Dodaj do ulubionych

Pokochać siebie

18.07.22, 21:45
Skoro Mona wrzuciła ostatnią wątek o niedostępych partnerach i kochankach, to polecam szczególnie jej ten materiał. Wiele pewnie wyjaśni i pomoże sobie poukładać w głowie pewne rzeczy. Autorką video jest ukraińska psycholog.

youtu.be/3QJp1mV4ePc
Obserwuj wątek
    • ta Re: Pokochać siebie 18.07.22, 22:01
      Polecałyśmy tutaj sobie panią Tatianę w kilku wątkach w ostatnim czasie.
      Wiele zdrowego rozsądku jest w jej przekazach, choć bywają i tezy kontrowersyjne.
      • trust21 Re: Pokochać siebie 18.07.22, 22:05
        Jej teza o plusach i minusach jest bezbłędna:-)
        • ta Re: Pokochać siebie 18.07.22, 23:32
          Tak, rozbiór relacji na plusa i minusa i ich wzajemne zależności, wartość obiektywna i subiektywna partnerów - niebanalne, a zarazem proste i obrazowe. M.inn. za to cenię i lubię panią T.M.
          • cora01 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 14:09
            nic nowego
    • mona.blue Re: Pokochać siebie 19.07.22, 08:51
      trust21 napisał(a):

> Skoro Mona wrzuciła ostatnią wątek o niedostępych partnerach i kochankach, to p
      > olecam szczególnie jej ten materiał. Wiele pewnie wyjaśni i pomoże sobie poukła
      > dać w głowie pewne rzeczy. Autorką video jest ukraińska psycholog.
      >
      > youtu.be/3QJp1mV4ePc

Obejrzałam sobie wczoraj, dzięki. Ale nasze dyskusje były jeszcze bardziej pomocne.
    • escetta Re: Pokochać siebie 31.07.22, 10:25
      Pokochać siebie i innych .Dla niektórych to bariera nie do przejścia .Nawet znalezienie sobie kogoś miłego do towarzystwa to jest duży problem .Co warte są rady i porady jak nie masz nikogo bliskiego. Widać tu na forum szczególnie .Suche fakty ,które nic nie znaczą w życiu realnym.Czym więcej się czyta i ogląda tym gorzej .
      • xdanax Re: Pokochać siebie 31.07.22, 15:33
        Ja kocham ludzi, zatrzymuję się zawsze i biorę na okazję obcych, nawet, jeśli są pod wpływem alkoholu. Przynajmniej wrócą bezpiecznie do domu. Mąż mi powiedział, że : " mi kiedyś ktoś łeb ukręci". Mam prawko prawie 30 lat i głowa cała:-)
    • mona.blue Re: Pokochać siebie 31.07.22, 16:36
      Do tego wątku pasuje mi koncepcja samowspółczucia, połączenie mądrości Wschodu z psychologia Zachodu.
      Polega ono na trosce o siebie samego, byciu dla siebie dobrym, takim jak dla najlepszego przyjaciela, skończeniu z bezlistosna krytyka samego siebie.
      • xdanax Re: Pokochać siebie 31.07.22, 16:50
        Całe życie miałam kompleksy z powodu pewnej części ciała. Kiedyś byłam w odwiedzinach u siostry w szpitalu i w progu usłyszałam od pacjentki: "jakie ty masz piękne .... ! " Powiedziała to tak szczerze, że wyleczyła mnie z tego kompleksu:-) Nasza ocena siebie jest czasem subiektywna. Córa mówi, że jest gruba, waży 50 kg przy wzroście 167:-)
      • xdanax Re: Pokochać siebie 31.07.22, 16:52
        Byłaś na tych kijkach? Ja swoje zawiozłam mamusi, ale raczej ich nie używa:-)
        • mona.blue Re: Pokochać siebie 31.07.22, 16:55
          W tym tygodniu, który się kończy, miałam zalecenia od lekarza, żeby unikać wysiłku fizycznego. W przyszłym mam zamiar dwa razy się wybrać i dwa razy poćwiczyć taką lajtowa jogę.
          • xdanax Re: Pokochać siebie 31.07.22, 17:17
            Zrób sobie lekka rozgrzewkę przed pójściem szczególnie na stawy skokowe i wygodne obuwie najlepiej chroniące kostki. Ja chodzę po lesie i czasem są nierówności, których nie widać. Polecam rozgrzewkę Natalii Gacek. Robię czasami:-)
            • mona.blue Re: Pokochać siebie 31.07.22, 17:25
              Dzięki, postaram się.
      • mona.blue Re: Pokochać siebie 31.07.22, 17:24
        Koncepcja samowspółczucia to też życzliwość wobec samej siebie, wyrozumiałość wobec własnych trudnosci i ograniczeń, refleksja, że inni ludzie doświadczają podobnych problemów.
    • hana2 Re: Pokochać siebie 01.12.22, 18:55
      TM znów się pojawiła na YT i korzysta z okazji, gdy jest prąd na Ukrainie. Trafiłam na fragment, gdy mówiła o tym, aby stać się obojętnym na opinie łudzi, którzy mowia i myślą o nas źle.

Miałam tak przez ponad 20 lat. Przez 20 lat starałam sie udowodnić bratu mojego ojca, że nie mam cech, które on mi zarzuca. Na dodatek to jedyna osoba w moim rodzinnym otoczeniu, która ma o mnie tak złe zdanie. Nie wiem czemu zależało mi na tej akceptacji. Skoro przez 20 lat nie udało mi się wyżebrać akceptacji, to już się nie uda.

Doceniam tych bliskich, którzy zawsze obok staną, nawet jak wyrzucę wcześniej nagromadzoną na nich złość.

Szkoda życia na zabiegi, aby się przypodobać wszystkim.
    • inka.fem Re: Pokochać siebie 01.12.22, 21:15
      Moim zdaniem wystarczy akceptacja i szacunek. Bez przesady z tą miłością. Poza tym, jeśli ktoś siebie nie akceptuje, to od oglądania filmików nic się nie zmieni. Na stosunek do siebie pracuje się całe życie.
      • trust21 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 12:45
        "Poza tym, jeśli ktoś siebie nie akceptuje, to od oglądania filmików nic się nie zmieni"

A kto powiedział że jeden filmik ma coś zmienić. Posłuchać jednak innych zawsze warto.

"Na stosunek do siebie pracuje się całe życie."

Szacunek do siebie powinno się mieć zawsze. Dzięki niemu można uniknąć wielu błędów życiu.

Pracować można za to na wypłatę, bo trzeba za coś żyć.
        • hana2 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 16:22
          "Posłuchać jednak innych zawsze warto."

Dokładnie. Pamiętam pierwszą dekadę mojego dorosłego życia. Obwiniałam wszystkich dookoła i nie miałam pojęcia o własnej sprawczości. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że coś można poczytać, coś posłuchać. Aż dotarłam do ściany

• inka.fem Re: Pokochać siebie 03.12.22, 16:44
          Nie jestem fanką filmików. Nie potrafię ocenić, kto jest kompetentny a kto nie. A zachęty w stylu "spójrz w lustro i powiedz sobie coś miłego" wydają mi się bezwartościowe. Gdybym potrzebowała pomocy, to wolałabym zgłosić się do specjalisty.
          Moim zdaniem kluczem do wzmocnienia poczucia własnej wartości jest działanie. Warto stawiać sobie wyzwania. Nie musi to być od razu napisanie dowodu do twierdzenia Fermata. Dlatego ważne jest stawianie zadań dzieciom, bo to buduje. Czasami rodzice za bardzo wyręczają dzieci, chcąc je w ten sposób chronić. Powodują, że w życiu dorosłym taki człowiek boi się podejmować działanie, ponieważ nie wierzy w swoje możliwości.

Filmiki mogą też być ucieczką od realnej pracy nad sobą. Na zasadzie, że przecież coś robię w tym zakresie.
          Jeśli jednak komuś to pomaga, to niech ogląda. Dla mnie strata czasu, ale i też nie czuję potrzeby, aby coś w sobie zmienić. Kiedyś martwiłam się, gdy ktoś mnie nie lubił. Teraz jest to dla mnie bez znaczenia. Nie z wszystkimi mi po drodze.
          • trust21 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 17:59
            "Gdybym potrzebowała pomocy, to wolałabym zgłosić się do specjalisty."

Ta kobieta z tego filmiku to specjalistka. Ona jest psychologiem.

."Filmiki mogą też być ucieczką od realnej pracy nad sobą. Na zasadzie, że przecież coś robię w tym zakresie."

A to akurat absurdalne stwierdzenie. To tak jakby powiedzieć, że przeczytanie książki jest ucieczką.

Filmik jak filmik, książka jak książka.

Każdy kto się chce czegoś nowego dowiedzieć na pewno nie ucieka.
            • inka.fem Re: Pokochać siebie 03.12.22, 18:36
              DwubieguNowa, którą wrzuciłeś w innym wątku też jest specjalistką? Wyrażała się wulgarnym językiem i mało merytorycznie.

Jak ktoś się chce czegoś dowiedzieć...
              To czyta specjalistyczne książki albo włączy sobie wykład specjalisty. Nie każdy filmik na dany temat jest wartościowy.

A jeśli chodzi o akceptację siebie, to dalej uważam, że jest dużo więcej do zrobienia aniżeli słuchanie.
              • trust21 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 20:46
                "DwubieguNowa, którą wrzuciłeś w innym wątku też jest specjalistką? Wyrażała się wulgarnym językiem i mało merytorycznie."

Wulgarnie się wyraża? Masz bardzo delikatne uszy. Dwubiegunova jest osobą, która również profesjonalnie pomaga innym. Była również jedną z bohaterek głośnego dokumentu na temat chad. Ona wie co mówi. Nic o niej nie wiesz więc się nie kompromituj.

Jej materiał, który wrzuciłem w innym temacie jest jak najbardziej merytoryczny. Dotyczy bowiem on problemu powszechej stygmatyzacji osób z problemami psychicznymi i zabawy w stawianie pseudodiagnoz przez niespecislistów.

Jeśli nie rozumiesz o czym jej jej materiał to obejrzyj kilka razy. Może za którymś razem zrozumiesz. Nikt jednak siebie nie przeskoczy.

"Jak ktoś się chce czegoś dowiedzieć...
                To czyta specjalistyczne książki albo włączy sobie wykład specjalisty. Nie każdy filmik na dany temat jest wartościowy."

Papier jeszcze o niczym nie świadczy.

Specjalistyczne książki zazwyczaj są dla specjalistów, nie dla szaraków. Wymagają one bowiem często już na starcie fachowej wiedzy.

"Nie każdy filmik na dany temat jest wartościowy.""

Owszem, tak jak nie każdy komentarz na tym forum jest komentarzem wartościowym. Życie.

"A jeśli chodzi o akceptację siebie, to dalej uważam, że jest dużo więcej do zrobienia aniżeli słuchanie."

Ale nikt tu nie powiedział, że wystarczy tylko słuchanie. Sama tworzysz teorię i sama z nią walczysz.
                • inka.fem Re: Pokochać siebie 03.12.22, 21:37
                  Z nikim i z niczym nie zamierzam walczyć a zwłaszcza z Twoimi kompleksami ( bo tak oceniam ludzi, którzy obrażają innych). Wyraziłam swoje zdanie. Oglądaj dalej, jak do Ciebie to przemawia.
                  Nie potrafisz rozmawiać z ludźmi. No cóż, nikt jednak siebie nie przeskoczy.
                  • trust21 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 21:40
                    inka.fem napisała:

> Z nikim i z niczym nie zamierzam walczyć a zwłaszcza z Twoimi kompleksami ( bo
                    > tak oceniam ludzi, którzy obrażają innych). Wyraziłam swoje zdanie. Oglądaj dal
                    > ej, jak do Ciebie to przemawia.
                    > Nie potrafisz rozmawiać z ludźmi. No cóż, nikt jednak siebie nie przeskoczy.

Gratuluję projekcji. Ja kompleksów nie mam. Ty jak widać masz ich całkiem sporo.

Także walcz z własnymi demonami. Może kiedyś wyjdziesz na prostą. Może...
                    • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 03.12.22, 22:16
                      Nie chciałem zabierać głosu na tym forum .Dużo o sobie napisałem wczoraj .Te kobiety nie mają łatwo , wiec staraj się zachowywać rozsądnie .Twoja męska duma nic dla nich nie jest warta . Po co te przepychanki .Wybaczać to sztuka prawie artystyczna .Czasami warto milczeć .Dobranoc .
                      • trust21 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 22:23
                        Taniarada, zostaw swoje tanie rady dla siebie.

• inka.fem Re: Pokochać siebie 03.12.22, 22:48
                      "Gratuluję projekcji. "

Jasne, wytarty slogan. Zawsze tak można powiedzieć. Niestety Twoje agresywne wypowiedzi, nie tylko do mnie, dużo o Tobie mówią.
                      Demonów żadnych nie mam. Prowadzę spokojne życie, więc nie wymyślaj.
                      Wiem już, że Twoje wątki lepiej omijać szerokim łukiem, bo nie dorosłeś do dyskusji.
                      Nigdy nie chodzę tam, gdzie mnie obrażają, więc kończę z Tobą dyskusję raz na zawsze.
                      • trust21 Re: Pokochać siebie 03.12.22, 22:55
                        inka.fem napisała:

> "Gratuluję projekcji. "
                        >
                        > Jasne, wytarty slogan. Zawsze tak można powiedzieć. Niestety Twoje agresywne wy
                        > powiedzi, nie tylko do mnie, dużo o Tobie mówią.
                        > Demonów żadnych nie mam.
                        > Nigdy nie chodzę tam, gdzie mnie obrażają, więc kończę z Tobą dyskusję raz na z
                        > awsze.

A ty dalej się produkujesz?

''Wiem już, że Twoje wątki lepiej omijać szerokim łukiem, bo nie dorosłeś do dysk
                        > usji''

Słuszna koncepcja.

Nie dorosłem, nie wiem, nie umiem.
                      • yadaxad Re: Pokochać siebie 05.12.22, 12:46
                        Och inka, trust tak od lat ma. Rzuca nawet merytoryczny temat i w pewnym momencie zaczyna osobisty atak, od czapy, z własnych powodów, kładąc rozwijanie tematu. Nie można liczyć, podtrzymując jego wątek, że jego uczestnictwo w nim inaczej się rozwinie.
                        • hana2 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 15:51
                          Inka kiedyś się przyznała, że czasem pisze prowokująco, aby dostać burę. I tym razem tak to wyglądało. A że trafiło akurat na trusta...

Można napisać: MNIE takie filmy nie pomagają, ale mówić za wszystkich, że na pewno nie pomagają?

Tak jak bym napisała, że bycie wierzącym nic nie daje. Mnie nie dawało, ale wiem, że są tacy, co czerpią siłę z wiary i nie mają takich problemów z wiarą jak ja.

Każdy z nas jest inny.

• inka.fem Re: Pokochać siebie 05.12.22, 15:59
                            Nie Hano, nie napisałam tak. Pisałam, że w czasie depresji szukałam potwierdzenia dla siebie, że jestem do niczego. Nie piszę prowokująco. Piszę, co myślę.
                            Kiedyś zawsze obwiniałam się za kogoś emocje i wybuchy złości, ale nie zamierzam już tego robić. Zbyt wiele mnie to kosztowało. Każdy musi brać odpowiedzialność za siebie.
                          • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 05.12.22, 17:07
                            hana2 napisała:

> Inka kiedyś się przyznała, że czasem pisze prowokująco, aby dostać burę. I tym
                            > razem tak to wyglądało. A że trafiło akurat na trusta...
                            >
                            > Można napisać: MNIE takie filmy nie pomagają, ale mówić za wszystkich, że na pe
                            > wno nie pomagają?
                            >
                            > Tak jak bym napisała, że bycie wierzącym nic nie daje. Mnie nie dawało, ale wie
                            > m, że są tacy, co czerpią siłę z wiary i nie mają takich problemów z wiarą jak
                            > ja.
                            >
                            > Każdy z nas jest inny.
                            >
                            > Trochę się mylisz Ania Inka jest dobrą dziewczyną .Trzeba mieć więcej wyrozumiałości dla innych ,a nie muchy w nosie .Ja też znosiłem dużo upokorzeń, a nigdy nie chowałem długo urazy .Czas zawsze pokaże prawdę i oceni właściwie .Życie nie jest łatwe w tych ciężkich czasach ,każdy z nas przeżywa smutki male i duże .Zresztą zaprosiłem Trusta i jeszcze kogoś na forum do Danuty .Było tam trochę nieporozumień bo ktoś niewłaściwy tam wskoczył .Jest Jakub który został tu shejtowany i wyrzucony za promocję swojej książki . Szanujmy się .Tak łatwo ponoszą każdego emocje .

>
                            • hana2 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 19:55
                              Właściwie sformułowania:

(...) nie działa

są naturalne w przestrzeni. Niech sobie będą, skoro ludzie ich potrzebują.
                          • inka.fem Re: Pokochać siebie 05.12.22, 20:30
                            "Można napisać: MNIE takie filmy nie pomagają, ale mówić za wszystkich, że na pewno nie pomagają?"

Napisałam tak:

"Jeśli jednak komuś to pomaga, to niech ogląda. Dla mnie to strata czasu.."
                            Więc za wszystkich się nie wypowiadałam, tylko za siebie. Nie wiem dlaczego przekręcasz moje słowa. Nikogo nie chciałam urazić.
                            • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 05.12.22, 21:38
                              Takie kiedyś na necie znalazłem drogie panie 😉 " Najpiękniejsze słowa to są te które nie wychodzą z ust. Fajowe co ?
                              • hana2 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 21:59
                                Dlatego nic nie piszę.
                                • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 05.12.22, 22:27
                                  Nie wiem kto to powiedział .Jestem kwiatem lotosu na tafli spokojnego jeziora .Do tego wątku polecam ten film. "Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie .Tu są miłe kłamstwa .Polecam . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://vider.info/vid/%2Bfxsec85&ved=2ahUKEwiTm7XltOP7AhWm-yoKHVIwC9o4ChC3AnoECB8QAg&usg=AOvVaw3PWEE1mzokYJr62ByFJ6xV Jak nie pójdzie to kliknąć w obraz.
                                  • hana2 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 22:34
                                    Z pokochaniem/akceptacją siebie to nie taki łatwy temat.
                                    • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 05.12.22, 22:50
                                      Charakterek to każdy ma ukształtowany i nikt nie jest idealny .Kwestia jest jak działamy na siebie .Wmawiaj sobie więcej ,jestem zła , niedobra , mam w sobie tyle złości ,nic mi się nie układa to sama w to uwierzysz .I reszta dookoła . Przestań się dołować .
                                      • hana2 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 23:08
                                        Ja się nie dołuję. Wzięłam jedynie coś do siebie, co nie miało celu mnie urazić. Ja wiem, co buduje moją akceptację, ale szukam tego, co nie buduje. Działanie faktycznie podnosi samoocenę. Ale mnie nie wystarcza. Tak jak i nie wystarcza zdanie sobie sprawy, ze swoich mocnych stron. Nie wiem, czy chodzi o autentyczność czy o brak spokoju wewnętrznego, który oddziałuje na kontakty i ich kształt. Bo chyba niezadowolenie z kontaktów podcina mi skrzydła. Na szczęście mam kilka udanych relacji. Ale to są właśnie relacje nie sporadyczne kontakty. A, nie istotne. To znaczy dla forum. Ja będę nad tym rozmyślać.

• boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 05.12.22, 23:30
                                          Za dużo myślisz Anno .Jesteś takim filozofem w damskiej spódnicy .A świat jest o wiele prostszy .Dobry i zły .Nie ma nic po środku ,jedynie to wybrać ten dobry .Dalej jak widzę nie śpisz wystarczająco długo .Zresztą ja też ,budzę się po nocy . Spokojniej dobranoc .
                                          • hana2 Re: Pokochać siebie 05.12.22, 23:45
                                            To prawda. A muszę wcześnie wstać, aby powrzucać słodycze do butów.

Trudne sprawy przełożyłam na styczeń i mogę już właściwie dać się ponieść spokojnej atmosferze przedświątecznej.

Dobranoc
                        • inka.fem Re: Pokochać siebie 05.12.22, 15:52
                          Wcześniej tego nie dostrzegałam, dopiero w ostatnim czasie. W każdym razie mam nauczkę, żeby nie wchodzić z nim w dyskusję.
                          • trust21 Re: Pokochać siebie 06.12.22, 21:28
                            inka.fem napisała:

> Wcześniej tego nie dostrzegałam, dopiero w ostatnim czasie. W każdym razie mam
                            > nauczkę, żeby nie wchodzić z nim w dyskusję.

Wykopujesz stary wątek z lipca (powinnaś za to dostać złoty szpadel) , który był uzupełnieniem do jednego z wątków Moni. Obrażasz autorkę materiału, którego nawet nie rozumiesz. I jeszcze się do tego uparcie kłócisz. Więc sorry, ale innej reakcji być nie mogło.
                        • trust21 Re: Pokochać siebie 06.12.22, 21:25
                          yadaxad napisał(a):

> Och inka, trust tak od lat ma. Rzuca nawet merytoryczny temat i w pewnym momenc
                          > ie zaczyna osobisty atak, od czapy, z własnych powodów, kładąc rozwijanie temat
                          > u. Nie można liczyć, podtrzymując jego wątek, że jego uczestnictwo w nim inacz
                          > ej się rozwinie.

xD

Kto jak kto ale ty powinnaś milczeć a nie oceniać tutaj innych.

U mnie jest ZAWSZE krótka piłka. Nie toleruje głupoty i ignorancji. Gdy się z nią stykam to niestety przestaję być miły.
                          • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 06.12.22, 21:42
                            Zaprosiłem Cię na prywatne forum Danuty .Mnie nie przeszkadzają twoje wpisy bo kiedyś były normalne .To nie Inka wykopała wątek tylko Ania ,martwi się o Monię .Kompletnie nie jarzysz ostatnio tego forum jedynie mam tylko żal ,gdy mnie tu hejtowali to milczałeś ,ba nawet mnie zgłosiłeś do moderacji .Wyluzuj te kobiety codziennie walczą z przeciwnościami losu .Komu chcesz coś udowodnić ? Dopadła cię progeria ?
                            • yadaxad Re: Pokochać siebie 06.12.22, 23:11
                              Wątek był reklamą i najpewniej dlatego poleciał.
                              • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 07.12.22, 21:17
                                Kuba bo tak mogę mówić jedną książkę wydał i taki szum się zrobił ,jakby tu się działo niewiadomo co .Wkurzyłem się zostaliśmy przyjaciółmi ,a nawet go nie znałem .Możesz czytać to forum i pisać .Tak samo Trust .Ja nie jestem pamiętliwy..Nic tam takiego się nie dzieje ,ale jak będzie więcej to można będzie dyskutować .Fora coraz gorsze i sporo znudzonych osób .Tam nikogo hejt nie spotka ..Ale wybór należy do każdego .
    • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 07.12.22, 05:15
      "Sztuka miłości Ericha Fromma 23 zł w Empiku . Człowiek aktywista o prawa kobiet .Przeszedł rozwód ,samobójstwo żony . Jego motto “Kochać bez umiejętności kochania, to ranić osobę, którą kochamy” www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pieknoumyslu.com/sztuka-kochania-wedlug-ericha-fromma/&ved=2ahUKEwinnc280Ob7AhVGnP0HHWvIANIQFnoECDEQAQ&usg=AOvVaw0T06C4NAp9Q9c4h8O7pap3
      • yadaxad Re: Pokochać siebie 07.12.22, 11:47
        To raczej polecieć nie musi, bo to nie autoreklama, czy naganianie do konkretnego psychologa, tylko wskazówka, choć bez osobistego komentarza jak się ma do dyskusji.
        • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 07.12.22, 18:49
          Fromm krytykował koncepcję freudowską .Jest wymieniony w piosence zespołu Kazik na Żywo „Las Maquinas de la Muerte” Warto przeczytać jego książki lub artykuły ,a nie przynudzać bez celu .Czas pokazuje po czyjej stronie stoi prawda .Jeśli nie masz przyjaciół lub kogoś bliskiego to giniesz ,tak jest ustalone w przyrodzie .Tak to preferował Fromm.
          • hana2 Re: Pokochać siebie 07.12.22, 19:27
            Tania rada, kto by pomyślał, że na stare lata zainteresujesz się psychologiczną literaturą.
            • boguslaw_bogus Re: Pokochać siebie 07.12.22, 21:03
              Na stare lata ? Ty nie jesteś też młódką .Mam też imię .Zawsze pisałem że 50 są bardziej ogarnięte i mają to coś więcej niż 40 latki .Zainteresowałem się wcześniej i to dzięki Tobie ,w sumie mnie zmobilizowałaś do tego ,by nie być dyletantem 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka