cy-nka 10.09.11, 11:24 Czym jest wybaczenie? Czy wybaczyc to znaczy zapomniec?Co jestesmy w stanie wybaczyc i komu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: wybaczenie 10.09.11, 11:35 Dla mnie to nie czuc już gniewu i złości. Czasem zapomniec i o fakcie - ale jeśli sie o nim pamięta, to bez emocji. Co i komu jestem w stanie wybaczyc? Wiele, ale to dlatego, że wiele mi zwisa i powiewa. Musi zadac jakieś bardziej konkretne pytanie, zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: wybaczenie 10.09.11, 22:51 Nanga,a dlaczego Ci wiele zwisa i powiewa?Może to jest tak,że musisz czuć użyteczność strony,jeśli nie ma użyteczności to się tym nie przejmujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: wybaczenie 11.09.11, 00:02 Jak to powiedziec? Bo coraz więcej rzeczy wydaje mi się drobiazgami, nieszczególnie wartymi zaangażowania, mogą sobie byc albo nie, takie czy inne - to nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jubale Re: wybaczenie 10.09.11, 11:56 Wybaczenie, moim zdaniem, to pogdzenie sie z niedoskonaloscia tego kogos, zycia, sytuacji i wypadkow losowych.... Wcale nie musi oznaczac zapomnienia, lecz napewno poprzez wybaczenie nie przezywamy i niecierpimy tak intensywnie niz zanim. Wybaczenie wymaga czasu. Wybaczyc komus bliskiemu nie znaczy przyzwolic na podobne traktowanie, wcale tez nie oznacza checi powrotu do tej osoby...Po prostu przynosi ulge... Taki jest moj koncept...:=) Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: wybaczenie 10.09.11, 22:54 Jubale,mi się czasami tak wydaje,tak Ci się przyznam szczerze,że wybaczamy dla siebie,dla własnego egoizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
piesbaskervillow Re: wybaczenie 10.09.11, 11:58 Wybaczanie, to darowanie winy. Moim zdaniem potrzebne, bo wychodzimy z roli ofiary. Nie jest równoznaczne z zapomnieniem. Wybaczyć można wszystko, nawet zabójstwo najbliższej mi osoby. Trzeba do tego czasu i chęci wyjścia z roli ofiary. Czy pomaga ukaranie sprawcy? Niektórym pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: wybaczenie 10.09.11, 22:53 Wrogom należy wybaczyć,ale nigdy nie zapominać ich nazwisk,tak powiedział Kennedy Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazzielonymioczami Re: wybaczenie 10.09.11, 22:49 Wybaczenie jest to pogodzenie się z tym,że ta osoba nas w jakiś sposób skrzywdziła,że jesteśmy z jej powodu stratni.Sa ludzie którzy wybaczają non stop i wybaczenie przychodzi im łatwo a są też osoby które nigdy nie zapominają urazy.Może być też pewna granica po przekroczeniu której będzie trudno nam wybaczyć i ona jest u każdego kształtowana indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: wybaczenie 10.09.11, 23:28 Temat na czasie :) - w jutrzejszej Ewangelii Chrystus mówi o tym, aby przebaczać 77 razy, czyli zawsze i każdemu. To chyba ideał, ale warto do niego dążyć. Odpowiedz Link Zgłoś