Dodaj do ulubionych

nieprawidlowe raczkowanie

07.08.15, 12:25
moj maly (wczesniak z 34 tc, cc z powodu hipotrofii) raczkuje od 1,5 tyg z jedna nozka podwinieta pod pupe, za tydz skonczy 9 mies(7,5 korygowane), nie byl rehabilitowany, tylko kontrole prywatnie bo neurolog nie widziala takiej potrzeby. Od 8 mies siada z czworakow samodzielnie, kleka, od 2 tyg wsataje sam, nigdy nie pelzal, nie lubil pozycji na plecach, teraz widze ze z raczkowaniem ma problem bo zle raczkuje, noga jest podwinieta i jakby przygotowana do siadania, maly nie lubi raczkowac, ciagle chce sie wspinac kleka i wstaje. Nigdy nie zauwazylam roznicy w sprawnosci nozek, wiec czemu takie raczkowanie?
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: nieprawidlowe raczkowanie 08.08.15, 17:20
      Witam serdecznie,

wielokrotnie trafiają do mnie niemowlęta, których rodzice obserwują różnego rodzaju "oryginalne" sposoby przemieszczania się, również asymetryczne. Stosunkowo często obserwuję takie anomalia właśnie u wcześniaków. Pani synek podwijając nóżkę pod pupę zwiększa sobie nieco płaszczyznę podparcia. W takiej pozycji po prostu jest mu łatwiej się przemieszczać, ponieważ czuje się bardziej stabilnie. Nie widziałam Pani dziecka, ale z doświadczenia mogę stwierdzić, że jego sposób czworakowania nie ma związku z różnicą w sprawności nóżek. Jeśli dziecku nie towarzyszą żadne zaburzenia neurologiczne, a jego sposób raczkowania nie powoduje trwałego asymetrycznego ustawienia ciała, nie ma w zasadzie wskazań do rehabilitacji. Poza tym pisze Pani, że maluch tak naprawdę w pozycji czworaczej przebywa niewiele, tym bardziej nie powinno mu to zaszkodzić. Oczywiście proszę nadzorować i kontrolować sytuację, ale sądzę, że nie powinna się Pani obawiać. Zawsze też warto przedstawić sytuację rehabilitantowi, który zna dziecko, by rozwiał Pani wątpliwości.

Pozdrawiam serdecznie!
      • olaniko Re: nieprawidlowe raczkowanie 20.08.15, 14:29
        dziekuje za odpowiedz, synek juz prawidlowo raczkuje i chodzi przy meblach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka