Dodaj do ulubionych

Bezsenność

22.10.13, 13:37
Witam, od dłuższego czasu borykam się z bezsennością. Lekarz przepisał mi Trittico. Sądzicie, że to dobry lek? Jak na razie ciągle wybudzam się nad ranem i nie mogę spać. Wciągu dnia czuję się zmęczona. Bardzo mnie ten problem męczy.
Obserwuj wątek
    • gold_paula Re: Bezsenność 22.10.13, 21:22
      Jak na początek za mocny. Zacznij od jakiejś hydroxyzyny
      • ankaskakanka14 Re: Bezsenność 22.10.13, 21:26
        Lorazepam
        • leda16 Re: Bezsenność 14.11.13, 17:39
          ankaskakanka14 napisała:

> Lorazepam

Lorafen a nie lorazeapm. To najlepszy proch na zrobienie z ciebie lekomanki :P
          • wiolcia29_2 Re: Bezsenność 14.11.13, 20:16
            Lorazepam jest substancją czynną leku o nazwie Lorafen, obie więc macie rację. Przy okazjonalnym przyjmowaniu leków z grupy benzodiazepin nikt nie stanie się od razu lekomanem. Chyba, że ma problem z zachowaniem umiaru.
    • nvv Re: Bezsenność 22.10.13, 21:27
      To lek z grupy SSRI, może pomóc jeśli bezsenność jest na tle stresu czy obniżonego nastroju. Aczkolwiek traktuje symptomy problemu, a nie rozwiązuje sedna problemu. Może być warto się nim wesprzeć, a w międzyczasie szukać przyczyny. Hormony tarczycy mogą wpływać na problemy ze snem
    • johnnie-w-alker Re: Bezsenność 22.10.13, 21:27
      A czy poza tym się dobrze czujesz? Przeżywasz jakieś zwiększone stresy aktualnie? Jak czujesz się psychicznie i fizycznie?
      • viviana3 Re: Bezsenność 23.10.13, 09:51
        Hydroksyzyny już próbowałam, melatoniny też i nie pomogły. Robiłam badanie TSH na tarczycę i wyniki były dobre. Wszystko zaczęło się od takiego "wstrząsu emocjonalnego", ale teraz nie przeżywam większych stresów czy niepokoju. Biorę to Trittico już od pięciu dni, mam dojść do dawki 150 mg i zastanawiam się , czy pomoże. Nie czuję się aktualnie zbyt dobrze, bo wybudzam się nad ranem i sen mam taki jakby niedokończony. Czytałam gdzieś na forum, że dobry jest też lerivon.
        • johnnie-w-alker Re: Bezsenność 23.10.13, 17:31
          Lerivon jest antydepresantem.Takie wczesne wybudzanie nad ranem jest charakterystyczne dla depresji więc może zadziałać.
          • gold_paula Re: Bezsenność 23.10.13, 22:10
            Lepszy Lerivon niż Triticco miom zdaniem. Tylko zacznij od dawki 15 mg a nie 30 od razu bo Cię zmiażdży i będziesz spał 2 dni. No i apetyt jest po Lerivonie. Co więcej nie działa kastrujące jak te wszystkie SSRI. Tylko ważne by zacząć od malutkiej dawki.
            • viviana3 Re: Bezsenność 07.11.13, 11:30
              Codziennie budzę się zmęczona, taka jakby niedospana, pomimo stosowania leków. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić w tej sprawie?
              • 7zahir Re: Bezsenność 07.11.13, 11:41
                Poczytaj w ulotce - ten lek jest na depresję, a nie na bezsenność.
                www.doz.pl/leki/p270-Trittico_CR
                Zmęczenie, o którym piszesz - jest działaniem ubocznym.
                Skonsultuj ten problem z lekarzem, który Ci ten lek wypisał.
                Powinien ustalić dawkę optymalną, lub zmienić lek.
                • viviana3 Re: Bezsenność 07.11.13, 11:51
                  Z tym że czytałam gdzieś przy tym leku, że jest on również na regulację snu. Przeglądałam tez monografię tego leku, gdzie było napisane że substancja czynna tego leku trazodon przedłuża drugą fazę snu. Sama już nie wiem, Z tym że zanim zaczęłam brać ten lek też miałam już problemy ze snem.
    • nativeau Re: Bezsenność 08.11.13, 02:47
      wszyscy tu sa ekspertami od prochow, ja sugeruje przestan jesc po czwartej po poludniu, nie ogladaj telewizji w ogole, komputer odpusc sobie o 3 po poludniu., zmien lozko, otworz okno i spij.
      • viviana3 Re: Bezsenność 08.11.13, 10:11
        Łóżko mam wygodne, staram się wietrzyć pokój i nie objadać przed snem. Zrezygnować z komputera to by było trudne w moim przypadku. Telewizji raczej mało oglądam. Właśnie zastanawiam się, na ile takie domowe sposoby mogą pomóc. Dzisiaj znowu obudziłam się przedwcześnie, tak jakby ktoś szarpał mnie za ramię w środku nocy i kazał wstawać, tak się czułam.
        • gold_paula Re: Bezsenność 08.11.13, 22:25
          Ja bym Ci ten lerivon w małej dawce doradziła ;)
          on też reguluje sen
          • viviana3 Re: Bezsenność 09.11.13, 12:28
            Zapytam lekarza przy najbliższej okazji o ten lerivon. A znacie może jakieś domowe sposoby na przedłużenie snu? Zastanawiam się, dlaczego tak jest, że jakaś siła wybudza mnie przedwcześnie.
    • malwi.4 Re: Bezsenność 09.11.13, 23:21
      nie wiem, czy ci to pomorze, ale u mnie bezsenność jest powodowana brakiem organizacji czy niezałatwionymi sprawami, które gdzieś skrycie dręczą moje sumienie i się nawarstwiają

porządek, zorganizowanie, rutyna, rytuały to pozytywnie wpływa na moje samopoczucie i na sen
      • viviana3 Re: Bezsenność 10.11.13, 09:05
        Staram się właśnie wieczorem stosować te same rytuały, ciepłą kąpiel, picie mleka, wietrzenie sypialni itd. Zasypiam codziennie już o 21, zmęczenie ścina mnie z nóg. Tylko nad ranem wybijam się ze snu przedwcześnie i potem jestem przez to zmęczona.
    • paco_lopez Re: Bezsenność 10.11.13, 09:56
      leki nasenne , to już poważny problem, którego niestety nie da się rozwiązać. masz leki śpisz, nie masz leków- nie śpisz. jesli wybudzasz się nad ranem, to wstań i zrób coś dla siebie, dla innych. nie walcz z własnym snem i przestań się niepokoić tym, ze jesteś rannym ptakiem.
      • viviana3 Re: Bezsenność 10.11.13, 10:20
        Tylko że ja się czuję tak zmęczona od samego rana, że nie mam siły nic robić. Mam oczy podkrążone, czuję całkowity brak energii.
        • viviana3 Re: Bezsenność 10.11.13, 12:06
          Czy ktoś mógłby mi coś jeszcze doradzić w tym temacie? Z góry dzięki
          • clarissa3 Re: Bezsenność 10.11.13, 12:24
            nie napisalas ile masz lat?

zasypiasz o 21 i wybudzasz sie nad ranem - po ilu godzinach snu?

Gimnastykujesz sie, fizycznie meczysz?
          • malwi.4 Re: Bezsenność 10.11.13, 12:31
            spróbuj, gdy rano się wybudzisz uspokoić się, wyciszyć i wsłuchać w swój oddech, oddychaj głęboko, równomiernie, przeponowo - mnie to pomaga, nawet jak jestem bardzo wybita ze snu
            • viviana3 Re: Bezsenność 10.11.13, 15:58
              Spróbuję rano z tym oddechem. Potrafię się obudzić o 3,4,5. Kiedyś spałam zawsze długo, 9-10 godzin. Wstawałam w wolny dzień o 9, 10 i czułam się rześka i pełna energii. A teraz mam podkrążone oczy, czuję się tak zmęczona w ciągu dnia, ze nie mam siły nic robić. Staram się jedynie chodzić codziennie na długie spacery. Mam 33 lata.
              • clarissa3 Re: Bezsenność 10.11.13, 16:16
                33 to wczesnie na klopoty ale nie niezwykle. Zwroc moze uwage na diete - co jesz o jakiej porze, czy przypadkiem nic ciezko strawnego i pobudzajacego na noc. Duzy posilek najpozniej o 6ej a potem pol szklanki goracego mleka i cos malego zeby nie glodna ale nie nazarta przed pojsciem do lozka, do ktorego chodz zawsze o tej samej porze. Moze przez jakis czas sprobuj Melanonin, zaraz przed polozeniem sie w lozku ktore jedynie do spania uzywaj - nie czytaj w nim, nie ogladaj telewizji, nie lez w dzien. Mnie kapiele pobudzaja wiec nie kapie sie na noc. Wietrz przed pojsciem spac. Jesli nie zasniesz do godziny to wstan, pojdz do innego pomieszczenia zrob cos malego przez 15 minut i wroc. Wstawaj na budzik o tej samej porze, bez wzgledu na to ile spalas - przetrzymaj kilka dni zmeczenia, nie pij kawy i zadnych pobudzajacych plynow - najlepiej sama wode, i bierz witaminy, jedz warzywa i owoce! Proporcja ma byc 2/3 tego co zjadasz przez dzien. Zmecz sie tez bardziej fizycznie moze - i zauwaz ze od 21 do 4 rano to 7 godzin!;) czyli przecietna liczba jaka zdrowy czlowiek potrzebuje. Za mlodu wiecej sie sypia niz pozniej z wiekiem.

Powodzenia, i daj znac za tydzien!;)
                • viviana3 Re: Bezsenność 10.11.13, 16:32
                  Dzięki clarissa za rady. Staram się nie jeść nic ciężkiego na noc, wietrzyć sypialnię, próbuję też melatoniny.
                  • viviana3 Re: Bezsenność 11.11.13, 14:48
                    Czy ktoś jeszcze mógłby mi dopomóc w tym temacie?
                    • lena1952 Re: Bezsenność 11.11.13, 16:37
                      Uganiam się z tym problemem lat ponad dwadzieścia. I wszystko przerabiałam, z różnymi efektami, a często bez.
                      Dawno temu mój znajomy lekarz poradził mi łyknąć na noc wapno, takie zwykłe wapno-
                      Calcium Pantothenicum 100mg. Okropnie się na niego obraziłam, za lekceważenie mojego problemu. Jakiś czas temu przypomniałam sobie o tym bardzo zdesperowana.
                      Zaczęłam łykać, dodałam do tego magnez, już od siebie, bo czułam takie zapotrzebowanie.
                      Biorę to około godz.19 i robię się spokojniejsza, bez natłoku myśli, które mnie z kolei nie pozwalały długie godziny zasnąć.
                      Warto spróbować, bez obrażania się, jak ja kiedyś.Pozdrowienia.L.
                      • nativeau Re: Bezsenność 11.11.13, 18:03
                        sprobuje dzisiaj jak dziala na mnie,problemu nie mam ze spaniem, tylko ile mozna trzepac kapucyna
                        • viviana3 Re: Bezsenność 14.11.13, 10:33
                          Spróbuję tego wapna na noc. Lekarka przepisała mi oprócz Trittico Tisercin na sen. Myślicie, że taka kombinacja może pomóc uregulować sen? Wczoraj po raz pierwszy wzięłam ten Tisercin i nic, znowu wybudziłam się przedwcześnie.
                          • malwi.4 Re: Bezsenność 14.11.13, 10:47
                            A może ta bezsenność, czy też brak fazy REM jest jednym z objawów innych problemów zdrowotnych. Może się okazać, ze spisz wystarczającą ilość godzi, lecz się nie wysypiasz w czasie snu. Pomyśl, czy masz jakieś inne dolegliwości w stylu drętwienie kończyn, problemy z żołądkiem, suchość skóry, oczu, nie pamiętam, czy coś o pisałaś o hormonach tarczycy. Pomyśl, czy masz inne problemy, spisz je sobie i pogadaj z lekarzem.

A może ta bezsenność to faktycznie wynik jednorazowego, dużego stresu i minie. Bo tak bywa, że bezsenność przechodzi.
                            • viviana3 Re: Bezsenność 14.11.13, 11:49
                              Ten krótki sen zaczął się właśnie od jednorazowego stresu. Robiłam sobie badania krwi, w tym TSH, i wyniki były w porządku. Jakichś innych problemów zdrowotnych u siebie nie zauważam, ale planuję konsultację z endokrynologiem. W nocy muszę się bardzo grubo przykrywać, bo jest mi zimno.
                              • viviana3 Re: Bezsenność 14.11.13, 12:53
                                Czy ktoś mógłby mi coś jeszcze doradzić w temacie wydłużenia snu? Ponieważ śpię za krótko, jestem tak zmęczona w ciągu dnia, że nie mam siły nic robić, mam problemy z podstawowymi czynnościami.
                                • nvv Re: Bezsenność 14.11.13, 13:23
                                  Czasem pomaga jeszcze większe zmęczenie się fizyczne: np. bieganie. Człowiek wtedy łatwiej zasypia i głębiej śpi. Wiem, że już jesteś zmęczona, ale czasem takie "dociśnienięcie" powoduje, że końcowy efekt jest paradoksalnie odwrotny do spodziewanego.

Odrobina alkoholu przed snem też może pomóc zasnąć. Witamina D jest też czynnikiem: niedobór m.in. zmniejsza "energię", acz teraz już jej w Polsce ze słońca nie uzyskasz do wiosny; w aptece można kupić w pastylkach.

Być może masz zespół stresu pourazowego jeśli ten "wstrząs emocjonalny" był silny
                                  • viviana3 Re: Bezsenność 14.11.13, 14:03
                                    Nie mam raczej siły na wieczorne bieganie, chodzę jedynie na spacery. Alkoholu ze względu na przyjmowane leki nie mogę pić. Wstrząs emocjonalny nie był chyba aż taki bardzo silny, sama nie wiem, czy to, że raz się zdenerwowałam mogło wywołać krótszy sen, ale od tego się wszystko zaczęło. Z leków SSRI biorę Setaloft rano. O witaminie D muszę pomyśleć. Nie mam problemu z zaśnięciem, już o 21 sen ścina mnie z nóg, tylko wybudzam się w momencie, kiedy chciałabym jeszcze parę godzin pospać. Jakaś siła wyrywa mnie ze snu, który dopiero co się zaczął. W ciągu dnia jestem tak zmęczona tym niedosypianiem, że nie mam siły na najprostsze czynności.
                                    • nvv Re: Bezsenność 14.11.13, 14:42
                                      Może faceta w łóżku Ci brakuje. (;

Wygląda jakby wybudzał Cię ze snu sen REM: np. jakiś koszmar. Fazy REM przybierają na długości wraz z czasem snu, jednocześnie sen jest co raz płytszy.
                                      Jeszcze inna możliwość to bezdech senny (jest częstszy wśród otyłych osób): brak oddechu może powodować wybudzanie się. Ale raczej to nie to.

Mamy w mózgu zegar biologiczny, który powoduje że jeśli 24h temu o danej godzinie nie spaliśmy, to będziemy bardziej rozbudzeni. To tak na boku wspominam
                                • malwi.4 Re: Bezsenność 14.11.13, 13:45
                                  Może zadaj pytanie na forum zdrowie. Wspomnij też może, ze w czasie snu bardzo ci zimno.
                                  • viviana3 Re: Bezsenność 14.11.13, 15:36
                                    Zadałam pytanie na forum zdrowie. Nie wiem, co to za siła wybija mnie ze snu w najlepszym momencie. Potem już nie mogę zasnąć.
                                    • viviana3 Re: Bezsenność 15.11.13, 11:04
                                      W tej chwili mam do Trittico dołączony także Tisercin. Sądzicie, że takie połączenie pomoże mi wydłużyć sen? Dzisiaj mam wrażenie, że jakby ciut lepiej spałam. Po jakim czasie mogę się spodziewać działania leków? A może znacie jeszcze jakieś metody na wydłużenie snu?
    • basia.gfd Re: Bezsenność 05.03.14, 18:08
      Najlepsze zioła na sen :

1. Melisa - pomaga zwalczyć niepokój, rozluźnia i sprawia, że stajemy się senni.

2. Lawenda z kozłkiem lekarskim â?? działa tak jak melisa.

3. Lipa- działa uspokajająco i rozgrzewająco. Jednak w przypadku lipy jej działanie jest indywidualne. Jeśli cierpisz na nadczynność tarczycy lipa może utrudnić sen.

4. Rumianek- pozytywnie pływa na trawienie i dobry sen.

5. Estragon â?? źródło wielu witamin, działa uspokajająco.

6. Serdecznik- obniża ciśnienie, działa uspokajająco i odprężająco.

7. Arcydzięgiel lekarski- korzystnie wpływa na układ trawienny, działa antydepresyjnie i uspokajająco.

8. Chmiel zwyczajny- a dokładniej wyciągi szyszek chmielu- pomaga zwalczyć trudności w zasypianiu, działa uspokajająco.

9. Mięta- obniża ciśnienie krwi.

10. Męczennica cielista- działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, pomaga zwalczyć bezsenność.
      polecam leczeniebezsennosci.pl
      • ol_a_9 Re: Bezsenność 10.07.14, 12:15
        ja na sen biorę destresan noc. Miałam ostatnio dużo problemów i przez to trudno mi było zasnąć, odczuwałam niepokój i napięcie nerwowe. Po 1 tabletce udawało się zasnąć a rano byłam wypoczęta z głową pełną pomysłów, jak rozwiązać problem
        • hatroha Re: Bezsenność 17.07.14, 02:46
          nie śpię od roku, nic nie pomaga, kompletnie nic. Zasypiam (przy dobrych wiatrach)dopiero około 8 rano i wstaję przed 12:00. Sen to taki stan czuwania bardziej.
          W sumie od 4 lat mam przestawiony zegar, noc to dla mnie dzień, dzień to udręka.
          Może jak zawału dostanę to się coś zmieni.
          • malwi.4 Re: Bezsenność 17.07.14, 20:21
            A gdybyś klimat zmienił, bliżej natury, lasu, choć przez kilka dni sprawdził czy to działa??
      • karolinaa1985 Re: Bezsenność 19.08.14, 20:29
        właśnie już gdzieś czytałam o tym chmielu - że pomaga na sen. W jakiej postaci można go kupić?

czy znacie może i możecie polecić jakieś tabletki wspomagające zasypianie ale takie bez recepty? mam ostatnio trochę więcej stresu i problemy z zasypianiem :/
        • wiolcia29_2 Re: Bezsenność 19.08.14, 21:08
          Zacznij może od uzupełniania magnezu. Jest preparat magnezu i witaminy B6 w połączeniu z wyciągiem z szyszek chmielu. Nazywa się Magnez Plus B6. Innych tabletek nie znam, niestety.
          • mat.jus Re: Bezsenność 21.08.14, 00:03
            Magnez przy problemach z zasypianiem?
            • wiolcia29_2 Re: Bezsenność 21.08.14, 09:53
              A dlaczego tak Cię to dziwi? Magnez działa kojąco na układ nerwowy. Stres wypłukuje magnez i dlatego ważne jest jego uzupełnianie.
              • mat.jus Re: Bezsenność 21.08.14, 23:55
                Po prostu nigdy nie słyszałam o tym, że magnez i problemy ze spaniem mogą się łączyć. Stąd moje pytanie. Dzięki za wyjaśnienie! :)
            • karolinaa1985 Re: Bezsenność 21.08.14, 22:00
              owszem, magnez i witamina B6 zmniejszają uczucie zmęczenia i działają dobrze na układ nerwowy (dlatego należy go spożywać wieczorem)
              • mat.jus Re: Bezsenność 24.08.14, 14:44
                Kurczę, a ostatnio jak brałam magnez to rano ;) Ale chyba sam magnez z wit. B6 nie pomogą zasnąć?
          • karolinaa1985 Re: Bezsenność 28.08.14, 18:51
            nie mieli ich w aptece :/
            ale mieli inne z podobnym składem: melisa, chmiel, magnez, wit. B6 i kilka innych i jeszcze melatonina (czymkolwiek ona jest - muszę doczytać) - nie były drogie więc wzięłam na próbę - mam nadzieję że pomogą.
            • wiolcia29_2 Re: Bezsenność 28.08.14, 19:06
              To dobry zestaw. Melatonina odpowiada za regulację dobowego rytmu snu. Wiem, że na niektórych nie działa, ale nie zaszkodzi.;) Powodzenia. :)
            • mat.jus Re: Bezsenność 30.08.14, 15:15
              A co kupiłaś w końcu?
              • karolinaa1985 Re: Bezsenność 31.08.14, 15:58
                kupiłam Sen Apotex, już stosowałam i wydaje się ok :)
                • mat.jus Re: Bezsenność 06.09.14, 14:41
                  A jak długo go już stosujesz? Działa?
                  • karolinaa1985 Re: Bezsenność 10.09.14, 17:03
                    stosuję tylko doraźnie - w razie potrzeby, póki co 3 razy i zawsze pomagało, zasypiam w ciągu 30 min :)
                    • mat.jus Re: Bezsenność 10.09.14, 23:43
                      A nie miałaś problemów rano, żeby się obudzić?
                      • karolinaa1985 Re: Bezsenność 14.09.14, 17:13
                        nie, spałam 7 godzin i wstawałam po prostu wypoczęta :)
                        • mat.jus Re: Bezsenność 21.09.14, 11:30
                          Ciekawe czy takie środki uzależniają?
                          • karolinaa1985 Re: Bezsenność 23.09.14, 22:16
                            same naturalne składniki więc nie powinno.
    • magda.1313 [...] 02.05.14, 18:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka