Dodaj do ulubionych

Covid a intelekt

27.10.21, 03:24
Naukowcy z Icahn School of Medicine na łamach pisma „JAMA Network Open” przypominają, że osoby, które przeszły Covid-19, często skarżą się na zaburzenia poznawcze - np. tzw. umysłową mgłę (ang. brain fog. Aby dokładniej zbadać wpływ choroby na stan intelektu, autorzy nowej publikacji poddali testom 740 ochotników w wieku od 38 do 59 lat, którzy średnio 7,6 miesięcy wcześniej zachorowali na Covid-19. Żaden z uczestników nie cierpiał na demencję.
Testy obejmowały m.in. koncentrację, pamięć roboczą, funkcje wykonawcze, czy różne aspekty działania mowy.
Wykazały dosyć częste uszkodzenia. Największe ubytki u osób po Covid badacze zauważyli w prędkości przetwarzania informacji (18 proc.), funkcjach wykonawczych (16 proc.), płynności fonemicznej (15 proc.) wpływającej na mowę tzw. płynności fonemicznej (15 proc.), płynności słownej (20 proc.), zapamiętywania (24 proc.) i przypominania sobie informacji (23 proc.). Kłopoty z psychiką i życiem zawodowym
Pacjenci hospitalizowani i leczeni na oddziale ratunkowym mieli przy tym gorsze wyniki, niż leczeni ambulatoryjne.Teraz to się nie dziwię zachowaniem innych. www.salon24.pl/u/zdrowie/1175860,covid-moze-spowodowac-utrzymujace-sie-problemy-z-intelektem
Obserwuj wątek
    • hana11 Re: Covid a intelekt 27.10.21, 10:56
      Widzisz, nie zbanowali cię, nie ustanowili admina, ale ktoś ma cię na oku. I to wcale nie jest złe.
      • n4rmoorr Re: Covid a intelekt 27.10.21, 19:16
        hana11 napisała:

> Widzisz, nie zbanowali cię, nie ustanowili admina, ale ktoś ma cię na oku. I to
        > wcale nie jest złe.
        A kto miał mnie zbanować . Nie ma takiej opcji choć wielu próbowało.Wiesz że ktoś mi mówił ,że czuje oddech i wzrok na plecach .Kto ma miękkie serce to twardy musi mieć tyłek na razy i kopniaki.Trzeba pomyśleć o innym nicku na każdy portal to żadne łajzy cię nie znajdą .Ale mi to zwisa.Na E mnie znają ,ale ja parę osób nie . Zresztą mnie to nie obchodzi.Tu nie będzie admina ,bo i po co.Helenka Marylka trochę się tu ponosi .Ale jak nikt nie będzie zaczepiał to pójdzie sobie .Inki mi szkoda dobrego ducha tego forum .Gdzie ona jest ?Trzymaj się Hana .
        • hana11 Re: Covid a intelekt 27.10.21, 19:51
          Zmiana nicka nic nie da. Twój znak rozpoznawczy to radosna interpunkcja. No chyba, że będziesz cytatami leciał.
        • hana11 Re: Covid a intelekt 27.10.21, 19:52
          Zmiana nicka nic nie da. Twój znak rozpoznawczy to radosna interpunkcja. No chyba, że będziesz cytatami leciał.
          • n4rmoorr Re: Covid a intelekt 27.10.21, 20:41
            To tylko rozważania .Teoria .Zresztą jest tak niekiedy znienawidzony ,ze nie będę zmieniał .A kto będzie udzielał rad.🤗
            • n4rmoorr Re: Covid a intelekt 28.10.21, 03:28
              Do 14 lat bałem się ciemności .Teraz w takim wieku już przestałem się bać.Z racji moich poglądów nie raz byłem atakowany.Sporo trolli za mną latało jestem przyzwyczajony .Ten helenka marylka ,czyli pkt4a to już kawał czasu .Ale to tylko funkcjonuje dzięki wariantowi i snajperowi .W swoisty sposób znikli z forów.Na FK wątek wisiał długo zanim po stu wpisach został wyrzucony.Snajper chętnie by mnie też wyrzucił ,bo wszędzie mnie dyskredytuje .Ale nie wiele może .Tylko usuwać moje posty .Większości wątków zakładam tam dla pewnej osoby..I czekam czy sprawa się wyklaruje i przestanę tam pisać .Dobre 15 lat temu też zrobiło się bagno na FR i je bez żalu opuściłem .wcześniej panował tam bełkot i ujadanie .Dobrze że pojawiło się parę osób zakręconych pozytywnie i można to tolerować jeszcze .
    • yadaxad Re: Covid a intelekt 27.10.21, 12:53
      Niedotlenienie mózgu ma swoje konsekwencje.
      • n4rmoorr Re: Covid a intelekt 27.10.21, 19:18
        yadaxad napisał(a):

> Niedotlenienie mózgu ma swoje konsekwencje.
        No fakt .Ja dużo przebywam na świeżym powietrzu to nie narzekam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka