Dodaj do ulubionych

Asymetria twarzy

24.06.05, 20:34
Czy są tu rodzice, których dziecko miało asymetrie twarzy? Co na to neurolog
(my dopiero mamy umówiona wizytę\)
Obserwuj wątek
    • fajka7 Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 21:32
      na czym polega asymetria twarzy? chodzi o napiecie, czy roznice w budowie? moj
      syn ma lekko asymetryczna twarz, ale nie wiem czy o to chodzi
      fajka
      • ewelina41 Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 21:55
        u mojej córeczki widać asymetrię twarzy na prawym policzku tzn. jest on jakby
        mniej wypełniony w stosunku do lewego, nie wiem czy mogę to napisać, pewnie
        będzie miała kiedyś do mnie o to pretensje:-))) ale "ślad" po asymetrii ciała
        pozostał nawet na jej pupie, ma asymertyczne pośladki
        na wyrównanie się potrzeba dużo czasu tak nam powiedziała P.dr
        pozdr
    • gabi11 Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 22:36
      U mojego synka też była ( jest) lekko asymetryczna twarz. Neurolog nie
      komentował tego w naszym przypadku.
      Jak Michaś się urodził to ta asymetria była bużo bardziej widoczna np miał
      skrzywiony nosek, spłaszczoną główkę, przymknięte bardziej jedno oczko ( to był
      także wynik przejścia przez kanał rodny). Z czasem to się wyrównało bardzo-
      mimo to ciągle jednak jest trochę asymetryczny.
      • radlena Re: Asymetria twarzy 24.06.05, 23:50
        asymetria twarzy czesto wiąże sie z asymetrią ciała , nie tylko twarz jest
        wtedy asymetryczna równiez tył główki- potylica jest spłaszcona i wystepuje
        (może ) zniekształcenie czaszki
        jeżeli dziecko wydłuża swój załózmy prawy (skraca lewy) bok zazwyczaj prawa
        strona twarzy podąza za dłuzszym bokiem- i wtedy możemy zaobserwowac ze twarz
        (policzek) po tej stronie wysuwa sie do przodu, jest jakby
        aktywniejszy/aktywizowany , bardziej sprawny podobnie jak raczka po tej stronie
        natomiast policzek po stronie lewej jest mniejszy , cofniety - gdzyż mniej
        uzywany zarówno przez dziecko jak i przez rodzicow(czesta choć czesto
        nieświadoma, ciągła stymulacja boku dłuzszego- poprzez podchodzenie od tej
        strony,pokazywanie sie lub zabawki zaczynajac od str dłuzszej), zmniejszcza sie
        równiez szpara powiekowa (choc nie jest to regułą)- po str oczywiście w naszym
        przypadku mniej uzywanej ,czyli lewej
        przepraszam za nieciekawa składnie
        pozdrawiam
        • sekret.ka Re: Asymetria twarzy 26.06.05, 18:43
          Moja Córka ma również asymetryczną twarz. U niej objawia się to opadaniem
          prawego kącika ust. Widać to podczas płaczu i delikatnie jak sie uśmiecha.
          Czasami jak śpi rozluźniona. Dodatkowo Natalka ma asumetrię - skraca prawy bok
          i wygina się w łuk w tymże kierunku (ale ćwiczymy)
          Neurolog zalecił zrobić:
          - badanie krwi pod kątem na toxoplazmozy
          - badanie krwi pod kątem cytomegalii
          - USG główki.
          Wszystkie wyniki były poprawne, więc przyczyny neurologiczne wykluczono.
          Orzeczono (3-ech różncyh lekarzy), że to akurat kwestia oslabionego dźwigacza
          prawego. Mogę jej masować twarzyczkę rekreacyjnie, ale na pewno sie tego nie
          leczy.
          W każdym razie po obejrzeniu córki neurolożka popatrzyła na mnie i stwierdziła:
          Pani jest też asymetryczna więc widocznie taka wasza uroda :-)))))
          • mama_michalka Re: Asymetria twarzy 29.06.05, 11:44
            Michal tez ma jedno oko bardziej przymkniete i ucho troszke inne. Ania miala
            podobnie, ale wyrosla. Ja wg pani neurolog tez nie mam symetrycznej twarzy :)
            Pozdrawiam wszystkie asymetryczne buzki:)
    • monika_69 Re: Asymetria twarzy 29.06.05, 19:02
      W przypadku asymetrii budowy twarzy(oraz ciała -np.posladków)-nie można
      zapominać o genetyce .Jest wiele zespołów genetycznych ,w których mogą wystąpić
      różnice symetrii ciała.Jeśli jest coś co niepokoi rodziców -nie odpuszczajcie
      lekarzom pierwszego kontaktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka