Dodaj do ulubionych

Jaka forme powinna przyjac Psychologia ?

20.10.12, 22:46
100% wsparcia, jak w przychodni ? Czy tez moze rozrywkowo, ze smiech to zdrowie ? A moze tak jak leci, ze kazde gadanie pomaga, nawet jesli bez ladu i skladu ?

Jakie sa oczekiwania forumowiczow tego forum, czyli co sie Wam w glowach zaleglo.
Obserwuj wątek
    • lifeisaparadox Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 20.10.12, 23:20
      Co człowiek to psychologia i co osoba to oczekiwania/predyspozycje/tendencje.
    • maggpie Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 09:06
      Forum jest takie, jacy są użytkownicy.

ps. Wiem, że pracownicy gazety tu pisują, rzucają tematy -ale czy to chwyci zależy od czytających i zwyczajnych użytkowników. Moim zdaniem sztuczne podkręcanie i konflikty raczej mu szkodzą niż pomagają.
      • marek.dudys Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 09:26
        Piszą tu pracownicy Gazety a w wolnych chwilach i CIA i FBI i może BOR a także ABW.Trują swymi urojeniami i wyodrębnić tych którym naprawdę trzeba POMóC nie pozwalają, do admina z nimi!!!
        • maggpie Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 10:35
          marek.dudys napisał:

> Piszą tu pracownicy Gazety a w wolnych chwilach i CIA i FBI i może BOR a także
          > ABW.Trują swymi urojeniami i wyodrębnić tych którym naprawdę trzeba POMóC nie p
          > ozwalają, do admina z nimi!!!

Niewykluczone:)
        • to_nie_wypada Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 22.10.12, 15:06
          Zapomniales, ze jeszcze Mossad i KGB;)
    • out23 Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 10:40
      W przychodni Janie to te 100% jest zyczeniowe.
      Tutaj, bez "przewodnika" (kiedys tym pisalem:) to jest za duzo zywiolu,
      nie ma instrukcji obslugi forum, typu netykieta, sposobu formulowania problemow,
      ktore uporzadkowalyby czesc spraw, czyniac wymiane pogladow bardziej konstruktywna.
      Elementy rozrywkowe, sa w niektorych sytuacjach niezbedne.
      Eksperymentalnie wprowadzilbym "w stopke" oznaczenia typu ekspert -e, bywalec-b,
      tubylec -t, gosc -g. Wprowadzono "lajkowanie". Eksperci powinni byc jakos weryfikowani !
      Forum bez moderacji powinno byc w jakisch-:) "w ramach", ale "zywe" pomyslami.

ja wiem reszta jest O.K. a wszystkim nie może być dobrze ,
      każdy ma swoję zdanie a racja jest po środku
      • maggpie Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 23.10.12, 10:59
        out23 napisał:

> W przychodni Janie to te 100% jest zyczeniowe.
        > Tutaj, bez "przewodnika" (kiedys tym pisalem:) to jest za duzo zywiolu,
        > nie ma instrukcji obslugi forum, typu netykieta, sposobu formulowania problemow
        > ,
        > ktore uporzadkowalyby czesc spraw, czyniac wymiane pogladow bardziej konstrukt
        > ywna.
        > Elementy rozrywkowe, sa w niektorych sytuacjach niezbedne.
        > Eksperymentalnie wprowadzilbym "w stopke" oznaczenia typu ekspert -e, bywalec-b
        > ,
        > tubylec -t, gosc -g. Wprowadzono "lajkowanie". Eksperci powinni byc jakos weryf
        > ikowani !
        > Forum bez moderacji powinno byc w jakisch-:) "w ramach", ale "zywe" pomyslami.
        >
        >
        >
        > ja wiem reszta jest O.K. a wszystkim nie może być dobrze ,
        > każdy ma swoję zdanie a racja jest po środku

Ale po co etykiety panie nie lubiący Emersona?
        Posty, ich tematyka, same o sobie świadczą. Trzeba jakiejś dodatkowej poręki?
        • out23 Re: do maggpie i nie tylko 24.10.12, 13:55
          Na wszelki wypadek zacytuje sam Siebie:)

Jeżeli istnieje forma np: netykieta, to musisz sie "wychylić" z argumentami aby cos zmienić.
          Coś zaproponować .
          Wiekszość tzw "ram", mobilizuje ludzików aby się zmieścić, albo wychylić..
          Skocz do: nawigacji, szukaj

Netykieta (kontaminacja net (ang.) – "sieć" i etiquette (fr.) – "formy zachowania się") – zbiór zasad przyzwoitego zachowania w Internecie, swoista etykieta obowiązująca w sieci (ang. net). WIKI

> Ale po co etykiety panie nie lubiący Emersona?

Netykieta - to sposób funkcjonowania Forum, aplikacja umownie na " kindersztubę"
          w pewnym sensie, zasady dobrego wychowania
          O le umiesz się wytłumaczyć, mozesz ją łamać lub cos sugerować.
          Etykieta- to rozpoznawane przez większość oznaczenie zawartości (np. Coca Cola)
          to jest łatwe lub treści "psychologia",co jest trudniejsze !:)
          Etykietkowanie ludzi, sytuacji bywa próbą nazwania czegos dla uporzadkowania.
          Nazywanie czegos, jest doskonaloną umiejętnością od prawdopodobnie ok.70 tys.
          lat , zmaterializowane powiedzmy początkowo na papirusach pismem obrazkowym.
          Skoro tylko My wśród naczelnych umiemy cos nazwać, to mamy tą cywilizacje:),
          przez informacje

> Posty, ich tematyka, same o sobie świadczą. Trzeba jakiejś dodatkowej poręki?
          Eee tam. Niektóre posty są co najmniej nie przemyślane aby nie powiedzieć cos innego
          Tematyka ich czasem nie mieści w...
          Oczywiście nie za bardzo mam ochote ograniczać ale .. dyskutowac w szerszym gronie o
          granicach..można.
          Nie przypominam sobie uwagi.. "to nie ma nic wspólnego z psychologią" a trochę takich
          postów było ...
          Terapia Emersonem..tam jeszcze ze dwie osoby poza mna sugerowały ,ze to coś nie tak

No to raczej ezoteryka....te objawienia
          forum.gazeta.pl/forum/w,210,137213937,137213937,_Eseje_Emersona_jako_forma_terapii_.html
          Natura tych objawień jest ta sama;
          są one spostrzeżeniami prawa absolutnego.
          Co to jest prawo absolutne ? Psychologia cos o tym mówi ?
          Są one rozwiązaniami własnych zagadnień duszy.
          Nie odpowiadają na pytania, które zadaje rozum.
          Dusza nie odpowiada nigdy słowami, ale samą rzeczą, której się właśnie szuka.

Tu nie ma poznania, to jest wewnętrzny świat "duszy", de facto brak kontaktu z rzeczywistością..., jakąś tam...
          Lubie nie lubie, ostrzegam, ze to raczej niczego nie wyjasnia
          ponieważ Nie odpowiadają na pytania, które zadaje rozum.
    • clarissa3 Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 10:59
      Ja tez mysle ze jest OK teraz.

Przeciez to zalezy kto z czym wyjdzie i kto na to odpowie, prawda?

Mam wrazenie ze dawniej bylo wiecej napastliwosci i przekrzykiwania sie, i obrazania, a teraz tak kawiarnianie i na luzie sie zrobilo - tez dzieki Kropidle, mysle - i sobie wpadamy gdy mamy na to czas. Nie znaczy to ze grupa zamknieta jest i tak starzy jak i nowi mile widziani sa i gwarantowane maja rozwiazanie problemow prawie natychmiast i na kilkanascie sposobow ;))) Czy nie tak?
    • kropidlo5 Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 11:35
      Moje oczekiwanie wobec forum to poznanie innych punktow widzenia i podzielenie sie wlasnym. Nie oczekuje terapii, bo nie znam kwalifikacji i intencji piszacych, co nie znaczy, ze czegos nie moge sie nauczyc.
      Jak na kazdym forum, wolalbym jak najmniej wycieczek personalnych, kpin czy klotni, a wiecej rozmow o meritum, konretach. Przydaloby sie tez troche powolywania sie na zrodla profesjonalne- nie tylko wiedza 'na chlopski rozum'.
    • hatroha Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 13:33
      80%przychodni 20% śmiechu
      • temporary_worker Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 21.10.12, 16:48
        Przede wszystkim musi być rzyciowe, nie jakieś tam sadystyczne sformułowania dla dochtórów ale prosto celnie i na temat jężykiem zrozumiałym dla robotnika.
      • to_nie_wypada Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 22.10.12, 15:08
        hatroha napisał:

> 80%przychodni 20% śmiechu

To by juz obligowalo do podpisywania sie imieniem i nazwiskiem psychologow czy lekarzy, co raczej na otwartej grupie dyskusyjnej nie jest najlepszym pomyslem. Istnieje wiele forow o tematyce psychologicznej z danymi osobowymi ekspertow, jednak fora te sa sztywne, nie maja praktycznie nic wspolnego z grupa dyskusyjna.
        • a_propos22 Re:poprosze o linki do do tych formów:) 22.10.12, 16:51
    • sdfsfdsf Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 23.10.12, 11:49
      dlaczego powinna przyjac jakac forme?
      like me, don't like me?
      o jaka forme ci chodzi
      kategoryzacja ludzi i tematow
      nie wiem co ci chodzi po glowie
      live stream, chat?
      co?
      • jan_stereo Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 23.10.12, 12:02
        Dosc mocno nasilaja sie komentarze ostatnimi czasy (zwlaszcza w wykonaniu kilku osob), jakoby to starzy bywalcy deformowali terapeutyczna uzytecznosc tego forum, robiac sobie z Psychologii miejsce towarzyskich pogaduch, zamias powaznych dysput ratunkowych dla zblakanych mentalnie dusz. Sie wiec pytam spoleczenstwa tutejszego, jak sie glosy rozkladaja faktycznie. Mnie to osobiscie bez znaczenia co sie urodzi, moze byc wiec i groch z kapusta, byle trzymal jakis poziom.
        • out23 Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 23.10.12, 12:21
          nie wiadomo czy osamotnieni w poglądach maja rację !?
          nie wiadomo od kiedy ( w sensie określenia poziomu) jest terapeutyczna wartość forum
          nie wiadomo,kto jest starym bywalcem..
          Co jest deformacją ?
          Twoje niektóre wypowiedzi oceniam istotne dla forum.
          Ale kim-ja-jestem by oceniać:))
          Tzw ocena ?, starych bywalców?, to być może coś do refleksji?
          Kto oceni jakiś poziom, kto go utrzyma ??
      • out23 Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 23.10.12, 12:39
        Jeżeli istnieje forma np:netykieta, to musisz sie "wychylić" z argumentami aby cos zmienić.
        Coś zaproponować .
        Wiekszość tzw "ram", mobilizuje ludzików aby się zmieścić, albo wychylić..
        Nazwa forum "Psychologia" jest pewna kategoryzacją . Nazwa zobowiązuje.
        Jesli pod przystanek "autobus" podstawią betoniarkę:))??
        Etykietkowanie jest po to aby idioci przestrzegali a inni zastanawiali się, co i jak zmienić.
        Nic nie przeszkadza, aby w opisie forum była tzw." misja".
        Pare osób miałaby refleksje...
        A tak to jest... no za bardzo przypadkowo, mowiąc oględnie:))
        Forum "Psychologia na bis", moze być bardziej towarzysko-pogaduchowate:)
    • kalllka Re: Jaka forme powinna przyjac [ Psychologia] ? 26.10.12, 12:31
      rozumiem, ze pytasz o forme pisania na forum psychologia
      zanim odpowiem,
      ja zapytam, dlaczego sie o to pytasz. [i dlaczego tak nielogicznie]

• a_propos22 Re:zanim zapytasz, przeczytaj-:), posty 26.10.12, 13:59
        • kalllka Re:zanim zapytasz, przeczytaj-:), posty 26.10.12, 14:57
          wiesz co, a propos, zdaje sie, ze nie bez zlosliwej kozyry, uzyles skrotu myslowego ->
          abstraktu tytulu ksiazki Hellera.

zadalam pytanie - stereo, wpisujac bezposrednio pod jego wstepniakiem. uznalam za rozsadniejsze nie nakrecac kolka zainteresowan i tylko przez zle sformulowane pytanie naciagac argumentujacych na to. samo kopyto.

• a_propos22 Re:zanim zapytasz, przeczytaj-:), posty, no nie 26.10.12, 18:36
            cyt j.s
            Dosc mocno nasilaja sie komentarze ostatnimi czasy (zwlaszcza w wykonaniu kilku osob), jakoby to starzy bywalcy deformowali terapeutyczna uzytecznosc tego forum, robiac sobie z Psychologii miejsce towarzyskich pogaduch, zamias powaznych dysput ratunkowych dla zblakanych mentalnie dusz. Sie wiec pytam spoleczenstwa tutejszego, jak sie glosy rozkladaja faktycznie. Mnie to osobiscie bez znaczenia co sie urodzi, moze byc wiec i groch z kapusta, byle trzymal jakis poziom.
            • kalllka Re:zanim zapytasz, przeczytaj-:), posty, no nie 26.10.12, 23:36
              faktycznie, kolonoskopia potrzebna, skoro jan, stereo odglosami rozklada Psychologie po trochu
              kapusta.

mam do Ciebie wapros22 pytanie, po kiego ten niestrawny biglos jeszczes dotluscil ?
    • shachar Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 26.10.12, 14:57
      :-)ja to tak; mąż mnie wykorzystuje -> kosz
      koleżanka w pracy została moją szefową i się mądrzy -> kosz
      chodzę zbłąkany i nie mogę znależć przyjaciól -> kosz
      ty stara krowo plaskata ->kosz

zostawiłabym tylko wątki, o tym co się komu udało, jak dziś celebrował swoją wyjatkowość, z sąsiadem się dogadał, kanapkę sobie ładną zrobił, włosy przeczesał na drugą stronę o takie coś
      • kalllka Re: Jaka forme powinna przyjac Psychologia ? 26.10.12, 15:07
        uhym, clear, blizsza koszula cialu,a jezyk- upupy.

zorzyk za dyzma by nie glosowal.
      • maly.jasio Right. Podoba mi sie... 26.10.12, 15:57
        shachar napisała:
        > zostawiłabym tylko wątki, o tym co się komu udało, jak dziś celebrował swoją wy
        > jatkowość, z sąsiadem się dogadał, kanapkę sobie ładną zrobił, włosy przeczesał
        > na drugą stronę o takie coś

A jak ktos ma chce sie wyzalic, to zapraszam na foro WYZALNIA.

Pocieszam tam gratisowo w poniedzialki, srody i piatki w godzinach 15-18.
    • 1xprzepraszam Re: widzisz Janie jak inne p-dzi(a)wki 27.10.12, 09:39
      przychodzą z forum, które firmujesz i tłuka sie z jakimis tekstami o kolonoskopii..
      Ani to 100 % wsparcia , ani rozrywkowo.
      Czytalem kiedyś Twoje posty, o Syrii ,chyba Izraelu na tamtym forum..
      To jest ciekawe... Ale ...Niektóre posty nalezy kasować, bo ani tu ani gdzie indziej będą puste..
      Inaczej Ci, którzy chcą coś wyławiać i aktualizować swoje poglądy uciekną, znużenie
    • l.witch.l Przede wszystkim...! 28.10.12, 19:31
      Powinno zmienić nazwę na Bzykologia. A później leci program partyjny...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka