woj.jar
12.11.10, 21:40
Mam 4 letniego syna. Od poczatku (12 m-cy) chodzil na palcach i na skreconych do srodka nogach. Dopiero w wieku 3 lat lekarze doszki do wniosku ze to spastyka. Przyczyny to tej pory nie udalo sie ustalic. Dziecko przyszlo w terminie i bez problemow na swiat. Rezonans magnetyczny nie wykryl zadnych uszkodzen w centralnym ukladzie nerwowym. Wyglada na to ze moim lekarzom brakuje juz pomyslow. Podobno nietypowy przypadek. Bakaja teraz cos o punkcji i zbadaniu plynu rdzeniowo mozgowege na ilosc neurotransmiterow oraz analizach genetycznych. Powoli mam wrazeni, ze to blakanie sie po lekarzach jest dla malego bardziej uciazliwe niz sama spastyka.
Synek rozwija sie intelektualnie prawidlowo, takze ruchowo jest niezle: pomimo spastki biega, plywa, jezdzi na rowerze i na hulajnodze.
Interesuje mnie wasze doswiadczenia: Lekarze\kliniki (moga byc prywatne i za granica) zajmujacy sie spastyka, diagnostyka, ustalone przyczyny spastyki, metody rehabilitacji, turnusy rehabilitacyjne. Jak sie taka spastyka rozwija i na co powinnismy sie przygotowac? ...