Dodaj do ulubionych

Obsesyjne szukanie norm

13.06.18, 16:50
Wszelkie nauki społeczne na czele z psychologią na siłę szukają norm zachowań indywidualnych i społecznych, nie zadając sobie podstawowego pytania o definicję i celowość tejże. Co jeśli człowiek jest sam w sobie nienormalnym gatunkiem? A z całą pewnością odstaje od reszty i to we wielu aspektach. Szukanie normalności w czymś nienormalnym... hmmm raczej mało sensowne.

A co z IQ człowieka i jego normą w przedziale 85-115 oraz odstępstwem powyżej tej normy, jakże bardzo cenionym i pożądanym przez resztę? Przecież bez tej nienormalnej mniejszości po prawej stronie krzywej Gaussa tzw normalni do dziś siedzieliby w jaskiniach... itd. itp.
Obserwuj wątek
    • kod_matrixa Re: Obsesyjne szukanie norm 13.06.18, 17:06
      Jakby tego było mało - osoby o wysokim IQ częściej niż przeciętne osobniki cierpią na zaburzenia natury psychicznej (trochę to nie dziwi, w końcu wystawieni są na permanentne obcowanie z nie do końca rozwiniętą większością gatunku).

Konkluzja jest taka, że wszystko tak naprawdę czym jest normalność zależy od przyjętej jej definicji tj tego co ma być istotą normalności: arytmetyka czy rozwój intelektualny.

Kolejna kwestią jest taka, że człowiek jest gatunkiem stadnym, a więc różnorodność ról do odegrania poszczególnych osobników w stadzie musi być wpisana w charakterystykę tego gatunku niczym robotnice, trutnie i królowa w roku pszczelim.

Nasuwa się zatem o zasadność maniakalnego wręcz doszukiwania się norm we wszystkim wszędzie i na każdym kroku.
    • ada_ww Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 08:56
      A no sa tacy, szczegolnie, jak wezma np.niedouczonego idiote do psychologicznego eksperymentu i w tym eksperymencie powierza mu funkcje. Tak sie tez stalo, heden taki wczul sie role straznika w eksperymencie . Ludzie bioracy udzial w eksperymencie to glownie byli lekarze, o czym on nie wiedzial.
      Glupi byl niczym Dyzma, a moze i jeszcze glupszy, zadal ustalania norm zgodnie z jego chorym widzimisie. Chcial koniecznie jedna kobiete, lecz ta dla niego zniknela bez sladu, nie do znalezienia, co spedza idiocie sen z powiek. W eksperymencie dano na imie jednej kobiecie tak samo, jak nazywa sie ta, co uciekla. Jak die idiota wczul w role, darl pysk, ze maja dziewczyne nprzetransportowac do jego brudnej, cuchnacej chalupy z grzybem na scianie i karaluchami do tego znalezc dziecko w wieku 8 lat, bo ta co uciekla ma 8 letnie dziecko i idiota uroil sobie, ze to jego. Plakal, ze musza to zrobic, bo cala wies z niegondrwi, ze baba uciekla z dzieckiem i best nie do znalezienia, wiec trzeba podstawic dublerow, zeby uratowac jego dobre imie. W role tez wczula sie mamusia idioty, no niczym byla premier Szydlo. Chcieli ustalania norm, ze grzyb na scianie jest korzystny dla zdrowia, a karaluchy sa dowodem na to, ze w domu jest caly czas wysmienite, pyszne jedzenie. No i z tego wszystkiego zgubilam watek, zamiast trzymac sie tematu znow obrobilam komus na forum 4 litery.

• herakles-one Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 10:50
      Obsesje to masz Ty na punkcie psychologów ! Twoje pojęcie jest mgliste nie tylko o sztuce i kulturze, lecz zwłaszcza o psychologii, o której tutaj tyle piszesz. Projektujesz też na otoczenie swoje dysfunkcje w zakresie logicznego myślenia.
      • leda16 Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 12:46
        A Ty Herakles poważne problemy z samooceną. Uroiłeś sobie, że jesteś kompetentny w zakresie wiedzy psychologicznej i bij, zabij każdego, kto ma czelność Twoje urojenia kwestionować. Ciężko musi Ci być w życiu z takim podejściem do ludzi...
      • mona.blue Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 13:45
        Matrix ma faktycznie obsesje na punkcie psychologów, jeżeli o nim piszesz, nie chce mi się juz nawet z nim dyskutować, tak wydaje mi sie to bez sensu.
        • leda16 Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 15:16
          Obsesję? Myślę, że po prostu ich nie lubi, do czego ma niezbywalne prawo. Pewnie któryś Mu się naraził, o co nie trudno :) Jednak Jego zarzuty są rzeczywiście tak tendencyjne, że szkoda z nimi dyskutować.
          Pisałam pod adresem Heraklesa.
          • kod_matrixa Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 16:13
            Słońca Wy moje, ani nie nie lubię psychologów, ani nie mam obsesji na ich punkcie. Mam natomiast krytyczne spojrzenie i alergię na dysfunkcję z zakresu zdolności kognitywnych, jak i w ogóle brak kompetencji, umiejętności i wszelką tandetę intelektualną, skorelowaną zazwyczaj z zawyżoną samooceną. Na prawdziwość moich słów podałem twarde dane (IQ studentów) i inne poważne opinie specjalistów w tej dziedzinie.

Nie liczę na jakieś merytoryczne argumenty z Waszej strony oprócz klasycznego mędrkowania na poziomie gosposi domowych na zasadzie "nie masz racji bo nam pomogli i już!".

Pewnie temat nie byłby wart kruszenia kopii jeśli w grę nie wchodziłoby zdrowie tysięcy Bogu ducha winnych i niczego nieświadomych ludzi.

A teraz wracajcie na ploteczki przy kawusi z ciasteczkiem czyli kwintesencję Waszej samorealizacji.

• kod_matrixa Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 16:26
            Jeszcze taka jedna uwaga. Nie zdradzające się z tymi Waszymi obsesjami czyt. kompleksami na punkcie złych lekarzy. Lekarzom można pewnie sporo zarzucać, ale akurat dla psychologów to o co najmniej ze 3 levele za wysoko żeby równać się z nimi wiedzą, że o ogólnej inteligencji nie wspomnę.

Z jakiegoś powodu oni są przełożonymi psychologów, a nie odwrotnie.

PS
            Nie jestem lekarzem.
          • herakles-one Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 16:46
            Wiesz Leda, ja też nie pałam miłością do niektórych profesji, ale nie zaśmiecam żadnego forum pisaniem elaboratów na ich temat. A matrix zakłada coraz to nowy wątek. Proponuję : nie karmić trolla. !
            • kod_matrixa Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 17:04
              Wszystko zależy od punktu widzenia. Dla mnie spamem są niczym nieuzasadnione te peany na cześć terapeutów, zapewne towarzystwa wzajemnej adoracji imitujące zadowolonych pacjentów na tym i nie tylko tym forum od czasu do czasu spamujący reklamami swoich gabinetów na skraju bankructwa.
            • mona.blue Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 19:30
              herakles-one napisał:

> Wiesz Leda, ja też nie pałam miłością do niektórych profesji, ale nie zaśmiecam
              > żadnego forum pisaniem elaboratów na ich temat. A matrix zakłada coraz to nowy
              > wątek. Proponuję : nie karmić trolla. !

Chyba tak, bo to już męczące jest.
              • leda16 Re: Obsesyjne szukanie norm 17.06.18, 20:41
                mona.blue napisała:
                > Chyba tak, bo to już męczące jest.

Może nie tyle męczące, ile intelektualnie jałowe. No to ja idę farbować kudeł na blond :)
                • kod_matrixa Re: Obsesyjne szukanie norm 28.06.18, 17:04
                  > intelektualnie jałowe

cóż taka jest już tą obecna psychologia - poziom kolorowych pisemek dla pań z nadmiarem czasu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka