bioenergoterapeutka 08.10.01, 13:21 " Królestwo Boże jest w Was i poza Wami, a nie w domach z drewna i kamienia. Rozłupcie drzewo a będę tam, podnieście głaz a znajdziecie mnie." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bonobo Re: Przebudzenie IP: 195.187.97.* 08.10.01, 15:48 Ja też popieram ochronę środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Przebudzenie IP: 192.168.0.* / 213.77.42.* 08.10.01, 16:03 Samozaspokojenie poprzez rąbanie drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Przebudzenie IP: 213.186.93.* 08.10.01, 17:35 Kicha !!! Porąbałem drzewo na zapałki i nic ! Kamień też podniosłem. Robactwo jeno śmigało. W maliny mnie wpuściłaś !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czart Re: Przebudzenie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.10.01, 19:53 O panienko przenajswietsza, bioenergoterapeltko, porazilas mnie swym blaskiem... Chyba cisne kamieniem w jakis drewniany dom! Caluje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Je-Zus Re: Przebudzenie IP: *.002.popsite.net 08.10.01, 20:53 wybacz tym bieda-czynom, czlekoksztaltnym ogniwom, nie wiedza ze zyja, pytaja po to zeby nie odpowiadac, dlatego Polska taka skarlowa-ciala, bo ciagle trawi Arystotelesa. Kabaret to dusza polska. Marno-trawienie darow Bozych. Ciagla msciwosc na Bogu za 'niesprawiedliwe' cierpienia. Pustke miluja, bo im milosierdzie boze odebralo raj na ziemi. Pustke czyli swoj nie-rozlupany umysl. Slodziej im glaz posiadac niz sie wysilic na strawienie bolu. Wygodniej i leniwiej uciekac od bolu w iluzje 'nieprzywiazywania sie do niczego', rzekome doswiadczanie Jednosci, ktora jest ich biologizmem egoistycznej racjonalnosci. Ze wspol-czucia szydza i wszelkiej innosci, dlatego nawzajem sie okradaja z milosci zycia a madrosc dla nich to tylko konkurecja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Przebudzenie nie dla filozofa IP: *.002.popsite.net 08.10.01, 20:58 Dziennikarz: Czy jest pan poeta? Bob Dylan: Nie, nie jestem nawet filozofem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonobo Re: Przebudzenie IP: 195.187.97.* 15.10.01, 14:34 Rozumiem, że w twoim nicku "Zus" oznacza Zakład Ubezpieczeń Społecznych, wytłumacz mi jedynie, co to jest "Je-". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnoll egzegeza Je-Zus'owego przeslania IP: *.ds.uj.edu.pl 15.10.01, 18:52 Gość portalu: Je-Zus napisał(a): > wybacz tym bieda-czynom, autor prosi swoje bostwo o to, by nie karalo i nie palalo zadza zemsty na tych, ktorzy uczynili kraj jego lub jego przodkow ubogim [byli to wyznawcy Marksa i Lenina - ktorych autor byl zacieklym przeciwnikiem] - jest to typowe rozpoczecie pism z tego okresu zgodnie z regula zwana "political corectness" > czlekoksztaltnym ogniwom, autor wybiega tu swa prorocza mysla w czasy, gdy homo sapiens bedzie kolejna humanoidlana kopalina - jak wczesniej homo erectus etc. > nie wiedza ze zyja, tu autor wskazuje, ze kaplanom Marksa i Lenina obce byly rozwazania natury ontologiczno-epistemologicznej > pytaja po to zeby nie odpowiadac, za to bliska im byla retoryka > dlatego Polska taka skarlowa-ciala, autor boleje nad upadkiem kultury fizycznej w kraju swoim badz swoich przodkow - w podtekscie nawiazujac byc moze do idealow spartanskich - obarczajac wina za ten stan kaplanow Marksa i Lenina > bo ciagle trawi Arystotelesa. tu autor wzywa do radykalnych dzialan na rzecz poprawy sytuacji tegoz kraju i odrzucenia nie przystajacej do czasu przemiany zasady zlotego srodka [prawdopodobnie byl czlonkiem ruchu religijnego "odnowa szokowa w wolnym rynku", ktorego zalozycielem byl mistyk Balcerovius] > Kabaret to dusza polska. autor wytyka swym ziomkom oddawanie czci Bahusowi... > Marno-trawienie darow Bozych ...gdyz wiazace sie z kultem Bahusa obrzadki szkodza na zoladek, co zaburza kontakt z wyznawanym przez autora bostwem w ktory wchodzi sie poprzez spozywanie roznych pokarmow [im wiecej sie spozyje tym wieksze "ogarniecie wolnym rynkiem" prowadzace do ekstatycznego zlaczenia sie z bostwem] > Ciagla msciwosc na Bogu tu autor potepia cos, co nazywano "strajkami" a co psulo "wolny rynek" ktory byl sfera kontaktu z bostwem > za 'niesprawiedliwe' cierpienia. autor uwaza, za Balceroviusem, ze jesli ktos stracil prace to nie powinien miec do nikogo pretensji tylko szukac nowej - gdyz reprezentowac "postawe roszczeniowa" godzi sie jedynie psom i dzieciom > Pustke miluja, autor wypomina swym ziomkom przywiazanie do biedy i brak motywacji do zapelniania pustych "mieszkan" i "lodowek" dobrodziejstwami zsylanymi przez bostwo poprzez "wolny rynek" > bo im milosierdzie boze > odebralo raj na ziemi. autor wysmiewa wciaz zywa w jego ziomkach wiare w oszukancza wiare kaplanow Marksa i Lenina, ktora sprawia, ze odrzucaja milosierny gest bostwa, ktore zmiotlo tychze kaplanow za pomoca "wolnego rynku" > Pustke czyli swoj nie-rozlupany umysl. tu autor nawiazuje do mysli wyrazonej przez jednego z uczniow Balceroviusa, a mianowicie Geremkixa, ze zrodlem braku pragnienia "wolnego rynku", jest brak "odpowiednich kwalifikacji", ktore uzyskuje sie poprzez "edukacje"; jednoczesnie jest to aluzja do elity kaplanow Marksa i Lenina zwanej "betonem", ktore to slowo oznacza material szary i twardy, czesto sluzacy do budowania schronow - ktore znowuz mozna bylo rozlupac - autor sugeruje, ze jego ziomkowie nie wyzwolili sie jeszcze spod wplywu "betonu" > Slodziej im glaz posiadac > niz sie wysilic na strawienie bolu. tu autor, podobnie jak to mialo miejsce w pismach "starego testamentu", wplata watek higieno/medyczny - chodzi o niechec jego ziomkow do poddawania sie operacji usuniecia kamyczkow zolciowych - byc moze autor w ten sposob chcial zachecic do bardziej odwaznego korzystania z uslug medykow, ktorych lud wtedy lekal sie bardzo > Wygodniej i leniwiej > uciekac od bolu w iluzje > 'nieprzywiazywania sie do niczego', tu autor broni swietego dogmatu posiadania, jako warunku kontaktu z bostwem, ktory w warunkach szerzacej sie niecheci do wchodzenia w "wolny rynek" byl powaznie zagrozony - w "wolny rynek" wchodzilo sie poprzez "prace", ktora laczyla sie z ciepieniem, ktorego wielu w owym czasie staralo sie uniknac [ich centrum kultowe odkopano niedawno w osadzie "wolomin"] > rzekome doswiadczanie Jednosci, > ktora jest ich biologizmem > egoistycznej racjonalnosci. wszyscy znawcy pism Je-Zusa przyznaja, ze jest to najbardziej zawila fraza, ktora splynela z jego klawiatury - ufundowano nagrode w wysokosci 1000 szekli dla tego, kto pierwszy ja odcyfruje - ja przyznaje z pokora, ze mimo wielu lat studiow pism Je-Zusowych nie jestem w stanie wyluskac perly, niewatpliwie kryjacej sie za twarda skorupa tych slow > Ze wspol-czucia szydza > i wszelkiej innosci, tu autor wypunktowal swym ziomkom niewiare w szlachetne intencje i zawisc wobec kazdego, komu powodzi sie lepiej - co jest oznaka bliskiego kontaktu z bostwem poprzez "wolny rynek"; jest to pozostalosc po dogmacie gloszonym przez kaplanow Marksa i Lenina, ze wszyscy powinni byc tacy sami > dlatego nawzajem sie > okradaja z milosci zycia tu autor boleje nad tym, ze jego ziomkowie zamiast cieszyc sie darami bostwa przekazywanymi za posrednictwem "wolnego rynku" psuja sobie nawzajem humory na rozne sposoby > a madrosc dla nich > to tylko konkurecja. naczelny sposobem psucia sobie nawzajem humoru w owych czasach byly nieustanne klotnie i zawistne porownywanie, kto bardziej absurdalnej dowiodl racji z szacunkiem przed oczy recenzentow skladam brat fnoll Odpowiedz Link Zgłoś
dike Re: Przebudzenie 08.10.01, 21:03 bioenergoterapeutka napisał(a): > " Królestwo Boże jest w Was i poza Wami, a nie w domach z drewna i kamienia. > Rozłupcie drzewo a będę tam, podnieście głaz a znajdziecie mnie." > Tak naprawdę, to z czego ten cytat? I jak to się ma do nicka? I dlaczego wywołuje to wszystko takie "działania zaczepne"? . Aha, ostatnio słyszłam w radiu, że ktoś na Florydzie (a gdzieżby indziej) przeznaczył 1.000.000,00$ dla każdego, kto udowodni swoje zdolności paranormalne. I wczoraj mieli powiedzieć, ilu już skasowało i kto, a ja zapomniałam słuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Przebudzenie IP: *.unl.edu 08.10.01, 21:20 Poprawcie mnie, jesli sie myle. Ten tekst pochodzi z odrzuconej przez kosciol ewangelii Sw. Marka (prawdziwej podobno). Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff Re: Przebudzenie IP: *.002.popsite.net 08.10.01, 21:26 Ewangelia sw.Tomasza. Andrzej, jesli bedziesz mial czas i ochote, odezwij sie u Depresjonatow, jest tam pewien samobojca, ktory chce porozmawiac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Przebudzenie IP: *.unl.edu 08.10.01, 21:37 Gdziez ci depresjonaci sie znajduja. I dlaczego to ja mam z nimi rozmawiac. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff Re: Przebudzenie IP: *.002.popsite.net 08.10.01, 23:55 Na Forum: "jak sobie radzic z Depresja". Ale, niewazne. Sorry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreska Re: Przebudzenie IP: 10.129.132.* / *.acn.pl 15.10.01, 15:31 bioenergoterapeutka napisał(a): > " Królestwo Boże jest w Was i poza Wami, a nie w domach z drewna i kamienia. Czegos nie rozumiem. W nas i poza, czyli wszędzie indziej. To po co grzebać w kamieniach i drzewach? Chodzi o naszą edukację w dziedzinie retoryki? Pleonazm, np, dobrze zgaduję? Kreska (Encykolpedia Wiem (Onet.pl) podaje, nic nie łżę: Pleonazm, inaczej tautologia, nagromadzenie powtórzeń, wyrazów i zwrotów synonimicznych lub bliskoznacznych, co prowadzi najczęściej do rozgadania i jest oceniane jako usterka stylistyczno-estetyczna, np. "poranny wschód słońca".) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Przebudzenie IP: *.abo.wanadoo.fr 15.10.01, 16:14 poprostu zwykle maslo maslane (a u mnie pod kamieniem skorpiony wiec mowy nie ma zeby cokolwiek podnosic, moze lupac ewentualnie, ale i to licho wie co wyjdzie...Nie mam zaufania do natury po ktorej wielblady lataja, w glowie mi to kreci : kiedy i jak (w sennym widzie ?) ja to morze srodziemne przeplynelam...? co za kraj, uffff....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volny Re: Przebudzenie >> wam sie nudzi wszystkim IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 15.10.01, 16:23 bioenergoterapeutka napisał(a): > " Królestwo Boże jest w Was i poza Wami, a nie w domach z drewna i kamienia. > Rozłupcie drzewo a będę tam, podnieście głaz a znajdziecie mnie." > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Przebudzenie... - to była zagadka! IP: 192.168.0.* / 213.77.42.* 15.10.01, 17:21 Roszyfrowałem tą osobę podzywającą się pod terapię (jaka by ona nie była ta terapia). To jest kolejny głos na puszczy, który chce, abyśmy zniszczyli wszystkie miasta (kamień) i wioski (drewno), a potem poszli żyć niosąc chwałę... wśród Mudżahedinów lub Talibów na pustyni lub w górach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreska Re: Przebudzenie... - to była zagadka! IP: 10.129.132.* / *.acn.pl 15.10.01, 19:02 Zagadka, jasne, a co może Z powiedzieć? Ja obstawiam 'krakanie' (z analogicznych powodów, a i nic lepszego nie znajduję w składzie myśli) ;) Kreska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Przebudzenie... - to była zagadka! IP: *.radio.com.pl 16.10.01, 15:29 Kra, kra... A ja nie wrona! Myśl moja pobiegła torem wywołania zainteresowania u źródła powstania tego zamieszania. Z niezrozumiałych powodów osoba która rozpoczęła to zdarzenie nie pokusiła się o jego dalsze prowadzenie i jego źródeł wytłumaczenie, czym wywołała me co nieco zniesmaczenie. i to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreska Re: Przebudzenie... - to była zagadka! IP: 10.129.132.* / *.acn.pl 16.10.01, 15:36 Gość portalu: Z napisał(a): /.../ Z niezrozumiałych powodów osoba która > rozpoczęła to zdarzenie nie pokusiła się o jego dalsze prowadzenie i jego > źródeł wytłumaczenie, czym wywołała me co nieco zniesmaczenie. i to tyle O! Jakże się mylisz, drogi przyjacielu. [Cytat z odczytywanej właśnie w Dwójce powieści Goethego - bardzo fikuśnej.] A ANIOł to kto? Kreska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winyl Re: Przebudzenie >> wam sie nudzi wszystkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.01, 11:15 Nuda jest źródłem kultury, choć ty pewnie nie masz na nią czasu amerykański biznesBucu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: slabosc IP: *.sympatico.ca 16.10.01, 15:49 Fakt, zrodlo szczescia jest w nas.I wokol nas.Trzeba tylko miec wystarczajaco duzo sily, aby przerabac to drzewo , czy podniesc kamien. Niestety slabi tez sa wsrod nas.Czekaja, az ktos im POMOZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreska Re: slabosc - dlaczego niestety ??? IP: 10.129.132.* / *.acn.pl 16.10.01, 18:34 Gość portalu: renka napisał(a): > /.../ Niestety slabi tez > sa wsrod nas.Czekaja, az ktos im POMOZE. Czekają, nie czekają ... pomoże na co? Kreska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Przebudzenie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 16.10.01, 17:35 ... i nie wodz nas na pokuszenie ale nas zbaw ode zlego AMEN... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: Przebudzenie slabych IP: *.sympatico.ca 17.10.01, 03:01 Slabi czekaja az ktos im pomoze...PRZERABAC TO DRZEWO albo PODNIESC TEN KAMIEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Przebudzenie IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 08:25 Po pierwsze cytat ten zaczerpnięty jest z apokryficznej Ewangelii wg. św. Tomasza. Domyślam się, że zaczerpnęłaś go z filmu STIGMATA. Nie szukałbym jednak sensacji. Wbrew temu co mówi sie w filmie apokryfy są ogólnie dostępne, tak w ksiegarniach katolickich (są uznane za źródło wiedzy, a pewna częśc może byc autentyczne), jak i w internecie. Drobna pomyłka (?). Nigdzie poza filmem nie znalazłem w tekście fragmentu o domach z drewna i kamienia, który mówić ma, że Jezus sprzeciwiał się budowaniu okazałych świątyń itp. Trudno sądzić, że jest to spisek kościoła, bo w swoich poszukiwaniach trafiłem nawet na jakieś satanistyczne strony, atekst był jednolity. Nie rozwinęłaś wątku, więc nie wiem o co dokładnie chodzi z twoim przebudzeniem. Nie ufaj jednak ślepo obrazom, filmom itp., bo czasami okazuje się, że to zwykłe naginanie rzeczywistości do faktów. Wszyscy moi znajomi po obejrzeniu filmu i po poznaniu cytatu zastanawiali się ciężko nad swoją wiarą i ukrytymi dla mas księgami. To nieprawda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bioen. Re: Przebudzenie IP: 217.96.23.* 18.10.01, 18:34 Gość portalu: Adam napisał(a): > Po pierwsze cytat ten zaczerpnięty jest z apokryficznej Ewangelii wg. św. > Tomasza. Domyślam się, że zaczerpnęłaś go z filmu STIGMATA. Nie szukałbym > jednak sensacji. Wbrew temu co mówi sie w filmie apokryfy są ogólnie dostępne, > tak w ksiegarniach katolickich (są uznane za źródło wiedzy, a pewna częśc może > byc autentyczne), jak i w internecie. > Drobna pomyłka (?). Nigdzie poza filmem nie znalazłem w tekście fragmentu o > domach z drewna i kamienia, który mówić ma, że Jezus sprzeciwiał się budowaniu > okazałych świątyń itp. > Trudno sądzić, że jest to spisek kościoła, bo w swoich poszukiwaniach trafiłem > nawet na jakieś satanistyczne strony, atekst był jednolity. > > Nie rozwinęłaś wątku, więc nie wiem o co dokładnie chodzi z twoim > przebudzeniem. Nie ufaj jednak ślepo obrazom, filmom itp., bo czasami okazuje > się, że to zwykłe naginanie rzeczywistości do faktów. Wszyscy moi znajomi po > obejrzeniu filmu i po poznaniu cytatu zastanawiali się ciężko nad swoją wiarą i > > ukrytymi dla mas księgami. To nieprawda!! Drogi Adamie ! Dziękuję za zainteresowanie i cenne uwagi. Przyczyną powstania tego Tematu nie był film, chociaż stanowił bodziec, ażeby ludzie przejrzeli na oczy i zaczęli szukać Królestwa Bożego tam gdzie Ono jest, czyli w nas a nie w budynkach.Jezus jawnie nie sprzeciwiał się budowaniu świątyń, jednak zajrzyj do Pisma Św. i wczytaj się w: List do Hebrajczyków Rozdz.8 werset1- 2, Pierwszy List do Koryntian Rozdz.3, werset16, Księgę Mądrości Rozdz.13 wers10, Księgę Ozeasza Rozdz.8 wers11 i do Ewangelii Św. Tomasza. Co się zaś tyczy Apokryfów to niestety tam, gdzie mieszkam nie są One ogólnie dostępne. Nie musisz się obawiać obrazy mnie nie zaślepiają, gdyż modlę się o dar rozróżniania i wiem, że czasami w tym co na pozór wydaje się głupie i bezsensu tkwi część Prawdy i właśnie to staram się wyłapać nawet z filmów. Drogi Adamie uważaj,abyś nie stał się "przewodnikiem ślepym, który przecedza komara, a połyka wielbłąda" (Ewangelia Św. Mateusza Rozdz.23, werset.23-24). A przy okazji tylko Je-Zus mnie rozumie. Pozdrawiam. "Czyż nie wiecie, żeście Świątynią Boga i że Duch Boży mieszka w was..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwieto Re: Przebudzenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 20:35 Byla ladna reklama nawiazujaca do reklamy tego filmu "zobacz co oni chca Ci wcisnac". I recenzent powiedzial "Jesli chodzi o autorow filmu - kit" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonobo Re: Przebudzenie IP: 195.187.97.* 19.10.01, 11:07 Moim zdaniem powinni reklamować Biblię jako najlepszy budzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojojo Re: Przebudzenie IP: *.wifak.uni-wuerzburg.de 19.10.01, 15:41 trudno, tak juz sie stalo, ze jezus nie tylko w polsce,. ale na calym swiecie jest w sumie najbardziej niechcianym czlowiekiem na ziemi., wzardzony, mimo ze nikt nie znajdzie w nim klamstwa.wcale sie jednak nie dziwie, skoro sam kosciol katolicki przedstawia go jako slabego jezuska, smunego czlwowieka, ktory gdzies tam zostal zabity..ale pech, pomieszany miedzy inne bostwa:maria, i cala masa swietych.smutno mi boze... Odpowiedz Link Zgłoś