misia2012 06.04.06, 18:23 Może inaczej CO ZROBIĆ ABY POLUBIEĆ SIEBIE SAMĄ, a kiedyś może pokochać ? Na razie polubić. Chciałabym siebie po prostu lubieć ,nie krzywdzić, może czasem postawić na 1 miejscu- choć pewnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris_38 Re: Jak polubić siebie 06.04.06, 22:00 trzeba się ZOBACZYć my patrzymy i widzimy nasze rozterki i problemy i niedoskonałość nie mozemy znieśc ze jesteśmy niedoskonali spróbu spojzrec na siebie nie oczami wymagającego i surowego rodzica ale kochajacej i wyrozumiałęj .no nie wiem .. babci ? Odpowiedz Link Zgłoś
znowuzagubiona Re: Jak polubić siebie 06.04.06, 22:05 Przeczytalam wczoraj na tym forum wskazówki jak zacząc kochac siebie. Ktoś wspomnial o pamietniku Jane Fondy, która zaniedbana emocjonalnie przez rodziców, szukala w dorosłym życiu sposobu na miłość, m.in przez liczne małżeństwa. Kiedy zostala znowu sama, odkryła ,że ma z tym problem, bo nie kochała siebie. Nie wiem jaka drogą dowiedziała sie, że powinna zapisać sobie swoje dobra cechy, zalety i talenty. często je sobie przypominac i pokochac siebie za nie. To było dla mnie jak odkrycie......no nie wiem......może nowej gwiazdy? Poczułam ogromną ulge i radość. Przeciez zawsze wiedziałam, że mam zalety ,a widziałam tylko wady !!!!!! Przemyślalam sobie ,czemu tak sie działo i doszłam do wniosku, że dotychczas myślałam, że nie są niczym nadzwyczajnym, bo nikt mnie często nie chwalił i nie głaskał mnie po główce. Myslę, że na takie wyparcie się samej siebie , mialy tez wpływ wpojone nam zasady wychowania , wg których NIE WYPADA SIĘ CHWALIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
ag_a1 Re: Jak polubić siebie 07.04.06, 00:24 Są takie momenty, iluminacje kiedy szukasz samoakceptacji i załapujesz małymi kroczkami na czym to polega. Ja dziś znalazłam czułość, której nie dostałam od rodziców, czułość w drobiazgowych czynnościach, to głaskanie po główce mówiące:"kochanie jaka jesteś fajna kiedy składasz starannie swoje ubrania i chowasz je do szafy".Powiedz do siebie:"kochanie jaka jesteś fajna i sympatyczna kiedy robisz takie fajne i sympatyczne rzeczy".Przepraszam to tylko mały fragment w poszukiwaniu swojej wartości i bardzo subiektywny. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuzagubiona Re: Jak polubić siebie 07.04.06, 06:57 Dziękuję, za to że pomogłaś mi odkryć kolejne uczucie do siebie. Mam co prawde bałagan na półkach, ale masz rację, skupienie sie na tym co w danej chwili robię, takie życie Tu i Teraz , jest jak ofiarowana sobie uwaga, czułość. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Jak polubić siebie 07.04.06, 13:53 Polubic Siebie to wybaczac sobie, nie krytykowac siebie. Wybaczenie jest potrzebne do tego aby pozbyc sie bledow. Bez wybaczenia potrafimy karac siebie za popelniony blad, czasem wstydzimy sie siebie, jeszcze czesciej nie lubimy siebie ale znow popelniamy ten sam blad. Wtedy pojawia sie przekonanie ze jestesmy gorsi a to wywoluje zlosc i niechec do siebi, ktora potrafi zamienic sie w nienawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 do mskaiq 07.04.06, 14:01 Właśnie dobrze zgadzam się wybaczyć - a jak to zrobić w praktyce , jak poczuć że się sobie wybaczyło , jak sobie wybaczyć , w jaki sposób, co należy zrobić żeby zaczał się proces wybaczenia-krótko co zrobić, w jaki sposób sie wybacza sobie, co nalezy zrobić żeby sobie wybaczyć -jakieś kroki? Odpowiedz Link Zgłoś
gocha033 Ale po co? 07.04.06, 14:35 misia2012 napisała: CO ZROBIĆ, ABY POLUBIEĆ SIEBIE SAMĄ, Po to, zeby sie nie moc potem samej od siebie OPEDZIC? :) Odpowiedz Link Zgłoś