Dodaj do ulubionych

Wszystkich Swętych

21.10.13, 06:35
Powoli zbliża sie świeto tych którzy odeszli. Znowu zapalimy światełka
i w ciszy pomyślimy o szybkim przemijaniu naszego życia.
Obserwuj wątek
    • rudka-a Re: Wszystkich Swętych 23.10.13, 07:17
      Kiedyś szłam na groby...frajdą było palić świeczki, układać krzyże z szyszek...nie rozmyslałam o przemijaniu...
      dzisiaj juz mocno dorosła inaczej patrzę na ten dzień...
      bo w życiu na wszystko przychodzi czas..także na refleksje...
      • leziox Re: Wszystkich Swętych 24.10.13, 13:17
        A ja mam po prostu za daleko.
        Ale staram sie tego dnia zapalic pare swieczek.
        • maria88 Re: Wszystkich Swętych 24.10.13, 19:04
          Dzisiaj 3 godziny zajęło mi porządkowanie i wyrzucenie 1.5 metrowego wora z liśćmi.
          Mam grób rodzinny pod dwoma ogromnymi drzewami, jesion i klon. Dobrze że juz liście
          pogubiły. Pełno ich wszędzie i na pewno jeszcze wiatr nawieje.
          Zgodnie z tradycja grób będzie ubrany na biało, chociaz nie uważam aby inny kolor chryzantem był gorszy.
          Nie nie dlatego, uważam,że kolorowe kwiaty nosze cały rok a w ten dzień,
          to najbardziej odpowiednie są białe. Pamietam,że jako dziecko chodziłam na
          cmentarz, który tonął w bieli i był niepowtarzalny jego urok.
          • lidka449 Re: Wszystkich Swętych 24.10.13, 22:56
            tak pamiętamy o tych, którzy odeszli ...
            ostatnio przykra rzecz miała miejsce na jednym z łódzkich cmentarzy - została zniszczona
            ogromna ilość pomników i o zgrozo ,kto je niszczył 16 letni chłopak (syn kamieniarza) oraz 2 trzydziestolatków .
            Jak można co za ludzie okropność .
            • maria88 Re: Wszystkich Swętych 27.10.13, 13:15
              Wysuwam ten watek bo to już tak blisko. Mam groby rodzinne do których w tym roku nie dojadę.
              Na pewno zapalę też za nich znicze na grobie gdzie światełka nie będzie.. Przykro mi trochę z tego powodu.
              ale mówi sie trudno.

• mala200333 Re: Wszystkich Swętych 28.10.13, 01:11
                Czas zadumy, podsumowań, przemyśleń...
                • maria88 Zapomniane mogiły. 30.10.13, 16:22
                  To przede wszystkim groby, których pokolenie zapomniało o swoich bliskich.
                  Można powiedzieć że zdarzenia odległe w czasie, lub że bliscy wyjechali.
                  Na pewno częściowo tak. Jest jednak i tak,żę młodym nie przekazujemy informacji
                  gdzie leżą mogiły naszego pokolenia,żeby je odwiedzali i pamiętali o nich.
                  Kiedy większość była grobów ziemnych to na grobach zaniedbanych chowano
                  kolejne osoby. Teraz to w większości katakumby, które będą straszyć po latach
                  gdy nikt o nie nie zadba.
                  • mala200333 Re: Zapomniane mogiły. 31.10.13, 15:31
                    Jako dziecko mieszkałam w małym miasteczku na Ziemiach Odzyskanych.
                    W pobliżu cmentarza z niemieckimi grobami. Niektóre były jak małe domki.
                    Nikt nie przyjeżdżał by je odwiedzać....żelazna kurtyna, rodziny zginęły w ostatnich latach wojny...
                    • maria88 Co sądzicie? 31.10.13, 21:24
                      O obecnym sposobie dekorowania mogił. Czy Waszym zdaniem nie ma w tym przesady?
                      Przecież dla tych co spoczywają najwazniejsza jest modlitwa.

• mala200333 Wzruszające i smutne zarazem... 01.11.13, 15:41
      Przesyłam mój wiersz dedykowany mojej zmarłej żonie Wiesławie-Galii. Miała 67 lat. Przeżyliśmy ze sobą 45 lat. "Gazetę Wyborczą" żona codziennie rano czytała od deski do deski. Mam prośbę: gdyby wiersz mój sprostał Waszym oczekiwaniom, wydrukujcie go na Święto Zmarłych, tj. 1 listopada 2013 roku. Tego wiersza moja ukochana żona nie znała.
      Piszę do Państwa może trochę niezrozumiale i nieskładnie, ale proszę zrozumieć mój ból. Z góry dziękuję.

Zaduszki

Dymy unoszą się w ogrodach
      i słońce jakoś posmutniało,
      liście padając tworzą wiry,
      tak jakby chciały się zatrzymać
      i jeszcze złapać trochę życia,
      w takiej nostalgii i upojeniu.

To już odchodzą z Drzeworaju?
      Przecież tak jeszcze się trzymały,
      no, nie do wiary,
      nie wierzę w czary.
      Świeciły blaskiem,
      tak w środku lata,
      a już zszarzały, wyschły, stępiały, zwiędły
      są brzydkie, kruche i marne,
      jak nasze życie,
      w Zaduszki czarne.

Patrzysz na wszystko
      z tak wielkim bólem
      i czujesz smutek, żal i tęsknotę,
      do kogo powiedz,
      trzeba mieć uraz,
      że dzisiaj jest ktoś,
      a jutro już nie ma.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,126764,14871773,Z_zona_przezylem_45_lat__Opublikujcie_moj_wiersz_dla.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza#ixzz2jPAB0sNp
      • maria88 Re: Wzruszające i smutne zarazem... 01.11.13, 17:44
        Coż takie jest życie i jedna sprawiedliwość z której nikt się nie wymiga.
        Jutro są Zaduszki . Dla mnie jest to dzień bardzo osobistych wspomnień.
        Będę odwiedzała groby koleżanek i kolegów którzy tak szybko odeszli
        a których mi brak.
        • mala200333 Re: Wzruszające i smutne zarazem... 02.11.13, 09:02
          Tak to Dzien Wspomnień..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka