annaeska86 23.02.21, 20:51 Poszukuje dobrego psychoterapeuty behawiralnego na nerwicę lękowe oraz depresje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ona321 Re: Dobry psychoteraputa 10.03.21, 10:46 Długa droga przed Tobą. Znaleźć dobrego psychoterapeutę to trudna sprawa. Szukaj w większych miastach. Poczytaj czym powinien się charakteryzować. Ja trafiłam dopiero za 3 razem, ale warto było szukać, bo wreszcie się wygrzebuję z lęków i depresji właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 23.07.21, 13:33 placowki.mp.pl/unit/index.html?id=809523 Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Dobry psychoteraputa 13.03.21, 14:12 Dobra pacjentka szuka dobrego psychoterapeuty. Uwielbiam takie poszukiwania, niech Ci roze swieca romantycznie i nerwy sie ukoja ;')) Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 02.04.21, 00:49 Masz cale spektrum Agnieszka Popiel. Do niej się wbij. Warta każdej sekundy, polecam w ciemno Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 14:59 Nie ma dobrych, ani złych psychoterapeutów. Nie ma nawet średnich. Są "tylko" dobrzy ludzie o zwiększonej empatii i wrażliwości, którzy zostają psychoterapeutami. No i ci pozostali. Ci dobrzy pomagają swoją osobowością, a nie mitycznym warsztatem zawodowym. Są pomocni na tyle, na ile może pomóc człowiek - jeden drugiemu. Natomiast reszta to w przytłaczającej części legenda. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 15:36 «Są "tylko" dobrzy ludzie o zwiększonej empatii i wrażliwości, którzy zostają psychoterapeutami. No i ci pozostali. Ci dobrzy pomagają swoją osobowością, a nie mitycznym warsztatem zawodowym» W każdej pracy potrzebne są odpowiednie kompetencje, wiedza, umiejętności. W zawodzie psychoterapeuty również. Nie tylko osobowość, empatia, ale przede wszystkim wiedza i umiejętności, chociażby techniki komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 16:24 kod_matrixa napisał: > Tak, jasne. > Może jakieś argumenty, Matrix? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 16:29 Od kiedy to widz musi udowadniać, że iluzjonista nie jest magikiem, który zna cudowne zaklęcia? Pomieszałaś role. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 17:32 Dyskusja (a jesteśmy na forum dyskusyjnym) polega na wymianie argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 17:40 Uważasz, że empatia wystarczy. Jeżeli pójdziesz do psychologa po to, żeby się wyżalić, to wystarczy. Poklepie po plecach, poda chusteczkę i pocieszy. W innych przypadkach nie wystarczy. Czy umiejętność komunikacji nie jest ważna, czy nie jest ważne analityczne myślenie, czy nie jest ważna logika? Czy nie jest ważna wiedza z zakresu anatomii (funkcjonowanie układu nerwowego, budowa mózgu, etapy rozwoju człowieka itp.) Zaznaczam, że nie znam ani jednej osoby, której pomógł w jakiś sposób psycholog, nie mam takich znajomych. Jednak wrzucanie psychologa/terapeuty do jednego worka z wróżką, to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 12:57 > Uważasz, że empatia wystarczy. Źle postawione pytanie i jednocześnie powszechny błąd poznawczy.. Nie wiemy co robić, ale zrobimy cokolwiek, bo robienie niczego nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 17:44 «Od kiedy to widz musi udowadniać, że iluzjonista nie jest magikiem, który zna cudowne zaklęcia?» Nie o zaklęcia tu chodzi. Ja też we wróżki nie wierzę. Wierzę jednak, że dobrze pokierowana rozmowa może komuś pomóc, a do tego tylko empatia nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 13:00 odpowiednio pokierowana może: a) pomóc B) zaszkodzić c) nie przynieść rezultatu To tak jak w każdym innym przypadku w relacjach między ludźmi. Tylko po co udawać, że wynaleźliśmy koło? Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 15:19 Myślę, że empatia może nawet zaszkodzić. Terapeuta ma być obiektywny, a nie empatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 15:27 «Uważasz, że empatia wystarczy. Źle postawione pytanie i jednocześnie powszechny błąd poznawczy..» Ok. Uznałeś, że "Nie ma dobrych, ani złych psychoterapeutów. Nie ma nawet średnich. Są "tylko" dobrzy ludzie o zwiększonej empatii i wrażliwości, którzy zostają psychoterapeuta". Rozumiem, że ci ze zwiększoną empatią zostają psychoterapeutą, ale później nie wiadomo, czy to w jakiś sposób pomoże im w pracy? Więc mają takie marzenia, że będą pomagać, a tu może wyjść lipa? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 21:16 No mniej niż więcej. To tak jak z psychoanalizą od której psychologiczny mainstream dziś się odżegnuje. Ale gdy ktoś parę dekad wstecz ją kwestionował, był przez to środowisko traktowany jak czarna owca. Zapewne ktoś u kogo wręcz można było pokusić się o zdiagnozowanie zaburzenia osobowości, negującej autorytety wszelakie. Stosując pewne prawa matematyczne, a dokładniej rachunek prawdopodobieństwa oraz poziom "naukowości" tej dziedzony, można z ogromną dozą pewności założyć, że również obecne praktyki psychoterapeutyczne (przynajmniej z 80% ich) podzielą los psychoanalizy, lądując na śmietniku historii. Jak sądzisz, czemu studenci o skłonnościach do przedmiotów ścisłych, w większości, podchodzą do tej dziedziny z ogromnym dystansem? Otóż mają oni świadomość wielu oczywistych prawidłowości, które skazują psychologię na dziedzinę o bardzo niskiej wiarygodności naukowej i tym samym b. niskim stopniu pewności prawidłowo wypracowanych metod leczniczych, często nie wytrzymujących próby czasu. Studenci o skłonnościach bardziej humanistycznych, tych niuansów zwyczajnie nie wyłapią. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 09:09 «obecne praktyki psychoterapeutyczne (przynajmniej z 80% ich) podzielą los psychoanalizy, lądując na śmietniku historii.» Myślę, że mogą ewakuować, rozwinąć się, ale żeby od razu na śmietnik?;) «Studenci o skłonnościach bardziej humanistycznych, tych niuansów zwyczajnie nie wyłapią.» Oj, tu trochę popłynąłeś. Przede wszystkim podział ludzi na ścisłowców i humanistów, to duże uproszczenie i wręcz stereotypowe podejście. Podstawą nauk medycznych jest biologia i chemia, a to nauki ścisłe. Ludzkie wybory to nie tylko genetyka, ale i uwarunkowania środowiskowe. To nie tylko predyspozycje, ale i zainteresowania. Neurochirurg może być jednocześnie psychiatrą, czy psychoterapeutą. Odpowiedz Link Zgłoś
wendy_1 Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 17:49 Zależy czego oczekuje się. Psychoterapeuta nie rozwiąże problemów. Jego rola sprowadza się do uświadomienia źródła problemu, a nie rozwiązania. Uświadomienie sobie działania mechanizmów i konfrontacji z prawdą często prowadzi do istoty problemu, ale też wymaga pracy nad samym sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 21:47 Ludzie często świadomi własnych problemów nie radzą sobie z nimi. Znać problem, a rozwiązać go, to dwie różne sprawy. Niestety psychoterapeuci reklamując się, roztaczają pacjentom bajkowe i nierealne perspektywy wyleczenia ich. W zderzeniu z brutalną rzeczywistością, pacjent doznaje zawodu i rozczarowania, bo kierowana do niego bajkowa oferta wyrobiła w nim postawę roszczeniową. Z kolei psychoterapeuci mają wyrobioną silną postawę życzeniową i przypisują sobie nierealne moce sprawcze. W efekcie końcowym pacjent czuje się oszukany, a terapeuta sfrustrowany. Dzieje się tak dlatego, że oboje uwierzyli w coś co na samym początku było mało realne. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 09:29 Co do drugiego postu. Tu się ujawnia smutna prawda. Niestety w wielu przypadkach tak jest, jak piszesz, że wizyty u psychologa nie przynoszą rezultatu. Myślę, że pewne nawyki są tak silne, że nie da się ich zredukować. Można je przekierować, ale do tego potrzebna jest wewnętrzna zgoda. I tu bym w żaden sposób nie napiętnowała tych ludzi, którym się nie udaje. Czasami następuje zwrot w życiu, gdy człowiek dostaje przysłowiowego kopa od życia i doznaje dużej straty. W przeciwnym razie nie nie ma motywacji. W wielu przypadkach to jest tylko strata czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 12:20 Brak rezultatu nie określa wartości terapii. Wypisanie recepty nie leczy. Jeszcze trzeba ją zrealizować i przyjąć lek. Odpowiedz Link Zgłoś
wendy_1 Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 12:38 Otóż to. Zamiast cedować odpowiedzialność za powodzenie terapii na psychoterapeutę. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 12:40 Przyjęcie leku też nie gwarantuje wyzdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 13:09 Czy to oznacza, że leki są nic nie warte? Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 13:19 W jednym przypadku warte, w drugim nie. Na nowotwory lekarstwa nie ma. Można jedynie zmniejszyć ból. Tak samo w przypadku terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 13:34 Terapia jest od funkcjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 13:41 To prawda, więc porównanie do recepty i leku, niekoniecznie było trafne. Są różne przypadki, zaburzenia i nie we wszystkich terapia przyniesie skutek i nie można tu obarczać winą pacjenta, że "leku" nie przyjął. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 13:47 E tam finka, dobra terapia zawsze coś wnosi. ZAWSZE, nawet jak nie widać. Tak samo jak pacjent w terapii bez naocznych efektów nie jest stracony i nie jest czasem i hajsem w błoto. To, że SAM tam dotarł (przemyślał, wymyślił, zaplanował, znalazł, trafił, trwał itp) oznacza, że zaczął nad sobą pracować i wie, że hmm jest coś do naprawienia. To jak potem pracuje jest wypadkową wielu czynników: jakość pacjenta i aktualny stan umysłu, jakość i stan umysłu terapeuty, wydarzenia wokół i takie tam. Zgodzę się z tym, że czasami: Eureka a czasami jakiś przełom życiowy inaczej profilują; tym niemniej dużo lepiej profilują tych w terapii, niż tych poza nią... Terapia jest sexy! Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:03 Kręcisz, bo przeciwstawiasz sobie rzeczy nieporównywalne. Skuteczność leczenia jest zawsze uzależnione od współpracy, świadome jej bojkotowanie nie łączy się w ocenie "winy" z ze stanami beznadziejnych uszkodzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:24 To sprecyzuj o jakiej terapii mówisz i o jakich przypadkach. Moim zdaniem, zbyt uprościłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:30 To chyba ty konkretyzujesz jakieś przypadki. Ja tylko stoję na stanowisku, że terapie mają sens, nawet jak ktoś nie chce skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:56 "Ja tylko stoję na stanowisku, że terapie mają sens, nawet jak ktoś nie chce skorzystać." Wcześniej ujełaś to inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:17 Nie. Ujęłam, że niechęć do korzystania z terapii i związany z tym brak wyników z kontaktu z terapeutą nie oznacza, że sama terapia jest nieskuteczna. Tak jak o skuteczności leku nie świadczy brak efektów przy ich nie używaniu, tylko schowaniu recepty do portfela. A to kto się podaje za terapeutę, to zupełnie inny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:43 inka.fem napisała: > Na nowotwory lekarstwa nie ma. Można je > dynie zmniejszyć ból. Tak samo w przypadku terapii. no nie nie tak samo są choroby których po prostu nie leczy sie terapią a tam, gdzie terapia ma sens, to po prostu ma sens i tam najwięcej zalezy od pacjenta, a terapeuta.. to moze byc i 10%, ale bez 10% nie będzie 100 to oczywiscie tylko ilustracja, a nie potwierdzone wyliczenie Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:55 Odniosłam się do wypowiedzi kod matrixa "Niestety psychoterapeuci reklamując się, roztaczają pacjentom bajkowe i nierealne perspektywy wyleczenia ich" i dalsze, to co pisał. Niestety bywa na polskim rynku tak, jak pisze. Jedna sesja kosztuje ok.150 zł, powiedzmy raz w tygodniu. Przychodzi ktoś z problem. W każdym przypadku usłyszy, że uzyska pomoc, ponieważ psycholog liczy na zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:05 inka.fem napisała: > Przychodzi ktoś z problem. W każdym przypadku usłyszy > , że uzyska pomoc, ponieważ psycholog liczy na zysk. no nie, nie w każdym terapeuta który pracuje wg przyjetych zasad ma obowiazek poinformować pacjenta kiedy terapia nie ma sensu przerwac ja gdy nie przynosi rezultatów lub gdy pacjent osiągnął to co miał osiągnąć i znam ze swojego doświadczenia przypadki kiedy terapeuta konczyl terapię chocbym nie wiem jak byl niezadowolony to ze są terapeuci ktorzy wyciągaja kasę nie znaczy ze to obowiązująca zasada obowiązuje inna zasada, tyle ze, jak w kazdym zawodzie, sa ludzie ktorzy zasady łamią Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 14:59 "tam najwięcej zalezy od pacjenta," Tak, ale nie zawsze pacjent jest w stanie sobie pomóc. I nie chodzi tylko o to, że nie brał rad do serca. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:08 inka.fem napisała: > "tam najwięcej zalezy od pacjenta," > Tak, ale nie zawsze pacjent jest w stanie sobie pomóc. I nie chodzi tylko o to, > że nie brał rad do serca. oczywiście chodzi tez o to ile zdołał wykonać, czy przełamał swoje lęki słuchać, rozumieć, wiedzieć to jedno potem trzeba wykonać pracę Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:26 Terapia nie polega na dobrych radach, które trzeba sobie wziąć do serca. Wtedy do leczenia depresji starczała by rada weź się w garść. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:29 yadaxad napisał(a): > Terapia nie polega na dobrych radach, które trzeba sobie wziąć do serca. Wtedy > do leczenia depresji starczała by rada weź się w garść. święta racja Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:56 "Terapia nie polega na dobrych radach, które trzeba sobie wziąć do serca. Wtedy do leczenia depresji starczała by rada weź się w garść." To i właśnie o to chodzi. A tak często bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:58 W ogóle mam wątpliwość, czy terapia będzie skuteczna przy depresji. Tylko leki. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:09 inka.fem napisała: > W ogóle mam wątpliwość, czy terapia będzie skuteczna przy depresji. Tylko leki. > skąd tak stanowcze stwierdzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:16 zaburzenie neuroprzekaźnictwa moze sie brac ze stresu farmakologia bez terapii to wtedy leczenie objawów czyli połowa leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:20 Jakby były takie tylko, to by nie brały udziału w samobójstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:32 Mam kilku znajomych z depresją i nikogo, kto by pochwalił wizyty u psychologa, że coś pomogły. Życie się toczy i nadaje swój bieg, trzeba nadążyć, a tylko leki zagwarantują postawienie na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:38 taaa tez spedziłem kiedys trzy lata na prozacu potem sie wydawalo ze luz blues bedzie git potem zycie przytłoczyło i trzeba było szukac szybkich efektów we wszystkim co było dostepne potem była terapia uzależnień a w tym grzebanie do spodu, terapia pigułka nie załatwia wszystkiego, choc na pewno jest wygodna w porównaniu do terapii Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:56 Lek pozwoli iść, ale nie powie w którą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:02 Nie każdy przypadek jest taki, jak twój. Nie porównuj. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:05 W jakim wy świecie żyjecie? Chyba w innym niż ja. Dlaczego widma? Coraz więcej teraz ludzi na lekach, bo tak ich życie goni. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:13 inka.fem napisała: > W jakim wy świecie żyjecie? Chyba w innym niż ja. Dlaczego widma? Coraz więcej > teraz ludzi na lekach, bo tak ich życie goni. to prawda, coraz wiecej na lekach, zycie goni tymczasem warto sie zatrzymac, przynajmniej zwolnic na jakis czas w koncu rzecz dotyczy czegos najwazniejszego chocbys nie wiem jak sie rozpedziła na kwadratowych kołach nie zajedziesz za daleko choc nie mowie ze nie ruszysz z miejsca i ze nie dotrzesz nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:15 Ale jak i jakim prawem mam ocenić cudze życie. Ja osobiście nigdy takich leków nie brałam. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:23 inka.fem napisała: > Ale jak i jakim prawem mam ocenić cudze życie. Ja osobiście nigdy takich leków > nie brałam. ja nie oceniam cudzego zycia oceniam kategoryczne stwierdzenia, jak sie okazuje, kogos bez przynajmniej własnego doswiadczenia, sorry :-) a tam gdzie terapia ma zastosowanie ale efektów nie ma, no to w pierwszej kolejnosci, zadałbym pytanie - czy pacjent rzeczywiście pracuje, a potem - czy nie warto zmienic terapeuty, ale potem Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:35 Przy depresji nie ma wiary w swoje możliwości, więc o czym tu dalej mówić. Miewam stany depresyjne, ale nie takie, żeby pakować w siebie leki. Moi znajomi, wręcz przeciwnie, leki stawiają ich na nogi i żyją na pełnym obrocie dalej. Próbują z psychologiem a to wszystko i tak psu na budę. Lekiem na moje depresje jest od 12 lat moje ukochane psisko. Nie wiem, jak będę bez niego żyć, bo ostatnio choruje i złe wieści od weterynarza. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:46 no pewnie, kazdy miewa różne stany, w większosci z nich radzimy sobie prostymi sposobami ty z pomocą psa, ja z reszta aktualnie tez, albo ksiązką czy muzyką, spacerem itd przy derpesji braki sa znacznie większe, nie tylko w wierze we własne mozliwości, wiem wiem ja nie twierdze ze leki są bez sensu, moga troche włączyć napęd i załatwić sprawę, jesli to czysto biochemiczna kwestia ale czasem robią miejsce na przepracowanie z terapeutą hamulców, lęków, bez tego bedzie sie tylko braało by nie przeżywac katuszy a funkcjonować, w mojej perspektywie to nie odbiega od zachowania uzaleznionego, łagodzisz skutki ale de facto nic nie zmieniasz wszystko sie zaczyna od właściwego zdiagnozowania, a to robota psychiatry, nie koniecznie terapeuty Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:48 jest taka książka znana - "wsłuchując sie w prozac" tam jest wiele historii pacjentów którzy po okresie brania prozacu uwierzyli że są zdrowi Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 18:10 «wszystko sie zaczyna od właściwego zdiagnozowania, a to robota psychiatry, nie koniecznie terapeuty» Tak psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 18:17 a co jeśli psychiatra zdiagnozował i uznał że terapia sensowna potrzebna? co do leków się zna.. wykupic recepte i brac, a co do terapii.. a tam, guzik wie? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 18:25 afq napisał: > no pewnie, kazdy miewa różne stany, w większosci z nich radzimy sobie prostymi > sposobami > ty z pomocą psa, ja z reszta aktualnie tez, albo ksiązką czy muzyką, spacerem i > td dzis widze świat inaczej nawet na cmentarzu widzę same plusy :-D [zaczerpnięte z książki którą dziś skonczyłem] Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:29 To po co oceniasz skuteczność terapii? Tym bardziej, że na zasadzie jedna pani drugiej pani, albo jedna bogata pani mówiła haha Dyskutujesz z matrixem a piszesz jak on. Semantyka lepsza i wygładzona a treść bardzo podobna Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:30 inka.fem napisała: > W jakim wy świecie żyjecie? Chyba w innym niż ja. Dlaczego widma? Coraz więcej > teraz ludzi na lekach, bo tak ich życie goni. widma? pewnie chodzilo o "wygodna"? wygodna bo wystarczy raz lub dwa razy dziennie [zalezy od leku itp] przyjąc pigułkę by fukncjonować to nie to samo co wspinanie sie miesiącami w pracy ze sobą, w której się dotyka czasem niewygodnych i wypartych spraw mowie oczywiście o wypadku w którym terapia byłaby sensowna, ale zawsze pracochłonna Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:50 Widma, widma. Jedna pani drugiej pani mówiła, zrobiła i znajomych miała. Jak pisujący tu czy tam czasami smark21. Zawsze kiedy coś skopiuje i powtórzy za taką czy inną Tatianą Nitkovą, pisze, że widział, zobaczył, jego znajomi itp... Nie twierdzę, że finka konfabuluje, ale raczej trochę (?) naciąga fakty... Ja widziałem osobę w depresji, mocnej. Leżała i śmierdziała i tylko tego chciała, tylko to wtedy umiała. Widziałem jak oblewa ją zimny pot (jak z zamrażarki), jak latają jej łapy. I widziałem jak zażywa (potem zażera) farmakologię. Bez terapii chuj by z niej było. A jej terapia trwała najpierw lat 5; potem 10 a na koniec 3 grupowej. Jest świadoma, zna swoją wartość i ogarnia swoje życie. SAMA. Najlepiej. Widziałem też Zaburzone (ba, aktywnie przeżyłem) grzie deprecha na zmosnę z mańką, stanowi prozę życia. Tu ma ona inny wymiar, jest efektem ubocznym jakby, skalkulowanym w cenie zaburzenia. Finka, obstawiam, że nie wiesz co to deprecha. I pewnie Robin zajebał się dlatego, że leki miał za słabe a może dlatego, że tylko leki... Swoimi tekstami lejesz wodę na młyn pojebków jak matrix a w życiu realnym blokujesz tych, którzy się wahają, no bo po ki chuj się męczyć, tabsa wezmę i i i i co? I ciemno... Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 18:12 «a w życiu realnym blokujesz tych, którzy się wahają» Od razu blokuję. Mam swoje zdanie, a wy swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 17:20 inka.fem napisała: > Nie każdy przypadek jest taki, jak twój. Nie porównuj. no pewnie ze tak ale jesli piszesz ze na depresje tylko leki to nie generalizuj sa depresje na podlozu hormonalnym, brzmi jakby terapia była bez sensu własnie psychotropy z resztą tez tak jak pisałem, tam gdzie terapia ma sens tam ma sens i tu nie ma tylko to albo tylko tamto Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 16:51 Pogadaj z tymi kilkoma (widma? Haha) znajomymi za 3-5lat... Jeżeli jeszcze będzie z kim gadać; wtedy opowiedzą co pomogło, jak pomogło i na ile. Dokładnie jak opisał to AFQ... Czy i jak działa terapia* wychodzi w refleksjach a te, kiedy na prawdę zdrowiejesz... *przypominam, że termin terapia oznacza: leczenie Nie ma chuja, żeby skutecznie wyjść z deprechy na samych prochach. Skutecznie czyli na zawsze, bez nawrotów i z innymi celami Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 15:58 A terapeuta nie liczy na zysk, tylko na wynagrodzenie. Jak każdy. Moja dewiza: unikaj altruistów, albo ściągnij co się da i wypierdalaj. Im lepsza jakość, tym stabilniejsza jej cena. Sam w tym co robię tani nie jestem. Bynajmniej a jednak na braki nie narzekam. Jak robisz coś z pasją, robisz dobrze. Jak robisz dobrze i z pasją, hajs też sam się dokoptuje. CArne owce i partacze są wszędzie. Inaczej jak odróżnić tych najlepszych. Jesteś wolna, decydujesz. Zawsze. Matrix nie jest wolny. Uwięził go i rucha dupę oraz głowę nie kto inny jak Matrix. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 22:19 Nikt nie twierdzi, że leki są panaceum na całe zło tego świata. Ale twierdzenie, że zamiast nich terapia jest rozwiązaniem jest niestety bardzo naiwne. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 18.04.21, 23:01 kod_matrixa napisał: > Nikt nie twierdzi, że leki są panaceum na całe zło tego świata. Ale twierdzenie > , że zamiast nich terapia jest rozwiązaniem jest niestety bardzo naiwne. > zamiast? a gdzieś ty to wyczytał? zdarza sie że nie ma potrzeby sięgac po farmacje ale nie zamiast, Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 13:43 Psychiatrzy jednak nie przepisują środków stymulujących jak cukierki bez końca. Chcą mieć diagnozę psychologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 14:40 Żyjecie chyba w innym kraju. Przy depresji nikt nie proponuje terapii, są wypisywane leki i wiara na słowo, czy panu/pani się poprawiło, czy nie. Jak nie, to dalej leki, które nawet rodzinny może ponowić. A teraz w pandemii, to tym bardziej, wszystko zaocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:06 inka.fem napisała: > Żyjecie chyba w innym kraju. Przy depresji nikt nie proponuje terapii, są wypis > ywane leki i wiara na słowo, czy panu/pani się poprawiło, czy nie. Jak nie, to > dalej leki, które nawet rodzinny może ponowić. A teraz w pandemii, to tym bardz > iej, wszystko zaocznie. zawsze psychiatra kiedy przepisywał mi leki zalecał równolegle terapie w jednym wypadku nie było mnie stać na częste sesje, a lekarz wypisywał recepty i wypisywał z resztą wypisywał na clony, pomimo ze wyrazalem wątpliwości czy powinien skoro mam co najmniej sklonnosc do uzaleznień co sie z resztą bardzo źle skonczyło i zdaniem terapetów uzależnień, bardzo mi tym "pomógł" w drodze na terapie uzaleznien własnie czasami po prostu to psychiatrzy są do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:44 Afq, może zależy od zaawansowania choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:46 inka.fem napisała: > Afq, może zależy od zaawansowania choroby. to na pewno ma znaczenie pytanie tylko, czy głęboka depresja ma oznaczac same leki bez terapii, czy wrecz przeciwnie wg ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:49 Jeżeli to ma być płatna terapia, to czy taka, czy owaka, to nie każdego stać, skoro ma trwać 10 lat, jak to pisał astroblaster. Przy depresji, to raczej nikt super zaradny i obrotny nie jest, żeby szastać kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:56 inka.fem napisała: > Jeżeli to ma być płatna terapia, to czy taka, czy owaka, to nie każdego stać, s > koro ma trwać 10 lat, jak to pisał astroblaster. Przy depresji, to raczej nikt > super zaradny i obrotny nie jest, żeby szastać kasą. o wiesz.. przy depresji to tylko okresowa nieporadnosc, moge cie o tym zapewnic a poza tym, płatna to nie jedyna, choc faktycznie, z tego co słyszałem żałośnie długo trzeba na refundowaną czekać co nie zmienia faktu - lepiej czekać niz olać Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:52 Finka, pierdolisz jak potłuczona. Jak to nie stać? Stać cię na umieranie? Chujowe życie? Sama pakujesz się w matnię takim myśleniem. Jak to jest, że Ci z rakiem tak walczą, gdy nie stać tym bardziej walczą. Mylisz lęk i stany lękowe z depresją. Poobczajaj YT i zobacz jak wygląda prawdziwa depresja. To nie takie twoje czy Moniki pierepałki, które leczy pies lub ksiądz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:35 «Stać cię na umieranie? Chujowe życie?» Dzięki bogu nie umieram. Pewno, jak ktoś umiera, to chwyta się każdej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:15 A jak myślisz depresja to choroba śmiertelna? Pewnie, że tak!!! Pomijając jakość życia w depresji Koszt terapii: 600 zł na miesiąc; dużo? Proszę cię, nic to wszak. Na używki wydaje się więcej. Wszyscy jesteśmy wolni. Szedłbym pielić trawniki, żeby sobie poprawić komfort życia. Piszesz fajnie, ale bzdurnie. Per saldo jak matrix, per ssldo jak pis I jakie jest to per saldo per PL wszyscy zbieramy i wiemy. Egzorcyzmy salcesonem i kler mówiący co jeść, kogo ruchać i czym się szczepić... Polecam prozę Yaloma. Fajnie podaje. Tak jak napisał AFQ: z nałogu skutecznie i 4 ever bez terapii nie wyjdziesz. Analogicznie z depresją. Poczytaj o tym co napisali, powiedzieli: Kazik, Smokowski, Sekielski, Nosowska etc... Dziwię się AFQ i wszystkim, że dyskutują z matrixem, odpowiadają na jego bzdury. Powinien mieć swoje i tylko swoje posty i tak stanie się nieszkodliwy. Dla siebie też. Nie popierdalaj tą drogą finka.. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:28 astroblaster napisał(a): > Dziwię się AFQ i wszystkim, że dyskutują z matrixem, odpowiadają na jego bzdury > Powinien mieć swoje i tylko swoje posty i tak stanie się nieszkodliwy. Dla siebie też. pewnie masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:36 Dla każdego jest tu miejsce, i dla Ciebie i dla kod matrixa i dla innych. Każdy ma prawo wyrażać swoje myśli. Bywam tu, co nie znaczy, że interesuję się psychologią, więc nie poczytam nic z poleconych. Jednak dziękuję za propozycję. Mam swoje zdanie i swoje obserwacje. Nie znam umierających na depresję osób, więc się nie wypowiem. Pisałam wcześniej o moich znajomych, których życie przerosło, ale o śmierci nikt nie myślał. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:39 Wszystkim tu zawsze polecacie terapię, a ja uważam, że nie każdy jest na to podatny. Jeden, jak założy łyżwy, to nauczy się jeździć, a drugi połamie nogi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:40 Jak ktoś ma przykładowo rentę 1500 zł, to 600 zł to fortuna Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:44 inka.fem napisała: > Wszystkim tu zawsze polecacie terapię, a ja uważam, że nie każdy jest na to pod > atny. Jeden, jak założy łyżwy, to nauczy się jeździć, a drugi połamie nogi i ty > le. podatnym mozna byc na hipnoze itp terapia to po prostu praca, niekoniecznie przyjemna Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:50 Finka, jak masz opowiadać na forum psychologia o "podatności" na terapię i porównywać z jazda na figurówkach, to lepiej już opowiadaj o kotletach. Co do renty: 1500 zł, wiem, że nie jest lekko, ale zarabiać można ZAWSZE i WSZĘDZIE. Przez internet, prze wyprowadzanie piesków, sztrykowanie na drutach (robótki ręczne dla tych nie ze Śląska), robienie potrawek, pasztetów itp... Życzę Ci, żebyś była zdrowa, bez depresji, cieszyła się życiem i psem i była pełna przemyśleń, zanim wypuścisz kotleta Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 19:04 Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 19:12 o Finka! To super refleksja. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 20.04.21, 06:43 Refleksja jak najbardziej na miejscu. Projektujesz w dyskusji, obrażasz, przekraczasz granice. Furiatów nikt nie chce słuchać. Treść staje się nieważna, gdy zasady dyskusji zostaną złamane i granice przekroczone. Odchodząc od twojej osoby i pisząc ogólnie - czy furiat potrafi okiełznąć swoją naturę i czy terapia go zmieni. Może w jakimś stopniu, a może wcale. Wyznacznikiem będzie to, czy i jak poradzi sobie w relacjach międzyludzkich. Jeśli nadal ludzie będą się od niego odwracać, to terapia nie pomogła. Amen Dziękuję afq za merytoryczną dyskusję. Przyznaję słowo "podatny" nie najlepiej dobrane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 20.04.21, 09:10 Finka, jeszcze coś: w tamach spacerku z pieskiem, grzej do Dekathlon’u, podobno mają promocje na figurówki. I udanego gotowanka. Dobra charakterystyka Astro👏 Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:46 Zatem nie mieli depresji Finka!!!!! W depresji na 1 miejscu ZAWSZE wysuwają się myśli samobójcze. I wiesz, to nie forum o pieczeniu kotleta i sztrykowaniu na drutach. Wiesz jak się nazywa? Tu piszesz, bądź odpowiedzialna, równi to czytają, Ci w głębokiej depresji też. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:32 Rzecz w tym, że alternatywą dla farmakologii jest psychopatyczna relacja pacjent - terapeuta, po której to nierzadko pacjent potrzebuje jeszcze większej pomocy niż samą "terapią". Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:40 kod_matrixa napisał: > Rzecz w tym, że alternatywą dla farmakologii jest psychopatyczna relacja pacjen > t - terapeuta, po której to nierzadko pacjent potrzebuje jeszcze większej pomoc > y niż samą "terapią". no cóż, bo będąc pacjentem trzeba sobie zdawac sprawe z tego, ze terapeuta to nie przyjaciel ani inny obiekt westchnien to terapeuta Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:44 kiedy pojdziesz matrix przebadac prostate "otworzysz" sie przed lekarzem bardziej niz przed najlepszym kumplem ale nie pomylisz tego z miłością, prawda? ma nadzieje ze nie pomylisz Odpowiedz Link Zgłoś
wendy_1 Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:56 Albo wybrać terapętę płci przeciwnej. Oczywiście zależy od orientacji... Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:59 wendy_1 napisał(a): > Albo wybrać terapętę płci przeciwnej. Oczywiście zależy od orientacji... no dokładnie, wszystko kwestia świadomości miałem znajomego w grupie, który otwarcie mówił, że on nie może mieć terapii z kobietą bo mu sie pomiesza zaraz w głowie no i tyle, chodził do faceta Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:01 mi to akurat nie robiło zaczynałem u faceta, potem zmieniał adres wiec zmieniłem terapeute na kobiete, bez różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:31 Ja toleruję wyłącznie Kobiety. Mam tez pełną świadomość, co jest tego źródłem. I szacun za ten post, bo już na tym etapie rozkminy (wybór terapeuty per płeć) zaczyna się praca nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:47 Żyjemy w tym samym. Mamy inne podejście do życia, dbania o siebie... Są dojebani psychiatrzy, serio dobrzy. I idę o zakład, że każdy hołduje psychoterapii. Dla mnie ja jestem najważniejszy; wybieram swoich lekarzy (autorytety itp)tak, żeby było mi dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:27 > Psychiatrzy chcą mieć diagnozę psychologiczną. W 90% są to diagnozy mające swoje źródło w patologicznym życiu społecznym, na które wszelacy specjaliści mają taki sam wpływ jak ja i ty na treaktorie planet w układzie słonecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:37 Znaleziono źródło zaburzeń u pacjenta, którym okazała się: praca. W rubryce zalecenia wpisano: zmień pracę i weź kredyt (cytując klasyka) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 15:22 Owszem, zdarza się, że nie ma potrzeby sięgać po leki. Mam na myśli sytuację, w których to psychoterapeuta oferuje swoje cudowne świadczenia uzdrawiające, gdy pacjent traci czas i potrzebuje REALNEJ pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 14:06 Empatia to zaangażowanie uczuciowe. Terapeucie pomaga ogólna życzliwość do kondycji ludzkiej, ale może też prostować bez indywidualnej sympatii. Ma rozumieć mechanizmy powodujące, nie polubić, czy znienawidzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 17.04.21, 21:19 Ma..... Hmmm, dobrze powiedziane, a raczej zażyczone. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:01 > Psychoterapeuta ma rozumieć mechanizmy powodujące, nie polubić, czy znienawidzić. Wypisz wymaluj jak psychopata. Czy zdajesz sobie sprawę, że z biologicznego punktu widzenia to jest bełkot? W dodatku implikujący ogromne zagrożenie. Coś na wzór zabawy z zapałkami w zbiorniku pełnym benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:05 kod_matrixa napisał: > > Psychoterapeuta ma rozumieć mechanizmy powodujące, nie polubić, czy znien > awidzić. > > > Wypisz wymaluj jak psychopata. > Czy zdajesz sobie sprawę, że z biologicznego punktu widzenia to jest bełkot? W > dodatku implikujący ogromne zagrożenie. Coś na wzór zabawy z zapałkami w zbiorn > iku pełnym benzyny. > a to ty chciałbyś żeby terapeuta przeżywał razem z tobą twoje emocje Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:32 Ehhh kur.... Od początku. Terapeuta to człowiek, nie maszyna, sztuczna inteligencja, komputer etc. Tak? Małoważne czego ja chcę. Terapeuta jest tylko człowiekiem i jeśli jedno behawioryzm spowoduje, że będzie lubił, kochał czy nienawidził pacjenta to i tak będzie go lubił, kochał lub nienawidził kur.. jego mać, że posłużę się filmowym cytatem. To samo dotyczy pacjenta. I żadne przepisy, procedury, sztuczki itp. kocopoły tego nie powstrzymają. A jest to bardzo realne, zwłaszcza że indywidualna terapia często jest intensywnym kontaktem obojga ludzi, bo taki ma też charakter. Istnieje tu oczywista, wewnętrzna sprzeczność, między narzuconą proceduralnie konwencją takiego kaontaktu w imię rzekomo skutecznej relacji terapeutycznej, a niebezpieczeństwem płynącym z zażyłości, do których podczas takich kontaktów mimowolnie b. często dochodzi. To niesie ze sobą ogromne ryzyko psychiczne dla obu stron. Nie można zjeść ciastka i dalej mieć ciastko. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 16:43 ciekawe ale ja nie mam zadnej zazyłości z moimi terapeutami i vice versa nigdy ani pierwszego ani drugie nie oceniałem w kategoriach lubie/nie lubie bimba mi to co najwyzej w kategoriach pomocny/mało pomocny a w kazdej chwili kiedy potrzebuje, kontaktuje sie i gadamy o najgłebszych moich sprawach moze jednak tylko ci sie zdaje ze to niemozliwe bo masz taką percepcje, czy wrazliwosc czy coś tam Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:06 No to świetnie, że Ci to zwisa kalafiorem. Ale są liczne przykłady, że innym już tak to nie wisi. Bo każdy z nas jest inny, w innych uwarunkowaniach, wariantach terapeutycznych itd. itp. Dobrze, że Ci nie szkodzi. A jak nie pomoże to już niewielkie zmartwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:11 kod_matrixa napisał: > Dobrze, że Ci nie szkodzi. A jak nie pomoże to już niewielkie zmartwienie. no no, znane jest mi twoje stanowisko w temacie mojej terapii :-D jednak po prostu tylko myslisz ze wiesz bez terapii z uzaleznienia sie nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
inka.fem Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:19 Nie umniejszaj astroblaster, że jak ktoś nie skacze do Wisły, to depresji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:22 Doprecyzuję na użytek swoich przekonań. Nie tyle bez terapii, co jakiegoś zajęcia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 17:25 Bo wiesz jak to jest z terapią co może czasem pomóc. Kilogram ziemniaków też może uratować życie. Jak? Wyjdziesz do sklepu po kilogram ziemniaków, a w tym czasie od wybuchu gazu zawali się budynek, w którym mieszkałeś. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Dobry psychoteraputa 19.04.21, 18:26 pewnie, jakies zajecie pomaga, zwalczyc głód, utrzymać abstynencje ale to tyle, abstynencje to zaledwie abstynencja picie to nie źródło problemów, tylko ich zwienczenie byle jakie zajecie tego nie rozwiazuje tylko terapia wiem ze tego nie mozesz przyjąć, ale to mało ważne Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Dobry psychoteraputa 12.04.21, 16:24 Wróżka też musi mieć odpowiednie kompetencje. No bo skoro jedne mają wzięcie, a inne nie... Jak to mówią, prawo popytu i podaży wszystko zweryfikuje. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
negri111 Re: Dobry psychoteraputa 23.07.21, 11:49 Ja po kilku próbach trafiłem tutaj : www.psycholog-lubelski.pl Możliwa jest terapia online, także na nfz. Jeśli by Ci nie do końca odpowiadała Pani doktor , jest jeszcze kilku terapeutów w ośrodku , w którym Pani doktór przyjmuje. Bez problemu Ci poleci kogoś, bo kalendarz ma pełny. Odpowiedz Link Zgłoś