11.06.06, 19:04
Czy mógłby ktoś, kto się na tym zna, oświecić mnie co do najważniejszych
kwestii dotyczących tego zespołu? Mam spore braki w tym temacie, do czego
przyznaję się ze wstydem i z-pewną-taką-nieśmiałością. Wątek zapewne przyda
się, gdyż pojawiła się własnie nowa płyta, "Puzzles Like You" i na dodatek
podobno różni się od poprzednich. I jeszcze się zapytam, czego mam się
spodziewać po Slowdive, bo pojęcia shoegaze i dream-pop wydają mi się dosyć
pojemne.
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: Mojave 3 11.06.06, 19:34
      Dużo tu nie powiem, poza jednym: nowa płyta faktycznie różni się od
      poprzednich - niestety, na niekorzyść. Odsunięcie Goswellowej od sitka
      zdecydowanienie wyszło płycie PUZZLES LIKE YOU na dobre, poza tym utwory
      popiane są strasznie, bardzo za bardzo. Właściwie spodobał mi się jeno ostatni
      utwór, THE MUTINEER - a i to głównie dlatego, że bardzo twórczość Elliotta
      Smitha mi przypomniał.

Zaś i Slowdive, i dawne Mojave 3 dla mnie osobiście właśnie anielskim głosikiem
      Goswellowej stały. Poza nim niewiele mi w pamięci z tamtej muzyki zostało.
      • grimsrund Re: Mojave 3 11.06.06, 19:39
        O, przepraszam, po zastanowieniu przyznam, iż płyta SPOON AND RAFTER z 2003
        była jednak gorsza, więc jak by nie patrzeć, Mojave 3 robi jakiś postęp. Tylko
        co to za postęp...
    • pop_up Re: Mojave 3 11.06.06, 23:21
      slowdive
      just for a day - pierwsza ich płyta są tu genalne spanish air i catch the breeze
      więcej przestrzeni niż hałasu gitarowego + "anielskie głosiki"
      souvlaki - moja ulubiona dużo melodii wszystko oczywiście leniwe i przestrzenne
      jak na just for a day ale kawałki mają jakiś pazur którego brakowało na
      poprzedniej + kosmicznie wyjebcze souvlaki space station. kwintesencja ich grania
      pygmalion - ambintowa płyta można powiedzieć i tak na prawdę to shoegaze'u to tu
      jak na lekarstwo. Ja osobiście nie przepadam i znam słabo.

no i jeszcze jest dwupłytowy the best czyli "catch the breeze" się to nazywa i
      można faktycznie od tego zacząć bo jest przekrojówka przez całość

no i z ciekawostek elektroniczno minimalistycznych dwupłytowe blue skied and
      clear czyli hołd dla slowdive takich wykonawców jak isan lali puna czy mum co
      bym też polecał.
    • mr.glam Re: Mojave 3 12.06.06, 11:23
      ze Slowdive też polecam Souvlaki.
      zaś Mojave 3 - zdecydowanie Excuses For Travellers, choć generalnie kazda płyta
      ich ma swoje ciepłe, dobre strony. nowej nie znam jeszcze. wpisałbym ich na
      listę beneficjentów dokonań Nicka Drake'a nade wszystko. w jakiś tam sposób
      konkurują z Belle & Sebastian. dużo folku, dużo country, trochę bluesa, resztka
      Slowdive'owej alternatywy, ładne melodie, kruchość i nienachalność.
      polecam też solową płytę Neila Halsteada, otwierająca ją piosenka Seasons
      bardzo często gra w mojej głowie.
      • ilhan Re: Mojave 3 12.06.06, 11:28
        mr.glam napisał:

> ze Slowdive też polecam Souvlaki.

Ta, ja też. To jest jeszcze inne oblicze shoegaze'u niż u MBV i inne niż u Ride - delikatniejsze, bardziej dreamy, ale też piękne. Chyba zamyka najważniejszą trójkę gatunku po "Loveless" i "Nowhere".
    • polleke Re: Mojave 3 13.06.06, 00:02
      Mojave 3:
      znam dwie pierwsze płyty "Ask Me Tomorrow" i "Out Of Tune": obydwie lubię,
      takie rozmarzone country (odłam melancholijno-heartbreakowy, nie dziarsko-
      kowbojski), naprawdę solidny songwriting, ale jakoś nie popchnęły mnie ku
      kolejnym nagraniom zespołu. Może dlatego, że w tym gatunku, urokliwym, ale nie
      tak znowu rozwojowym, "robią" też Moose, Mazzy Star i Opal choćby.
      Gdzieś jeszcze wyczytałam, że na żywo to "the loudest quiet band", o, mogłoby
      być ciekawie.

Slowdive:
      tak jak koleżeństwo napisało, koniecznie "Souvlaki", ale broniłabym
      też "Pygmaliona", chociaż faktycznie to album bliższy dokonaniom Talk Talk,
      Durutti Column czy Disco Inferno niż shoegaze’owi jakoś-tam-zdefiniowanemu
      przez MBV i Ride. Z czego, patrząc na losy MBV i Ride, chyba cieszyć się należy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka