Gość: Commo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:17 Fantastico hardwero! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczepan231 Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 10:18 Prawdziwy oldschool! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Czad!! Jeszcze mam gdzieś swoje C64 :) IP: *.crowley.pl 23.02.07, 10:28 Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Czad!! Jeszcze mam gdzieś swoje C64 :) 23.02.07, 11:38 ja nigdy się nie doczekłem swego C64 ;-( a na PC 286 musiałem sam ciężko zapracować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
poker1 w roku 2035 bedą się tak śmiać z ... 23.02.07, 15:09 ...Xboxa 360... 20giga dysk i bezprzewodowe pady.... buahahahaa! Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Czad!! Jeszcze mam gdzieś swoje C64 :) 23.02.07, 15:20 > ja nigdy się nie doczekłem swego C64 ;-( > a na PC 286 musiałem sam ciężko zapracować > :-) > Ja podobnie, z tym że nie na 286 a na Celerona 333 dopiero. Kupiłem go po studiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Za drogi był dla mnie ten C64 IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:13 Kupiłem wtedy sobie i dzieciom Sinclair ZX Spectrum za $200. Commodore C64 za $500 był dla mnie za drogi. A w 1986 kupiłem IBM PC Junior za $1000. Miał też 64 kB RAM, floppy disk drive oraz 13" kolorowy monitor z rozdzielczością 640x200. Normalny IBM PC z 10 MB hard drive kosztował $4000. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk C-64 23.02.07, 10:46 Nic tak nie zacheca do kupna komputera jak dziewczyny na wodnej zjezdzalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: C-64 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.02.07, 19:38 A duck's quack do echo... check it out: www.acoustics.salford.ac.uk/schools/lesson5/lesson1p2d.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: C-64 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.02.07, 19:40 should be: A duck's quack does echo...and I do mistakes ;) check it out: www.acoustics.salford.ac.uk/schools/lesson5/lesson1p2d.htm Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 19:08 Chlip, aż się łezka w oku kręci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguel77 A tak wyglądała kiedyś gazeta.pl :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 21:48 Maszyna czasu: web.archive.org/web/*/https://www.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger45 Do Dzis nie ma w PL firmy co by wyprodukowala C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 10:52 czyli firmy, ktora mialaby potencjal do zaprojektowania (firmware, hardware) i wyprodukowania towaru na tym poziomie bez pomocy z Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALCHEMIK Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.waldex.3s.pl 26.02.07, 04:24 Wyobraźcie sobie komputer klasy PC a na jego monitorze komunikat: PRESS PLAY ON TAPE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.rmf.pl 23.02.07, 10:21 .. żeby dzisiejsze komputery miały taką legende. Odpowiedz Link Zgłoś
aliens Amiga 500 23.02.07, 10:34 www.youtube.com/watch?v=EY27PC9FWT0 to jest jeszcze lepsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niestety Re: Amiga 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:02 Aaa moja ukochana pierwsza amiga :D Ile ja joysticków rozwaliłam grając w Rainbow Islands i Thunder Jaws...aaa to nbyły czasy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wegier! Re: Amiga 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:11 co wy wiecie o kompach-to jest prawdziwa klasyka-moj pierwszy komp kupiony za dolary w baltonie :) www.youtube.com/watch?v=esAZ4h3liDg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:43 Od Komody zaczęła się moja przygoda z komputerami i grami komputerowymi. Wczytywanie gier z kaset magnetofonowych - to był dopiero hardcore:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meff Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 10:56 ja po dziś dzień mam moje c-64 używam je do programowania pamięci eeprom bardzo przyjazny komputerek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.aster.pl 23.02.07, 10:58 Bodajże Rozgłośnia Harcerska nadawała programy komputerowe - po prostu emitowali sygnał a wszyscy zainteresowani w domach nagrywali. Pamięta to ktoś? Piękne czasy - państwowe piractwo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 11:29 ja nagrywałem ;) c64 to legenda tak jak i spektrum - 8 bitowe komputery wymagały a teraz setki GB szybkie łacza kolorowe monitory - tylko jakoś bez duszy to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.autocom.pl 23.02.07, 20:10 ..a emisja była w piątki o 15.00 z powtórką we wtorki wieczorem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek z tego co pamietam IP: *.e-wro.net.pl 24.02.07, 07:30 to w telewizorni tez cos takiego lecialo. mialem wtedy doslownie kilka lat, oczywiscie nie trybilem co to komputer (o, przepraszam. w tamtych czasach "swiadomi" stanu rzeczy uzywali slowa mikrokomputer. komputer byl zarezerwoany dla mainframe'mow i innych Cray'ow) i gapilem sie w telewizor ktory wydawal smieszne piski i zgrzyty a na ekranie pojawiala sie smieszna linia skaczaca w rytm "muzyki". lecialo w telewizji cos takiego na pewno i z tego co kojarze to byly to lata okolo 1984-1986, mniej wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś To nie było piractwo IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:20 Gość portalu: muka! napisał(a): > Bodajże Rozgłośnia Harcerska nadawała programy komputerowe - po prostu > emitowali sygnał a wszyscy zainteresowani w domach nagrywali. Pamięta to > ktoś? Piękne czasy - państwowe piractwo :))) To nie było piractwo. Nie było żadnego zakazu prawnego nadawania programów przez radio, ani tym bardziej nagrywania. Mnóstwo ludzi nagrywało wtedy muzykę z radia lub przegrywało z płyt na taśmę magnetofonową - to też nie było piractwo. Również Sony nie instalowało wtedy pirackich programów szpiegowskich aby śledzić jak ludzie używają CD w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulla Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:19 Gdyby nie mój Złomodore 64 na zawsze pozostałabym analfabetką komputerową. :)))) Pamiętam oczywiście kasety, ale my z bratem szpanowaliśmy strasznie, bo mieliśmy też kilkaset dyskietek pięcioipółcalowych z grami i stację do tego, która ważyła chyba pięc kilo ;)) Do dziś z łezką wzruszenia w oku wspominam Giana Sisters i River Raid... Cudeńka! :DDDDDDD A po nim od razu przesiedliśmy się na peceta. Ach, jakież to były piękne czasy! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popo Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:28 Dla oldschoolowców: www.pixeljam.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki761 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.ATRADIUS.com 23.02.07, 12:13 Też miałem C64 ze "stacją dysków" max wypas w tamtych czasach. Co tydzień na giełdę na Grzybowską a joysticki to zmieniałem co 2 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
mytrash Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 12:34 jeśli chodzi o gry na c64, to jest ciekawa stronka: www.c64.com/ można sobie przypomnieć w co się pykało 20 lat temu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.zabrze.net.pl 23.02.07, 12:40 do Kasiulla: A nie były to dyskietki 5 1/4" (pięć i jedna czwarta cala)? Stacja dysków nie miała ani cztery ani pięć kilo (pół wiaderka wody), najwyżej kilogram, tyle ile 1 litr wody :) Co do River Raid - fajna gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulla Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:11 > do Kasiulla: > A nie były to dyskietki 5 1/4" (pięć i jedna czwarta cala)? Stacja dysków nie > miała ani cztery ani pięć kilo (pół wiaderka wody), najwyżej kilogram, tyle ile > > 1 litr wody :) > Co do River Raid - fajna gierka. Tak, masz rację. Zaokrągliłam dyskietkę - wtedy były taaakie duże :D A co do wagi stacji - miałam wtedy cyba niewiele ponad 10 lat, więc stacja ważyła dla mnie dużo, bardzo dużo. Ale przyznaję, nie wazyłam jej dokładnie. Co i tak nie zmienia faktu, że dziś z rozrzewnieniem wspominam czasy tej wielkiej kolubryny, stukając teraz w zgrabniutki laptop, który ma "wszystko w jednym" i nie wiesza się jak cudowny C-64, gdy się niechący trąciło stację z kasetą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Zewnętrzne stacje dysków były ciężkie IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:26 Zważyłem swój zewnętrzny 3 1/2" 250 GB twardy dysk. Waży 1025 g czyli trochę powyżej 1 kg. 20 lat temu miałem 40 lat i zewnętrzny floppy disk drive ważył 2 - 3 kg (dawno go nie mam więc nie zważę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atari 800XE :) Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.server.ntli.net 24.02.07, 14:25 Dyskietki 5,25 to byly :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit To była świetna maszyna. IP: *.dialog.net.pl 23.02.07, 11:29 Programiści byli w stanie wycisnąć z niej takie rzeczy, którzych konstruktor nie przewidział. Na nim żadna gra się nie szarpała, nic nie skakało, był nawet okienkowy system operacyjny - GEOS. Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Re: To była świetna maszyna. 23.02.07, 23:14 Na komodorku była nawet samplowana muza. Sampling był czterobitowy, ale był:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irata Atari syf. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:37 Moj Commodore 64 jest z 1984 roku i w dalszym ciagu dziala. Atari to syf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtek Re: Atari syf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:06 Sam jesteś syf :) Atari to były komputer najlepszy na swiecie :) Jak sobie przypomnę te wojny atarowców z commodorowcami to łezka się w oku kręci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulla Re: Atari syf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:12 Tak, tak, sąsiad z naprzeciwka mówił, że mam Złomodore, na co ja mu dogadywałam, że on ma Szmatari ;))) Piękne czasy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Atari syf. 23.02.07, 15:45 Ja należałem do elity - jako jeden z pierwszych miałem Atari (chyba 1991 rok), wcześniej tylko jeden gość w klasie miał Spectruma i PC(!!!). Wszyscy kumple z klasy przychodzili :D Później niektórzy dostali komodorki i się zaczęło "a mój lepszy! a nie bo mój!" :P Ehh, te całe popołudnia spędzone nad BASICiem, ten niezapomniany dźwięk wgrywanych długimi minutami programów (a miałem turbo!), totalnie pixelowa grafika, ale jaka grywalność! Jak przyszła Amiga to był szok - super grafika, stacja dysków, no po prostu bajer. Do dziś mam dwie przyjaciółki w piwnicy. Co cieakwe wszystkie znane mi komodorki, ataryny i amigi są na chodzie - wtedy to robili sprzęt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Generał Re: 1991? IP: *.gdynia.mm.pl 23.02.07, 22:54 Troche pozno dostales tego Atariego. Ja kojarze to na lata 1985 - 86. Na poczatku byl ZX Spectrum: Knight Lore, Saboteur i Back to School (chyba tak sie to nazywalo o lobuzowaniu w szkole - HIT). W tym czasie byl tez Atari z River Raid, Road Race, Bruce Lee i Montezuma. Byl tez Amstrad Scheider - kojarze jakies tam gry ale nc specjalnego. No i C-64 ktory byl najlepszy: po prostu zasysal najlepsze gry z Spectrum (Timexa tez) i Atari. Plus wlasne produkcje: Mission Impossible czy Ghost'n Goblins. Potem (okolo roku 1989) C-64 zlapal drugi oddech i byl bezkonkurencyjny (Need for speed) ale to byl juz wstep do Amigi ... Tak to kojarze. PS. A ustawanie glowicy w magnetofonie to co? A "Bajtek"? Odpowiedz Link Zgłoś
pendragon_pl Re: 1991? 24.02.07, 14:31 Ja nalezalem do klanu Atari :) Rok 1985 Atari 800XE (lepsa wersja 65XE, bo z mozliwoscia poszerzenia pamieci poprzez kartrige do 128), magnetofon wypas XC11 a nie tam standardowy XC12. Turbo Blizzard i monitor monochromatyczny Unitra. Sprzet pierwsza klasa ! Pamietam tez gieldy komputerowe na ktore jezdzilismy co tydzien z calym sprzetem, zeby sprzedac lub powymieniac sie grami, demami i innymi pie..mi. eeechhh to byly czasy :) Commodore SUX !!!!!!!!!!!! :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poganin Re: 1991? IP: *.tktelekom.pl 24.02.07, 18:57 faktycznie było tak, że Atarii miało lepszy dźwięk, a commodore grafikę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: 1991? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 19:50 Na komunię dostałem - wśród dzieciaków to był hit i luksus! Jeden z pierwsyzch kompów w mojej klasie (a wtedy klasy liczyły po 30 osób). Choć faktycznie, oczekiwałem go ze dwa lata, a wielu ludzi, zwłaszcza komputerowców, miało je już wcześniej. Ok. 86 to dopiero magnetowid rodzice kupili, na komputer jeszcze byłem za mały (i pewnie kasy nie było na takie cudo z mitycznego Zachodu). Ehh, to były czasy - kupiło się VHS, kolorowy telewizor czy takie Atari, albo przyszla paczka z Niemiec i w domu święto. Dzisiejszym dzieciom i młodzieży dobrze by taka szkoła zrobiła :P Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 pamiętny cytat z "Top Secret" 23.02.07, 22:36 z rubryki "Listy od czytelników": "Commodore jest lepszy od Atari, bo ma więcej klawiszy!" :) viva c-64 Odpowiedz Link Zgłoś
qmpel04 Re: pamiętny cytat z "Top Secret" 23.02.07, 23:40 Ja pamietam taki wierszyk od czytelnika na lamach "TS" (wygral nawet jakistam konkurs): SZCZELA PIORUN W BYKI SZCZELA PIORUN W STYKI GDY COMMODOROWIEC SIE DO CIEBIE ZBLIŻY SZCZEL MU PROSTO W ZĘBY (pisownia i wielkość liter oryginalna - na tyle na ile pamiec pozwala ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p53 A to "demko" pamiętacie: IP: *.acn.waw.pl 24.02.07, 13:52 "Możliwości ma Spectruma, lecz to Atarowców duma, Atari STe, Ye, ye, ye". Choć to już było za czasów wojny Amiga - ST.. Ale poważniej, zwróćcie uwagę: do C64 dołączany był "samouczek" Basica. Trzeba przyzanć, że warto było już wtedy interesować się kompami. Dla człowieka z tamtej ery, choć nie jest informatykiem, dzisiejsze problemy z BIOSem, Windą czy Linuksem to często pikuś. Teraz nauka pracy na kompie rzadko obejmuje choćby podstawy programowania, które wtedy były niemal obowiązkowe. Dlatego: Dziekujemy wszystkim rodzicom którzy wtedy wydawali często ostanie PRLowskie tysiące na te "zabawki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Kubeczko Atari sux C64 rox IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.02.07, 20:42 Pokochałem me Atari było z g...a i ze stali, z prądem niezbyt to działało, węgla sypać należało :D Antyatar mod - kto to pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Dziękuję za podziękowanie IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:44 Gość portalu: p53 napisał(a): > Dziekujemy wszystkim rodzicom którzy wtedy wydawali często ostanie PRLowskie > tysiące na te "zabawki". Dziękuję za podziękowanie! Na Sinclair ZX Spectrum wydałem całą swoją roczną PRLowską pensję. Ale dzięki temu mój syn będąc w 1-szej klasie podstawówki już umiał trochę programować w Basicu. Teraz kończy Ph.D. w Electrical Engineering na MIT (Massachussets Institute of Technology). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: Atari sux C64 rox IP: *.chello.pl 25.02.07, 20:36 "Gość: Krzyś Kubeczko" Krzyś Kubeczko nie żyje.... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: pamiętny cytat z "Top Secret" 24.02.07, 18:05 ja pamietam jeszcze list gościa z pytaniem czy jak kupi sobie dwa C-64 będzie miał stereo. odpowiedź redakcji była mniej więcej taka: jasne, ale lepiej już kupić 4 to będziesz miał kwadrofonię. pomyśl jakie możliwości dźwiękowe osiągniesz kupując 8... no i te cudowne błędy ortograficzne. po liście jednego gościa przez dwa lata zamiast żołnierze mówiłem "żołunierze". czyż to nie brzmi lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tege Re: Atari syf. IP: *.icpnet.pl 23.02.07, 22:48 Hehe :) ale teraz mamy wojnę linuksiarzy i windowsowców, tak więc nie jest źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scener :) Re: Atari syf. IP: *.ghnet.pl 24.02.07, 04:51 sam żeś jest syf :)- moje Atari też działa;- 8-bit wypasiony o 1mb ram, kontroler ide (dwukanałowy)+ hdd6gb/cdx24, cpu65c816 (rozwojowa wersja 65c02, stereo, covox, aki, sdx, oraz rt-clock :)- A jak żeś taki mądry - to powiedz, dlaczego obsługa filesystemu C64 jest zaimplementowana w np. stacji dysków, a na c64 jako tak pełny dyskowy system operacyjny nie istnieje :P :)- pozdro :)- Odpowiedz Link Zgłoś
patman Złomodor 24.02.07, 14:49 Żaden uczciwy człowiek tego plugastwa - złomodora - nie tknął. Moje Atari też działa i się tym nie chwalę, bo to dla mnie żaden wyczyn. <LOL> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc82 Re: Złomodor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 12:02 chcesz powiedziec ze jestem nieuczciwy??? Juz ja Cie znajde!!! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokopeda Atarowca wal z korkowca! IP: *.as.kn.pl 25.02.07, 14:32 Atari jest na węgiel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.com.pl 23.02.07, 11:38 :) bylem fanem atari:)(Atari800xl) zawsze zazdroscilem Commodore szybkiego magnetofonu. ale to byla zabawa te programiki w basicu i w assemblerze :). to bylo cos pierwsze zabawy z przerwaniami grafika i muzyczka i starczylo 64 KB pamieci... lezka sie kreci :) Odpowiedz Link Zgłoś
monster-x Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 11:54 więcej starych i ciekawych reklam znajdziesz tu: spoty.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darciatko Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:13 Gumiak, atari, amiga, PC - to były czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.aiut.com.pl 23.02.07, 12:53 Aż sie łezka w oku kręci :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenare Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.icpnet.pl 23.02.07, 15:50 Łezka to mi się kręci w oku, gdy do Timexa 2048 (Spectrum 48K w lepszej obudowie kupiony przez ojca za bony w Pewexie)dokupiłem później stację dysków 5 i 1/4 " robioną w chyba w garażu. Super chodziła, ale była jednostonna, więc wystarczyło w dyskietce w odpowiednim miejscu wyciąć ząb, odwrócić i była druga strona dostępna. To były czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitking Atari vs Commodore IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:00 i tak Atari było lepsze. Komodorniak i pozniej Amiga - badziewie tylko do grania. Lepsza była konsola tv:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans hebron ja mialem super gre na c64 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:10 pilka nozna na wozkach inwalidzkich- to byl wypas! jak sie dobrze na glowke przyjelo to sie do bramki wjezdzalo...teraz takich gier nie ma;( Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: ja mialem super gre na c64 23.02.07, 15:49 Sensible World of Soccer na Amidze - ultragrywalność przy archaicznej grafice. Na pececie w fusbal już nie gram, bo nie umiem na klawiszach, zresztą te wszystkie fify strasznie przebajerowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutuś Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 14:06 Aż się łezka w oku kręci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:23 ja zaczynałem od ZX Spectrum, podłączonego do telewizora i rm kasprzak Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 15:28 Holden Commodore to to nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:40 www.youtube.com/watch?v=iUKKLzD4Pto www.youtube.com/watch?v=NlKaZCEu1VE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:44 www.youtube.com/watch?v=K7Lhn4llPAQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:48 www.youtube.com/watch?v=fdaMq8JLyHA www.youtube.com/watch?v=ludrX2s1ZuM www.youtube.com/watch?v=grEZq_AeYVY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicos Re: Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:33 Relamy pełen wypas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregman77 pilka nozna na wozkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:49 inwalidzkich- mieliscie taka gre? ja mialem! byla seria- koszykowka taka tez byla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmotność Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 16:47 A pamiętacie jeszcze ZX-81 ? To był dopiero piard!!! Ile to miało rodzdzielczości grafiki? 64x48 kwadracików czy jak? ;-))))) A poza tym uważam,że największym wymiataczem w połowie 1980-tych to był Amstrad z wbuodowaną stacją dysków 3" (były takie!!!) widziałem w pracowni informatyki w Pałacu Młodzieży w Wawie, ale nigdy na nim nie zagrałem ;-( a propos - kto wprowadził standard 3,5" może pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqrll Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.02.07, 17:25 > a propos - kto wprowadził standard 3,5" może pamiętacie? Pamietamy. To Sony. A popularnosc zyskaly chyba dzieki pierwszym Macintoshom. en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk#The_3.C2.BD-inch_microfloppy_diskette Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 19:51 > A pamiętacie jeszcze ZX-81 Pamiętamy, to był mój pierwszy komputer, miał - uwaga, uwaga - 1 kilobajt RAM-u, później dokupiłem do niego rozszerzenie 16kB RAM-u - czad, a jaka była zabawa z pisaniem programików w asemblerze, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś ZX-80 z 2kB, ZX-81 z 8 kB IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:52 Gość portalu: TT napisał(a): > > A pamiętacie jeszcze ZX-81 > Pamiętamy, to był mój pierwszy komputer, miał - uwaga, - 1 kilobajt RAM-u Ja pamiętam inaczej. Miałem kolejno: ZX-80 2 kB - tylko tekst ZX-81 8 kB - grafika z zabawnymi prostokątami ZX Spectrum 16 kB, miał pełną grafikę, dokupiłem do niego 64 kB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwi Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:46 W moim liceum w roku 1987 lub 1988 też był taki Amstrad. Zagrałem na nim tylko raz w jakąś westernową gierkę. Chyba wtedy zakochałem się w komputerach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
qmpel04 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 23:50 moje poczatki wygladaly bardzo podobnie, od amstrada wszystko sie zaczelo - z tym, ze bylem wtedy dziecieciem ;) (jakies 5 latek). Tata z pracy czasem przynosil, pocinalem glownie w Fruity Frank ;) Ehh te basicowe gry... pixeloza do kwadratu, ale ta grywalnosc! :) Odpowiedz Link Zgłoś
mromac Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 25.02.07, 14:54 Na Amstradzie grałem w Silent Service. na owe czasy to była gra o wypasionej grafice i świetnej grywalności. Ale na Amstrada generalnie było gier niewiele i jego żywotność była stosunkowo krótka chyba ze 2-3 lata były na rynku a pożniej chyba amstrad zbankrutoał (badż został przejety). Ale była to wtedy bardzo solidna maszyna, przewyższająca konkurentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mega Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.bb.sky.com 24.02.07, 01:13 Tez zaczynalem od C-64, dorobilem sie dwoch magnetofonow do niego i 2 stacji dyskietek (tych lzejszych), przelaczalo sie w nich mikro-przelaczniki by chodzily rownoczesnie :P Co do tego ze stacja do C-64 wazyla tez 5kg to prawda, ale chodzi o pierszy typ stacji dyskietek taki sam jak na poczatku tej reklamy straszna krowa, widzialem ja u znajomego Nigdy nie zapomne Montezumy, Bulderdash'a I przedewszystkim Pirates! Sid'a M, przetlumaczone na Polski przez E.Goiste a co bylo potem 386, Pentium, Duron, a teraz siedze na Core 2 Due laczek asuusa F3JV apropo Amstrada pamietam ta wersje z Magnetofonem Wbudowanym i Monitorem w takich zestawach byl sprzedawany w polsce i duzo ludzi go kupilo, a ostatnio zainstalowalem sobie Sky TV w Londynie i mam dekoder od Amstrada firma nadal dziala :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.eranet.pl 24.02.07, 09:39 A teraz są emulatory C64 i Atari na palmtopa. Można zagrać w większość gierek. Tylko joy'a brak... Odpowiedz Link Zgłoś
pendragon_pl Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 24.02.07, 14:37 Oczywiscie WSZYSCY wlasciciele Atari albo Commodore pamietali ze nalezy kupowac Joysticki na mikrostyki a nie blaszki, bo przy grze w jakas olimpiade na wskutek energicznych ruchow lewo-prawo lub gora-dol blaszki sie wylamuja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: 80.54.27.* 24.02.07, 17:52 Saboteur na Spectruma katowany w szkole za komuny na jakims kolku komputerowym to bylo to:) Ogolnie mialem i Spectruma 48k i Timexa ,fajne gry na Spectruma byly,na Atari nigdy takich fajnych nie bylo... Po Timexie przeskok na chwile na C 64 ,pozniej Amiga z 1mb ram ! A pozniej juz Pentium 75 i 64 mb ramu i dyskiem 850mb - studnia bez dna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 24.02.07, 21:42 Właśnie ! Olimpiada ! Nie pamiętasz przypadkiem po co tak nerwowo trzeba było tym joyem ćwiczyć na lewo i prawo ? Pamiętam, że joy aż się odlepiał od podłoża przy skokach narciarskich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qmpel04 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 24.02.07, 22:34 ja ten fakt kojarze z rozbiegiem tyczkarza ;) Ale nie wiem czy dobrze strzelam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldskul25 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.52.jawnet.pl 24.02.07, 23:48 Olimpiada, cudowna gra. Ruchy lewo-prawo byly wykonywane w celu nabrania predkosci. Pamietam, ze po biegu na 400 m ppl nie moglem podniesc szklanki z woda, ale jaki dumny z siebie bylem:D Odpowiedz Link Zgłoś
328i Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 25.02.07, 18:31 Nie pamietam czy to tez w olimpiadzie, ale takie ruchy lewo prawo byly tez w kolarzach. Bezsens totalny, ale sie grało :D PS też miałem pełno kompów, w domu byly wszystkie PC'ty zaczynajac od XT w 88 chyba... A na commodorki, atari i amigi chodzilo sie do kumli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wegier! Re: Łezka mi się w oku zakręciła:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:35 ZMIENMY SWIAT NA LEPSZY-WYCIAGNIJMY Z PIWNIC ZX SPECTRUM! (ja jeszcze mam+kubełek kaset) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
noteb do wszystkich sklerotyków ... :) 25.02.07, 11:13 jeśli już mówicie o 8bitowych Atarynkach, to wbijcie sobie do tych swoich sklerotycznych łbów, że Atari 800 to było XL (iks el), a 65 XE (iks E) :)) Odpowiedz Link Zgłoś