jaseneczka Re: Kompleks Edypa 19.08.04, 01:24 No i niechcacy poszlo bez tego o co chcialam zapytac. Wiem, ze zdaniem Freuda czlowiek przechodzi w dziecinstwie 3 fazy rozwojowe:oralna, analna i edypalna... i wlasnie ta ostatnia jest dla mnie malo zrozumiala. Niby wiem jak on to tlumaczyl, znam mit o Edypie ale... nie wiem. Czy ktos moglby mi wyjasnic o co chodzi tak naprawde i jakie sa skutki na przyszlosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.malone Re: Kompleks Edypa IP: *.238.69.172.adsl.inetia.pl 19.08.04, 10:03 jaseneczka: >Wiem, ze zdaniem Freuda czlowiek przechodzi w dziecinstwie 3 fazy >rozwojowe:oralna, analna i edypalna... A jokastalnej nie? ps. Chyba niezdrowo jest czytać Freuda przy tak wysokich temperaturach. Przy niższycz zresztą też:))) Pozdr. MM Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Kompleks Edypa 19.08.04, 12:21 Z tym Frojdem to bym nie przesadzala - trzeba go czytac, tak jak Stary Testament - z uwzglednienieniem kontekstu czasow, w ktorych tworzyl (czyli klimatow mizoginistycznyczno-mrocznyczno-histerycznych). Z calym szacunkiem - facet napisal mnostwo, cale morze bzdur, bo sam byl niezle zaburzony. Jesli masz ochote na psychoanalize, poczytaj sobie Junga, a jesli Jung za ciezki - Karen Horney, Jessice Benjamin (obie w bardzo ciekawy sposob rozwijaja tematy seksualnosci kobiet) i innych neopsychoanalitykow - Adlera, Fromma, Murray. Pierdolic Frojda, Frojd do niedojda, zet Odpowiedz Link Zgłoś
jaseneczka Re: Kompleks Edypa 23.08.04, 00:03 chetnie bym poczytala ale niestety nie mam dostepu do polecanych pozycji; moze kiedys, pozniej jesli ciagle jeszcze bedzie mnie to ciekawic... Odpowiedz Link Zgłoś