mona.blue 18.06.20, 18:38 Co rozumiecie przez pojęcie zaufania do drugiego człowieka , szczególnie kogoś bliskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
na_deszczu Re: Zaufanie 18.06.20, 18:49 Zaufanie to czasem wychodzenie ze strefy komfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 18.06.20, 18:53 O! To ciekawe. Zaufanie bardziej mi się skojarzyło z przebywaniem w sferze komfortu. Ale fakt, zaufanie jest podjęciem ryzyka, a więc wychodzeniem poza sferę komfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Zaufanie 18.06.20, 19:13 Widzisz Monka, zaufanie to znowu deseń wiary w siebie. Taki bezpośredni i świeży przykład: MuchaPlujkaNaDeszczu przy swojej niskiej samoocenie, zrobiła takie nieudane salto. Wrzutka o odejściu* i test jak wypadnie. Kto będzie płonnie żegnał, ubolewał i odradzał. Wezwała wszystkich, ale poza Tobą (przyporządkowaną stadnie) nikt nie pomachał. Może ja to wyzwolę teraz? Haha Widzisz Monka, szachy-machy. *i w taki najbardziej prymitywny sposób zapowiedziała swój powrót, ale zanim odeszła, to jeszcze została. Oj waletuj plujeczko, waletuj will see Odpowiedz Link Zgłoś
na_deszczu Re: Zaufanie 18.06.20, 19:17 Czy ten podstarzały forumowy playboy przestanie mnie dręczyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 18.06.20, 19:51 Dla mnie Mona, to z tych takich twoich pytań jakąś silną żądaniowością zawsze zawiewa. Albo chcesz kimś kierować w ramach pięknego pojęcia odpowiedzialności za kogoś, albo pięknie zaufać, by był taki jaki ci odpowiada. Zaufanie to wiedza, a że zawsze nie cała, to własna wiara i nadzieja, ale tę rozliczasz przede wszystkim z sobą. Od reszty są przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 06:12 zaufanie gdzies na koncu zawsze oznacza oddanie kontroli puszczenie sznurków, zostawnienie komuś zwłaszcza tych które prowadzą do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 08:18 Przecież tu, to widać. To takie kółeczko Mony. Ani kroku w przód. Ok, chce wierzyć, że znajdzie się ktoś, kto jej zastąpi "opiekę", którą w przeżytym źle ocenia, na tę wymarzoną, z odpowiedzialnością i zaufaniem, trudno. Puścić sznureczki, dostać kolorowe wstążeczki. Wcale nie zamierzam wciskać Monie dyskusji, której nie chce. Było dość, to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 11:38 Ok, jak nie uległaś trendowi wylogowania się ze mnie, to później kółeczko rozwinę. Teraz to muszę zdążyć pozałatwiać przed burzą i klatką. Wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:39 yadaxad napisał(a): > Ok, jak nie uległaś trendowi wylogowania się ze mnie, to później kółeczko rozw > inę. Teraz to muszę zdążyć pozałatwiać przed burzą i klatką. Wrócę. Ok Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 10:57 Co do kierowania kimś to tylko do nadmiernej kontroli jednej córki się poczuwam, nie roszczeń sobie prawa do kierowa ia innymi. Dlaczego zaufanie to wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:01 mona.blue napisała: > Dlaczego zaufanie to wiedzą? wiedza, ale nie cała w tym rzecz, że nie cała Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:03 ufasz Bogu? a masz całą wiedzę? własnie tak ufaj ludziom sobie też Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:13 trzeba oddzielić zaufanie od oczekiwań jesli ktoś nie spełnia oczekiwan to nie mowmy o zawiedzionym zaufaniu bo go nie dostał Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:14 To bardzo trudne. Bóg ma swoje plany. Moim zadaniem jest podporzadkowac się woli Boga - badz wola Twoja. A co, jeżeli ta wola mi nie będzie się podobać? Nawet takie pytanie mi chodziło o po głowie w trakcie pandemia, a co jeżeli Bóg będzie już chciał mnie wziac do siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:21 przytocze ci mona taką sytuacje stąd z forum dostałem opieprz ktoregos razu od na_deszczu nie mam oczekiwan ze mnie nigdy nie opieprzy nie poczulem sie obrazony bo mam zaufanie ze to nie miał byc atak na mnie, jakkolwiek to brzmialo albo zaufanie albo oczekiwanie oczekiwanie zwłaszcza to wyrazone glosno, to sterowanie faktycznie nie za bardzo ufasz Bogu a co by było gdybys nie wierzyła nie było Boga w twoim zyciu to co bys zrobila gdyby wirus cie zabijał? kogos bys obwinila? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:28 albo inny przykład mój syn, zastanawiał sie nad studiami rozmawialismy o tym wybrał coś dla mnie zaskakującego zgodnie z tym czego bym sie spodziewał? nie czy mu ufam? ze pojdzie swoj droga mądrze? tak Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:29 zaufanie nie opiera sie na tym ze ktos twoje oczekiwania spelnia Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:34 jesli komus ufam to to sie opiera na mojej wiedzy o czyims "kregoslupie" ale nie musze miec pewnosci co ten ktos zrobi w takiej czy innej sytuacji równiez wobec mnie, czy to bedzie takie jakbym chcial, czy inne Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:41 afq napisał: > jesli komus ufam to to sie opiera na mojej wiedzy o czyims "kregoslupie" > ale nie musze miec pewnosci co ten ktos zrobi w takiej czy innej sytuacji > równiez wobec mnie, czy to bedzie takie jakbym chcial, czy inne > I to mi wiele wyjaśnia I to o puszczaniu sznureczkow Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:46 Nie uważam, żeby nie można było mieć co do kogoś oczekiwań. Na pewno nie zadać, ale można poprosić i dac prawo do odmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:52 mona.blue napisała: > Nie uważam, żeby nie można było mieć co do kogoś oczekiwań. Na pewno nie zadać, > ale można poprosić i dac prawo do odmowy. zgadza sie :-) co nie oznacza naruszenia zaufania nie powinno Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:45 Ja nie obwinialabym Boga o śmierć, z jednej strony bym wierzyła, że to najlepsze dla mnie, bo w niebie będzie super, a z drugiej po prostu byłabym się samego procesu umierania. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:51 nieco obok tego o czym teraz piszemy wazna dla mnie piosenka www.youtube.com/watch?v=kZuYff81-Fc prosta piosenka o umieraniu lepiej ci nie opowiem jak to widze Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:01 afq napisał: > nieco obok tego o czym teraz piszemy > > wazna dla mnie piosenka > www.youtube.com/watch?v=kZuYff81-Fc > > prosta piosenka o umieraniu > lepiej ci nie opowiem jak to widze > mądre Perfect to mój ulubiony zespół, muzyka i słowa są zawsze Perfect:) Kiedyś grali na naszej imprezie firmowej. I widziałam Markowskiego z bliska, na ulicy. Jego córka też fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 12:04 to musisz tez lubic maanam www.youtube.com/watch?v=52rBL2rqrag ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:33 afq napisał: > to musisz tez lubic maanam > > www.youtube.com/watch?v=52rBL2rqrag > > ;-) > Zgadza się:) Na tej imprezie, o której pisałam, grał też Maanam :) to byla najlepsza impreza na której byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:37 afq napisał: > o szajse, to niezly koncert był :-) > Było suuuper! Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:41 mona.blue napisała: > afq napisał: > > > o szajse, to niezly koncert był :-) > > > > Było suuuper! > > I jeszcze że względów osobistych nad wyraz miło wspominam:) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 12:42 jako młodziak biegałem np na kult www.youtube.com/watch?v=L1CxZeSJdfo Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 12:45 o... i te klimaty :-) www.youtube.com/watch?v=gVhKwnUzWwM w tym miejscu winyl zrobiłem cieńszy Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 12:48 jeeej stary dobry kult www.youtube.com/watch?v=HU85OSJLXLI Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:57 afq napisał: > jeeej stary dobry kult > > www.youtube.com/watch?v=HU85OSJLXLI Uwielbiam Lewe, lewe Śpiewamy we wspólnocie na konwkwencjach, czyli rekolekacach podczas agap, czyli wyżerek :) I Baranka też śpiewamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 13:01 Zainspirowałeś mnie, więcej posłucham Kultu, bo nie znam za dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Zaufanie 19.06.20, 13:26 No jak Kult to Kazik, wiadomo. A jak wiadomo / obecnie/ Kazik to narzędzie w rękach peerowcow.. /tych od pr także z dużej litery/ ja na twoim miejscu - monka, zastanowiłabym się ... /nóż, widelec będą cię przekabacac:/ Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 13:33 kazik nie byl i nie jest w niczyich rekach to ze sie co poniektorzy probuja, jesli w ogole, podczepiac w taki czy inny sposob to inna sprawa rozróżnij to Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Zaufanie 19.06.20, 19:09 AFQ, brzmisz jak Kazik. Czy Ty jesteś nim? Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Zaufanie 19.06.20, 23:06 Czyli jednak. Szacun Kazik Mi 01.06 Minęło 14lat Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:23 astroblaster napisał(a): > Czyli jednak. Szacun Kazik > Mi 01.06 Minęło 14lat :-D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 13:28 mona.blue napisała: > Zainspirowałeś mnie, więcej posłucham Kultu, bo nie znam za dobrze. > "jeźdzców" bardzo lubie kultu Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 13:48 Mam nawet płytkę Muj wydafca, posłucham sobie w samochodzie, bo najlepiej mi sie słucha dobrych tekstów podczas prowadzenia samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Zaufanie 19.06.20, 14:12 No tak, niektore teksty piosenek Kazika, / nie ojca jego:/ były przedmiotem/ stanowiły główny wątek/ prac magisterskich, najpierw o kształtowaniu się języka, a obecnie o impecie tzw urban language, na codziennosc. Np na odmienne od starego np.- rozumienie definicji.. W tym ujęciu odbierając językowe wygibasy Staszewskiego lepiej słuchać tekstów z myj wybafca, jak poezji śpiewanej- w ciszy i spokoju. czego wraz z prosta i jasna droga do celu, życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Zaufanie 19.06.20, 19:11 To było dojebane Kallka. No wow. Kopara mi opadła. Szacun. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:50 Kult też jest super Ja lubię to youtu.be/DqBuIaa2-_s Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:36 afq napisał: > to musisz tez lubic maanam > > www.youtube.com/watch?v=52rBL2rqrag > > ;-) > To niby aluzja do tematu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 12:40 mona.blue napisała: > To niby aluzja do tematu? :) nie, po prostu lubie ten numer choc oczywiscie ten numer tez ma tekst wyrastaja nam różne smycze, znikają wyrastają nowe Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:09 I Perfect śpiewa w jednej z piosenek: elektronik kradnie w Tewie (był taki zakład produkujący układy scalone), a ja tam pracowałam na początku mojej drogi zawodowej, w zasadzie w Instytucie przy Tewie, jestem z wykształcenia elektronikiem, ale te studia to pomyłka była jak patrzę z perspektywy, to informatyka była moim żywiołem. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 12:11 hehe, no to piosenke ze swojego podwórka ówczesnego mialas :-D Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 12:30 afq napisał: > www.youtube.com/watch?v=1_XsuuQNT9E dokładnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:25 a jak czujesz mona Bog ci ufa? nie odwołuj sie tu do pisma itp pytam co czujesz Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:32 afq napisał: > a jak czujesz mona > > Bog ci ufa? > > nie odwołuj sie tu do pisma itp > pytam co czujesz > Tak Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:38 afq napisał: > a zawsze spelniasz jego oczekiwania? > Nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 11:48 No tak :) To z przykładem Twojego syna było przekonujące, to samo mam wobec córki. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 10:27 klika dni temu właściwie kilka nocy temu naszła mnie taka myśl zaufanie innych do siebie buduje się m.in. przez umiejętność przyznawania się do swoich błędów nie do końca w temacie, ale w sumie w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 10:56 to prawda ale za cudze wnioskowanie nie ponosze odpowiedzialnosci ponosze odpowiedzialnosc za to co ja wnosze Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 10:58 i nie ma sie co obrazac ze ktos z tym czyms co wniosłem zrobi co chce/potrzebuje/umie Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 11:02 To tak jak z tą rzeczą, o której pisałam, że mi się nieprawdopodobnie udała. Wszyscy co widzieli popadali na mordki z zachwytu, prócz samych zainteresowanych. Nawet nie samo potwierdzenie chodzi, bo i tak wiem jak to ocenić, ale że miałam świadków. Domyślam się, o co chodziło w tym buncie, a poza tym jakoś to po mnie spłynęło. Zaoferowałam, nie ma sprawy, przywracam stan pierwotny bez problemu. Ale co ja mam się o to bić ze złości, by ciach ciach, jak chcecie głupie, to macie? Powiedziałam - mogę i czas leci. A mam co robić, sama dodawać sobie nie muszę. I jakoś trzeci tydzień cicho. A jak zapienią, nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 11:09 wolność w tym co sie oferuje nauczylem sie w koncu tego a ze czasem nie wchodzi.. przeciez nie dla siebie to robie :-) z drugiej strony.. im odważniej z tej wolności korzystam tym łatwiej i częściej wchodzi jednak :-) "jak zapienią, nie ma sprawy" no przecież, to ich piana i mogą chcieć mieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 11:29 I tak mnie to nic nie nauczyło, bo durna bym była, gdybym po tej "stracie zaufania", że jak się komuś trzy razy coś obrazowo wyjaśnia i on to trzy razy potwierdza, to może to być umowa nie pisana, która tej sytuacji należy, obrażała normalnych, inteligentnych ludzi jakimś skurczowym zachowaniem. Trudno, od czasu do czasu inaczej skonstruowana mądrość się trafi. Są jeszcze inne "dowody", które przynależą i ich nie omijam, bo są częścią pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 16:00 Wyciągnęłam książkę Coveya o zaufaniu i trochę poczytałam i dzis będę jeszcze się w nią wgłębiać. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 17:17 Czytaj. I tak ci wyjdzie, że do zaufania potrzebne są kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 18:03 Żeby być godnym zaufania to owszem, kompetencje, ale również prawość, dobre intencje i rezultaty, z tym że on opisuje bardziej pod względem zawodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 18:08 A w sensie osobistym, nie zawodowym tomizmie kompetencje? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 18:13 W każdym. Czego dotyczy przedmiot zaufania. Można je przeskoczyć, ale wtedy to już jest nadzieja. A do tej też trzeba mieć kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 18:29 Przewidywalnosc tego czlowieka w danych, wymagajacych sytuacjach, co wiecej, po naszej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 18:47 Z przewidywalnością w wymagających sytuacjach tomsie zgodzę, ale nie wiem czy zawsze po naszej mysli. Wydaje mi się, że zachowanie powinno być prawe, dążące do dobra, tak idealnie by było, ale nierealnie dosc, tak samo jak nasza myśl nie zawsze będzie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 19:23 Wydaje mi się, że zachowanie powinno być prawe, dążące do dobra, tak idealnie by było, ale nierealnie dosc, tak samo jak nasza myśl nie zawsze będzie prawa. Podejdz droga Mona blizej, opowiem Ci bajeczke ;') Dokladnie z tego powodu, ze nie kazde zachowanie drugiej osoby wydaje sie nam prawym i dobrym, realistycznie patrzac, nie do kazdego mamy zaufanie, a w zasadzie to prawie do nikogo ;") Sa jednak przeslanki statystyczne (nasze doswiadczenie) ktore pozwalaja nam zaryzykowac z jednymi ludzmi bardziej, a z inymi wcale, bo przewazie zawodza nasze oczekiwania w takich sytuacjach. Co do samego zachowania ludzkiego. Otoz nie, nasz swiat tak jest zaprojektowany przez Boga, aby ludzie wlasnie dazyli do zlego zachowania, inaczej Bog by mogl sobie pomyslec, ze nadal jestesmy w raju, a tego chyba zaden czlowiek nie chce, wprowadzic swojego zwierzchnika w blad, wiec czynimy zlo ;') Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 19:33 Co do zaufania to może masz rację. Co do Boga, to coś Ci się pomyliło, Bóg tak stworzyl, ale nie zaprogramował człowieka, aby czynił dobrze. Ale obawiam się, że znów stanie ta dyskusja na dzieciach, które cierpią jako dowód na Boga, który mnie kocha albo nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 19:37 Mowisz Mona ze jestes zaprogramowana przez stworce aby czynic dobrze ? To jest bardzo ciekawe, wreszcie sie przyznalas do determinizmu ;') Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 19:50 Napisałam, że nie zaprogramowana, tylko stworzona do czynienia dobra, ale z możliwością czynienia zła, stworzona razem z sumieniem i wolna wola. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 19:58 Ty Mona ani ja nie mamy za grosz wolnej woli, Ty chyba nawet nie rozumiesz znaczenia tego slowa, bo generalnie nie ma ono sensu. Masz taki sam swiadomy wplyw na swoje mysli jak masz na prace watroby, zaden. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 20:10 Tak chyba co innego rozumiemy pod tym pojęciem. Wg mnie, za teologia mamy możliwość wyboru dobra lub zła. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 20:18 A wedle obserwacji naukowych nie mamy zadnego wyboru dobra i zla, to znaczy, nie mamy swiadomego wyboru, nasz mozg za nas dokonuje decyzji w podswiadomosci. Obejrzyj podana prezentacje Harrisa, moze stopniowo Ci sie odkorkuje ten temat ;") Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 20:23 Bardziej ufam sw. Augustynowi i sw. Tomaszowi z Akwinu niż p. Harrisowi. Ale może lukne. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 20:30 Tu nie chodzi Mona o to abys ufala komus, tylko abys probowala myslec, po to dostalas mozg od natury i dlatego nie jestes kotem tylko wlasnie Homo Sapiens, zatem mysl, a mniej ufaj ;") Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 20:31 Ale co poniektórzy mają instrukcje. Nie tylko Monę myślę. Ludzie potrzebują instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 19.06.20, 20:48 A wracając. Nie ma zaufania jako takiego, jako kawałek do wzięcia. Zostając przy zaufaniu, a nie innych ograniczeniach myślenia. Im więcej tego co istnieje, czyli niezaufania sobie rozłożysz i poukładasz, tym więcej zaufania dostrzeżesz. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:18 ten sam polecany przez ciebie Sam Harris twoj autorytet jak rozumiem przyznaje ze nauka wcale nie uwaza ze nie mamy wolnej woli www.youtube.com/watch?v=C3V_fpEA5dk 3'11" Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:22 ta.. chwile oglądałem chce obalac istnienie wolnej woli którą najpierw sam głupio definiuje rzeczywiscie, nie ma sensu oglądac za długo Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:25 rozumiem ze pan Harris wyklucza zwykłą poczytalność w całej ludzkiej populacji no to wtedy ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 20:07 Sam Harris w miare skladnie to omawia (zacznij od 1:30) choc osobiscie uwazam, ze nawet on nie calkiem rozumie konsekwencje braku wolnej woli, jednak wyjasnia jak najbardziej poprawnie. Sam Harris on "Free Will" Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 20:49 Za długie to jest, mam dzisiaj dwie ciekawe lektury na wieczór. Chyba, że napiszesz odkad-dokad jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 20:50 I to trochę jest tak, jakbym ci zaproponowała przeczytanie książki ' Osoba i czyn' Karola Wojtyły :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 21:41 mona.blue napisała: > I to trochę jest tak, jakbym ci zaproponowała przeczytanie książki ' Osoba i czyn' Karola Wojtyły :) Przeczytalbym sobie 2 stronnicowe strzeszczenie i na to samo by wyszlo w tym konkretnym przypadku, pytanie czy Tobie wystarczy kilka minut na wylapanie istoty ;")) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 21:39 Powiem tak, bystra osoba pojmie istote juz po pierwszych 5minutach, a taka mniej bedzie potrzebowala ogladac dalej. On w sumie nie robi nic innego tylko przez caly wyklad podaje rozne przyklady na dokladnie to samo, zatem nie trzeba wcale ogladac od dechy do dechy. Ja prostymi slowami podpowiem Ci tak, Twoj sw. Tomasz z Akwinu, jakby dane mu bylo zyc 10 razy, to ile razy wedlug Ciebie zostalby swietym a ile razy np. podlym morderca i pomysl dlaczego. To w zasadzie wszystko ;") Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 19.06.20, 23:10 Wiesz, to tak trochę jakby rozmawiać dwoma różnymi językami. Jeżeli nie wierzy się, że pomiędzy bodźcem A naszą odpowiedzią na bodziec jest chwila, w której możemy wybrać naszą odpowiedź. Wysłuchałam pierwszego przykładu z mordercą, że to wina jego genów, dzieciństwa itd. Przeczy temu chociażby historia Kaina i Abla. Wymiar sprawiedliwości również nie bierze pod uwagę jego genów czy dzieciństwa, tylko to skazuje Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:37 to ja mam bardziej doczesny przyklad uzaleznilem sie, dziecinstwo, geny, wszystko sprzyjało zostałem alkoholikiem zostałem i juz, koniec, musialo tak byc to dlaczego nie pije? bo tak tez musialo byc? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 23:43 Nie to mieszkanie, rozmowa z yada pietro wyzej, czesc ;') Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:44 jan_stereo napisał: > Nie to mieszkanie, rozmowa z yada pietro wyzej, czesc ;') mam to w nosie czy ci sie podoba jaśku czy nie ze tu posiedze :-) ładnie tu, mi sie podoba, poczytam sobie ciebie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:46 znowu sam siebie w oslej ławce sadasz, potem znowu bedziesz chciał żebym ci pomógł z niej wyleźć a ja znowu puszcze mimo uszu twoje prosby :-) tylko dlatego ze smiesznie w tej ławce wyglądasz, a ja nie chce psuc sobie zabawy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 19.06.20, 23:51 na pewno po prostu musiało tak byc, nie miales zadnego wplywu na to ze wklejasz tu link do nieprzemyslanych wywodów mozliwe ze w twoim swiecie tak wlasnie jest :-D nie kwestionuje tego :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 20.06.20, 00:01 nie mam dzis zaciecia do nianczenia drugiej Mony ;") Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Zaufanie 20.06.20, 18:33 jan_stereo napisał: > nie mam dzis zaciecia do nianczenia drugiej Mony ;") powinno ci pójść jak z płatka przecież wiesz co napisze zanim sam pomyslę :-D niszczycielu Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 23:40 Wiesz, to tak trochę jakby rozmawiać dwoma różnymi językami. Jeżeli nie wierzy się, że pomiędzy bodźcem A naszą odpowiedzią na bodziec jest chwila, w której możemy wybrać naszą odpowiedź. Sek w tym Mona ze tu nie ma co wierzyc lub nie, to przesuniecie czasowe (owa chwila) zostaly zarejstrowane/zmierzone, tak samo jak mierzysz centymetrem obdwod u siebie w pasie, wiec nie musisz juz wierzyc ile masz obwodu ;")) Wysłuchałam pierwszego przykładu z mordercą, że to wina jego genów, dzieciństwa itd. Przeczy temu chociażby historia Kaina i Abla. Wymiar sprawiedliwości również nie bierze pod uwagę jego genów czy dzieciństwa, tylko to skazuje Brawo, ze cos zrobilas w tym kierunku, to duzo ciekawsze niz tracenie czasu na te wszystkie plytkie wywody tutaj na forum ;')) Moim zdaniem opowiesc o Kainie i Ablu niczemu nie przeczy, radze ogladac dalej az Ci zaskoczy. Natomiast wymiar sprawiedliwosci nie sluzy zadnej sprawiedliwosci tylko co najwyzej prymitywnemu izolowaniu/karaniu osob, ktore uznano, ze sa niebezpieczne dla spoleczenstwa, wiec nie warto sie do tego instrumentu odwolywac. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 00:18 Mówię o dwóch językach w których nigdy sie nie zrozumiemy. On i jak zakładam ty nie wierzycie, że istnieje dusza, a wola i rozum to jej przymioty, tego nie da się zmierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 20.06.20, 00:29 mona.blue napisała: > Mówię o dwóch językach w których nigdy sie nie zrozumiemy. On i jak zakładam ty > nie wierzycie, że istnieje dusza, a wola i rozum to jej przymioty, tego nie da > się zmierzyć. Wiesz, wszystko mozesz sobie zalozyc, kwestia wyobrazni, pytanie tylko czy tego faktycznie Mona chcesz, zyc w sympatycznej wizji czy tez mniej kojacych umysl faktach ;") Nie bardzo wiem rowniez dlaczego to dusza mialaby byc odpowiedzialna za rozum albo za wole, skoro wiemy, ze bez mozgu zadna dusza nic nie wyrozumuje (wiesz jaka jest wolna martwych osob, zadna). Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 20.06.20, 01:11 A przed urodzeniem tez jest odlaczona ? Dusze sie rozmnazaja zatem ;") Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 00:40 Przejrzałam sobie YT i widzę, że wielcyi filozofowie się nad tym głowią, żeby wykazać czy istnieje wolną wolą czy nie i nie potrafią udowodnić ani jednego ani drugiego, to co dopiero my ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 20.06.20, 00:44 Powiem wiecej, nie potrafia nawet zdefiniowac tej wolnej woli, dlatego napisalem na poczatku ze to pusty frazes jest bo niewiele tak naprawde znaczy jak sie chwile zastanowic i wniknac glebiej ;') dobrej nocy ;") Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 01:01 Przejrzałam jedną z dwóch książek o filozofii, ktore posiadam :) Przeczytałam pobierznie o deterministyczny, indeterministach i kompabilizmie i teorii agencji, te trzy ostatnie nurty uznają istnienie wolnej woli, ale ostatecznie filozoficzne rozważania na temat wolnej woli prowadzą do pytania kim jest człowiek, czy tylko cialem i materia czy też posiada duszę. I pomyśleć, że sama też do tego doszłam w powyższych postach :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 20.06.20, 01:09 Wiesz Mona, tak naprawde to nie ma znaczenia czy czlowiek ma dusze czy tez nie, przynajmniej w kontekscie 'wolnej woli'. Mamy bowiem dwie mozliwosci: - wszystko jest zdeterminowane, kazda jedna czastka (w tym i 'dusza'), - jest w dzialaniach czastek wszechswiata element 'chaotyczny/niezdeterminowany' (zatem i 'dusza' podlega owej 'chaotycznosci'), Jedno i drugie niczego tu nie zmienia, bo nie daje zadnej 'wolnosci'. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Zaufanie 20.06.20, 10:06 No janek, wychodzi na to, ze ty duszy nie masz a mona, tak. Czyli każde jak se woli. A wedle mnie, wszyscyśmy fraktale. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 11:20 Żadne z nas nie przekona drugiego, więc pozostańmy przy swoich zdaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 20.06.20, 11:38 Mojej 'duszy' Mona na pewno nie przekonasz. Warto jednak od czasu do czasu mniej wierzyc, jesli daja Ci taka mozliwosc i pomeczyc troche umysl ;') Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 11:42 jan_stereo napisał: > Mojej 'duszy' Mona na pewno nie przekonasz. Warto jednak od czasu do czasu mnie > j wierzyc, jesli daja Ci taka mozliwosc i pomeczyc troche umysl ;') Połóg.nastymować umysł warto, tym bardziej, że przy okazji przejrzałam sobie najważniejsze pytania, jakie zadaje sobie filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 11:44 *pogimnastykować Mój nowy telefon jeszcze mi głupoty podpowiada, nie przystosowal się jeszcze do mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 20.06.20, 11:46 Mona, twoją wolnością wobec Jasia, jest powiedzenie - tak jest, tak mam, tak chcę, bez względu czym jest to determinowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 12:08 yadaxad napisał(a): > Mona, twoją wolnością wobec Jasia, jest powiedzenie - tak jest, tak mam, tak > chcę, bez względu czym jest to determinowane. Pewnie tak, może to i złoty srodek, skoro najwięksi filozofowie nie są zgodni w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Zaufanie 20.06.20, 13:21 A o kółeczku nie zapomniałam, nie ucieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 13:23 yadaxad napisał(a): > A o kółeczku nie zapomniałam, nie ucieknie. Mam nadzieję :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Zaufanie 19.06.20, 23:48 Jak Ci Mona latwiej, to mozesz alternatywnie sobie szybko przegladnac essej Schopenhauera 'O wolnosci ludzkiej woli', dosc zwiezly i prosty. To nie jest jakies obecne odkrycie itp. Tylko przykldy dosc suche sa ;") Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Zaufanie 20.06.20, 01:08 To już jutro. I poczytam co tam filozofowie piszą o duszy. Odpowiedz Link Zgłoś