Gość: sworek2 Re: Quiz świąteczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 21:21 Super zabawa .Już jestem mądrzejsza.Spokojnych i wesołych świąt!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anusiaf Re: Quiz świąteczny 12.12.05, 00:17 Dobra zabawa, ale cos mi sie wydaje ze program jest napisany z bledem !!!!! Po otrzymaniu wyniku przesledzilam odpowiedzi i byly tam 3 czy 4 odpowiedzi bledne KTORZYCH NIE ZAZNACZALAM !!!! WPROST PRZECIWNIE WYBIERALAM I ZAZNACZALAM TE WLASCIWE!! a tu taki OSZUKANY wynik :( Mimo wszystko z samosatysfakcja moge stwierdzic ze WIEM WSZYSTKO z powyzszego Quizu Swiatecznego :) A samych swiat tez juz sie nie moge doczekac :) POZDRAWAIA A. Odpowiedz Link Zgłoś
anusiaf Re: Quiz świąteczny 12.12.05, 00:23 KURCZE!!! Wasz qiuz ma błąd!!!! zaznaczylo zaliczylo mi nie to co zaznaczalem!! KŁAMCY!!! i oszusci!! Już waz nie lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Quiz świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 16:53 Ja też się fajnie bawiłam super teścik pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezik Re: Quiz świąteczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 15:31 Dziekuje za zyczenia, i odzajemniam wszystkim pracownikom portalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fffffffffffffff Re: Quiz świąteczny IP: *.244.156.22.ip4.tnp.pl 13.12.05, 21:33 o lol miałam tylko 40 % to troche mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Re: Quiz świąteczny IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.12.05, 03:03 ahha 100?% :) ale przyznaje ,ze w pyt o zdanie kotrego sie nie wypowiada - to sprzelalam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okla Re: Quiz świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 16:26 Quiz jest bardzow fajny, ale mimo moich starań nie otrzymałam certyfikatu.Fajna zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Quiz świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 13:57 ten quiz jest zajefajny Odpowiedz Link Zgłoś
baabcia Re: Quiz świąteczny 16.12.05, 16:38 a to ciekawe! - certyfikat jest tak wirtualny, że nawet nie ważne komu przyznany. - również wysyłanie gwiazdek z życzeniami jest dziwnie "zrobione", myślałam, ze obejrzę różne gwiazdki, choinki ... a tu moge przeczytać co kto i do kogo wysłał. Może spowodu wieku nie doczytałam jak to działa???baabcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Quiz świąteczny IP: *.algo.radom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:50 to nie jest takie łatwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tradycjonalista Re: Quiz świąteczny IP: *.devs.futuro.pl 17.12.05, 13:03 dosc latwe to jest=Tak na koniec Quizu mni e sie wyswietlilo Możesz pochwalić się znajomym, że otrzymałes nasz certyfikat znawcy świąt. Jeśli nie dojdzie do Ciebie pocztą w ciągu najbliższego tygodnia, nie przejmuj się, na pewno dostaniesz coś lepszego pod choinkę. Przecież jesteś tradycjonalistą, znasz bożonarodzeniwą tradycję i co roku dostajesz masę upominków choinkowych. My życzymy Ci Wesołych Świąt :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Quiz świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 00:17 niezłe pytania, trochę mi głupio,że nie znałam odpowiedzi na wszystkie pytania, ale nieźle się bawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terpsichore Re: Quiz świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 11:11 Ludziska, fajna zabawa jesli ktos zasiada z kawka do kompa i ma wolne 5 minut. Sprawdzcie sie i zobaczcie co nowego mozna dowiedziec sie o siwtach. Tradycja wigilijno-swiateczna tak stara jak swiat a my tak niewiele o niej wiemy. Zdobylem 53% co zaskoczylo mnie nielada! Zycze wesołych Świat Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni-chan Re: Quiz świąteczny IP: *.chello.pl 18.12.05, 21:02 Jestem świąteczną kretynką,a le i tak uwielbiam święta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Re: Quiz świąteczny IP: *.kp.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 19.12.05, 08:18 Dobra i pouczająca zabawa. Super przerywnik w pracach przedświątecznych, który pozwala przyswoić nowe wiadomości. Zdrowich i wesołych Swiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesli chcesz K ł i z ś n i e t e c z n y IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.05, 17:26 do kitu to!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.A.M.Ka A ja miałam 100%!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:02 A ja miałam 100%.Wystarczy podstawowa znajomość polskich zwyczajów świątecznych,języka stropolskiego i umiejętność rozwiązywania podobnych testów:)) Wesołych Świąt!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniakicia Re: Quiz świąteczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 17:35 Twój wynik: 73% (11/15) Powyżej sredniej krajowej. Wiesz sporo, ale warto doczytać to i owo. Fajnie nie? Nawet nie myslalam ze tyle wiem na temat swiat. Pozdrawiam wszystkich i zycze Wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;)pati Re: Quiz świąteczny IP: *.server.ntli.net 20.12.05, 18:56 super quiz polecam innym;) Odpowiedz Link Zgłoś
ninira Re: Quiz świąteczny 20.12.05, 22:33 Oszustwo - pytanie 3 Nawet w dzisiejszych czasach nie wymyśłiłbyś 12 potraw z ryb, a co dopiero w zamierzchłych!! Nasi przodkowie mogli sie cieszyć, gdy w ogole złapali jakąs rybę na Wigilię. No i może kupili też na targu - jakąś morską, już lekko śmierdzącą. Ale 12 potraw z ryb - to może było w Norwegii lub Szwecji. 12 potraw miało być ogółem - tak się liczyło w wielu domach: zupa grzybowa - raz, barszcz - dwa, uszka - trzy itd. I o to chodzi w tym Quizie, żeby nikt nie wygrał. No to Wesołych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp. Re: Quiz świąteczny IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.05, 23:43 1. Tradycja choinki pochodzi z: a) Francji b) Włoch c) Niemiec 2. Które z przysłów określało jaki będzie kolejny rok dla gospodarstwa? a) Na stole ciasno, w polu złotodajno b) W wigilię jasno, w stodołach ciasno c) Pod stołem siano, na polu skwarno 3. Ile powinno być wigilijnych potraw? a) nikt tego jasno nie określił, ale przyjmuje się, że nie mniej niż dwanaście b) zawsze liczba parzysta c) jeśli to tylko potrawy z ryb, to powinno ich być dwanaście, w innym przypadku powinna to być liczbą nieparzysta 4. Wieczerza wigilijna to po staropolsku:: a) postnik b) pośnik c) sprośtnik 5. W czasach dawnych, gdy nie produkowało się seryjnie bombek, na choince często mogliśmy zobaczyć: a) pomalowanego na złoto ziemniaka b) ugotowanego buraka c) bieliznę domowników 6. Makówki to potrawa z maku wywodząca się: a) z Galicji b) ze Śląska c) z Korony 7. Zanim z Niemiec dotarła do Polski tradycja choinki, wieszało się w chacie do góry nogami szczyt świerczka. Jak się on nazywał? a) Świericzka b) Okowieczko c) Podłaźniczka 8. Po wigilijnej wieczerzy w chłopskim domu nie zbierało się okruchów ze stołu, ponieważ: a) przeznaczone były one dla duchów zmarłych, którzy siedzieli pod stołem. b) Wigilia była jedynym dniem, w którym w chłopskim domu można było odpocząć c) trzeba było szybko lecieć na pasterkę 9. Którego ze zdań nie wypowiadano w czasie Wigilii w chłopskim domu a) wiąż się grochu b) rodźcie się ziemniaki c) pnijcie się drzewa 10. Jeszua oznacza: a) Bóg jest Zbawicielem b) Narodził się zbawca c) Nadeszło zbawienie 11. Kto razem z osłem kłania się Jezusowi w kolędzie "Przybieżeli do Betlejem"? a) wół b) krowa c) koń 12. W jakim kraju oprócz Polski dzieli się opłatkiem, z tą jednak różnicą, że maczanym uprzednio w miodzie? a) w Czechach b) w Szwecji c) na Słowacji 13. Gdzie budowane szopki bożnonarodzeniowe wyróżniały się zazwyczaj skromnością a) w Krakowie b) w Czeladzi c) w Warszawie 14. Najstarsze polskie figury jasełkowe znajdują się obecnie: a) na Jasnej Górze b) w kościele św. Andrzeja w Krakowie c) w muzeum parafialnym im. Karola Wojtyły w Wadowicach 15. Ostatnie już pytanie. Adwent kończy się: a) w Wigilię b) zawsze 23 grudnia c) w przedostatni czwartek grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajemnicza Re: Quiz świąteczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 18:02 no nawet fajny wkońcu dzięki niemu dostałam z polaka 555555555555!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maggua Re: Quiz świąteczny 21.12.05, 18:19 super zabawa,przy okazji mozna sie czegos dowiedziec o nadchodzacych swietach POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Quiz świąteczny IP: *.atx.pl / *.atx.pl 21.12.05, 19:09 Poprawnie odpowiedziałam na wszystkie pytania! A mam tylko 11 lat......... Odpowiedz Link Zgłoś