Dodaj do ulubionych

Uzdatnianie wody

27.06.11, 12:23
Możecie polecić mi jakiegoś magika od uzdatniania wody? Mój filtr przestał spełniać swoją rolę i przymierzam się do wymiany zestawu.
Obserwuj wątek
    • colorado24 Re: Uzdatnianie wody 06.07.11, 15:58
      Ekomech z Ząbek jest warty polecenia. Nie naciągają jak inni "magicy" i instalują tylko to co niezbędne.
      • joshima Re: Uzdatnianie wody 06.07.11, 16:06
        colorado24 napisała:

> Ekomech z Ząbek jest warty polecenia. Nie naciągają jak inni "magicy" i instalu
        > ją tylko to co niezbędne.
        Och, już yślałam, że wszyscy w Dębem mają cudowna wode tylko u mnie kiepska. A robili może cos u Ciebie?
      • joshima Re: Uzdatnianie wody 09.07.11, 13:14
        Jeszcze raz dzięki za namiary. Znów mam czystą wodę i spokojną głowę.
        • colorado24 Re: Uzdatnianie wody 11.07.11, 13:54
          Tutaj chyba nikt nie ma dobrej wody :-) Ja mam odżelaziacz ale zanim go założyliśmy to chcieli nas naciągnąć na system o wartości 20000 zarzekając się że nie można inaczej. Rozmowa z Panem z Ekomechu przyniosła niesamowitą ulgę :-) i skończyło się tylko na odżelaziaczu.
          • kbw111 Re: Uzdatnianie wody 11.07.11, 14:47
            A jaki jest koszt odżelaziacza?
            • joshima Re: Uzdatnianie wody 11.07.11, 15:41
              kbw111 napisała:

> A jaki jest koszt odżelaziacza?
              Pewnie nieco powyżej 2000 PLN. Mówię 'pewnie' bo ja miałam tylko wymieniane złoże i głowicę, a zbiornik pozostał dotychczasowy i zapłaciłam niecałe 2000 PLN.
            • colorado24 Re: Uzdatnianie wody 12.07.11, 12:03
              Koszt ok. 3,5 tys + montaż. Nie pamiętam dokładnie, odżelaziacz zakładałam jakiś czas temu.
              • kbw111 Re: Uzdatnianie wody 12.07.11, 14:22
                Dzięki za informację, macie wodociąg czy wodę z własnej studni? Bo ja mam nadzieję że woda z wodociągu będzie lepsza i nie będzie wymagała uzdatniania.
                • joshima Re: Uzdatnianie wody 12.07.11, 23:06
                  kbw111 napisała:

> Dzięki za informację, macie wodociąg czy wodę z własnej studni? Bo ja mam nadzi
                  > eję że woda z wodociągu będzie lepsza i nie będzie wymagała uzdatniania.
                  Płonne nadzieje. Mam jedno i drugie i woda z własnej studni po przefiltrowaniu jest znacznie lepsza niż ta z wodociągu, dlatego tak mi zależało na naprawie mojej "stacji uzdatniania".
    • kaczuszka26 Re: Uzdatnianie wody 28.06.12, 12:59
      Ja stosuje probio ceramikę takie koraliki, które uzdatniają wodę. Woda filtrowana przez ceramikę uzyskuje wyższe parametry jonizacji, lekkie odkwaszenie, niższy potencjał oksydacyjny przez co jest lepiej przyswajana przez organizm. Wystarczy kilka włożyć do czajnika, butelki z wodą albo do pralki (powodują ze nie odkłada się kamień) Ja kupuje je za złotówkę a nie mają terminu przydatności. Raz do roku moczy się je w EmFarma (koszt 15 zł) i suszy na słońcu. Dużo taniej niż filtr a efekt podobny. :)
      • oresmiusz Re: Uzdatnianie wody 15.08.12, 21:01
        Witam!

Ja prowadzę firmę zajmująca się [url=http://www.oresmiusz.pl]uzdatnianiem wody w Warszawie i okolicach[/url] i sam też używam filtrów do wody w swoim domu. Przetestowałem już różne systemy do jej uzdatniania: jonizatory, magnetyzery, zmiękczacze, odżelaziacze, odmanganiacze, filtry mechaniczne, osmozy i inne. Uwierzcie mi - jeśli woda nie jest zbyt twarda ale ma dużo żelaza i manganu, bo najczęściej tak jest, to najlepszy zestaw jaki można zafundować sobie na cały dom to odżelaziaczo-odmanganiacz jako jedno urządzenie i kolumna węglowa wypełniona węglem aktywnym jako drugie. Taki zestaw kosztuje ok 5000 zł ale woda jaką uzyskujemy jest krystalicznie czysta, a jej smak jest dużo lepszy niż tej butelkowanej z marketu.

Pozdrawiam serdecznie!
        Krzysztof Gawryś
    • dadlila Re: Uzdatnianie wody 28.11.12, 09:30
      jak szukasz magika to wielkopolski odział wody - ciut pompatycznie;) ale robią dobrze za stosunkowo niewiele
      • hop_a Re: Uzdatnianie wody 11.02.13, 13:32
        Przed wyborem urządzeń, firmy, o odżelaziaczach i nie tylko warto poczytać tu: [url=http://odzelaziamywode.powershot.pl/]Odżelazianie wody - tajniki i ogólniki/[/url]
    • mlody499 Re: Uzdatnianie wody 31.10.13, 21:38
      cze mam pytanko jakiego typu masz filtr
      • joshima Re: Uzdatnianie wody 01.11.13, 17:12
        Mam jakieś złoże, a czemu pytasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka