kligler 01.03.06, 23:29 Czy szczepionka MMRII "państwowa" jest bezpieczna dla dzieciaczków z problemami neurologicznymi, czy jest dla niej jakiś zamiennik (tak jak szczepionki acelularne dla DTP). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makoba Re: Szczepionka MMRII 02.03.06, 10:03 Zamiennika nie ma, jest za to odpowiednik niemiecki do kupienia w aptece. Cena okolo 60 zl. Zalecam wizyte u neurologa przed tym szczepieniem. Szczepy odry maja duzy wplyw na uklad nerwowy. My wlasnie jestesmy przed tym szczepieniem. Prawdopodobnie bedzie podawane pojedynczo, tzn oddzielnie odra, rozyczka i swinka. Michal bedzie wyciszany luminalem przed podaniem szczepienia. Monitorujemy kazde szczepienie i jestesmy w kontakcie z nasza pania neurolog. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
arleta.kamilek Re: Szczepionka MMRII 05.03.06, 13:07 Witam! Mój synek miał tę szczepionkę. I ma obniżone napięcie mięśniowe. ta szczepionka nie jest niebezpieczna dla naszych dzieci (oczywiście, każde z dzieci jest inne i nie można powiedzieć na 100%, że nic się nie wydarzy- ale tak jest z każdą szczepionką). Ten niemiecki odpowiednik to jest taka sama szczepionka, tyle że innej firmy. Bałam się tej szczepionki. długo zwlekałam z jej podaniem. dzwoniłam nawet do Sanepidu i pytałam czy są inne. W koncu byłam zmuszona ją podać (miałam zgodę naszego neurologa) i nic sie nie wydarzyło. Pozdrawiam Arleta Odpowiedz Link
makoba Re: Szczepionka MMRII 06.03.06, 10:17 "ta szczepionka > > nie jest niebezpieczna dla naszych dzieci (oczywiście, każde z dzieci jest inne > > i nie można powiedzieć na 100%, że nic się nie wydarzy- ale tak jest z każdą > szczepionką). " Arletko, szczep odry jest jednym z bardziej oddzialujacych na uklad nerwowy... Ciesze sie, ze Kamil nie mial komplikacji, ale to wlasnie Twoje dziecko jest tu wyjatkiem. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
arleta.kamilek Re: Szczepionka MMRII 06.03.06, 14:57 nie rozumiem... Czyli większość dzieci ma powikłania??? Myślę że najlepiej poprosić o opinię neurologa prowadzacego dziecko i niech on indywidualnie oceni ryzyko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
makoba Re: Szczepionka MMRII 06.03.06, 16:14 czego nie rozumiesz? ze wiekszosc dzieci neurologicznych ma powiklania? jesli chcesz, bym Ci to jasniej wytlumaczyla, to odezwij sie na priva lub moje gg: 966910. Buziaki dla Kamilka. Pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link