr 1:
      www.merlin.com.pl/frontend/bestsellers/4
      • braineater Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 12:52
        Dobry marketing, recenzje we wszystkim - od Wprostu przez Ozon, Polityke do
        Przekroju (baj de łej pozytywna ocena Toola w Ozonie, to dla mnie było
        zaskoczenie) plus kapele z legendą, rozpoznawalne przez gros dzisiejszych 30
        latków, ktorzy na tych zespołach uczyli się słuchać. Mało kto w moim wieku nie
        kojarzy Under The Bridge, Jeremy czy (no to juz mniej ale i tak duzo) Prison
        Sex.
        No i tyle, by nie wspomnieć o tym, ze majorsow stac na to by wykupować standy
        osobne w empikach i innych duzych sklepach, tudziez opłacić bannerek na sieci.:)

P:)
    • ihopeyouwilllikeme Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 12:59
      >chyba aż tak bardzo się nie zmieniło

W zasadzie nic się nie zmieniło :)
      • cze67 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 15:59
        Dowód nr2:
        www.empik.com/index.jsp?currentCategory=2000000
        • roar Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 17:25
          To jak już przy tym jesteśmy, to tutaj jest dowód ostateczny:

olis.onyx.pl/listy/index.asp?idlisty=312&lang=pl
    • abranova Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 22:12
      Aha, to pewnie dlatego zamówiona przeze mnie jakiś miesiąc temu w sklepie
      muzycznym (nie kupuję przez internet, z róznych przyczyn) najnowsza płyta Pearl
      Jam jeszcze nie pojawiła? Pewnie znika z hurtowni w okamgnieniu i na Polske
      północno-wschodnią nie wystarcza, hehe. Oczywiście jest w empiku ale nie dam im
      zarobic, o nie!

Jeżeli chodzi o Tool w moim mieście na pewno nie jest na szczycie sklepowych
      list sprzedaży. Tak to jest z Wami mieszkającymi w METROPOLIACH , macie inny
      obraz świata ;)))
      • maff1 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 22:29
        i nie zapominajmy o okładce i sposobie wydania. Przypominają mi sie czasy
        pieknych oryginalnych winyli (rozmawialiśmy o tym kiedyś)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=17448580&v=2&s=0
        Man na mysli okulary i obrazki które przez te okularki mozna oglądac
        stereoskopowo. Jak sie okazuje przy kompakcie tez mozna coś oryginalnego
        wymysleć.
        • pszemcio1 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 23:06
          nowy pj widnieje w saturnie katowickim za (uwaga) 44zł, co jak na nowość jest
          miłym zaskoczeniem.

poza tym , mimo mojego uwielbienie dla pj nie sądzę żeby mógł się naprawdę
          dobrze sprzedać. riot sprzedawal sie fatalnie (0,5 miliona w stanach co w
          stosunku do 10 000 000 debiutu jest wynikiem marniutkim). tutaj działa zasada
          nowości. taki pj wskoczy na czołowe pozycje w 2-3 pierwszych tygodniach od
          premiery, potem gwałtownie spadnie. co innego taki rhcp bo ci mają gigantyczną
          promocję, zrobią pewnie z 6/7 teledysków, zawsze znajdą jakieś nośne kawałki za
          którymi pójdą tłumy i które sprawią że stadiony na koncertach wypełnią się do
          ostatniego miejsca. pj to jednak troche inny marketing
          • pszemcio1 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 23:17
            swoja droga ciekawi mnie jak te albumy sprzedają sie ogólnie - na świecie
            • ilhan Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 17.05.06, 23:19
              Na to pytanie nie odpowiem, ale stawiam, że dość dobrze. Chociażby na podstawie tego:

www.last.fm/charts/
    • pytajnick Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 12:37
      A ja się trochę dziwię zdziwieniu Cze, bo to w 2001 było wielkim
      zaskoczeniem/zamieszaniem/zadziwieniem i pytaniem, jak to możliwe że Tool ze
      swoim Schism podbija świat. Zaraz stawiano go obok Radioheadowego "Kid A" i
      pytano, jak "tak trudna muzyka" może się tak świetnie sprzedawać.

No najwyraźniej może, i cieszy mnie to, wybaczcie, jak cholera. I moim zdaniem
      wcale sekret nie tkwi w marketingu, już kilkanaście płyt w tym roku widziałem
      znacznie bardziej promowanych nowego Toola (dajmy na to - Anja Garbarek, ogromna
      kasa jak na nasze warunki). Albo na przykład recenzje nowego Gotan Project też
      pojawiały się we wszystkich periodykach. Paleta była nawet większa, bo o Toolu
      nie napiszą np. w "Pani" albo w "Vivie" - a o Gotanie jak najbardziej. To
      oczywiście pierwsze z brzegu przykłady.

Przypomniało mi się BTW jak Maynard (Tool) kiedyś wściekł się na brytyjskiego
      dziennikarza - wypominającego mu że jakoś tam zaniedbuje brytyjską publikę,
      media, czy coś takiego - i odparował mu, że "w tym miesiący sprzedaliśmy więcej
      egzemplarzy Lateralusa w Polsce niż w całej Wielkiej Brytanii".

No więc pomijając ogólnoświatową popularność, a w Stanach już w ogóle,
      najwyraźniej Polacy też sobie jakoś szczególnie ich upodobali. Bo nasza sprzedaż
      jaka jest, każdy widzi.
      • pytajnick PS. Blog 27 - "Lol" tuż pod Toolem mnie rozwalił 18.05.06, 12:38

• cze67 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 12:48
        Dziwię się, bo przez wiele miesięcy na listach sprzedaży widziałem np.
        składankę Radia Zet, Kasię Kowalską czy inną Beatę (z Bajmem czy bez). Nie
        sądziłem, że ten stan rzeczy się zmieni.
        I ja też się bardzo cieszę, że bardziej wartościowa/trudniejsza/ciekawsza
        muzyka może się dobrze w naszym kraju sprzedawać.
        • pytajnick Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 12:53
          A to przepraszam - myślałem że się dziwisz, że akurat Tool, a nie że ktoś
          wreszcie przegonił Rubika i Beatę.

Ja mysle że to dlatego, że dawno nie wyszła jakaś fajna składanka... Ale już
          lada chwila pojawią się składanki przebojów wakacyjnych "Lato'06" i będzie jazda.
      • kubasa Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 15:34
        Mnie to smuci (no dobra, może nie tak bardzo), że Ścianka 33-cia, a Tool
        pierwszy.
    • pagaj_75 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 12:54
      cze67 napisał:

> Jakieś próby wyjaśnienia tego zjawiska?

Nie od dziś wiadomo, że Tool, RHCP i PJ to jedyne znane polskiej młodzieży i
      starszeństwu "ambitne" zespoły przeciwstawiające się wszechobecnej komercji.
      Acha, jeszcze Metallica i Iron Maiden. 15 lat temu powstało nawet pewne pismo
      mające na celu utwierdzać Polaków w tym przekonaniu. I ma się nieźle, jak
      wszyscy wiemy. Więc niby co mieliby kupowac jak nie tych RHCP nieszczęsnych?
      • nemrrod Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 13:02
        pagaj_75 napisał:

> Nie od dziś wiadomo, że Tool, RHCP i PJ to jedyne znane polskiej młodzieży i
        > starszeństwu "ambitne" zespoły przeciwstawiające się wszechobecnej komercji.

Dokładnie, dla wielu Tool to szczyt wyrafinowania i najambitniejsze zjawisko w
        muzyce...
        Moja odpowiedź na pytanie postawione przez Cze jest następująca: Polacy
        generalnie słuchają złej muzyki. Ilhan dał linka do list na last.fm, proponuję
        rzucić okiem jeszcze na to:
        www.last.fm/place/Poland
        Sorry, ale dla mnie to zaścianek raczej.
        • cze67 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 13:07
          Beatlesi na 49...
          • pytajnick Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 13:31
            > Beatlesi na 49...

Ja bym się nawet cieszył z tej 49.
            • pytajnick Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 13:32
              Ktoś zna zespół nr 17? :-)
              • cze67 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 13:40
                A zespół Akurat (poz. 34) zna ktoś?
                • braineater Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 14:23
                  Akurat to sie akurat cieszy lokalną sławą na Śląsku i w okolicach, głównie w
                  kręgach oazowych i samotnych travelerów w kurtkach z goretexu, zwanych
                  czule 'leśnymi gupkami'. A muzycznie to takieniewiadomoco made in Poland, czyli
                  mieszanka Daabu, Bakshisha, Skankana, punkowej głupawki i lekko religijnego
                  klepniecia w beret. Płyta Pomarańcza dała sie słuchać w sumie tylko na
                  koncertach i to pod warunkiem przyjęcia miejscowego znieczulenia.
                  Taka muzyka dla pietnastolatkow w sumie, co by sie pobuntować chcieli przeciw
                  wszechobecnej komercji, ale rodzice zabronili:) - znaczy typowo Owsiakowo
                  Woodstockowa kapela.

• roar Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 14:34
                  cze67 napisał:

> A zespół Akurat (poz. 34) zna ktoś?

Takie reggae. Pamiętam jedną ich piosenkę z czasów, jak słuchałem Radiostacji (bo jeszcze było czego). "Jak Zioła" bodaj. Fajne nawet.
                  • tomash8 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 15:55
                    Ja was prosze.... myślałem że tylko na metalowych forach "jedzie sie" po
                    wszystkich wykonawcach którzy mieli tego pecha że zdobyli popularność:P
                    Wymienione płyty sprzedają się dobrze bo:
                    1) Akurat tych wykonwaców słucha bardzo różna, i ogromna publika - od metalowców
                    do słuchaczy najzwyklejszego rocka
                    2) Wiadomo że Tool, PJ czy RHCP poniżej pewnego poziomu nie schodzą, więc
                    łątwiej wydać te kilkadziesiąt złotych na ich album niż jakiegoś dbiutanta.
                    3) Płyty mają dobrą promocje i są po prostu conajmniej niezłe.
                    • kubasa Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 17:41
                      tomash8 napisał:

> 2) Wiadomo że Tool, PJ czy RHCP poniżej pewnego poziomu nie schodzą, więc
                      > łątwiej wydać te kilkadziesiąt złotych na ich album niż jakiegoś dbiutanta.

No jak to nie schodzą?
        • braineater Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 18.05.06, 17:20
          Ejno - przecież pierwsza 20 wygląda w miarę przyzwoicie, pierwszy ewidentny
          kiks, Coma, jest dopiero 22 i ja naprawdę chiałbym się kiedyś ciepłym wieczorem
          pokręcic po pobliskim osiedlu olbrzymim i usłyszeć, że z otwartych okien,
          zamist umcykółw, leci cokolwiek z tej pierwszej 20chy. Rozumiem, że te
          zestawienia z lasta, sa średnio miarodajne, bo główni osiedlowi zapodawacze
          muzyki średnio sa kumaci w obsłudze neta, ale nadal się będe upierął, że gdyby
          to naprawdę tak wyglądało, to byłaby cąłkiem przyzwoita średnia.

• pszemcio1 Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 19.05.06, 02:49

rumor.pl/news/projector.php?id=1146818980
      • pytajnick Re: Tool, RHCP, PJ - sprzedają się, że hej 19.05.06, 08:18
        pszemcio1 napisał:

> rumor.pl/news/projector.php?id=1146818980

Znów jesteśmy opiniotwórczy, i to chcąc - nie chcąc. Co na to Piżmak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka