mmax20 sorry, oczywiście miało być 23.02.06, 04:45 czy kozioł ofiarny to bohater? Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: sorry, oczywiście miało być 23.02.06, 05:27 hahahaaa! Koziol ofiarny, jak sama nazwa wskazuje, ulega spaleniu lub "zjedzeniu', slowem jest "unicestwiany" w jakis sposob. Bohater zyje, a jak umrze w taki czy inny sposob to i tak jest niesmiertelny :), buduja mu pomniki i pielegnuja pamiec o nim.Chociaz w wiekszosci jestesmy kozlami ofiarnymi, to kazdy z nas chcialby byc bohaterem :) Odpowiedz Link Zgłoś
magentka Re: czy bohater 23.02.06, 14:06 fragment artykulu z Charakterów: „Kozioł ofiarny” może być jednak zadziwiająco podobny do „bohatera rodzinnego”: tak jak on potrafi wziąć odpowiedzialność za to, co dzieje się w rodzinie. Ale bohater bierze na siebie odpowiedzialność za pozytywny wizerunek rodziny, zaś kozioł - za negatywny. Dzieci w obu rolach przeżywają lęk, poczucie odrzucenia, osamotnienia i skrzywdzenia. U „kozła ofiarnego” czasem pojawia się również uczucie nienawiści do świata i ludzi, którzy nie dają mu żadnej szansy na bycie dobrym, a także uczucie zazdrości i niedoceniania." a tak poza tym to zachecam do wejscia na www.dda.bhd.pl - tam rozwiewa sie wiekszasc watpliwosci ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magentka Re: czy bohater 23.02.06, 14:08 poza tym w tej typologii ja jestem bohaterem rodzinnym i wcale mi ztym tak swietnie w zyciu niebylo - w obecnym zyciu place nadwrazliwoscia, bezsensowna lojalnoscia, checia pomocy nawet wtedy kiedy nei ma takiej potrzeby. Sa takze plusy, nie mniej jednak wolalabym, zeby to wszystko bylo wyposrodkowane ... Odpowiedz Link Zgłoś
mmax20 Re: czy bohater 23.02.06, 15:42 osoby takie są bardziej prawdziwe odbijają w sobie jak w lustrze świat, taki jaki jest naprawdę pokazują nam to, czego nie chcemy widzieć są naszym CIENIEM tym "prowokują" Odpowiedz Link Zgłoś