12.01.15, 16:31
Medytacja to ostatnio coraz czesciej polecany sposob na radzenie sobie ze stresem, przemeczeniem, natlokiem mysli, itp. Wiele o niej mozna znalezc w internecie:

www.joga-medytacja.pl/index.php/jak-zaczac-medytowac-samemu
Probowal juz ktos z Was?
Obserwuj wątek
    • brygada_ww Re: Medytacja 12.01.15, 16:44
      Ja probowalam, nie dziala na mnie zupelnie.
      • clarissa3 Re: Medytacja 12.01.15, 16:57
        a ja znalam kiedys taka ktora od tego zachwycona absolutnie wszystkim byla ;)

Serio, to od wiekow juz praktykowany sposob, i ma wieu zwolennikow, wiec zlym nie moze byc!
        • brygada_ww Re: Medytacja 12.01.15, 17:06
          clarissa3 napisała:

> a ja znalam kiedys taka ktora od tego zachwycona absolutnie wszystkim byla ;)
          >
          > Serio, to od wiekow juz praktykowany sposob, i ma wieu zwolennikow, wiec zlym n
          > ie moze byc!

Ja nie mowie, ze nie dziala, bo dziala, z tym, ze nie na kazdego. Podobnie jak z hipnoza i terapia regresywna, jeden jest bardziej podatny, drugi mniej.
    • hansii medytuje codziennie 12.01.15, 18:51
      w pracy i w domu - jak zminimalizowac robote, ktora jest do wykonania
      ew. zepchnac ja na innych.

- z roznym skutkiem.
    • mona.blue Re: Medytacja 12.01.15, 20:28
      clarissa3 napisała:

> Medytacja to ostatnio coraz czesciej polecany sposob na radzenie sobie ze stres
      > em, przemeczeniem, natlokiem mysli, itp.

> Probowal juz ktos z Was?

Ja od paru lat 15 min w ciszy, rano, mam czas na modlitwę medytacyjną
      • clarissa3 Re: Medytacja 12.01.15, 20:48
        No wlasnie - rozaniec to przeciez taka katolicka odmiana medytacji.
        • mona.blue Re: Medytacja 12.01.15, 21:51
          clarissa3 napisała:

> No wlasnie - rozaniec to przeciez taka katolicka odmiana medytacji.

tak, albo modlitwa Jezusowa
        • mona.blue Re: Medytacja 13.01.15, 09:24
          clarissa3 napisała:

> No wlasnie - rozaniec to przeciez taka katolicka odmiana medytacji.

i efekty są fajne, wiecej spokoju, świadomości siebie i innych, pokoju
          • ankaskakanka14 Re: Medytacja 13.01.15, 09:41
            mona.blue napisała:

> clarissa3 napisała:
            >
            > > No wlasnie - rozaniec to przeciez taka katolicka odmiana medytacji.
            >
            > i efekty są fajne, wiecej spokoju, świadomości siebie i innych, pokoju

ja to nawet w intencji clarissy :D
            • mona.blue Re: Medytacja 13.01.15, 12:08
              ankaskakanka14 napisała:

> mona.blue napisała:
              >
              > > clarissa3 napisała:
              > >
              > > > No wlasnie - rozaniec to przeciez taka katolicka odmiana medytacji.
              >
              > >
              > > i efekty są fajne, wiecej spokoju, świadomości siebie i innych, pokoju
              >
              > ja to nawet w intencji clarissy :D

:D
            • clarissa3 Re: Medytacja 13.01.15, 12:27
              Ciekawe to ze ty masz czelnosc po tych wystepach jakie tu urzadzilas nie raz nam tak napisac. ... wrazliwa, empatyczna Aniu.
              • hansii Dej pokoj, Dobra Kobieto, 13.01.15, 13:40
                clarissa3 napisała:
                > Ciekawe to ze ty masz czelnosc po tych wystepach jakie tu urzadzilas nie raz na
                > m tak napisac. ... wrazliwa, empatyczna Aniu.

Dej pokoj, Dobra Kobieto,
                - gdyz sama promieniujesz tu empatia tak, jak Biegun Polnocny promieniami Slonca.
                • clarissa3 Re: Dej pokoj, Dobra Kobieto, 13.01.15, 13:55
                  Pomodl sie hansi - dobrze ci zrobi w takim razie.
                  • hansii nadal Dej pokoj, Dobra Kobieto, 13.01.15, 14:33
                    clarissa3 napisała:
                    > Pomodl sie hansi

czynie to codziennie, za Twoja skolatana dusze.

- dobrze ci zrobi w takim razie.

- mnie wcale.
                    wole dobre vino i muzyke Seweryna Krajewskiego :)))
                    a dobrze mi zrobi jedynie Twoj piruet nago.
              • ankaskakanka14 Re: Medytacja 13.01.15, 17:09
                sprawdzasz czy jestem czy Ci nudno ?
                Jutrzejszy dzień to moje urodziny-spędzę je z córką w szpitalu psychiatrycznym.
                • ankaskakanka14 Re: Medytacja 13.01.15, 17:10
                  i tak sobie medytuję po co się rodzimy?
    • malwi.4 Re: Medytacja 12.01.15, 21:33
      Ostatnio uciekł mi autobus, a do następnego 20 min było. I tak zamiast stać ze zmarszczonym czołem, zaczęłam rozmyślać. Ze nie jest źle, bo akurat dość ciepły poranek i nie marznę. Że rozpoczyna się dzień i fajnie przegania noc nad dachami budynków ukazując nagie gałęzie drzew. Resztki śniegu skojarzyły mi się ze świeżością, rześkością. I pomyślałam, ze stałam tak kiedyś i 10 lat temu w tym mieście i nic się u mnie nie zmieniło, nadal pędzę gdzieś jak ta Malwi sprzed 10 lat. Ale fajnie było się zatrzymać. I to chyba taka medytacja rozluźniająca była. A gdy już wysiadłam z autobusu usłyszałam śpiew ptaków, który początek wiosny zawsze mi przypomina. A może zmyliły się odwilżą.
    • nvv Re: Medytacja 13.01.15, 19:23
      Po zamknięciu oczu trochę zmienia się praca mózgu - np. płat potyliczny (odpowiedzialny m.in. za analizowanie bodźców wzrokowych) staje się mniej aktywny, a inne obszary mogą być bardziej aktywne (np. tzw. default mode network jest bardziej aktywny gdy nie skupiamy uwagi na świecie zewnętrznym).

Zamknięcie oczu może pomóc m.in. przypomnieć sobie coś z pamięci długo-terminowej (ref1, ref2).
      Zgaduje, że w czasie wyciszenia bardziej zaczyna pracować układ przywspółczulny, a mniej współczulny, może można w ten sposób obniżyć poziom kortyzolu i się nieco uspokoić, choć zależy też od indywidualnych cech - jeśli ktoś się boi ciszy lub "medytacji", to pewnie pierwsze próby mogą wywołać przeciwne efekty.

Lifeisaparadox pisywał czasem o medytacji, może jeszcze do nas wróci i podzieli się wiedzą. Medytacja może mieć wiele efektów, nawet czas snu może skrócić (ref). Czasami paradoksalnie potrafi mi oszczędzić wiele czasu - jeśli wylatuje gdzieś w pośpiechu, to czasem choćby minuta ciszy z zamkniętymi oczami pomaga mi się uspokoić, podejść racjonalniej, przypomnieć sobie czy na pewno wziąłem to co miałem wziąć, przemyśleć plan akcji, itp.
      Czasem takie wyciszenie się pomaga dojrzeć pewne kwestie, myśli, emocje, które normalnie nam ulatują i są zagłuszane pośpiechem i bodźcami zewnętrznymi.
      • wiolcia29_2 Re: Medytacja 13.01.15, 19:41
        Pięknie.:;)

Podczas opanowywania pamięciowego większej ilości materiału, również zaleca się zamykanie oczu na jakiś czas, po przeczytaniu czy powtórzeniu partii materiału, Pomaga to, jak napisałeś w "osadzeniu się" materiału w pamięci długotrwałej. Sprawdziłam na sobie, że to działa.;)
      • mona.blue Re: Medytacja 14.01.15, 10:42
        nvv napisał:

> Zamknięcie oczu może pomóc m.in. przypomnieć sobie coś z pamięci długo-terminow
        > ej (ref1, [url=http://annelies.vredev
        > eldt.com/wp-content/uploads/2012/04/PhD-thesis-Annelies-Vredeveldt.pdf]ref2[/ur
        > l]).
        > Zgaduje, że w czasie wyciszenia bardziej zaczyna pracować układ przywspółczulny
        > , a mniej współczulny, może można w ten sposób obniżyć poziom kortyzolu i się n
        > ieco uspokoić, choć zależy też od indywidualnych cech - jeśli ktoś się boi cisz
        > y lub "medytacji", to pewnie pierwsze próby mogą wywołać przeciwne efekty.
        >
        > Lifeisaparadox pisywał czasem o medytacji, może jeszcze do nas wróci i podzieli
        > się wiedzą. Medytacja może mieć wiele efektów, nawet czas snu może skrócić ([u
        > rl=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20670413]ref[/url]). Czasami paradoksalni
        > e potrafi mi oszczędzić wiele czasu - jeśli wylatuje gdzieś w pośpiechu, to cza
        > sem choćby minuta ciszy z zamkniętymi oczami pomaga mi się uspokoić, podejść ra
        > cjonalniej, przypomnieć sobie czy na pewno wziąłem to co miałem wziąć, przemyśl
        > eć plan akcji, itp.
        > Czasem takie wyciszenie się pomaga dojrzeć pewne kwestie, myśli, emocje, które
        > normalnie nam ulatują i są zagłuszane pośpiechem i bodźcami zewnętrznymi.

dokładnie
    • ankaskakanka14 Re: Medytacja 13.01.15, 21:38
      tak,tak medytacja wspaniała sprawa
      jutro pewnie zobaczę poszyte nadgarstki dziecka i oddam się medytacji.
      Mam dość tych bzdur.
      • ankaskakanka14 Re: Medytacja 13.01.15, 21:40
        ale dziękuję :))
      • wiolcia29_2 Re: Medytacja 13.01.15, 23:21
        Trzymaj się, Anka. Jesteś dzielna. Pomyśl o jakiejś konsultacji psychologicznej dla córki i Ciebie też. Może w ośrodku interwencji kryzysowej...
        • brygada_ww Re: Medytacja 13.01.15, 23:26
          wiolcia29_2 napisała:

> Trzymaj się, Anka. Jesteś dzielna. Pomyśl o jakiejś konsultacji psychologicznej
          > dla córki i Ciebie też. Może w ośrodku interwencji kryzysowej...

Wielkie halo robic,ze dziewczyna znalazla sie na izbie wytrzezwien. Wytrzezwiala a zycie toczy sie dalej, pewnie drugi raz takiego bledu nie popelni, zaraz do osrodkow kryzysowych.
          Zapomnialam, takie osrodki tez musza zarabiac, a ci co tam pracuja tez musza jesc.
          • wiolcia29_2 Re: Medytacja 13.01.15, 23:36
            A czy doczytałaś, że dziewczyna jest po próbie samobójczej?

Dobranoc.
            • brygada_ww Re: Medytacja 13.01.15, 23:43
              wiolcia29_2 napisała:

> A czy doczytałaś, że dziewczyna jest po próbie samobójczej?
              >
              > Dobranoc.
              >
              A moze Anka jako matka lepiej corce pomoze, niz durne osrodki kryzysowe. Gdybym miala na tyle pieniedzy, zeby je pozamykac, to bym to zrobila, ale niestety nie mam na tyle, starcza od 1 do 1 i ciesze sie, ze starcza.
              • wiolcia29_2 Re: Medytacja 14.01.15, 08:56
                Masz prawo tak uważać, a ja mam prawo mieć inne zdanie. :)
                • brygada_ww Re: Medytacja 14.01.15, 09:05
                  wiolcia29_2 napisała:

> Masz prawo tak uważać, a ja mam prawo mieć inne zdanie. :)

Tak, a teraz prosze dac mi bana, chyba od Anki mi sie udzielilo:)
                  • wiolcia29_2 Re: Medytacja 14.01.15, 09:10
                    Myślę, że to własna produkcja, ale nie mam czasu już dalej gadać, bo wychodzę z domu.
                  • nvv Re: Medytacja 14.01.15, 19:01
                    > Tak, a teraz prosze dac mi bana, chyba od Anki mi sie udzielilo:)

A weź już nie strasz banem gdy zaczynam Cię czytać i lubić.
                    Też miewam ochotę wyjść i już więcej nie wrócić tutaj, ale to trochę jak ucieczka od siebie.
                    • brygada_ww Re: Medytacja 14.01.15, 20:07
                      nvv napisał:

> > Tak, a teraz prosze dac mi bana, chyba od Anki mi sie udzielilo:)
                      >
                      > A weź już nie strasz banem gdy zaczynam Cię czytać i lubić.
                      > Też miewam ochotę wyjść i już więcej nie wrócić tutaj, ale to trochę jak uciecz
                      > ka od siebie.

Luty, znajac Twoj falsz napisz wprost, ze szybko spie...lam, bo tak czy inaczej jest to prawda.
                      • nvv Re: Medytacja 14.01.15, 21:01
                        Czytałem właśnie trochę archiwum aby sprawdzić co tu się działo i poznać tego Twojego Lutego;
                        ciekawa, luźna atmosfera wtedy tu była. Szmat czasu minął.
                        • brygada_ww Re: Medytacja 14.01.15, 21:38
                          nvv napisał:

> Czytałem właśnie trochę archiwum aby sprawdzić co tu się działo i poznać tego T
                          > wojego Lutego;
                          > ciekawa, luźna atmosfera wtedy tu była. Szmat czasu minął.

Ja skorzystam z Twoich slow mowiac czas szmat minal i jestem za.
                      • clarissa3 Re: Medytacja 14.01.15, 21:02
                        Brygada, co sie dzieje? ...
                        • brygada_ww Re: Medytacja 14.01.15, 22:06
                          clarissa3 napisała:

> Brygada, co sie dzieje? ...

Nic, spokojnie.
              • mona.blue Re: Medytacja 14.01.15, 10:43
                brygada_ww napisała:

> wiolcia29_2 napisała:
                >
                > > A czy doczytałaś, że dziewczyna jest po próbie samobójczej?
                > >
                > > Dobranoc.
                > >
                > A moze Anka jako matka lepiej corce pomoze, niz durne osrodki kryzysowe. Gdybym
                > miala na tyle pieniedzy, zeby je pozamykac, to bym to zrobila, ale niestety ni
                > e mam na tyle, starcza od 1 do 1 i ciesze sie, ze starcza.
                >
                nie sa bzdurne, sa bardzo potrzebne
      • wiolcia29_2 Re: Anka 14.01.15, 21:35
        Jak córka?... Rozumiem, że nie jest ci lekko...
    • wiolcia29_2 Re: Medytacja 14.01.15, 15:14
      Tu trochę o badaniach nad medytacją: www.racjonalista.pl/index.php/s,38/t,40062

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka