maria88 21.10.13, 06:35 Powoli zbliża sie świeto tych którzy odeszli. Znowu zapalimy światełka i w ciszy pomyślimy o szybkim przemijaniu naszego życia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudka-a Re: Wszystkich Swętych 23.10.13, 07:17 Kiedyś szłam na groby...frajdą było palić świeczki, układać krzyże z szyszek...nie rozmyslałam o przemijaniu... dzisiaj juz mocno dorosła inaczej patrzę na ten dzień... bo w życiu na wszystko przychodzi czas..także na refleksje... Odpowiedz Link
leziox Re: Wszystkich Swętych 24.10.13, 13:17 A ja mam po prostu za daleko. Ale staram sie tego dnia zapalic pare swieczek. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wszystkich Swętych 24.10.13, 19:04 Dzisiaj 3 godziny zajęło mi porządkowanie i wyrzucenie 1.5 metrowego wora z liśćmi. Mam grób rodzinny pod dwoma ogromnymi drzewami, jesion i klon. Dobrze że juz liście pogubiły. Pełno ich wszędzie i na pewno jeszcze wiatr nawieje. Zgodnie z tradycja grób będzie ubrany na biało, chociaz nie uważam aby inny kolor chryzantem był gorszy. Nie nie dlatego, uważam,że kolorowe kwiaty nosze cały rok a w ten dzień, to najbardziej odpowiednie są białe. Pamietam,że jako dziecko chodziłam na cmentarz, który tonął w bieli i był niepowtarzalny jego urok. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Wszystkich Swętych 24.10.13, 22:56 tak pamiętamy o tych, którzy odeszli ... ostatnio przykra rzecz miała miejsce na jednym z łódzkich cmentarzy - została zniszczona ogromna ilość pomników i o zgrozo ,kto je niszczył 16 letni chłopak (syn kamieniarza) oraz 2 trzydziestolatków . Jak można co za ludzie okropność . Odpowiedz Link
maria88 Re: Wszystkich Swętych 27.10.13, 13:15 Wysuwam ten watek bo to już tak blisko. Mam groby rodzinne do których w tym roku nie dojadę. Na pewno zapalę też za nich znicze na grobie gdzie światełka nie będzie.. Przykro mi trochę z tego powodu. ale mówi sie trudno. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Wszystkich Swętych 28.10.13, 01:11 Czas zadumy, podsumowań, przemyśleń... Odpowiedz Link
maria88 Zapomniane mogiły. 30.10.13, 16:22 To przede wszystkim groby, których pokolenie zapomniało o swoich bliskich. Można powiedzieć że zdarzenia odległe w czasie, lub że bliscy wyjechali. Na pewno częściowo tak. Jest jednak i tak,żę młodym nie przekazujemy informacji gdzie leżą mogiły naszego pokolenia,żeby je odwiedzali i pamiętali o nich. Kiedy większość była grobów ziemnych to na grobach zaniedbanych chowano kolejne osoby. Teraz to w większości katakumby, które będą straszyć po latach gdy nikt o nie nie zadba. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Zapomniane mogiły. 31.10.13, 15:31 Jako dziecko mieszkałam w małym miasteczku na Ziemiach Odzyskanych. W pobliżu cmentarza z niemieckimi grobami. Niektóre były jak małe domki. Nikt nie przyjeżdżał by je odwiedzać....żelazna kurtyna, rodziny zginęły w ostatnich latach wojny... Odpowiedz Link
maria88 Co sądzicie? 31.10.13, 21:24 O obecnym sposobie dekorowania mogił. Czy Waszym zdaniem nie ma w tym przesady? Przecież dla tych co spoczywają najwazniejsza jest modlitwa. Odpowiedz Link
mala200333 Wzruszające i smutne zarazem... 01.11.13, 15:41 Przesyłam mój wiersz dedykowany mojej zmarłej żonie Wiesławie-Galii. Miała 67 lat. Przeżyliśmy ze sobą 45 lat. "Gazetę Wyborczą" żona codziennie rano czytała od deski do deski. Mam prośbę: gdyby wiersz mój sprostał Waszym oczekiwaniom, wydrukujcie go na Święto Zmarłych, tj. 1 listopada 2013 roku. Tego wiersza moja ukochana żona nie znała. Piszę do Państwa może trochę niezrozumiale i nieskładnie, ale proszę zrozumieć mój ból. Z góry dziękuję. Zaduszki Dymy unoszą się w ogrodach i słońce jakoś posmutniało, liście padając tworzą wiry, tak jakby chciały się zatrzymać i jeszcze złapać trochę życia, w takiej nostalgii i upojeniu. To już odchodzą z Drzeworaju? Przecież tak jeszcze się trzymały, no, nie do wiary, nie wierzę w czary. Świeciły blaskiem, tak w środku lata, a już zszarzały, wyschły, stępiały, zwiędły są brzydkie, kruche i marne, jak nasze życie, w Zaduszki czarne. Patrzysz na wszystko z tak wielkim bólem i czujesz smutek, żal i tęsknotę, do kogo powiedz, trzeba mieć uraz, że dzisiaj jest ktoś, a jutro już nie ma. Cały tekst: wyborcza.pl/1,126764,14871773,Z_zona_przezylem_45_lat__Opublikujcie_moj_wiersz_dla.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza#ixzz2jPAB0sNp Odpowiedz Link
maria88 Re: Wzruszające i smutne zarazem... 01.11.13, 17:44 Coż takie jest życie i jedna sprawiedliwość z której nikt się nie wymiga. Jutro są Zaduszki . Dla mnie jest to dzień bardzo osobistych wspomnień. Będę odwiedzała groby koleżanek i kolegów którzy tak szybko odeszli a których mi brak. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Wzruszające i smutne zarazem... 02.11.13, 09:02 Tak to Dzien Wspomnień.. Odpowiedz Link