mona.blue 23.08.25, 12:27 Uslyszalam wczoraj w podcaście, ze foch to nasza polska specjalność. Jestem ciekawa, czy przede wszystkim specjalność kobieca. I co zamiast focha, skoro trudno coś wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eagle.eagle Re: Foch 24.08.25, 15:02 > I co zamiast focha, skoro trudno coś wyjaśnić.> Foch, wg mnie, jest zamiast tłumaczenia. Jak coś tłumaczysz a druga strona nie rozumie to ewentualne obrażenie się to nie foch. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Foch 24.08.25, 18:16 Podoba mi się to wyjaśnienie między fochem a obrażeniem. Ale jeszcze chodziło mi o to, że strzelamy focha, bo nie umiemy czegoś wyjaśnić, i co wtedy? Wiem, że najlepiej byłoby wyjaśnić, ale czasem mamy swoje zahamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Foch 24.08.25, 18:56 To nie wiem. Jedyne moje zahamowania były jak wiedziałam że przy mówieniu bez łez się nie obejdzie, moich łez. Najlepiej to powiedzieć prawdę, np nie mogę Ci tego powiedzieć , czy wytłumaczyć bo jest to dla mnie bardzo trudna, intymna sprawa i proszę nie naciskaj. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Foch 24.08.25, 21:38 Foch nie kojarzy mi się z reakcją, kiedy coś mnie naprawdę dotknęło, ale z chęcią psucia komuś samopoczucia pod nieistotnym pretekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Foch 25.08.25, 12:57 foch.. to może mieć trochę różnych odcieni ani polska ani kobieca specjalność ludzka rzecz uważam tak ogólnie to chyba kolejny sposób na wyregulowanie swoich emocji a że przy okazji bywa jakąś karą dla tej drugiej osoby.. trochę złość-light+wpędzanie w poczucie winy? nic konstruktywnego na pewno, nic budującego relacje Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Foch 27.08.25, 11:46 W ogóle bym nie powiedział że foch to polska specjalność. To byłoby lepsze od tego co jest 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Foch 27.08.25, 12:31 To jest bierno- agresywne zachowanie, niedojrzałe. Używane świadomie lub wyuczone - odruchowe. Destrukcyjne i blokujące rozwój w umiejętnościach komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś