xy2 01.02.05, 16:07 jakie ten naród ma korzenie. a buch- to są te korzenie w pigułce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imagiro Re: amerykanie 01.02.05, 16:47 hihihi, jakie korzenie pytasz ? Whita Anglo-Sas Protestants .... to podstawowy korzen, ciagle jeszcze dominujacy. Pozniej, albo moze nawet rownoczesnie, dodano troche Czarnego Pieprzu z Afryki a obecnie Azja i Ameryka Poludniowa zaczyna wlewac sie wszystkimi mozliwymi portami ... Ten narod tworzony byl na sile i ciagle sie tworzy. Ale tak jak nie powstalo cos takiego jak kuchnia amerykanska (mam tu na mysli dobra kuchnie, w stylu wloskiej, polskiej czy meksykanskiej)tak i z tym narodem jest cos nie tak. To sie czuje, ze bez takich filarow jak Franklin czy Lincoln lub Kennedy, tu nie ma o czym gadac ... Musisz pamietac, ze ten narod wybil do nogi inny narod a jaki to wszyscy wiemy. Wielu Amerykanow, choc pogardliwie i nieufnie wyrazajac sie o Brytyjczykach, czegos im skrycie zazdroszci i defacto zdaje sobie sprawe, ze sa rebeliantami przeciwko koronie ... stare ciagoty pozostaja. Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: amerykanie 01.02.05, 16:59 słonko, nie chodzi mi o black-red-white tylko o mendy społeczne, które tam zsyłano:) czarni? co oni są winni tak naprawde, to biali ich sciagneli:) a czerwoni? spokojnie palili zielsko i nie szukali zaczepki Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: amerykanie 01.02.05, 17:04 to mote by zrobic jakis ruch rojalistyczno-rewindykacyjny i przywrocic Kraj Winnetou, Najjasniej Panujacej Krolowej Angielskiej? Byloby sie najwieszym diamentem w Koronie, odium "rebelianctwa" byloby zdjete, a wine za Indian mozna by na Nelsona zwalic... Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: amerykanie 01.02.05, 17:06 mozesz sie smiac lub plakac, ale formalnie, USA jest uwazane w Koronie ciagle za kolonie. Jej nazwa ... Virginia Colony. Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś
hansii hihi, no wiadomo 01.02.05, 17:09 z Londynu do Dublina w Irlandii lecisz lotem "krajowym". Z Dublina do Londynu lecisz lotem miedzynarodowym. - zawsze cenilem angielskie poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: hihi, no wiadomo 01.02.05, 17:12 hansii napisał: > z Londynu do Dublina w Irlandii lecisz lotem "krajowym". > Z Dublina do Londynu lecisz lotem miedzynarodowym. > > - zawsze cenilem angielskie poczucie humoru. ****** i o to chodzi. nie jest to li tylko humor, zapewniam cie. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: amerykanie 01.02.05, 17:11 kino- europa kosmetyki-europa projektanci-europa jednostki-europa kultura-europa wrazliwość-europa wiecej nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
hansii ale kino 01.02.05, 17:16 - zwlaszcza z tym kinem. ale niech Ci. I pamietaj jeszcze o wolnosci. Zniknie w USA, zniknie w Europie i na calym Swiecie. ja tymczasem juz teraz musze znikac. Odpowiedz Link Zgłoś
mam-darynka Re: amerykanie 01.02.05, 18:58 xy2 napisała: > kino- europa > kosmetyki-europa > projektanci-europa > jednostki-europa > kultura-europa > wrazliwość-europa kompleksy - europa > wiecej nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś