Dodaj do ulubionych

Skąd brać siłę?

01.01.26, 19:18
Skąd wziąć siłę na kolejny dzień?

Z zewnątrz wszystko się zgadza. Jest praca, jest z czego żyć, są drobne przyjemności, które można sobie czasem sprawić. Jest też — odpukać — zdrowie. To przecież tak wiele. Czasem myślę, że nie powinnam narzekać, że grzeszę .
A jednak…
W środku panuje cisza. Nie ta kojąca, lecz pusta. Bez planów, bez marzeń, bez choćby iskry motywacji. Nic nie cieszy. Nic nie przyciąga. Każdy kolejny rok zdaje się cięższy od poprzedniego — przypominają mi o tym stare fotografie. Kiedyś było w nich tyle ruchu, tyle chęci. Chciało się patrzeć, zapisywać świat, zatrzymywać chwile. Fotografia była moją pasją. Dziś aparat leży odłożony — zbyt ciężki, by po niego sięgnąć.
Zapewne należałoby się wziąć w garść. Tylko po co?
Czuję się jak ktoś, kto chodzi w kółko po zamkniętym pomieszczeniu, szukając drzwi.
Obserwuj wątek
    • brightsun Re: Skąd brać siłę? 01.01.26, 20:22
      Nieee, wziąć się w garść to zła rada, wziąć się i iść do psychiatry- tylko taka dobra
      • anna123123321 Re: Skąd brać siłę? 01.01.26, 21:01
        Tak, wiem, że powiedzieć komuś w depresji (???), że ma się wziąć w garść, to jedynie wywołanie poczucia winy.
    • afq Re: Skąd brać siłę? 02.01.26, 04:05
      czasami zwykłe niedobory słońca czujemy bardzo w samopoczuciu
      długo tak masz?
      • anna123123321 Re: Skąd brać siłę? 02.01.26, 11:43
        Coraz częściej, całe szczęście z przerwami, ale wraca częściej niz kiedyś.
        Witaminę D suplementuję, ale pewnie to zbyt mało.
        • mona.blue Re: Skąd brać siłę? 02.01.26, 22:14
          Tak jakby depresyjnie to wygląda. Pewnie rozmowa z psychiatrą by się przydała. A może terapia.
          • mona.blue Re: Skąd brać siłę? 02.01.26, 22:15
            Choćby na początek konsultacja u psychologa.
            • anna123123321 Re: Skąd brać siłę? 05.01.26, 19:43
              Zwykle to są wahania. Czasem chcę mi się wszystkiego, częściej jednak dopada mnie tzw dół. Często wiąże się z refleksją nad sensem czegokolwiek.
        • afq Re: Skąd brać siłę? 03.01.26, 07:41
          coraz częściej ale od kiedy?
          a ile jednostek wit D przyjmujesz?
          jak sie popatrzy ile jednostek jest zalecanych przy suplementacji a ile potrzebuje organizm
          i ile normalnie syntezuje sie latem naturalnie
          to ważne jest jaka dawkę przyjmujesz

a kolejna rzecz to tarczyca
          jej niedoczynność też może dawać takie objawy
          mozna zrobić proste badanie hormonów tarczycy
          w każdym punkcie badania krwi
          to nie jest drogie badanie
          • afq Re: Skąd brać siłę? 03.01.26, 07:45
            oczywiście konsultacja z psychiatrą zawsze jest na miejscu
            jeśli tak stan się dłużej utrzymuje

ale przede wszystkim pomyśl ile taki epizod u ciebie trwa
            coraz częściej ok, ale od kiedy i na ile cię dopada

czy to jest weekend? tydzień? miesiąc? pół roku walki ze słabością?
            • afq Re: Skąd brać siłę? 03.01.26, 07:47
              nie mam jasności jak to u ciebie przebiega

wszyscy mamy prawo do obniżonego nastroju, słabszej energii
              ale w jakich okresach, to jest pytanie, ile to trwa
              a co pomiędzy nimi? masz skoki energii?
              • afq Re: Skąd brać siłę? 03.01.26, 07:58
                wszystko może mieć swoje znaczenie
                pora roku, wydarzenia w twoim życiu, twój wiek, dieta
                nie chce cię publicznie ciągnąć za bardzo za język
                ale podaje ci możliwe rozmaite przyczyny

może psychiatra, może lekarz rodzinny, może endokrynolog, a może dietetyk, a może nikt
                trudno coś mądrego i konkretnego ci podsunąć póki co
                • anna123123321 Re: Skąd brać siłę? 05.01.26, 19:45
                  Konsultowałam to kiedyś z psychiatrą. Zażywalam Setaloft i pomogło bardzo. Ale myślę, że nie tędy droga. Nie chcę przy każdym spadku ratować się tabletkami. Może terapia taktycznie.
    • c2h3oh Re: Skąd brać siłę? 03.01.26, 16:44
      > W środku panuje cisza. Nie ta kojąca, lecz pusta. Bez planów, bez marzeń, bez choćby iskry motywacji. Nic nie cieszy. Nic nie przyciąga.

No dobra, a co z tą ciszą nie tak?
      Bo ja akurat robię wszystko, żeby ją zdobyć. Żeby wszyscy i wszystko się ode mnie odp...
      Znaleźć wreszcie nieograniczony czas na własne myśli, emocje, obserwacje, wnioski i ich spokojną implementację.
      • anna123123321 Re: Skąd brać siłę? 05.01.26, 19:46
        Właśnie trzeba umieć taką ciszę wykorzystać. U mnie ona oznacza myślenie, często to prowadzące do nakręcania się negatywnie.
        • c2h3oh Re: Skąd brać siłę? 05.01.26, 20:07
          U mnie to idzie bardziej w kierunku kontemplacji obserwacji i bodźców zewnętrznych (muzyki, krajobrazów itp.).
          Pozytywne emocje i myśli pochodzą z wewnątrz mnie. Po prostu dobrze się czuję w swoim własnym towarzystwie.
          Prawdopodobnie borykasz się z jakimś prymitywnym i kompulsywnym deficytem akceptacji, która bynajmniej nie musi pochodzić z zewnątrz.
          Może warto spróbować jakiejś uczciwej i rzetelnej autoweryfikacji z nastawieniem na swoje mocne i dobre strony.
    • mona.blue Re: Skąd brać siłę? 09.01.26, 16:35
      Tak mi przyszło do głowy - czy masz wyznaczone jakieś cele, które chcialabyc osiągnąć, czy w ogóle wiesz czego chcesz w życiu, czy wiesz, jakie masz potrzeby i które z nich są niezaspokojone?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka