Dodaj do ulubionych

Zobacz reklamę Commodore z 1983

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:17
Fantastico hardwero!
Obserwuj wątek
    • szczepan231 Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 10:18
      Prawdziwy oldschool!
      • Gość: mzb Czad!! Jeszcze mam gdzieś swoje C64 :) IP: *.crowley.pl 23.02.07, 10:28
        • kszynka Re: Czad!! Jeszcze mam gdzieś swoje C64 :) 23.02.07, 11:38
          ja nigdy się nie doczekłem swego C64 ;-(
          a na PC 286 musiałem sam ciężko zapracować
          :-)
          • poker1 w roku 2035 bedą się tak śmiać z ... 23.02.07, 15:09
            ...Xboxa 360... 20giga dysk i bezprzewodowe pady.... buahahahaa!
          • svetomir Re: Czad!! Jeszcze mam gdzieś swoje C64 :) 23.02.07, 15:20
            > ja nigdy się nie doczekłem swego C64 ;-(
            > a na PC 286 musiałem sam ciężko zapracować
            > :-)
            >
            Ja podobnie, z tym że nie na 286 a na Celerona 333 dopiero.
            Kupiłem go po studiach
            • Gość: Miś Za drogi był dla mnie ten C64 IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:13
              Kupiłem wtedy sobie i dzieciom Sinclair ZX Spectrum za $200. Commodore C64 za
              $500 był dla mnie za drogi. A w 1986 kupiłem IBM PC Junior za $1000. Miał też
              64 kB RAM, floppy disk drive oraz 13" kolorowy monitor z rozdzielczością
              640x200. Normalny IBM PC z 10 MB hard drive kosztował $4000.
      • badjuk C-64 23.02.07, 10:46
        Nic tak nie zacheca do kupna komputera jak dziewczyny na wodnej zjezdzalni.
        • Gość: Ewa Re: C-64 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.02.07, 19:38
          A duck's quack do echo...
          check it out: www.acoustics.salford.ac.uk/schools/lesson5/lesson1p2d.htm

• Gość: Ewa Re: C-64 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.02.07, 19:40
            should be: A duck's quack does echo...and I do mistakes ;)
            check it out: www.acoustics.salford.ac.uk/schools/lesson5/lesson1p2d.htm

• Gość: Endrju Re: C-64 IP: *.chello.pl 24.02.07, 09:22
              should have been
      • halev Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 19:08
        Chlip, aż się łezka w oku kręci...
      • Gość: Miguel77 A tak wyglądała kiedyś gazeta.pl :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 21:48
        Maszyna czasu: web.archive.org/web/*/https://www.gazeta.pl
        • Gość: roger45 Do Dzis nie ma w PL firmy co by wyprodukowala C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 10:52
          czyli firmy, ktora mialaby potencjal do zaprojektowania (firmware, hardware) i
          wyprodukowania towaru na tym poziomie bez pomocy z Chin.
      • Gość: ALCHEMIK Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.waldex.3s.pl 26.02.07, 04:24
        Wyobraźcie sobie komputer klasy PC a na jego monitorze komunikat: PRESS PLAY ON
        TAPE ;)
    • Gość: ech Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.rmf.pl 23.02.07, 10:21
      .. żeby dzisiejsze komputery miały taką legende.
    • aliens Amiga 500 23.02.07, 10:34
      www.youtube.com/watch?v=EY27PC9FWT0
      to jest jeszcze lepsze:)
      • Gość: Niestety Re: Amiga 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:02
        Aaa moja ukochana pierwsza amiga :D Ile ja joysticków rozwaliłam grając w
        Rainbow Islands i Thunder Jaws...aaa to nbyły czasy :D
      • Gość: wegier! Re: Amiga 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:11
        co wy wiecie o kompach-to jest prawdziwa klasyka-moj pierwszy komp kupiony za
        dolary w baltonie :) www.youtube.com/watch?v=esAZ4h3liDg
    • Gość: Wojtek Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:43
      Od Komody zaczęła się moja przygoda z komputerami i grami komputerowymi.
      Wczytywanie gier z kaset magnetofonowych - to był dopiero hardcore:)
      • Gość: meff Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 10:56
        ja po dziś dzień mam moje c-64 używam je do programowania pamięci eeprom bardzo
        przyjazny komputerek...
      • Gość: muka! Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.aster.pl 23.02.07, 10:58
        Bodajże Rozgłośnia Harcerska nadawała programy komputerowe - po prostu emitowali
        sygnał a wszyscy zainteresowani w domach nagrywali. Pamięta to ktoś? Piękne
        czasy - państwowe piractwo :)))
        • untochables Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 11:29
          ja nagrywałem ;)

c64 to legenda tak jak i spektrum - 8 bitowe komputery wymagały a teraz setki
          GB szybkie łacza kolorowe monitory - tylko jakoś bez duszy to wszystko
        • Gość: Maciek Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.autocom.pl 23.02.07, 20:10
          ..a emisja była w piątki o 15.00 z powtórką we wtorki wieczorem :)
          • Gość: rutek z tego co pamietam IP: *.e-wro.net.pl 24.02.07, 07:30
            to w telewizorni tez cos takiego lecialo. mialem wtedy doslownie kilka lat,
            oczywiscie nie trybilem co to komputer (o, przepraszam. w tamtych czasach
            "swiadomi" stanu rzeczy uzywali slowa mikrokomputer. komputer byl zarezerwoany
            dla mainframe'mow i innych Cray'ow) i gapilem sie w telewizor ktory wydawal
            smieszne piski i zgrzyty a na ekranie pojawiala sie smieszna linia skaczaca w
            rytm "muzyki". lecialo w telewizji cos takiego na pewno i z tego co kojarze to
            byly to lata okolo 1984-1986, mniej wiecej.
            • Gość: Miś To nie było piractwo IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:20
              Gość portalu: muka! napisał(a):
              > Bodajże Rozgłośnia Harcerska nadawała programy komputerowe - po prostu
              > emitowali sygnał a wszyscy zainteresowani w domach nagrywali. Pamięta to
              > ktoś? Piękne czasy - państwowe piractwo :)))

To nie było piractwo. Nie było żadnego zakazu prawnego nadawania programów
              przez radio, ani tym bardziej nagrywania. Mnóstwo ludzi nagrywało wtedy muzykę
              z radia lub przegrywało z płyt na taśmę magnetofonową - to też nie było
              piractwo.

Również Sony nie instalowało wtedy pirackich programów szpiegowskich aby
              śledzić jak ludzie używają CD w domu.
    • Gość: Kasiulla Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:19
      Gdyby nie mój Złomodore 64 na zawsze pozostałabym analfabetką
      komputerową. :)))) Pamiętam oczywiście kasety, ale my z bratem szpanowaliśmy
      strasznie, bo mieliśmy też kilkaset dyskietek pięcioipółcalowych z grami i
      stację do tego, która ważyła chyba pięc kilo ;))

Do dziś z łezką wzruszenia w oku wspominam Giana Sisters i River Raid...
      Cudeńka! :DDDDDDD

A po nim od razu przesiedliśmy się na peceta. Ach, jakież to były piękne
      czasy! ;))
      • Gość: popo Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:28
        Dla oldschoolowców: www.pixeljam.com/
      • Gość: majki761 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.ATRADIUS.com 23.02.07, 12:13
        Też miałem C64 ze "stacją dysków" max wypas w tamtych czasach. Co tydzień na
        giełdę na Grzybowską a joysticki to zmieniałem co 2 mce.
      • mytrash Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 12:34
        jeśli chodzi o gry na c64, to jest ciekawa stronka:

www.c64.com/
        można sobie przypomnieć w co się pykało 20 lat temu :)
      • Gość: ??? Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.zabrze.net.pl 23.02.07, 12:40
        do Kasiulla:
        A nie były to dyskietki 5 1/4" (pięć i jedna czwarta cala)? Stacja dysków nie
        miała ani cztery ani pięć kilo (pół wiaderka wody), najwyżej kilogram, tyle ile
        1 litr wody :)
        Co do River Raid - fajna gierka.
        • Gość: Kasiulla Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:11
          > do Kasiulla:
          > A nie były to dyskietki 5 1/4" (pięć i jedna czwarta cala)? Stacja dysków nie
          > miała ani cztery ani pięć kilo (pół wiaderka wody), najwyżej kilogram, tyle
          ile
          >
          > 1 litr wody :)
          > Co do River Raid - fajna gierka.

Tak, masz rację. Zaokrągliłam dyskietkę - wtedy były taaakie duże :D
          A co do wagi stacji - miałam wtedy cyba niewiele ponad 10 lat, więc stacja
          ważyła dla mnie dużo, bardzo dużo. Ale przyznaję, nie wazyłam jej dokładnie.

Co i tak nie zmienia faktu, że dziś z rozrzewnieniem wspominam czasy tej
          wielkiej kolubryny, stukając teraz w zgrabniutki laptop, który ma "wszystko w
          jednym" i nie wiesza się jak cudowny C-64, gdy się niechący trąciło stację z
          kasetą ;))
          • Gość: Miś Zewnętrzne stacje dysków były ciężkie IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:26
            Zważyłem swój zewnętrzny 3 1/2" 250 GB twardy dysk. Waży 1025 g czyli trochę
            powyżej 1 kg. 20 lat temu miałem 40 lat i zewnętrzny floppy disk drive ważył 2 -
            3 kg (dawno go nie mam więc nie zważę).
      • Gość: Atari 800XE :) Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.server.ntli.net 24.02.07, 14:25
        Dyskietki 5,25 to byly :)
    • Gość: FreakyMisfit To była świetna maszyna. IP: *.dialog.net.pl 23.02.07, 11:29
      Programiści byli w stanie wycisnąć z niej takie rzeczy, którzych konstruktor nie przewidział.
      Na nim żadna gra się nie szarpała, nic nie skakało, był nawet okienkowy system operacyjny - GEOS.
      • uklad_wcielony Re: To była świetna maszyna. 23.02.07, 23:14
        Na komodorku była nawet samplowana muza. Sampling był czterobitowy, ale był:)
    • Gość: Irata Atari syf. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:37

Moj Commodore 64 jest z 1984 roku i w dalszym ciagu dziala.

Atari to syf!
      • Gość: rtek Re: Atari syf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:06
        Sam jesteś syf :)
        Atari to były komputer najlepszy na swiecie :)
        Jak sobie przypomnę te wojny atarowców z commodorowcami to łezka się w oku kręci
        • Gość: Kasiulla Re: Atari syf. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:12
          Tak, tak, sąsiad z naprzeciwka mówił, że mam Złomodore, na co ja mu
          dogadywałam, że on ma Szmatari ;)))

Piękne czasy :)))
          • swoboda_t Re: Atari syf. 23.02.07, 15:45
            Ja należałem do elity - jako jeden z pierwszych miałem Atari (chyba 1991 rok),
            wcześniej tylko jeden gość w klasie miał Spectruma i PC(!!!). Wszyscy kumple z
            klasy przychodzili :D Później niektórzy dostali komodorki i się zaczęło "a mój
            lepszy! a nie bo mój!" :P Ehh, te całe popołudnia spędzone nad BASICiem, ten
            niezapomniany dźwięk wgrywanych długimi minutami programów (a miałem turbo!),
            totalnie pixelowa grafika, ale jaka grywalność! Jak przyszła Amiga to był szok -
            super grafika, stacja dysków, no po prostu bajer. Do dziś mam dwie
            przyjaciółki w piwnicy. Co cieakwe wszystkie znane mi komodorki, ataryny i
            amigi są na chodzie - wtedy to robili sprzęt!
            • Gość: Generał Re: 1991? IP: *.gdynia.mm.pl 23.02.07, 22:54
              Troche pozno dostales tego Atariego. Ja kojarze to na lata 1985 - 86.

Na poczatku byl ZX Spectrum: Knight Lore, Saboteur i Back to School (chyba tak
              sie to nazywalo o lobuzowaniu w szkole - HIT).
              W tym czasie byl tez Atari z River Raid, Road Race, Bruce Lee i Montezuma.
              Byl tez Amstrad Scheider - kojarze jakies tam gry ale nc specjalnego.
              No i C-64 ktory byl najlepszy: po prostu zasysal najlepsze gry z Spectrum
              (Timexa tez) i Atari. Plus wlasne produkcje: Mission Impossible czy Ghost'n
              Goblins.
              Potem (okolo roku 1989) C-64 zlapal drugi oddech i byl bezkonkurencyjny (Need
              for speed) ale to byl juz wstep do Amigi ...

Tak to kojarze.

PS. A ustawanie glowicy w magnetofonie to co? A "Bajtek"?
              • pendragon_pl Re: 1991? 24.02.07, 14:31
                Ja nalezalem do klanu Atari :)

Rok 1985
                Atari 800XE (lepsa wersja 65XE, bo z mozliwoscia poszerzenia pamieci poprzez
                kartrige do 128), magnetofon wypas XC11 a nie tam standardowy XC12. Turbo
                Blizzard i monitor monochromatyczny Unitra. Sprzet pierwsza klasa !
                Pamietam tez gieldy komputerowe na ktore jezdzilismy co tydzien z calym
                sprzetem, zeby sprzedac lub powymieniac sie grami, demami i innymi pie..mi.
                eeechhh to byly czasy :)

Commodore SUX !!!!!!!!!!!!

:]
                • Gość: poganin Re: 1991? IP: *.tktelekom.pl 24.02.07, 18:57
                  faktycznie było tak, że Atarii miało lepszy dźwięk, a commodore grafikę
              • Gość: swoboda_t Re: 1991? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 19:50
                Na komunię dostałem - wśród dzieciaków to był hit i luksus! Jeden z pierwsyzch
                kompów w mojej klasie (a wtedy klasy liczyły po 30 osób). Choć faktycznie,
                oczekiwałem go ze dwa lata, a wielu ludzi, zwłaszcza komputerowców, miało je
                już wcześniej. Ok. 86 to dopiero magnetowid rodzice kupili, na komputer jeszcze
                byłem za mały (i pewnie kasy nie było na takie cudo z mitycznego Zachodu). Ehh,
                to były czasy - kupiło się VHS, kolorowy telewizor czy takie Atari, albo
                przyszla paczka z Niemiec i w domu święto. Dzisiejszym dzieciom i młodzieży
                dobrze by taka szkoła zrobiła :P
        • bazyliszek4 pamiętny cytat z "Top Secret" 23.02.07, 22:36
          z rubryki "Listy od czytelników":
          "Commodore jest lepszy od Atari, bo ma więcej klawiszy!"
          :)
          viva c-64
          • qmpel04 Re: pamiętny cytat z "Top Secret" 23.02.07, 23:40
            Ja pamietam taki wierszyk od czytelnika na lamach "TS" (wygral nawet jakistam
            konkurs):

SZCZELA PIORUN W BYKI
            SZCZELA PIORUN W STYKI
            GDY COMMODOROWIEC SIE DO CIEBIE ZBLIŻY
            SZCZEL MU PROSTO W ZĘBY

(pisownia i wielkość liter oryginalna - na tyle na ile pamiec pozwala ;) )
            • Gość: p53 A to "demko" pamiętacie: IP: *.acn.waw.pl 24.02.07, 13:52
              "Możliwości ma Spectruma,
              lecz to Atarowców duma,
              Atari STe,
              Ye, ye, ye".

Choć to już było za czasów wojny Amiga - ST..

Ale poważniej, zwróćcie uwagę: do C64 dołączany był "samouczek" Basica. Trzeba
              przyzanć, że warto było już wtedy interesować się kompami. Dla człowieka z
              tamtej ery, choć nie jest informatykiem, dzisiejsze problemy z BIOSem, Windą
              czy Linuksem to często pikuś. Teraz nauka pracy na kompie rzadko obejmuje
              choćby podstawy programowania, które wtedy były niemal obowiązkowe. Dlatego:
              Dziekujemy wszystkim rodzicom którzy wtedy wydawali często ostanie PRLowskie
              tysiące na te "zabawki".
              • Gość: Krzyś Kubeczko Atari sux C64 rox IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.02.07, 20:42
                Pokochałem me Atari było z g...a i ze stali, z prądem niezbyt to działało, węgla sypać należało :D
                Antyatar mod - kto to pamięta?
                • Gość: Miś Dziękuję za podziękowanie IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:44
                  Gość portalu: p53 napisał(a):
                  > Dziekujemy wszystkim rodzicom którzy wtedy wydawali często ostanie PRLowskie
                  > tysiące na te "zabawki".

Dziękuję za podziękowanie! Na Sinclair ZX Spectrum wydałem całą swoją roczną
                  PRLowską pensję. Ale dzięki temu mój syn będąc w 1-szej klasie podstawówki już
                  umiał trochę programować w Basicu. Teraz kończy Ph.D. w Electrical Engineering
                  na MIT (Massachussets Institute of Technology).
                • Gość: Ździchu Re: Atari sux C64 rox IP: *.chello.pl 25.02.07, 20:36
                  "Gość: Krzyś Kubeczko"

Krzyś Kubeczko nie żyje....
            • bazyliszek4 Re: pamiętny cytat z "Top Secret" 24.02.07, 18:05
              ja pamietam jeszcze list gościa z pytaniem czy jak kupi sobie dwa C-64 będzie
              miał stereo. odpowiedź redakcji była mniej więcej taka: jasne, ale lepiej już
              kupić 4 to będziesz miał kwadrofonię. pomyśl jakie możliwości dźwiękowe
              osiągniesz kupując 8...

no i te cudowne błędy ortograficzne. po liście jednego gościa przez dwa lata
              zamiast żołnierze mówiłem "żołunierze". czyż to nie brzmi lepiej?
        • Gość: tege Re: Atari syf. IP: *.icpnet.pl 23.02.07, 22:48
          Hehe :)
          ale teraz mamy wojnę linuksiarzy i windowsowców, tak więc nie jest źle :)
      • Gość: scener :) Re: Atari syf. IP: *.ghnet.pl 24.02.07, 04:51
        sam żeś jest syf :)- moje Atari też działa;- 8-bit wypasiony o 1mb ram,
        kontroler ide (dwukanałowy)+ hdd6gb/cdx24, cpu65c816 (rozwojowa wersja 65c02,
        stereo, covox, aki, sdx, oraz rt-clock :)- A jak żeś taki mądry - to powiedz,
        dlaczego obsługa filesystemu C64 jest zaimplementowana w np. stacji dysków, a na
        c64 jako tak pełny dyskowy system operacyjny nie istnieje :P :)- pozdro :)-
        • dely Re: Atari syf. 24.02.07, 14:55
          Pin nie unoś się ;)
      • patman Złomodor 24.02.07, 14:49
        Żaden uczciwy człowiek tego plugastwa - złomodora - nie tknął. Moje Atari też działa i się tym nie chwalę, bo to dla mnie żaden wyczyn.
        <LOL>
        • Gość: gosc82 Re: Złomodor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 12:02
          chcesz powiedziec ze jestem nieuczciwy??? Juz ja Cie znajde!!! :))))
      • Gość: lokopeda Atarowca wal z korkowca! IP: *.as.kn.pl 25.02.07, 14:32
        Atari jest na węgiel!
    • Gość: b Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.com.pl 23.02.07, 11:38
      :) bylem fanem atari:)(Atari800xl) zawsze zazdroscilem Commodore szybkiego
      magnetofonu. ale to byla zabawa te programiki w basicu i w assemblerze :). to
      bylo cos pierwsze zabawy z przerwaniami grafika i muzyczka i starczylo 64 KB
      pamieci... lezka sie kreci :)
    • monster-x Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 11:54
      więcej starych i ciekawych reklam znajdziesz tu:
      spoty.blox.pl/
    • Gość: Darciatko Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:13
      Gumiak, atari, amiga, PC - to były czasy.
    • Gość: Olo Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.aiut.com.pl 23.02.07, 12:53
      Aż sie łezka w oku kręci :D
      • Gość: Tenare Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.icpnet.pl 23.02.07, 15:50
        Łezka to mi się kręci w oku, gdy do Timexa 2048 (Spectrum 48K w lepszej obudowie
        kupiony przez ojca za bony w Pewexie)dokupiłem później stację dysków 5 i 1/4 "
        robioną w chyba w garażu. Super chodziła, ale była jednostonna, więc wystarczyło
        w dyskietce w odpowiednim miejscu wyciąć ząb, odwrócić i była druga strona dostępna.
        To były czasy....
    • Gość: pitking Atari vs Commodore IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:00
      i tak Atari było lepsze. Komodorniak i pozniej Amiga - badziewie tylko do
      grania. Lepsza była konsola tv:)
      • Gość: hans hebron ja mialem super gre na c64 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:10
        pilka nozna na wozkach inwalidzkich- to byl wypas! jak sie dobrze na glowke
        przyjelo to sie do bramki wjezdzalo...teraz takich gier nie ma;(
        • swoboda_t Re: ja mialem super gre na c64 23.02.07, 15:49
          Sensible World of Soccer na Amidze - ultragrywalność przy archaicznej grafice.
          Na pececie w fusbal już nie gram, bo nie umiem na klawiszach, zresztą te
          wszystkie fify strasznie przebajerowane.
    • Gość: Tutuś Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 14:06
      Aż się łezka w oku kręci....
      • Gość: wr Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:23
        ja zaczynałem od ZX Spectrum, podłączonego do telewizora i rm kasprzak
    • zorbathegreek Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 15:28
      Holden Commodore to to nie jest...
    • Gość: ccc Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:40
      www.youtube.com/watch?v=iUKKLzD4Pto
      www.youtube.com/watch?v=NlKaZCEu1VE
      • Gość: ccc Re: Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:44
        www.youtube.com/watch?v=K7Lhn4llPAQ
        • Gość: ccc Re: Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:48
          www.youtube.com/watch?v=fdaMq8JLyHA
          www.youtube.com/watch?v=ludrX2s1ZuM
          www.youtube.com/watch?v=grEZq_AeYVY
          • Gość: Nicos Re: Amiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:33
            Relamy pełen wypas
    • Gość: gregman77 pilka nozna na wozkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:49
      inwalidzkich- mieliscie taka gre? ja mialem! byla seria- koszykowka taka tez
      byla...
    • Gość: Hmotność Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 16:47
      A pamiętacie jeszcze ZX-81 ? To był dopiero piard!!! Ile to miało
      rodzdzielczości grafiki? 64x48 kwadracików czy jak? ;-)))))
      A poza tym uważam,że największym wymiataczem w połowie 1980-tych to był Amstrad
      z wbuodowaną stacją dysków 3" (były takie!!!)
      widziałem w pracowni informatyki w Pałacu Młodzieży w Wawie, ale nigdy na nim
      nie zagrałem ;-(
      a propos - kto wprowadził standard 3,5" może pamiętacie?
      • Gość: sqrll Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.02.07, 17:25
        > a propos - kto wprowadził standard 3,5" może pamiętacie?

Pamietamy. To Sony. A popularnosc zyskaly chyba dzieki pierwszym Macintoshom.

en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk#The_3.C2.BD-inch_microfloppy_diskette
      • Gość: TT Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 23.02.07, 19:51
        > A pamiętacie jeszcze ZX-81

Pamiętamy, to był mój pierwszy komputer, miał - uwaga, uwaga - 1 kilobajt RAM-u,
        później dokupiłem do niego rozszerzenie 16kB RAM-u - czad, a jaka była zabawa z
        pisaniem programików w asemblerze, ech...
        • Gość: Miś ZX-80 z 2kB, ZX-81 z 8 kB IP: *.ext.ti.com 25.02.07, 15:52
          Gość portalu: TT napisał(a):
          > > A pamiętacie jeszcze ZX-81
          > Pamiętamy, to był mój pierwszy komputer, miał - uwaga, - 1 kilobajt RAM-u

Ja pamiętam inaczej. Miałem kolejno:
          ZX-80 2 kB - tylko tekst
          ZX-81 8 kB - grafika z zabawnymi prostokątami
          ZX Spectrum 16 kB, miał pełną grafikę, dokupiłem do niego 64 kB
      • Gość: wwi Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:46
        W moim liceum w roku 1987 lub 1988 też był taki Amstrad. Zagrałem na nim tylko
        raz w jakąś westernową gierkę. Chyba wtedy zakochałem się w komputerach. :)
        • qmpel04 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 23.02.07, 23:50
          moje poczatki wygladaly bardzo podobnie, od amstrada wszystko sie zaczelo - z
          tym, ze bylem wtedy dziecieciem ;) (jakies 5 latek). Tata z pracy czasem
          przynosil, pocinalem glownie w Fruity Frank ;) Ehh te basicowe gry... pixeloza
          do kwadratu, ale ta grywalnosc! :)
      • mromac Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 25.02.07, 14:54
        Na Amstradzie grałem w Silent Service. na owe czasy to była gra o wypasionej grafice i świetnej grywalności. Ale na Amstrada generalnie było gier niewiele i jego żywotność była stosunkowo krótka chyba ze 2-3 lata były na rynku a pożniej chyba amstrad zbankrutoał (badż został przejety). Ale była to wtedy bardzo solidna maszyna, przewyższająca konkurentów.
    • Gość: Kutaragi 499 US Dollars IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.02.07, 18:32
      lulz
    • palestina1 Miałem przyjemność 23.02.07, 22:43
      posiadać
    • Gość: Mega Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.bb.sky.com 24.02.07, 01:13
      Tez zaczynalem od C-64, dorobilem sie dwoch magnetofonow do niego i 2 stacji
      dyskietek (tych lzejszych), przelaczalo sie w nich mikro-przelaczniki by
      chodzily rownoczesnie :P
      Co do tego ze stacja do C-64 wazyla tez 5kg to prawda, ale chodzi o pierszy typ
      stacji dyskietek taki sam jak na poczatku tej reklamy straszna krowa, widzialem
      ja u znajomego
      Nigdy nie zapomne Montezumy, Bulderdash'a
      I przedewszystkim Pirates! Sid'a M, przetlumaczone na Polski przez E.Goiste
      a co bylo potem 386, Pentium, Duron, a teraz siedze na Core 2 Due laczek asuusa
      F3JV

apropo Amstrada pamietam ta wersje z Magnetofonem Wbudowanym i Monitorem w
      takich zestawach byl sprzedawany w polsce i duzo ludzi go kupilo, a ostatnio
      zainstalowalem sobie Sky TV w Londynie i mam dekoder od Amstrada firma nadal
      dziala :P
    • Gość: woj Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.eranet.pl 24.02.07, 09:39
      A teraz są emulatory C64 i Atari na palmtopa. Można zagrać w większość gierek.
      Tylko joy'a brak...
      • pendragon_pl Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 24.02.07, 14:37
        Oczywiscie WSZYSCY wlasciciele Atari albo Commodore pamietali ze nalezy kupowac
        Joysticki na mikrostyki a nie blaszki, bo przy grze w jakas olimpiade na wskutek
        energicznych ruchow lewo-prawo lub gora-dol blaszki sie wylamuja :)
        • Gość: P Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: 80.54.27.* 24.02.07, 17:52
          Saboteur na Spectruma katowany w szkole za komuny na jakims kolku komputerowym
          to bylo to:)

Ogolnie mialem i Spectruma 48k i Timexa ,fajne gry na Spectruma byly,na Atari
          nigdy takich fajnych nie bylo...

Po Timexie przeskok na chwile na C 64 ,pozniej Amiga z 1mb ram !

A pozniej juz Pentium 75 i 64 mb ramu i dyskiem 850mb - studnia bez dna :)
        • Gość: gość Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.chello.pl 24.02.07, 21:42
          Właśnie ! Olimpiada ! Nie pamiętasz przypadkiem po co tak nerwowo trzeba było
          tym joyem ćwiczyć na lewo i prawo ? Pamiętam, że joy aż się odlepiał od podłoża
          przy skokach narciarskich ;)
          • qmpel04 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 24.02.07, 22:34
            ja ten fakt kojarze z rozbiegiem tyczkarza ;) Ale nie wiem czy dobrze strzelam ;)
          • Gość: oldskul25 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.52.jawnet.pl 24.02.07, 23:48
            Olimpiada, cudowna gra. Ruchy lewo-prawo byly wykonywane w celu nabrania
            predkosci. Pamietam, ze po biegu na 400 m ppl nie moglem podniesc szklanki z
            woda, ale jaki dumny z siebie bylem:D
            • 328i Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 25.02.07, 18:31
              Nie pamietam czy to tez w olimpiadzie, ale takie ruchy lewo prawo byly tez w
              kolarzach. Bezsens totalny, ale sie grało :D

PS też miałem pełno kompów, w domu byly wszystkie PC'ty zaczynajac od XT w 88
              chyba...
              A na commodorki, atari i amigi chodzilo sie do kumli
    • Gość: kerk czaaaad!!! IP: *.acn.waw.pl 24.02.07, 18:55
      :)
    • thelowfatyogurt Łezka mi się w oku zakręciła:) 24.02.07, 21:21
      • Gość: wegier! Re: Łezka mi się w oku zakręciła:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:35
        ZMIENMY SWIAT NA LEPSZY-WYCIAGNIJMY Z PIWNIC ZX SPECTRUM! (ja jeszcze
        mam+kubełek kaset) :)))
    • noteb do wszystkich sklerotyków ... :) 25.02.07, 11:13
      jeśli już mówicie o 8bitowych Atarynkach, to wbijcie sobie do tych swoich
      sklerotycznych łbów, że Atari 800 to było XL (iks el), a 65 XE (iks E)

:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka