Dodaj do ulubionych

Czym jest miłość?

05.05.23, 21:43
Czym jest miłość wg Was? Jest tyle różnych definicji, każda wydaje się coś wnosić.

Skąd wiecie, że to co czujecie do kogoś to miłość, czy to eros, czy philia czy agape ( miłość erotyczna, przyjacielska czy miłosierna)?

Jakie są 'odczucia z ciała', nie mówię o pożądaniu, bo to dość oczywiste, tylko o uczuciu miłości?

Takie dosc naiwne. pytania do ewentualnej dyskusji. Szczególnie pomocne mogą być aleksytymikom (osobom mającym trudność w uświadamianiu sobie własnych uczuć).
Obserwuj wątek
    • trust21 Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 22:35
      Milosc się czuje. Tego niie da się opisać.

Psychopata natomiast może nawet pisać wiersze o miłości i dużo o.niej kwieciście mówić. Tak nadgania, ale jej nie odczuwa.

Warto wziąć to pod uwagę.
      • mona.blue Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 22:56
        Socjopata chyba też, chociaż znałam takich, co wyglądali czasem na kochających, ale tylko pod warunkiem całkowitej uległości drugiej strony. Gdy druga strona miała inne zdanie, dążyła do autonomii to ta 'milosc' przekształcała się w paroksyzmy wrogości i nienawiści że strony socjopaty.
        • trust21 Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 23:04
          Dlatego warto tym pytaniem "przetestować" tą drugą osobę.

Tak na wszelki wypadek ;-)
          • mona.blue Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 23:13
            trust21 napisał(a):

> Dlatego warto tym pytaniem "przetestować" tą drugą osobę.
            >
            > Tak na wszelki wypadek ;-)

Sprzeciwem czy pytaniem o uczucia?
            • trust21 Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 23:32
              Pytaniem o definicję miłości wg. tej osoby.
              • mona.blue Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 23:42
                trust21 napisał(a):

> Pytaniem o definicję miłości wg. tej osoby.

A, dzięki :)
                • trust21 Re: Czym jest miłość? 06.05.23, 00:16
                  Bo widzisz, psychopaci są wśród nas.

Wcale nie tak trudno na nich trafić :-)

Czasem pozory mylą.

Ale to już nie tylko chodzi nawet o psychopatów.

Jeśli ktos kwieciśćie mówi/pisze o miłości to nic o niej nie wie. Może ma inne zaburzenia. Ja bym uciekał od takiej osoby.
    • horpyna4 Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 22:37
      Słyszałam dawno temu, że istnieją trzy rodzaje miłości. Miłość pożądania, upodobania i przyjaźni.

Miłość pożądania niekoniecznie musi mieć związek z erotyzmem. To coś podobnego do odczucia kolekcjonera w stosunku do rzadkiego eksponatu, który koniecznie mieć musi, bo się udusi. W przypadku człowieka objawia się zawłaszczaniem drugiej osoby. Zwykle wiąże się wtedy z chorobliwą zazdrością.

Miłość upodobania wiąże się z wielbieniem drugiej osoby i dogadzaniem jej bez zwracania uwagi na własne potrzeby. Często występuje u kobiet zapatrzonych w partnera, nawet jak partner źle kobietę traktuje. Taki trochę syndrom sztokholmski.

Miłość przyjaźni oznacza wzajemność w uczuciach, bliskie partnerstwo, koleżeństwo. Działa w obie strony i obce jej jest uczucie zazdrości. Niestety zdarza się niezbyt często.
      • mona.blue Re: Czym jest miłość? 05.05.23, 22:53
        Miłość przyjaźni, bliskie partnerstwo to brzmi dobrze, byle też były uczucia i pożądanie, bo inaczej to niezbyt. Taka miłość agape lub philia, w zależności właśnie od wzajemnych uczuć i eros, jeżeli jest pożądanie. To w zasadzie taka pełna miłość. :)

Ja miłość pożądania widziałam raczej jako erosa, który nie jest samym fizycznym pożądaniem ale też uczucie namiętnym.

Natomiast miłość uwielbienia, jak to określasz to dobrze, żeby była w obie strony, jako wzajemne spełnianie potrzeb, dawanie sobie szczęścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka