Dodaj do ulubionych

Szczepionka MMRII

01.03.06, 23:29
Czy szczepionka MMRII "państwowa" jest bezpieczna dla dzieciaczków z
problemami neurologicznymi, czy jest dla niej jakiś zamiennik (tak jak
szczepionki acelularne dla DTP).
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • makoba Re: Szczepionka MMRII 02.03.06, 10:03
      Zamiennika nie ma, jest za to odpowiednik niemiecki do kupienia w aptece. Cena
      okolo 60 zl.
      Zalecam wizyte u neurologa przed tym szczepieniem. Szczepy odry maja duzy wplyw
      na uklad nerwowy.
      My wlasnie jestesmy przed tym szczepieniem. Prawdopodobnie bedzie podawane
      pojedynczo, tzn oddzielnie odra, rozyczka i swinka. Michal bedzie wyciszany
      luminalem przed podaniem szczepienia. Monitorujemy kazde szczepienie i jestesmy
      w kontakcie z nasza pania neurolog.
      Pozdrawiam.
      • arleta.kamilek Re: Szczepionka MMRII 05.03.06, 13:07
        Witam!
        Mój synek miał tę szczepionkę. I ma obniżone napięcie mięśniowe. ta szczepionka
        nie jest niebezpieczna dla naszych dzieci (oczywiście, każde z dzieci jest inne
        i nie można powiedzieć na 100%, że nic się nie wydarzy- ale tak jest z każdą
        szczepionką). Ten niemiecki odpowiednik to jest taka sama szczepionka, tyle że
        innej firmy.
        Bałam się tej szczepionki. długo zwlekałam z jej podaniem. dzwoniłam nawet do
        Sanepidu i pytałam czy są inne. W koncu byłam zmuszona ją podać (miałam zgodę
        naszego neurologa) i nic sie nie wydarzyło.
        Pozdrawiam
        Arleta
        • makoba Re: Szczepionka MMRII 06.03.06, 10:17
          "ta szczepionka
          >
          > nie jest niebezpieczna dla naszych dzieci (oczywiście, każde z dzieci jest inne
          >
          > i nie można powiedzieć na 100%, że nic się nie wydarzy- ale tak jest z każdą
          > szczepionką). "

Arletko, szczep odry jest jednym z bardziej oddzialujacych na uklad nerwowy...
          Ciesze sie, ze Kamil nie mial komplikacji, ale to wlasnie Twoje dziecko jest tu
          wyjatkiem.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • arleta.kamilek Re: Szczepionka MMRII 06.03.06, 14:57
            nie rozumiem...
            Czyli większość dzieci ma powikłania???
            Myślę że najlepiej poprosić o opinię neurologa prowadzacego dziecko i niech on
            indywidualnie oceni ryzyko. Pozdrawiam.
            • makoba Re: Szczepionka MMRII 06.03.06, 16:14
              czego nie rozumiesz? ze wiekszosc dzieci neurologicznych ma powiklania? jesli
              chcesz, bym Ci to jasniej wytlumaczyla, to odezwij sie na priva lub moje gg:
              966910.
              Buziaki dla Kamilka.
              Pozdrawiam.
              Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka