Dodaj do ulubionych

czy bohater

23.02.06, 04:33

to koziol ofiarny?
Obserwuj wątek
    • mmax20 sorry, oczywiście miało być 23.02.06, 04:45
      czy kozioł ofiarny

to bohater?

• renkaforever Re: sorry, oczywiście miało być 23.02.06, 05:27
        hahahaaa!
        Koziol ofiarny, jak sama nazwa wskazuje, ulega spaleniu lub "zjedzeniu', slowem
        jest "unicestwiany" w jakis sposob. Bohater zyje, a jak umrze w taki czy inny
        sposob to i tak jest niesmiertelny :), buduja mu pomniki i pielegnuja pamiec o
        nim.Chociaz w wiekszosci jestesmy kozlami ofiarnymi, to kazdy z nas chcialby
        byc bohaterem :)
    • magentka Re: czy bohater 23.02.06, 14:06
      fragment artykulu z Charakterów:

„Kozioł ofiarny” może być jednak zadziwiająco podobny do „bohatera rodzinnego”: tak jak on potrafi wziąć odpowiedzialność za to, co dzieje się w rodzinie. Ale bohater bierze na siebie odpowiedzialność za pozytywny wizerunek rodziny, zaś kozioł - za negatywny. Dzieci w obu rolach przeżywają lęk, poczucie odrzucenia, osamotnienia i skrzywdzenia. U „kozła ofiarnego” czasem pojawia się również uczucie nienawiści do świata i ludzi, którzy nie dają mu żadnej szansy na bycie dobrym, a także uczucie zazdrości i niedoceniania."

a tak poza tym to zachecam do wejscia na www.dda.bhd.pl - tam rozwiewa sie wiekszasc watpliwosci ...
      pozdrawiam
    • magentka Re: czy bohater 23.02.06, 14:08
      poza tym w tej typologii ja jestem bohaterem rodzinnym i wcale mi ztym tak swietnie w zyciu niebylo - w obecnym zyciu place nadwrazliwoscia, bezsensowna lojalnoscia, checia pomocy nawet wtedy kiedy nei ma takiej potrzeby. Sa takze plusy, nie mniej jednak wolalabym, zeby to wszystko bylo wyposrodkowane ...
    • mmax20 Re: czy bohater 23.02.06, 15:42
      osoby takie są bardziej prawdziwe
      odbijają w sobie jak w lustrze świat, taki jaki jest naprawdę
      pokazują nam to, czego nie chcemy widzieć
      są naszym CIENIEM
      tym "prowokują"
    • thistle bohater 23.02.06, 16:45
      to kozioł ofiarny, który przeżył;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka