Dodaj do ulubionych

jak umiec wybaczyc?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 21:12
mam problem. nie umiem wybaczac. czesto tak bylo. moze temu ze rodzice zyli
ze soba we wzajemnej niecheci czy wrecz nienawisci. pamietam tylko ich
klotnie..wzajemne pretensje, wytykanie bledow, albo oskarzajace milczenie
przez wiele miesiecy. chyba nadal sie "zra" mimo wielu lat... przesiaklam tym
na wylot.
ostatnio zranil mnie ktos, bardzo mocno, sprawa milosna cozby innego, chce mu
wybaczyc, moc zapomniec, zaczac zyc na nowo. ale nie potrafie, rozdrapuje
wciaz rany, jestem przepelniona zlymi uczuciami,ktore czasem sie wylewaja
szeroka struga.. spala mnie to, ale jest we mnie. jakis masochizm,.. katuje
sie, w srodku wszystko boli. juz ponad rok mija a mnie nie mija.
zasugerujcie cos.....
Obserwuj wątek
    • zwierciadelko Re: jak umiec wybaczyc? 03.09.04, 21:18
      Gość portalu: SandraP napisał(a):

> mam problem. nie umiem wybaczac. czesto tak bylo. moze temu ze rodzice zyli
      > ze soba we wzajemnej niecheci czy wrecz nienawisci. pamietam tylko ich
      > klotnie..wzajemne pretensje, wytykanie bledow, albo oskarzajace milczenie
      > przez wiele miesiecy. chyba nadal sie "zra" mimo wielu lat... przesiaklam tym
      > na wylot.
      > ostatnio zranil mnie ktos, bardzo mocno, sprawa milosna cozby innego, chce mu
      > wybaczyc, moc zapomniec, zaczac zyc na nowo. ale nie potrafie, rozdrapuje
      > wciaz rany, jestem przepelniona zlymi uczuciami,ktore czasem sie wylewaja
      > szeroka struga.. spala mnie to, ale jest we mnie. jakis masochizm,.. katuje
      > sie, w srodku wszystko boli. juz ponad rok mija a mnie nie mija.
      > zasugerujcie cos.....
      >

Porozmawiaj z księdzem, człowiek powinien wybaczac (Komandos wybaczam Ci, że
      mnie nazwaleś ślepa krowa) bo sam nie jest idealny. Chcesz miec wybaczone,
      musisz potrafic sama wybaczyc.
      Och Imagine, jak Ty na mnie dzialasz ...
      • Gość: SandraP Re: jak umiec wybaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 21:23
        nie jestem wierząca.
        • zwierciadelko Re: jak umiec wybaczyc? 03.09.04, 21:28

> nie jestem wierząca.

Szkoda, pomodlę się za Ciebie.
          W takim razie niewiem co musiałoby się w tobie przełamać żebyś wybaczyla, może
          dobrze byloby osobom do których masz żal wyjaśnić co czujesz, powiedzieć
          dlaczego czujesz się skrzywdzona, wtedy jest latwiej i z wybaczeniem jak się
          tego w sobie nie trzyma.
          "Ciche dni" to najgorsze z możliwych rozwiązań. Niepowiedziane słowa zatruwają
          od wewnątrz.
    • Gość: mala Re: jak umiec wybaczyc? IP: *.net195-132-213.noos.fr 03.09.04, 21:29
      witaj
      ja mam to samo; wybaczac umiem, ale tez wciaz rozdrapuje rany, szukam
      problemow, przywoluje sprawy sprzed lat; wiem ze to zle, bo do niczego nie
      prowadzi ale to jest silniejsze ode mnie; nie ma na to rady, trzeba tylko sie w
      sobie przemoc, bo nikt inny nie pomoze
    • back.door Re: jak umiec wybaczyc? 04.09.04, 09:44
      Wybaczenie może nastąpić, moim zdaniem wtedy, gdy zmieni się nasze nastawienie
      do tej osoby, która naszym zdaniem skrzywdziła, ale najpierw trzeba wybaczyć
      sobie!
      Byc może to trywialna rada - postaraj się czymś wypełnić życie, na pewno masz
      wiele obowiązków wynikających z pracy, kontaktów z przyjaciółmi itd.
      Spełnienie w tych dziedzinach, poszukiwanie nowych pozwoli Ci na nowo polubić
      siebie, a z czasem wybaczyć. Powodzenia
    • j_ar Re: jak umiec wybaczyc? 04.09.04, 10:38
      czasem sie nie da wybaczyc
    • ten_sam Re: jak umiec wybaczyc? 04.09.04, 10:59
      Moim skromnym zdaniem, zeby moc komus wybaczyc, powinnas najpierw zrozumiec
      motywy jego postepowania i przeanalizowac swoje. Bo moze sie okazac, ze to Ty
      najpierw jego czyms zranilas, urazilas, albo potraktowalas go bardzo
      lekcewazonco wowczas gdy on robil wszystko by na Twojej twarzy wywolac usmiech.
      I tak bywa... Przypomnij sobie... Przeanalizuj dokladnie swoje postepowanie i
      nie obwiniaj tylko jego.

Trudno mi cokolwiek wiecej powiedziec bo nie wiem czym Ciebie ktos tak bardzo
      skrzywdzil ze az jeszcze po roku jest w Tobie tak wiele negatywnych mysli.
      Wyluzuj, wycisz sie, medytuj... i staraj sie odnalezc w tej osobie te pozytywne
      strony.

> mam problem. nie umiem wybaczac. czesto tak bylo. moze temu ze rodzice zyli
      > ze soba we wzajemnej niecheci czy wrecz nienawisci. pamietam tylko ich
      > klotnie..wzajemne pretensje, wytykanie bledow, albo oskarzajace milczenie
      > przez wiele miesiecy. chyba nadal sie "zra" mimo wielu lat... przesiaklam tym
      > na wylot.

Autor: piegus
      Data: 18.09.2001 15:32

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
      Jak to było możliwe? Nieprawdopodobne! Trzymaj się na swojej nowej drodze
      niepowielania błędów naszych rodziców. pozdrawiam

pozdrawiam

ten_sam "zapracowany" :)

• witch-witch Re: jak umiec wybaczyc? 04.09.04, 12:22
      Trzeba czasem miec duzo dystansu do siebie, aby umiec wybaczac innym.
    • mskaiq Re: jak umiec wybaczyc? 04.09.04, 17:07
      Mysle ze najpierw trzeba wybaczyc Sobie. Te rozdrapywanie ran bierze sie z
      tego, nie mozesz przezyc tego ze tak sie stalo. Czujesz sie albo winna, albo
      naiwna albo jest jeszcze inna pretensja ktora masz do Siebie. Staraj sie
      kontrolowac ten Swoj masochizm, nie pozwalaj aby dochodzilo do tego. Przede
      wszystkim musisz zaakceptowac ze kazdy czlowiek popelnia bledy i to jest
      normalne.
      Jak przebaczysz sobie to wybaczysz jemu.
    • sita_atlantis Re: jak umiec wybaczyc? 04.09.04, 20:07
      Spróbuj napisać to, co czujesz. Wyobraź sobie, że zwracasz się do ukochanego.
      Przelej na papier swój gniew, smutek,strach i żal... Przeczytaj jeszcze raz...
      i spróbuj napisać o miłości i przebaczeniu. Możesz jeszcze napisać odpowiedź,
      jaką chciałabyś usłyszeć od partnera.
      • Gość: elka Re: jak umiec wybaczyc? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 02:42
        wybaczyć ..mozna bez problemu..ale jak zapomniec?????????????????????????????
    • Gość: chwila Re: jak umiec wybaczyc? IP: 62.121.129.* 07.09.04, 09:33
      Moze zmien otoczenie ?
      Wiecej pozytywnych zajec, wiecej innych ludzi wokol ktorZy cie beda
      absorbowac ?
      Czy moze jednak terapia,,,, wykorzenienia agresji i poczucia winy z
      dziecinstwa ?
      Na pewno zadbaj o pozytywne otoczenie i pozytywne nastawienie do zycia..,,
      • Gość: zraniona Re: jak umiec wybaczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:25
        Witam.Ja mam też problem jak wybaczyć.4 lata temu okazało się,że mąż ma romans
        z moją najlepszą "przyjaciółką".Właściwie to nie romans ale chyba długi
        związek.Trwał 7 lat."Przyjaciółka" choć była dużo młodsza ode mnie potrafiła
        grać kochającą,współczującą bratnią duszę.Ja wypłakiwałam jej się w ramie,ona
        mnie pocieszała i jeździła do lasku z moim mężem po prostu pieprzyć się.W domu
        miałam coraz większe piekło,ona przychodziła itd..... W końcu wszystko się
        wydało.Mąz został ze mną.Problem w tym,że to jej nie mogę wybaczyć.Jak mogła
        być tak podła!Ja nazywałam ją tableteczką na moje zmartwienia a ona tak podle
        ze mnie zadrwiła.I choć minęło już trochę ja wciąż tym żyję.Nienawidzę jej z
        całego serca chociaż ciężko mi z tym okropnie.Tym bardziej,że jestem
        wierząca.Może ktoś znajdzie jakąś radę-proszę
    • mskaiq Re: jak umiec wybaczyc? 12.09.04, 06:31
      Mysle ze musisz przebaczyc i Sobie i Jej. Najpierw musisz rozpoczac od Siebie.
      Wybaczyc jest trudno bo jest w nas bardzo silna opozycja przed wybaczeniem.
      Pojawiaja sie mysli i uczuczia przeplatane zloscia ze bylam glupia, naiwna, ze
      nie znam zycia. Pojawia sie rowniez uczucie zalu nad soba. My latwo akceptujemy
      te uczucia i mysli. Jesli jestesmy na dodatek emocjonalni to od tych uczuc
      pojawia sie jakby pozar w nas. Ile to przynosi bolu to kazdy wie przechodszil
      przez to.
      Kiedy takie uczcia sie pojawiaja, trzeba je odrzucac,to Ty podejmujesz decyzje
      to od Ciebie zalezy czy chcesz akceptowac te mysli czy nie.
      Sa natarczywe ale mozna je ignorowac, najlepiej zajac sie czyms intensywnie,
      albo zaczac myslec o czyms innym, najlepiej czyms co przynosi radosc.
      Pod zadnym pozorem nie mozna ich akceptowa. Nie mozna rowniez pozwalac na
      litosc nad Soba, to uczucie nie jest przyjazne, zalewa zalem a to potrafi byc
      nie do zniesienia rowniez.
      jesli chodzi o wybaczenie drugiej osobie to uda Ci sie w miare latwo kiedy
      nauczysz wybaczyc sobie.
      • Gość: Luty mskaiq... IP: *.dialup.mindspring.com 12.09.04, 06:38
        Musze Ci powiedziec, ze bardzo szanuje te Twoja robote na forum...
        Twoje odpowiedzi maja dla mnie wiele sensu...
        Pozdrawiam.
    • mskaiq Re: jak umiec wybaczyc? 12.09.04, 16:33
      Dziekuje Luty, kazde dobre slowo to duzo radosci.
    • pytaj_nick A w druga stronę? Jak nie wybaczyć 13.09.04, 12:03
      Jeżeli druga osoba cię rani. I nie potrafi zrozumiec, że tym czy tym rani,
      odrzuca krytykę. Chcesz zakończyć znajomośc ale wystarczy, że się zjawi, że
      się uśmiechnie i miękniesz, kochasz i wybaczasz, ale nie potrafisz zapomieć,
      bez niej żle, z nią wracają złe mysli...kochasz i cierpisz. Paranoja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka