Dodaj do ulubionych

Porady psychologiczne przez internet

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 17:59
Hej
Co sadzicie na temat internetowej "psychterapii"? Spotkalem sie z poradnictwem
mailowym po uprzednim uiszczeniu odpowiedniej sumy na koncie psychologa, oraz
ze spotkaniami na chat'ie tez za pieniadze. Ponoc zainteresowanie internetowa
terapia jest duze. Dla mnie to jakas paranoja.

Jest mnostwo stron z roznymi stawkami za godzine. To jeden z adresow:
www.psycholog.radzi.pl
Czy taka terapia moze byc w ogole skuteczna? W jakim stopniu?

Obserwuj wątek
    • Gość: xsenia Re: Porady psychologiczne przez internet IP: *.bydgoska.krakow.pl 28.04.02, 19:29
      ciekawa strona!
      Widziałam cos podobnego dla kadrowców www.swiatkadr.com.pl , albo bez "com", a
      może z "kropką" po "swiat", jakoś tak. Tyle, ze tam oprócz porad on-line, oferują
      też 'najazd ekspertów' - porady w realu.

Dla mnie to raczej dziwne...

Gość portalu: inayat napisał(a):

> Hej
      > Co sadzicie na temat internetowej "psychterapii"? Spotkalem sie z poradnictwem
      > mailowym po uprzednim uiszczeniu odpowiedniej sumy na koncie psychologa, oraz
      > ze spotkaniami na chat'ie tez za pieniadze. Ponoc zainteresowanie internetowa
      > terapia jest duze. Dla mnie to jakas paranoja.
      >
      > Jest mnostwo stron z roznymi stawkami za godzine. To jeden z adresow:
      > www.psycholog.radzi.pl
      > Czy taka terapia moze byc w ogole skuteczna? W jakim stopniu?
      >
      >

• Gość: xsenia ja chyba nie-do-widza IP: *.bydgoska.krakow.pl 28.04.02, 19:53
        Czy mnie wzrok myli, czy ci "eksperci" z www.pscholog.radzi mają tylko nicki?
        może ja ślepa, ale nie widziałam tam żadnego nazwiska, Dżizu, może to jacyś
        robotnicy załozyli sobie poradnik on-line?

pierwsze widzę takie "cuś"
        Może ktoś by tam zerknął? ja już sobie nie dowierzam
    • czarodziejka Re: Porady psychologiczne przez internet 28.04.02, 19:59
      tutaj: psych.com.pl/
      porady przez maila sa bezplatne,
      ale za rozmowe na czat (umowiona) trzeba juz zaplacic (bodajze 30 zl)
      i pani podaje swoje nazwisko

o jakosci sie nie wypowiadam, bo nie korzystalam
      • Gość: xsenia Re: Porady psychologiczne przez internet IP: *.bydgoska.krakow.pl 28.04.02, 20:36
        dzięki czarodziejko za ciekawostkę,
        ja chyba jestem zacofana, bo nie wiedziałam, że są takie kwiatki....
        ciekawi mnie tylko, jak wychodzą finansowo ludzie na takim e-biznesie, bo co do
        tej e-pomocy...bez 2 e-zdań.

Natrafiłam kiedyś na jakiś zagraniczny serwisik porad, ale tamto to było co
        innego - oferowali jakieś testy, typu "Co kupić tacie pod choinkę." W każdym
        razie nic serio, a tu widzę; snów interpretację...ostro pojechali, za chwilę ktoś
        zaoferuję analizę grafologiczną on-line i wróżenie z ręki na podstawie skanu
        roentgena

czarodziejka napisał(a):

> tutaj: <a href="http://psych.com.pl/"target="_blank">psych.com.pl/</a>
        > porady przez maila sa bezplatne,
        > ale za rozmowe na czat (umowiona) trzeba juz zaplacic (bodajze 30 zl)
        > i pani podaje swoje nazwisko
        >
        > o jakosci sie nie wypowiadam, bo nie korzystalam

• erigone Re: Porady psychologiczne przez internet 28.04.02, 21:55
          Porady psychologiczne przez internet...
          Oczywiscie są możliwe, jeśli traktujemy je jedynie jako porady,
          a nie zastępstwo prawdziwych porad.

Podobnie można dokonać interpretacji czyjegoś wątku
          wiedząc, że to jest jedynie interpretacja wątku,
          a nie całego człowieka, którego nie sposób zresztą
          "raz na zawsze" zinterpretować.

Wątki mogą być interpretowane, jako rodzaj tekstu oczywiście.

I to by było tyle tytułem wyjaśnienia.
          • Gość: chochol Re: Porady psychologiczne przez internet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 22:01
            erigone napisał(a):
            > Porady psychologiczne przez internet...
            > Oczywiscie są możliwe, jeśli traktujemy je jedynie jako porady,
            > a nie zastępstwo prawdziwych porad.
            > Podobnie można dokonać interpretacji czyjegoś wątku
            > wiedząc, że to jest jedynie interpretacja wątku,
            > a nie całego człowieka, którego nie sposób zresztą
            > "raz na zawsze" zinterpretować.

cooooo????? nie rozumiem ....
          • Gość: e-dward nie dziś to jutro, albo kiedy indziej sąsiedzie IP: *.bydgoska.krakow.pl 28.04.02, 23:11
            a ja was wszystkich z e-nterpretuje

[...], {...},[...]....................{...}
            .
            .
            .
            .
            ......................................
            ........................................

"i co z tego..." to był e-xperyment
            • Gość: e-va bravo bydgoska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 23:25
              e-dward
              e-nterpretuje
              e-xperyment

• Gość: renka Re: porady przez internet IP: *.home.cgocable.net 29.04.02, 06:21
              A jak ci ludzie placa? Kartami? Na www sa takie websites za darmo jak czaty,
              czy kluby dyskusyjne, ale osobiscie sam na sam rowniez, ale za pieniadze. Musi
              byc psycholog, przesyla dokumenty tozsamosci, udowadnia, ze jest psychologiem ,
              podaje dorobek terapeutyczny.Inaczej mozna by go zasadzic o szarlatenerie,
              szczegolnie jak pacjent by w wyniku "terapii" popelnil samobojstwo czy cos
              innego.Tutaj ma na to ubezpieczenie.
    • maly.ksiaze Czemu nie? 28.04.02, 23:36
      Czytalem kiedys o internetowych rekolekcjach i spowiedzi. Skoro ksiadz moze
      przez Internet, to i psycholog tez. A co!

Pozdrawiam,

mk.

PS. Tylko mnie nie e-nterpretujcie, bo e-ksploduje i bede mial problemy. Z e-
      rekcja.
      • Gość: e-va Re: Czemu nie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 23:39
        maly.ksiaze napisał(a):
        > PS. Tylko mnie nie e-nterpretujcie, bo e-ksploduje i bede mial problemy.
        > Z e-rekcja.

e-videntna e-rupcja e-lokwencji
        h-e h-e

• maly.ksiaze Re: Czemu nie? 28.04.02, 23:45
          e-hm
          e-vo, e-widentnie e-manujesz e-ntelegencja
          • Gość: e-va E-m@ly ksi@z-E IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 23:50
            e-widentnie e-lektronicznie e-woluujemy
            • kwieto Re: E-m@ly ksi@z-E 29.04.02, 00:19
              Jak mawial moj promotor: e-business, e-marketing, e-przesada...
              • Gość: e-va kwieto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 00:22
                no co? pobawic (slowami) sie nie wolno?
            • maly.ksiaze e-vka, o e-vka 29.04.02, 00:56
              e-nergicznie e-mablujac e-ve
              e-patowalem e-litarnego e-konomiste e-lukubracjami

@men
              • Gość: e-va E-ch ksi@z-E IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 01:19
                maly.ksiaze napisał(a):
                > e-nergicznie e-mablujac e-ve
                > e-patowalem e-litarnego e-konomiste e-lukubracjami
                > @men

e-jze e-febie, e-dukujesz e-ve e-fektownie
                E-nter

• Gość: nick(t) eeeee-tam IP: *.bydgoska.krakow.pl 29.04.02, 00:55
      on-tologiczne e-nsynuacje

e-koniec
      • Gość: Renka Re: psycholog .radzi.pl IP: *.home.cgocable.net 29.04.02, 06:45
        Sprytnie zorganizowane. Pieniazki najpierw, potem porada. Forum jest za darmo.
        Psycholog.radzi.pl ze nie biora zadnej odpowiedzialnosci za konsekwencje
        porad..hehhehee
        Lekarz decyduje o terapii. A oni tylko o wysokosci oplat.
    • Gość: inayat Re: Porady psychologiczne przez internet IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 07:29
      Na tym forum codziennie udzielane sa podobne albo i lepsze porady ZA DARMO.
      Czy korespondencyjna psychoterapia to zwykle, bezkarne oszustwo i zerowanie na
      ludzkiej naiwnosci? Czy wyjscie na przeciw potrzebom rozwijajacego sie rynku?
      Osobiscie wolalbym sobie kupic ksiazke psychologiczna czy pseudopsychologiczna
      za kilkadziesiat zlotych. Na to samo by wyszlo.
      • erigone Re: Porady psychologiczne przez internet 29.04.02, 20:51
        no wiec do mojego wpisu powyzej wkradl sie blad,
        porady przez internet, sa tak samo uzyteczne jak porady z kalendarza
        nie mylic z terapia! (o to mi chodzilo)
        natomiast terapia moim skromnym zdaniem jest przez internet niemozliwa
        chocby z tego prostego powodu, ze podobno 55% informacji odczytujemy z bodzcow
        niewerbalnych...
    • Gość: mojo Re: Porady psychologiczne przez internet IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 23:45
      a ja to bym sie chciala wyspowiadac internetowo ksiedzu. Gdzie mozna to zrobic?
      Pozdrawiam M
    • Gość: Josephin Re: Porady psychologiczne przez internet IP: *.tvk.tpsa.pl 06.05.02, 15:35
      Cóż wyłamię się z obowiązującej w tej dyskusji tonacji ironiczno - żartobliwej.
      Mi internetowy psychoterapeuta (podpisany imieniem i nazwiskiem) naprawdę
      pomógł. Rzecz jasna, nie jest to samo co relacja "face to face", ale czasami
      kontakt z "realnym" specjalistą nie jest możliwy chocby z racji miejsca
      zamieszkania. Poza tym czasem łatwiej otworzyć się przed osobą, której się nie
      widzi. Możliwe i pewnie dość prawdopodobne , że część osób parających się
      internetową psychoterapią nie ma do tego kwalifikacji, talentu itd., ale nie
      mozna negować pracy wszystkich psychologów, którzy się tym zajmują.
      Pozdrawiam wiosennie
      Josephine
      PS. 5 porad (mających formę odpowiedzi na mój mail, zawierających uwagi,
      ćwiczenia itd. i nie roszczących sobie praw do wiedzy absolutnej) dostałam
      gratis.

• Gość: xsenia do Josephine IP: 195.150.224.* 06.05.02, 18:59
        Gość portalu: Josephin napisał(a):

> Cóż wyłamię się z obowiązującej w tej dyskusji tonacji ironiczno - żartobliwej.
        >
        > Mi internetowy psychoterapeuta (podpisany imieniem i nazwiskiem) naprawdę
        > pomógł. Rzecz jasna, nie jest to samo co relacja "face to face", ale czasami
        > kontakt z "realnym" specjalistą nie jest możliwy chocby z racji miejsca
        > zamieszkania. Poza tym czasem łatwiej otworzyć się przed osobą, której się nie
        > widzi. Możliwe i pewnie dość prawdopodobne , że część osób parających się
        > internetową psychoterapią nie ma do tego kwalifikacji, talentu itd., ale nie
        > mozna negować pracy wszystkich psychologów, którzy się tym zajmują.
        > Pozdrawiam wiosennie
        > Josephine
        > PS. 5 porad (mających formę odpowiedzi na mój mail, zawierających uwagi,
        > ćwiczenia itd. i nie roszczących sobie praw do wiedzy absolutnej) dostałam
        > gratis.

Mogłabyś napisać coś więcej o tych poradach i Twoim terapeucie; w jaki sposób
        trafiłaś do takiego terapeuty, czy po pierwszym e-mailu otrzymałaś gotową poradę,
        czy raczej pytania i prośbę dalsze szczgóły, czy wszytkie 5 porad dotyczyło tego
        samego problemu? Ciekawe są równiez ćwiczenia, o których wspomniałaś,może
        mogłabyś napisać czego dotyczyły?
        Piszesz, że 5 prad dostałaś gratis, czy oprócz tego miałaś jescze jakiś kontakt z
        internetowm terapeutą?
        z góry dzięki
        Ksenia
        • Gość: Josephin Re: do Josephine IP: *.icm.edu.pl / *.tvk.tpsa.pl 08.05.02, 18:29
          Witam wiosennie!
          Nie twierdzę, że psychoterapia przez internet to ideał i wskazany sposób
          postępowania. Subiektywnie stwierdzam - mi pomogła. Obiektywnie dodaję, że
          otoczenie też zauważyło zmiany in plus w moim zachowaniu. Listy, które
          otrzymywałam - nie miały formy gotowych porad typu "zrób to i tamto", albo "to
          znaczy to a to". Psycholog odnosił się do tego co napisałam, ale nie ferował
          wyroków, raczej zadawał mi zadania myślowe np. zwrócił mi uwagę na to, że
          raczej kieruję się w życiu zasadą "muszę", a nie "chcę" i zasugerował, żebym
          przed tym co robię zastanawiała się dlaczego, czy dlatego, ze chcę czy muszę, a
          jeśli nie muszę to dlaczego, co się stanie jeśli tego nie zrobię, dlaczego itd.
          Może jest to trywialny przykład, ale dostałam sporo pytań tego typu, które
          zobligowały mnie do szczerej rozmowy ze sobą. Wybacz Kseniu, że nie będę się
          rozwodzić na temat dalszych szczegółów, ale przytaczanie ich nie miałoby sensu,
          bo były to uwagi skierowane do mnie i mi potrzebne. Nie miały charakteru
          uniwersalnego, bo pewnie niewielu jest emocjonalnych popaprańców mi
          podobnych :).Aha, dodam jeszcze że nasz kontakt nie funkcjonował pod
          hasłem "psychoterapia przez Internet uzdrowi Cię w 24 h" lub tym podobnie, ale
          był określony jako autoterapia ze wsparciem i do pójscia do żywego realnego
          psychoterapeuty, mój internetowy jak najbardziej mnie zachęcał. Także nie
          chodzi mi o to, żeby budzić Twoją wiarę lub niewiarę, szarlatanów i domorosłych
          psychoanalityków pewnie setki krążą w sieci, ale ja trafiłam na kogoś kto mi
          pomógł i dlatego nie mogę sie zgodzić z uogólnianiem, że psychoterapia przez
          internet to totalna pomyłka i polowanie na kasę naiwnych.
          Pozdrawiam cieplutko
          Josephine
    • fnoll Re: Porady psychologiczne przez internet 06.05.02, 19:08
      poradnictwo mozna uprawiac w kazdym mozliwym "kanale komunukacji" - moim zdaniem

ale, o ile wyobrazam sobie spowiedz przez internet (choc kosciol oficjalnie
      odrzucil taka mozliwosc), to nie wyobrazam sobie skutecznej psychoterapii za
      pomoca li tylko klawiatury i ekranu (i takoz maja psychologiczne autorytety, z
      tego co wiem)

tak samo jak nie wierze w satysfakcjonujacy seks przez internet

pzdr

fnoll
      • Gość: xsenia a fnoll nie na wakacjach? IP: 195.150.224.* 06.05.02, 21:07
        wierzyć - nie wierzyć
        poznać można

fnoll napisał(a):

> poradnictwo mozna uprawiac w kazdym mozliwym "kanale komunukacji" - moim zdanie
        > m
        >
        > ale, o ile wyobrazam sobie spowiedz przez internet (choc kosciol oficjalnie
        > odrzucil taka mozliwosc), to nie wyobrazam sobie skutecznej psychoterapii za
        > pomoca li tylko klawiatury i ekranu (i takoz maja psychologiczne autorytety, z
        > tego co wiem)
        >
        > tak samo jak nie wierze w satysfakcjonujacy seks przez internet
        >
        > pzdr
        >
        > fnoll

• fnoll a co to ma do rzeczy? 06.05.02, 21:31
          jak kazdemu dziecku wiadomo logowac sie mozna czasem z bombaju, a czasem z
          nieklaju (nienacki iz cool) - a czasem nawet z bydgoskiej! (czcze bydgoszcz
          za "mozg")

pozdrow smoka :)

fnoll
          • Gość: xsenia Re: a co to ma do rzeczy? IP: 195.150.224.* 06.05.02, 22:23
            fnoll napisał(a):

> jak kazdemu dziecku wiadomo logowac sie mozna czasem z bombaju, a czasem z
            > nieklaju (nienacki iz cool) - a czasem nawet z bydgoskiej! (czcze bydgoszcz
            > za "mozg")
            >
            > pozdrow smoka :)

do jakiej rzeczy?
            chcesz maila?
            i tak dostaniesz, już ślę
            > fnoll

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka