fleuret 10.03.05, 11:07 Proszę wpisywać tytuły ulubionych bajek lub baśni komentarz mile widziany, jak również twórczość własna fleur Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
procesor Re: wymyślony świat 10.03.05, 11:46 fleuret napisała: > Proszę wpisywać tytuły ulubionych bajek lub baśni > komentarz mile widziany, jak również twórczość własna Muszą być baśnie? :) Całe wszechswiaty rodem z literatury S-F. :)) Chocby.. Ziemiomorze. :) Ale i Imperium (to Asimova). Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: wymyślony świat 10.03.05, 12:02 fleuret napisała: > może być s-f Więc było. :) I Sapkowski z jego sagą o wiedźminie. Uwielbiałam te smaczki - używanie elementó z bajek, mitów i przerabianie ich. (Jak można było tak skopac ten temat robiąc taki gniot jak film i serial "Wiedźmin"..) Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: wymyślony świat 10.03.05, 12:05 tu sie zgodze... niestety materialu aktorskiego niewiele a i rezyserowi tez umiejetnosci nie stalo... a na swiecie jest mi znany tylko jeden aktor, ktory moglby zagrac geralta niestety juz za stary nazywa sie rutger hauer Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: wymyślony świat 10.03.05, 12:08 hsirk napisał: > nazywa sie rutger hauer Wiesz nigdy o tym nie pomyślalam - ale faktycznie! Niezły by był.. Jak usiłowałam obejrzeć serial (bo w kinie na szczęście forsy nei traciłam..) to myślałąm jakby to w wykonaniu Amerykańców wyszło? Tez źle. :) No ale przynajmniej scenografia i kostiumy byłyby ciekawsze. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: wymyślony świat 10.03.05, 11:47 Tolkien - Hobbit, trylogia o wladcy pierscieni Ursula Le Guin - Miejsce poczatku, Lewa reka ciemnosci To teraz. A w dziecinstwie mala syrenka Andersena i Kubus Puchatek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor a tak w ogóle fleuret .. 10.03.05, 12:06 ..to może coś od siebie byś pisała bo posługujesz się hasłami. :) To jakie światy zwiedzasz w wyobraźni? Gdzie twój rycerz na białym koniu? Gdzie twój błękitny zamek? Mieszkasz z krasnoludkami czy z macochą i przyrodnimi siostrami? :) Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret Re: a tak w ogóle fleuret .. 10.03.05, 12:18 w dzieciństwie chętnie słuchałam bajek Andersena jednak najbardziej podobały mi się ilustracje do bajki "Braciszek i siostrzyczka" braci Grimm mogłam je ogladać bez końca Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: a tak w ogóle fleuret .. 10.03.05, 12:22 Zabawne ale dzieciństwo to owszem książki - ale bajki nie miały na mnie takiego wpływu. Albo po prostu nie zapamietywałam ich, albo nie utożsamaiłam sie z bohaterami. Grimmowie?? Okrutnicy? Andersen?? Obezwładniający smutek.. :) PS A potem był etap indian.. :D I literatury dziewczęcej. Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret Re: a tak w ogóle fleuret .. 10.03.05, 12:24 moja dziewczyńska idolka to Ania z Zielonego Wzgórza Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: a tak w ogóle fleuret .. 10.03.05, 12:29 Zaraz wyjdzie wątek o lekturach zamiast innych światach. :) Ale, ale.. Pamietam! Całkowicie dobrowolnie uwielbiałam przenosic sie w świat Francji z czasów Ludwików XIII i XIV - i tworzyć swoje przygody. :) Strasznie mi się kiecki podobały.. To oczywiście wpływ Dumasa.. Zmęczyłam wszystkie częsci..i dziś prawie nic albo nic nie pamietam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: no cos Ty ;) 10.03.05, 12:25 Ja ubostwialam plakac przy czytaniu - Andersen, Amicis... To bylo cudne plakanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: no cos Ty ;) 10.03.05, 12:33 baba2005 napisała: > Ja ubostwialam plakac przy czytaniu - Andersen, Amicis... To bylo cudne > plakanie :) Taka nieczuła to ja nie jestem. Ale specjalne znajdowanie pwodów do płaczu to nie ja. Nawet wtedy. Życie i tak dawało powody bez pomocy! :D A jak miło było sobie przy ognisku z Winnetou posiedzieć.. I skarbu w Srebrnym Jeziorze szukać.. Teraz sie nie da - za bardzo śmiesza te opowieści. Jejku, jejku. Przypominają mi się różne inne lektury tamtych czasów. Ciekawie byłoby teraz to poczytać. Np. Pan Samochodzik. :) No i Tomek Wilmowski Szklarskeigo - czego efektem było czytanie Fiedlera. :) Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: no cos Ty ;) 10.03.05, 12:37 Ostatnio przejrzalam te stare lektury, bo moje male chlopie rzucilo sie na komiksy (Pottera, Tolkiena, Mateuszka juz zaliczyl) i chcialam go czyms "zarazic". No i okazalo sie, ze Tomki juz okropnie traca myszka - nawet mnie zaczalo to smieszyc - strasznie napuszony styl z wyrazna, wrecz natretna dydaktyka... Natomiast czarny parasol i do przerwy zero jeden zaakceptowal. :) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: no cos Ty ;) 10.03.05, 20:30 Chłopięciu twemu nie polece - ale Jezycjada dla mnie jest niestarzejąca. :) Te smaczki lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.. Wracam do niej czasem, od razu humor lepszy. I korzystając z nowych czasów - dokupuje brakujące tomy. Będą dla "młodszyzny" rodzinnej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
baba2005 Re: wymyślony świat 10.03.05, 12:40 A wracajac do glownego tematu, to przypomnialam sobie jeszcze jeden swiat, ktory mnie zafascynowal - to byla Diuna... :) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: wymyślony świat 10.03.05, 20:26 baba2005 napisała: > A wracajac do glownego tematu, to przypomnialam sobie jeszcze jeden swiat, > ktory mnie zafascynowal - to byla Diuna... > :) Babo - ale dałaś rade wszystkei częsci?? Bo ja Diune owszem, ale dalej wymiękłam, chyba drugi tom dokończyłam (albo i nie) a reszty nawet nie tknęłam. :) A "Gra Endera" i jej ciągi dalsze?? :) Dla mnei były smakowite. I ten przeskok do Ksenocydu.. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: wymyślony świat 10.03.05, 21:34 imagiro napisał: > biblia .... Cos, ty.. to nasz świat.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: wymyślony świat 10.03.05, 21:37 Stare dzieje. Czasami mam ochote krzyknac: "Tu jest zycie a nie gdzies tam w ksiazce!" Tak ku przebudzeniu oczywiscie. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
back.door Re: wymyślony świat 11.03.05, 15:57 Hubercie, bo życie jest tu, masz calkowitą rację. Książki są zaś doświadczeniem innych ludzi, zaklętym między stronicami. Zamkniętym i skończonym - dlatego są tak inne odżycia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: wymyślony świat 10.03.05, 21:40 chyba przyznaje ze jestem niedojrzala tak naprawde, ale... jak mam mistrza to szybo sie ucze Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 co nie zmienia faktu 10.03.05, 21:43 ze uważam, że i tak nie nalezy rezygnować z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret Re: wymyślony świat 11.03.05, 08:21 może ktoś wie skąd się bierze czar nocy świętojańskiej? fleur Odpowiedz Link Zgłoś
back.door Re: wymyślony świat 11.03.05, 09:13 Może stąd Fluert, że "najwazniejsze jest to, co niewidoczne dla oczu"? :) "Mały Książę" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret podana linka 11.03.05, 10:45 ipe.pl/archiwum/+/html/prace/baranowska/rodzina.htm zaprzecza myśli Davida Lodge'a, ze w literaturze jest dużo seksu i mało dzieci, a w życiu - wręcz odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
baabett Re: wymyślony świat 11.03.05, 16:34 "Dzieci z Bullerbyn" Astrid Lindgren ani bajka, ani baśń, ale dla mnie to był prawdziwy raj... Odpowiedz Link Zgłoś
wiwi_sekcja Re: wymyślony świat 11.03.05, 16:40 Bajki, baśnie... świat wróżek, księżniczek i rycerzy... Najbardziej, hmm... może i oklepana, ale całkowicie kojarząca mi się z dzieciństwem - Kopciuszek :) Odpowiedz Link Zgłoś