annalep 24.06.05, 20:34 Czy są tu rodzice, których dziecko miało asymetrie twarzy? Co na to neurolog (my dopiero mamy umówiona wizytę\) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajka7 Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 21:32 na czym polega asymetria twarzy? chodzi o napiecie, czy roznice w budowie? moj syn ma lekko asymetryczna twarz, ale nie wiem czy o to chodzi fajka Odpowiedz Link
ewelina41 Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 21:55 u mojej córeczki widać asymetrię twarzy na prawym policzku tzn. jest on jakby mniej wypełniony w stosunku do lewego, nie wiem czy mogę to napisać, pewnie będzie miała kiedyś do mnie o to pretensje:-))) ale "ślad" po asymetrii ciała pozostał nawet na jej pupie, ma asymertyczne pośladki na wyrównanie się potrzeba dużo czasu tak nam powiedziała P.dr pozdr Odpowiedz Link
gabi11 Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 22:36 U mojego synka też była ( jest) lekko asymetryczna twarz. Neurolog nie komentował tego w naszym przypadku. Jak Michaś się urodził to ta asymetria była bużo bardziej widoczna np miał skrzywiony nosek, spłaszczoną główkę, przymknięte bardziej jedno oczko ( to był także wynik przejścia przez kanał rodny). Z czasem to się wyrównało bardzo- mimo to ciągle jednak jest trochę asymetryczny. Odpowiedz Link
radlena Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 23:50 asymetria twarzy czesto wiąże sie z asymetrią ciała , nie tylko twarz jest wtedy asymetryczna równiez tył główki- potylica jest spłaszcona i wystepuje (może ) zniekształcenie czaszki jeżeli dziecko wydłuża swój załózmy prawy (skraca lewy) bok zazwyczaj prawa strona twarzy podąza za dłuzszym bokiem- i wtedy możemy zaobserwowac ze twarz (policzek) po tej stronie wysuwa sie do przodu, jest jakby aktywniejszy/aktywizowany , bardziej sprawny podobnie jak raczka po tej stronie natomiast policzek po stronie lewej jest mniejszy , cofniety - gdzyż mniej uzywany zarówno przez dziecko jak i przez rodzicow(czesta choć czesto nieświadoma, ciągła stymulacja boku dłuzszego- poprzez podchodzenie od tej strony,pokazywanie sie lub zabawki zaczynajac od str dłuzszej), zmniejszcza sie równiez szpara powiekowa (choc nie jest to regułą)- po str oczywiście w naszym przypadku mniej uzywanej ,czyli lewej przepraszam za nieciekawa składnie pozdrawiam Odpowiedz Link
sekret.ka Re: Asymetria twarzy 26.06.05, 18:43 Moja Córka ma również asymetryczną twarz. U niej objawia się to opadaniem prawego kącika ust. Widać to podczas płaczu i delikatnie jak sie uśmiecha. Czasami jak śpi rozluźniona. Dodatkowo Natalka ma asumetrię - skraca prawy bok i wygina się w łuk w tymże kierunku (ale ćwiczymy) Neurolog zalecił zrobić: - badanie krwi pod kątem na toxoplazmozy - badanie krwi pod kątem cytomegalii - USG główki. Wszystkie wyniki były poprawne, więc przyczyny neurologiczne wykluczono. Orzeczono (3-ech różncyh lekarzy), że to akurat kwestia oslabionego dźwigacza prawego. Mogę jej masować twarzyczkę rekreacyjnie, ale na pewno sie tego nie leczy. W każdym razie po obejrzeniu córki neurolożka popatrzyła na mnie i stwierdziła: Pani jest też asymetryczna więc widocznie taka wasza uroda :-))))) Odpowiedz Link
mama_michalka Re: Asymetria twarzy 29.06.05, 11:44 Michal tez ma jedno oko bardziej przymkniete i ucho troszke inne. Ania miala podobnie, ale wyrosla. Ja wg pani neurolog tez nie mam symetrycznej twarzy :) Pozdrawiam wszystkie asymetryczne buzki:) Odpowiedz Link
monika_69 Re: Asymetria twarzy 29.06.05, 19:02 W przypadku asymetrii budowy twarzy(oraz ciała -np.posladków)-nie można zapominać o genetyce .Jest wiele zespołów genetycznych ,w których mogą wystąpić różnice symetrii ciała.Jeśli jest coś co niepokoi rodziców -nie odpuszczajcie lekarzom pierwszego kontaktu. Odpowiedz Link